zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova)

Pročišćeni tekst vrijedi od 29.12.2018.

Službeni glasnik Grada Zagreba 28/2018

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova) (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 28/18)

Na temelju članka 76. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/16) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 17. prosinca 2018., donijela je

ODLUKU

o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova)

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Na temelju prethodno provedene procedure gradskog projekta donosi se Odluka o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova; u daljnjem tekstu: Odluka).

PRAVNA OSNOVA

Članak 2.

Odluka se donosi na temelju članka 76. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/16).

UVJETI ZA REALIZACIJU GRADSKOG PROJEKTA

Članak 3.

Uvjeti za realizaciju gradskog projekta, u skladu s prethodno provedenom procedurom gradskog projekta, utvrđuju se urbanim pravilima za namjeravane zahvate u prostoru Bloka Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova).

OBUHVAT GRADSKOG PROJEKTA

Članak 4.

Blok Badel obuhvaća područje za koje je potrebno izraditi Urbanistički plan uređenja Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova (u daljnjem tekstu - Plan), odnosno prostor cijelog gradskog bloka površine od oko 3 ha, koji je na sjeveru omeđen glavnom gradskom ulicom Vlaškom ulicom, Trgom Eugena Kvaternika i Ulicom Pavla Šubića na istoku, Martićevom ulicom na jugu te Ulicom Marijana Derenčina na zapadu. Natječajnim programom za gradski projekt Blok Badel određeno je uže područje zahvata površine od oko 2 ha na kojem se predviđaju nove javne, stambene, trgovačke i poslovne namjene, a obuhvaćaju katastarske čestice broj 6340, 6341/1, 6347, 6348/1 i 6348/2, sve k.o. Centar.

NAMJENA

Članak 5.

(1) Sukladno Odluci o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/07, 8/09, 7/13, 9/16, 12/16 - pročišćeni tekst: u daljnjem tekstu: GUP), kojom je određena osnovna namjena prostora kao zona mješovite - pretežito poslovne namjene (planska oznaka M2), moguće je planirati poslovne i stambene sadržaje, s tim da prevladava poslovna namjena (uredi, trgovine, ugostiteljstvo i sadržaji koji ne ometaju stanovanje kao osnovnu namjenu grada).

(2) Planirana ukupna građevinska bruto površina u zoni užeg područja obuhvata Plana iznosi maksimalno 90.000 - 95.000 m2, u što su uključene i podzemne etaže, pri čemu je maksimalna nadzemna površina približno 65.000 m2, uključujući i površine prenamijenjenih prostora industrijske arhitekture.

(3) Na predmetnoj lokaciji, u zoni užeg područja obuhvata Plana, prema okvirnom iskazu omjera, moguće je planirati prostore za:

- poslovnu namjenu (oko 25 - 35% ukupnog GBP-a);

- stanovanje (oko 25 - 35% ukupnog GBP-a);

- trgovine (oko 20 - 25% ukupnog GBP-a);

- hotel (oko 7% ukupnog GBP-a);

- ugostiteljstvo;

- javnu i društvenu namjenu (oko 10 - 15% ukupnog GBP-a);

- ostale prateće sadržaje.

(4) Precizan iskaz površina predloženih namjena preispitat će se u postupku izrade Plana i odrediti sukladno članku 11. GUP-a.

(5) U prostorima za javnu i društvenu namjenu moguće je predvidjeti sadržaje od osobitog gradskog interesa:

- multimedijalnu koncertnu dvoranu;

- multimedijalnu dvoranu za kulturna događanja;

- rezidencije za umjetnike;

- privremene radne prostore za umjetnike;

- kulturni centar (centar hrvatskog stripa s izložbenim prostorima / muzej stripa, centar za animirani film, centar hrvatske knjige / hrvatske književnosti, centar za nezavisnu kulturu i mlade (klupski prostori, kreativne radionice, dvorana za glazbeno-scenska događanja, forum-dvorana, galerijski prostor, interkulturni centar za imigrante i manjine, dokumentacijski centar nezavisne kulture, centar za boravak i rad gostujućih umjetnika, prostori za rad udruga, izložbeno-prodajni prostori i slično));

- prostore mjesne samouprave za potrebe mjesnih odbora.

