Bračna stečevina na poslovnom udjelu u trgovačkom društvu - izazovi u praksi

14. veljače 2024. u 12:00 sati

Platforma ZOOM

BRAČNA STEČEVINA NA POSLOVNOM UDJELU U TRGOVAČKOM DRUŠTVU - IZAZOVI U PRAKSI
14. veljače 2024. (srijeda), početak u 12h, Platforma ZOOM

O E-SEMINARU:
U svakodnevnom radu trgovački sudovi susreću se s parničnim predmetima u kojima je predmet spora bračna stečevina na poslovnom udjelu društva s ograničenom odgovornošću. Poslovni udjeli u društvima aktualna su tema većine razvoda danas. Specifičnosti u odnosu na ostalu imovinu u razvodu braka postoje zbog same prirode članskih i drugih prava koja iz tog proizlaze. Nema mnoštvo sudske prakse i ta se pravna tema još uvijek razvija i mijenja. Za razliku od nekretnina, koje generalno ne gube vrijednost nerješavanjem njihova statusa u razvodima braka, udjeli u trgovačkom društvu i sama trgovačka društva u neriješenim imovinskopravnim pitanjima kod razvoda braka rapidno mogu gubiti vrijednost i prestati postojati. 

Svrha ovog e-seminara je prikazati samu pravnu prirodu i specifičnosti bračne stečevine na poslovnom udjelu, kako postaviti tužbene zahtjeve, te općenito kako pristupiti rješenju imovinskopravnih pitanja kod razvoda braka gdje je trgovačko društvo ili udjel sporni dio, s osobitim naglaskom na dosadašnju sudsku praksu.

KOME JE E-SEMINAR NAMIJENJEN: Ovaj e-seminar namijenjen sucima i odvjetnicima.

Očekivano trajanje: od 12 do 15h

PROGRAM:

Tina Jakupak, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu

 • Otvorena pitanja:
       - aktivna i pasivna legitimacija
       - nadležnost
       - druge procesne pretpostavke
 • Postavljanje tužbenog zahtjeva
 • Privremene mjere
 • Zabilježbe spora
 • Zakonska osnova (materijalna i procesna pitanja)
 • Sudska praksa

Anita Hukelj, odvjetnica

 • Prikazi pravnih izazova kroz konkretne slučajeve
 • Sudska praksa – promjene tijekom vremena

PRIJAVA I SUDJELOVANJE NA E-SEMINARU:
Sudionici moraju prijaviti sudjelovanje na e-seminaru putem prijavnice. Na e-mail adresu sudionika stići će poziv i uputa za registraciju na platformu ZOOM, a nakon registracije i potvrda registracije s poveznicom za sudjelovanje.

Sudionici mogu pismeno postavljati pitanja tijekom održavanja e-seminara, a preporučljivo je da ih dostave prije e-seminara, na e-mail urednistvo@informator.hr

KOTIZACIJA:
Za pretplatnike pravnog portala (Informator Ultimate paket), koji su podmirili dospjelu pretplatu, kotizacija iznosi 105,00 €. Za pretplatnike tjednika Informator i pretplatnike pravnog portala (Informator Standard, Informator Advanced i Informator Premium paket), kotizacija iznosi 127,50 €. Za ostale sudionike, naknada za sudjelovanje iznosi 150,00 €Cijene uključuju PDV.

Kotizacija se uplaćuje najkasnije do 13. veljače 2024. na račun Novog informatora d.o.o., broj HR2823400091100150348, poziv na broj: 01-140224–OIB PLATITELJA.

KOTIZACIJA UKLJUČUJE:
Sudjelovanje na e-seminaru, mogućnost postavljanja pitanja predavačicama, Power Point prezentaciju u elektroničkom obliku i videosnimku e-seminara.

DODATNE INFORMACIJE I UPITI:
tel: 01/4555-454
mail: seminari@informator.hr

Filteri