(6) U postupku izrade Plana ispitat će se mogućnosti i uvjeti prenamjene postojeće izgradnje, pojedinačno preventivno zaštićenih i drugih vrijednih građevina nekadašnje tvornice Badel u prostore kulturne namjene i javnog korištenja na temelju predloženih mjera zaštite nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

A. UVJETI I NAČIN GRADNJE

Članak 6.

Na predmetnoj lokaciji potrebno je odrediti:

- detaljnu podjelu područja na posebne prostorne cjeline s obzirom na njihovu namjenu;

- građevne čestice namijenjene za gradnju i uređenje površina javne namjene i drugih namjena;

- mogućnost etapne provedbe uz uvjet etapnog zadovoljenja svih pratećih funkcija pojedinih građevnih sklopova;

- međusobne odnose postojeće stambene, poslovne i zaštićene industrijske izgradnje te nove izgradnje.

A.1. Nova gradnja

Članak 7.

(1) Uvjeti i način gradnje

- izgradnja samostojećih, poluugrađenih ili ugrađenih građevina;

- kontinuirana rubna izgradnja bloka;

- od planiranih građevnih čestica, prilikom izgradnje, moguće je izdvojiti zasebnu česticu za tipsku trafostanicu, a za površinu koje će se umanjiti površina planirane građevne čestice;

- obveza provođenja javnog natječaja za građevine javne i društvene namjene, nove ulične građevine i građevine više od 9 etaža.

(2) Izgrađenost građevnih čestica

- najveća izgrađenost ulične građevne čestice je 60%, a na uglovima 80%, najveća izgrađenost dvorišne građevne čestice je 30%, osim za građevine javne i društvene namjene; moguća je i veća izgrađenost građevne čestice, ali ne veća od 80%, s ciljem javnog korištenja unutrašnjosti bloka i stvaranja javnih pješačkih površina i prolaza.

(3) Koeficijent iskoristivosti

- najveći koeficijent iskoristivosti građevne čestice ne može biti veći od 3,5 nadzemno, osim za građevine javne i društvene namjene.

(4) Najveći broj etaža

- najveći broj etaža uličnih građevina je P+5, pri čemu se maksimalna visina planiranih građevina usklađuje s visinom vijenca postojeće peterokatnice u Šubićevoj ulici 65;

- moguće je planirati uličnu izgradnju maksimalne katnosti P+10 kao pojedinačne vertikalne akcente sukladno položaju u prvonagrađenom natječajnom radu;

- najveći broj podzemnih etaža je 2;

- moguća različita visina gradnje po obodu bloka u skladu s prostornim zahtjevima predviđenih namjena;

- omogućuje se izgradnja prizemnih dvorišnih građevina s prohodnim, zelenim krovovima;

- omogućuje se izgradnja dvorišnih građevina javne i društvene namjene maksimalne katnosti P+3.

(5) Građevni pravac

- maksimalni građevni pravac u skladu je s regulacijskim pravcima obodnih ulica bloka, pri čemu je moguće odstupanje od maksimalnog građevnog pravca;

- dubinu uličnih građevina potrebno je uskladiti s prvonagrađenim natječajnim radom;

- zgrade katnosti P+10 potrebno je smjestiti tako da građevni pravac bude uvučen u odnosu na regulacijski pravac;

- preispitati udaljenosti građevnih pravaca planiranih dvorišnih građevina od postojeće tvornice pjenice sukladno stručnim podlogama, funkcionalno-prostornim zahtjevima kulturnih sadržaja te omogućiti vizure na tvornicu pjenice.

(6) Uređenje unutrašnjosti bloka

- omogućiti javne pješačke pristupe s oboda bloka u njegovu unutrašnjost;

- oblikovati otvorene i zatvorene prostore (trg, prolazi, pješačke ulice i sl.) i cjelovito uređenje partera;

- kvalitetno i hortikulturno oblikovati krovove dvorišnih građevina (zeleni krovovi s javnim pješačkim površinama);

- omogućiti prenamjenu industrijske izgradnje (tvornice pjenice) u javnu i društvenu namjenu s kulturnim sadržajima na otvorenim površinama;

- uređenje javnih zelenih površina;

- slobodne površine, javne površine - trg, prolaze, pješačke ulice i sl., rješavati tako da se maksimalno otvori prizemna etaža, bez značajnijih izgradnji u zoni partera, te ostvari vizualni kontakt sa zgradom tvornice pjenice.

A.2. Postojeća izgradnja

Članak 8.

(1) Stambena i poslovna izgradnja

- sanacija i zadržavanje, bez promjene volumena, graditeljskih i oblikovnih karakteristika građevina, uz mogućnost rekonstrukcije i prenamjene prema konzervatorskim propozicijama.

(2) Zaštita, rekonstrukcija i prenamjena industrijske arhitekture:

- mjere zaštite kulturnih dobara odnose se na preventivno zaštićeno kulturno dobro zgradu tvornice pjenice te vrijedne građevine povijesne graditeljske strukture nekadašnje tvornice Arko:

- za potrebe izrade plana izradit će se detaljna konzervatorska podloga;

- prenamjena preventivno zaštićenih i vrijednih građevina sagledavanjem javnih kulturnih i društvenih potreba užeg i šireg gradskog prostora u skladu s detaljnim mjerama zaštite nadležnog gradskog upravnog tijela i prema javnom natječaju.

(3) Mjere zaštite povijesne graditeljske strukture nekadašnje tvornice Arko:

- upravna zgrada - sanacija i održavanje bez promjene volumena, graditeljskih i oblikovnih karakteristika građevine;

- zgrada tvornice pjenice - očuvanje i sanacija postojećeg građevnog korpusa, volumena i konstruktivnih elemenata zgrade prema izvornom odnosno postojećem stanju uz prethodnu analizu stanja konstrukcije i detaljna arhitektonska snimka postojećeg stanja, restitucija oblikovnih karakteristika pročelja i krovišta, rekonstrukcijski zahvati unutar postojećeg gabarita u funkciji prilagodbe prostora novoj namjeni;

- zgrada rafinerije i pecare, kasnije skladišta i tvornička zgrada Gorica - mogućnost djelomičnog uklanjanja uz obvezu očuvanja i obnove prema izvornim nacrtima karakterističnog klasicistički oblikovanog dijela sjevernog pročelja zgrade skladišta, odnosno jugoistočnog pročelja zgrade tvornice Gorica i uklapanje u strukturu nove izgradnje kao memorije i elementa industrijske arheologije, očuvanje reklame Gorica;

- ostale pogonske, prateće i pomoćne zgrade - uklanjanje građevina, prostor moguće nove gradnje i uređenja;

- podrumski prostori - mogućnost uklapanja u strukturu nove izgradnje, eventualno uklanjanja uz očuvanje karakterističnih izvornih elemenata;

(4) Mjere zaštite za novu gradnju i uređenje bloka:

- zadržavanje kontinuiteta i postojećeg građevnog pravca u Šubićevoj i Derenčinovoj ulici determiniranog postojećom stambenom izgradnjom;

- visinu nove izgradnje uskladiti s mjerilom okolne gradnje na obodu bloka i neposrednog okruženja;

- posebnu pažnju posvetiti promišljanju i oblikovanju arhitekture novih građevina, posebice onih u koje se kao čitljiva memorija ugrađuje i obnavlja povijesna struktura pročelja;

- omogućiti javne prolaze u prostor bloka, otvorene i zatvorene prostore javnog korištenja za namjene primjerene vrijednosti lokacije, cjelovito uređenje partera, zelenih površina te urbane i komunalne opreme;

- zadržavanje kontinuiteta dubine ulične izgradnje koja ne smije značajno prelaziti postojeću stambenu izgradnju Šubićeva ulica 65-69;

- pažljivo promišljanje pozicioniranja i volumena visokih građevina, kao akcenata ulaza u blok s otvorenim prizemljima i uz preporuku uvlačenja od građevnog pravca, s ciljem očuvanja transparentnosti ulične izgradnje nije prihvatljiva kontinuirana visoka izgradnja;

- obvezno otvaranje prizemlja na obodu bloka radi pješačkog povezivanja unutrašnjosti bloka i otvaranja vizura na kulturno dobro zgradu tvornice pjenice;

- izgradnja u unutrašnjosti bloka, maksimalne visine jedne nadzemne etaže, s prohodnim zelenim krovom;

- mogućnost izgradnje građevina javne i društvene namjene u unutrašnjosti bloka, gabarita po uzoru na zgradu tvornice pjenice, s maksimalno otvorenim prizemljem, s ciljem stvaranja javnih pješačkih površina i otvaranja vizura na kulturno dobro - zgradu tvornice pjenice;

- stvaranje slobodnih, neizgrađenih javnih prostora - trga, prolaza, pješačkih ulica i sl., sve s ciljem otvaranja vizura na kulturno dobro - zgradu tvornice pjenice;

- uređenje pročelja zgrade tvornice pjenice, pročelja zgrade rafinerije i pecare i tvorničke zgrade Gorica i reklame Gorica, prema detaljnim konzervatorskim propozicijama utvrđenim prema konzervatorskom elaboratu.

A.3. Način priključenja građevine, odnosno građevne čestice na prometnu, komunalnu i drugu infrastrukturu (prometna i ulična mreža)

Članak 9.

(1) Jedan ili više kolnih pristupa tipa uljev - izljev, dalje od raskrižja prometnica, moguće je planirati iz Derenčinove, Martićeve i Šubićeve ulice. Kolni pristup iz Šubićeve ulice manjeg je kapaciteta samo za potrebe stalnih korisnika, odnosno vlasnika.

(2) Potreban broj PGM-a određuje se na 1000 m² građevinske (bruto) površine i osigurava na građevnoj čestici, ovisno o namjeni prostora:

Namjena prostora:

Prosječna vrijednost:

Stanovanje

15 ili 1 PGM/stanu

Trgovine

40

Drugi poslovni sadržaji

20

Restorani i kavane

50

(3) U građevinsku bruto izgrađenu površinu za izračun PGM-a ne uračunavaju se garaže i jednonamjenska skloništa. Kada se potreban broj PGM-a, s obzirom na posebnost djelatnosti, ne može odrediti prema navedenim normativima, odredit će se po jedan PGM za:

- hotele, hostele i pansione na svake dvije sobe;

- kazališta, koncertne dvorane, kina i sl. na 18 sjedala;

- ugostiteljsku namjenu na četiri do 12 sjedećih mjesta.

(4) Pri prenamjeni i rekonstrukciji iznimno se omogućuje uplata za nedostatna parkirališna mjesta ako se ne mogu osigurati na građevnoj čestici građevine.

(5) Pri planiranju javnih pješačkih ulaza u blok i javnih pješačkih veza unutar bloka potrebno je sagledati okolni prostor i značajne sadržaje javnog korištenja, kao što su tržnica i uređeni prostor Kvaternikova trga, osnovna škola zapadno i Park Bartola Kašića jugoistočno od bloka te blizinu javnog prijevoza. Sve pješačke površine potrebno je planirati bez mogućnosti stvaranja arhitektonsko-urbanističkih barijera kako bi se omogućilo nesmetano kretanje osoba smanjene pokretljivosti.

(6) Sve planirane građevine moraju biti priključene na prometnu, komunalnu i energetsku infrastrukturu.

MJERE ZAŠTITE OKOLIŠA

Članak 10.

U svrhu racionalne upotrebe i uštede energije moguće je predvidjeti i alternativne izvore energije pri čemu se prednost daje obnovljivim izvorima sukladno posebnim propisima, a preporučuje se i primjena načela održive i energetski učinkovite izgradnje ("zelena gradnja").

STRUČNA PODLOGA ZA REALIZACIJU GRADSKOG PROJEKTA

Članak 11.

Na temelju uvjeta realizacije namjeravanog zahvata u prostoru utvrđenih ovom odlukom, potrebno je provesti postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana uređenja Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova, sukladno propisanoj obvezi utvrđenoj člankom 59. GUP-a i u skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 12.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija