zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

15.07.2009.

Donesen

15.07.2009.

Stupa na snagu

15.07.2009.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Poslovnik Gradske skupštine Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.07.2009.

Službeni glasnik Grada Zagreba 17/2009

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Poslovnik Gradske skupštine Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 17/09)

POSLOVNIK

Gradske skupštine Grada Zagreba

Članak 1.

Ovim se poslovnikom, u skladu sa zakonom i Statutom Grada Zagreba (dalje u tekstu: Statut) uređuje unutarnje ustrojstvo i način rada Gradske skupštine, a osobito:

1. konstituiranje Gradske skupštine i verifikacija mandata;

2. izbor i razrješenje predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine i njihova prava i dužnosti;

3. prava i dužnosti gradskih zastupnika te način njihova ostvarivanja;

4. unutarnje ustrojstvo Gradske skupštine;

5. odnos Gradske skupštine i gradonačelnika;

6. način, rokovi i postupak ostvarivanja prava vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu (dalje u tekstu: vijeća i predstavnici nacionalnih manjina);

7. postupak donošenja akata;

8. promjena Statuta i Poslovnika;

9. sjednica Gradske skupštine;

10. javnost rada;

11. obavljanje stručnih, administrativnih i drugih poslova za Gradsku skupštinu.

II. KONSTITUIRANJE GRADSKE SKUPŠTINE I VERIFIKACIJA MANDATA

Članak 2.

(1) Konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine saziva zakonom ovlašteno tijelo.

(2) Gradska skupština je konstituirana izborom predsjednika Gradske skupštine na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina gradskih zastupnika.

(3) Danom konstituiranja Gradske skupštine gradski zastupnici počinju obnašati dužnost.

(4) Nakon što je Gradska skupština konstituirana izvodi se himna Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino".

Članak 3.

(1) Konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine do izbora predsjednika predsjedava najstariji gradski zastupnik kao privremeni predsjednik.

(2) Privremeni predsjednik ima, do izbora predsjednika Gradske skupštine, sva prava i dužnosti predsjednika u pogledu predsjedanja sjednicom Gradske skupštine te pravo predlaganja utvrđeno ovim poslovnikom.

Članak 4.

Dnevni red konstituirajuće sjednice Gradske skupštine utvrđuje se na početku sjednice, a može se promijeniti tijekom sjednice na prijedlog privremenog predsjednika ili najmanje jedne desetine gradskih zastupnika.

Članak 5.

(1) Gradskim zastupnicima kojima je mandat prestao ili im mandat miruje prestaje i članstvo u radnim tijelima Gradske skupštine i drugim tijelima u koje ih je imenovala Gradska skupština, ako je imenovanje uvjetovano obavljanjem dužnosti gradskog zastupnika.

(2) Prestankom mandata gradskim zastupnicima, prestaje članstvo i članovima imenovanim iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika u radnim tijelima Gradske skupštine.

Članak 6.

(1) Na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine biraju se Mandatno povjerenstvo i Odbor za izbor i imenovanja na prijedlog privremenog predsjednika ili najmanje jedne desetine gradskih zastupnika.

(2) Radna tijela iz stavka 1. ovoga članka imaju predsjednika i četiri člana.

Članak 7.

(1) Mandatno povjerenstvo:

1. na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće o provedenim izborima, izabranim gradskim zastupnicima, podnesenim ostavkama na dužnost gradskog zastupnika, mirovanju mandata gradskim zastupnicima i zamjenicima gradskih zastupnika koji će umjesto njih obavljati dužnost gradskih zastupnika;

2. podnosi izvješće da su ispunjeni uvjeti za prestanak, odnosno mirovanje mandata gradskom zastupniku u slučajevima utvrđenim zakonom;

3. podnosi izvješće da su ispunjeni uvjeti za početak mandata zamjeniku gradskog zastupnika.

(2) Radi pripreme izvješća iz stavka 1. točke 1. ovoga članka izabrani gradski zastupnici koji daju ostavku ili stavljaju mandat u mirovanje, moraju o tome obavijestiti tajnika Gradske skupštine najkasnije tri dana prije održavanja konstituirajuće sjednice Gradske skupštine. U istom su roku političke stranke koje sukladno zakonu imaju pravo odrediti zamjenike gradskih zastupnika dužne obavijestiti tajnika Gradske skupštine o određenim zamjenicima gradskih zastupnika.

(3) Gradska skupština zaključkom prihvaća izvješće Mandatnog povjerenstva.

Članak 8.

(1) Nakon što Gradska skupština na konstituirajućoj sjednici prihvati izvješće Mandatnog povjerenstva, gradski zastupnici pred privremenim predsjednikom daju prisegu.

(2) Tekst prisege glasi:

"Prisežem, svojom čašću, da ću dužnost gradskog zastupnika obavljati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu pridržavati Ustava, zakona, Statuta i odluka Grada Zagreba, da ću štititi ustavni poredak Republike Hrvatske te se zauzimati za svekoliki probitak Grada Zagreba i Republike Hrvatske."

(3) Privremeni predsjednik poslije izgovorene prisege poziva pojedinačno gradske zastupnike, a gradski zastupnik, nakon što je pozvan, ustaje i izgovara: "Prisežem".

Članak 9.

Gradski zastupnik koji nije bio nazočan konstituirajućoj sjednici, odnosno zamjenik gradskog zastupnika kada počinje obavljati dužnost gradskog zastupnika, polaže prisegu na prvoj sjednici Gradske skupštine kojoj je nazočan.

Članak 10.

(1) Od dana konstituiranja Gradske skupštine, gradski zastupnici imaju prava i dužnosti gradskog zastupnika određena zakonom, Statutom, ovim poslovnikom i odlukama što ih donosi Gradska skupština.

(2) Zamjenik gradskog zastupnika izabranog sa stranačke, odnosno koalicijske liste, ima prava i dužnosti gradskog zastupnika iz stavka 1. ovoga članka od dana kad ga je politička stranka odredila za zamjenika gradskog zastupnika, a zamjenik gradskog zastupnika izabranog na nezavisnoj listi od dana prestanka, odnosno mirovanja mandata gradskog zastupnika izabranog s te liste.

Članak 11.

(1) Gradskom zastupniku koji za vrijeme trajanja mandata prihvati obnašanje dužnosti koja se prema odredbama zakona smatra nespojivom za to vrijeme mandat miruje i zamjenjuje ga zamjenik sukladno zakonu.

(2) Gradski zastupnik koji prihvati obnašanje nespojive dužnosti dužan je u roku od osam dana od prihvaćanja dužnosti o tome obavijestiti predsjednika Gradske skupštine.

(3) Nakon prestanka obnašanja nespojive dužnosti gradski zastupnik nastavlja s obnašanjem dužnosti gradskog zastupnika na temelju prestanka mirovanja mandata, ako podnese pisani zahtjev predsjedniku Gradske skupštine u roku od osam dana od prestanka obnašanja nespojive dužnosti. Mirovanje mandata prestaje osmog dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva.

(4) Nastavljanje s obnašanjem dužnosti gradskog zastupnika na temelju prestanka mirovanja mandata može se tražiti jedanput u tijeku trajanja mandata.

Članak 12.

(1) Gradskom zastupniku mandat prestaje prije isteka redovitoga četverogodišnjeg mandata u sljedećim slučajevima:

1. ako podnese ostavku, danom dostave pisane ostavke shodno pravilima o dostavi propisanim Zakonom o općem upravnom postupku;

2. ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost, danom pravomoćnosti sudske odluke;

3. ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, danom pravomoćnosti sudske presude;

4. ako odjavi prebivalište s područja Grada Zagreba, danom odjave prebivališta;

5. ako mu prestane hrvatsko državljanstvo sukladno odredbama zakona kojim se uređuje hrvatsko državljanstvo, danom njegova prestanka;

6. smrću.

(2) Pisana ostavka gradskog zastupnika podnesena na način propisan stavkom 1. točkom 1. ovoga članka treba biti zaprimljena najkasnije tri dana prije zakazanog održavanja sjednice Gradske skupštine. Pisana ostavka gradskog zastupnika treba biti ovjerena kod javnog bilježnika najranije osam dana prije njezina podnošenja.

(3) Ostavka podnesena suprotno stavcima 1. i 2. ovoga članka ne proizvodi pravni učinak.

Izbor predsjednika i potpredsjednika

Članak 13.

(1) Gradska skupština ima predsjednika i najviše četiri potpredsjednika koji se biraju većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(2) Predsjednik Gradske skupštine bira se na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine.

(3) Potpredsjednici Gradske skupštine biraju se, u pravilu, na konstituirajućoj sjednici.

(4) Potpredsjednici Gradske skupštine biraju se, u pravilu, sukladno stranačkoj strukturi Gradske skupštine.

Članak 14.

(1) Odbor za izbor i imenovanja podnosi prijedlog kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

(2) Prijedlog kandidata može podnijeti i najmanje jedna petina gradskih zastupnika.

(3) Gradski zastupnik može sudjelovati u podnošenju samo jednog prijedloga kandidata.

(4) Prijedlog kandidata za predsjednika i za potpredsjednika je pojedinačan.

(5) Izbor predsjednika i potpredsjednika obavlja se glasovanjem zasebno za svakog kandidata.

Članak 15.

(1) Ako prigodom glasovanja za izbor predsjednika Gradske skupštine i potpredsjednika prijedlog kandidata ne dobije potrebnu većinu glasova ili ako od više kandidata niti jedan ne dobije potrebnu većinu, glasovanje se ponavlja po istom postupku kao prvo glasovanje.

(2) Ako je za izbor predsjednika Gradske skupštine i potpredsjednike bilo više od dvaju kandidata u ponovljenom glasovanju sudjeluju samo dva kandidata koji su dobili najviše glasova.

(3) U slučaju da ni u ponovljenom glasovanju niti jedan od kandidata ne dobije većinu glasova svih gradskih zastupnika, izborni se postupak ponavlja.

Članak 16.

Nakon što je izabran, predsjednik Gradske skupštine preuzima predsjedavanje Gradskom skupštinom i dalje vodi sjednicu.

III. PRAVA I DUŽNOSTI GRADSKIH ZASTUPNIKA

Članak 17.

(1) Gradski zastupnik ima prava i dužnosti utvrđene Statutom, ovim poslovnikom i drugim aktima Gradske skupštine, a osobito:

1. prisustvovati sjednicama Gradske skupštine i radnih tijela kojih je član i sudjelovati u njihovu radu;

2. raspravljati i izjašnjavati se o svakom pitanju što je na dnevnom redu Gradske skupštine i radnih tijela kojih je član te o njemu odlučivati;

3. biti biran u radna tijela Gradske skupštine i prihvatiti izbor.

(2) Ako je gradski zastupnik izabran u dva radna tijela, nije dužan prihvatiti članstvo u drugim radnim tijelima.

Članak 18.

(1) Gradski zastupnik ima pravo:

1. predlagati Gradskoj skupštini donošenje odluka i drugih akata iz djelokruga Gradske skupštine, ako posebnim propisima nije drukčije određeno;

2. podnositi amandmane na prijedloge odluka i drugih općih akata;

3. predlagati razmatranje pojedinih pitanja iz djelokruga Gradske skupštine;

4. prisustvovati sjednicama drugih radnih tijela i sudjelovati u njihovu radu bez prava odlučivanja;

5. predlagati osnivanje radnog tijela ili radne grupe radi obrade određenog pitanja i pripreme akata za Gradsku skupštinu;

6. tražiti i dobiti podatke od gradonačelnika i gradskih upravnih tijela potrebne za obavljanje dužnosti gradskog zastupnika te, s tim u vezi, koristiti njihove stručne i tehničke usluge;

7. postavljati pitanja gradonačelniku, čelnicima gradskih upravnih tijela i upravama trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima pretežiti udio, što se odnose na njihov rad ili obavljanje poslova iz njihova djelokruga.

(2) Gradski zastupnik ima pravo postavljati pitanja i tražiti obavijesti usmeno na sjednici Gradske skupštine ili ih uputiti u pisanom obliku posredstvom predsjednika Gradske skupštine i na njih dobiti odgovor.

(3) Ako gradski zastupnik nije zadovoljan odgovorom, može tražiti daljnja pojašnjenja, odnosno o tome može predložiti raspravu na sjednici Gradske skupštine.

Članak 19.

Gradskom zastupniku dostavljaju se:

1. Službeni glasnik Grada Zagreba,

2. prijedlozi akata koje donosi Gradska skupština,

3. izvješća i drugi materijal o kojem će se raspravljati na sjednici Gradske skupštine ili radnog tijela kojega je član,

4. glasilo Grada Zagreba, ako se izdaje.

Članak 20.

Gradski zastupnik ima pravo od predlagatelja tražiti obavijest i uvid u materijal o temama koje su na dnevnom redu sjednice te druge obavijesti koje su mu potrebne kao gradskom zastupniku. Objašnjenja u vezi s temom može tražiti i od predsjednika Gradske skupštine, predsjednika radnog tijela i tajnika Gradske skupštine.

Članak 21.

Gradski zastupnik ima pravo tražiti od tajnika Gradske skupštine pružanje stručne i tehničke pomoći i osiguravanje uvjeta za rad potrebnih u obavljanju dužnosti gradskog zastupnika.

Članak 22.

Gradski zastupnik ima pravo na naknadu troškova nastalih u vezi s radom u Gradskoj skupštini u visini i na način određen posebnom odlukom Gradske skupštine.

Članak 23.

Gradski se zastupnik ne smije u obavljanju privatnih poslova, gospodarskih i drugih djelatnosti, bilo za sebe bilo za svojega poslodavca, koristiti položajem gradskog zastupnika i naglašavati tu dužnost.

Članak 24.

(1) Gradski zastupnik ima iskaznicu. O izdavanju iskaznica gradskim zastupnicima vodi se evidencija o kojoj se brine tajnik Gradske skupštine. Tajnik Gradske skupštine odredit će oblik i sadržaj iskaznice.

(2) Nakon prestanka mandata i za vrijeme mirovanja mandata gradski zastupnik ima pravo zadržati iskaznicu, ali se njome ne smije koristiti za dokazivanje članstva u Gradskoj skupštini i ostvarivanje bilo kojeg prava koje pripada gradskom zastupniku.

Članak 25.

(1) O prisustvovanju gradskih zastupnika sjednicama Gradske skupštine i radnih tijela vodi se evidencija.

(2) Gradski zastupnik, ako ne može prisustvovati sjednici Gradske skupštine, odnosno radnog tijela, o tome izvješćuje tajnika Gradske skupštine.

Članak 26.

(1) Nakon početka obnašanja dužnosti, gradski zastupnici su dužni ispuniti upitnik o podacima potrebnim za obavljanje dužnosti.

(2) Obrazac upitnika iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje Odbor za izbor i imenovanja na prijedlog tajnika Gradske skupštine.

Klub gradskih zastupnika

Članak 27.

(1) Gradski zastupnici mogu osnovati klub gradskih zastupnika prema stranačkoj pripadnosti odnosno klub nezavisnih gradskih zastupnika.

(2) Gradski zastupnici dviju ili više političkih stranaka i nezavisni gradski zastupnici mogu osnovati zajednički klub.

(3) Klub mogu osnovati najmanje tri gradska zastupnika.

(4) Gradski zastupnik može biti član samo jednog kluba.

(5) O osnivanju kluba predsjednik kluba dužan je u pisanom obliku obavijestiti tajnika Gradske skupštine.

(6) Obavijest mora sadržavati naziv kluba, ime predsjednika kluba i imena članova kluba.

(7) O svim promjenama predsjednik kluba dužan je u pisanom obliku obavijestiti tajnika Gradske skupštine.

(8) Tajnik Gradske skupštine osigurat će klubovima gradskih zastupnika prostorne i tehničke uvjete za rad (dvorana za sjednice, prijepis, umnožavanje, dostava materijala i sl.).

IV. UNUTARNJE USTROJSTVO GRADSKE SKUPŠTINE

Predsjednik i potpredsjednici

Članak 28.

(1) Predsjednik Gradske skupštine:

1. predstavlja Gradsku skupštinu;

2. saziva sjednice Gradske skupštine, predlaže dnevni red, predsjedava sjednicama Gradske skupštine i potpisuje akte Gradske skupštine;

3. upućuje prijedloge ovlaštenih predlagatelja u propisani postupak;

4. brine se o izvršavanju odluka i drugih akta Gradske skupštine;

5. usklađuje rad Gradske skupštine i njezinih radnih tijela;

6. brine se o ostvarivanju prava gradskih zastupnika;

7. održava red na sjednici;

8. brine se o primjeni ovog poslovnika;

9. objavljuje rezultate glasovanja na sjednici;

10. surađuje s gradonačelnikom i predsjednicima vijeća gradskih četvrti;

11. određuje predstavnike Gradske skupštine u svečanim i drugim prigodama;

12. brine se o javnosti rada Gradske skupštine;

13. surađuje s predsjednicima predstavničkih tijela drugih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave;

14. obavlja i druge poslove određene zakonom, Statutom, odlukama Gradske skupštine i ovim poslovnikom.

(2) Gradska skupština može na prijedlog predsjednika Gradske skupštine utvrditi tradicionalna pokroviteljstva Gradske skupštine.

(3) Predsjednik Gradske skupštine može u ime Gradske skupštine preuzeti, u pravilu, počasno pokroviteljstvo, ako Gradska skupština ne zasjeda, odnosno zbog kratkoće vremena. Predsjednik će o tome izvijestiti Gradsku skupštinu na prvoj idućoj sjednici.

Članak 29.

(1) Potpredsjednici Gradske skupštine pomažu u radu predsjedniku Gradske skupštine.

(2) Predsjednik Gradske skupštine može određene poslove iz svog djelokruga povjeriti potpredsjedniku.

(3) Pri obavljanju povjerenih poslova potpredsjednik je dužan pridržavati se predsjednikovih uputa.

(4) Predsjednika, kada je spriječen ili odsutan, zamjenjuje potpredsjednik kojeg on odredi.

(5) Ako predsjednik ne odredi potpredsjednika koji ga zamjenjuje ili je taj potpredsjednik spriječen ili odsutan, predsjednika zamjenjuje potpredsjednik biran iz reda gradskih zastupnika skupštinske većine.

(6) Za vrijeme dok zamjenjuje predsjednika Gradske skupštine, potpredsjednik ima prava i dužnosti predsjednika.

Članak 30.

(1) Predsjednik Gradske skupštine i jedan od potpredsjednika mogu svoju dužnost obavljati profesionalno, o čemu odlučuje Gradska skupština na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja.

(2) Potpredsjednici Gradske skupštine imaju pravo na naknadu troškova prema posebnoj odluci, ako dužnost potpredsjednika ne obavljaju profesionalno.

Članak 31.

(1) Predsjednik i potpredsjednici Gradske skupštine mogu biti razriješeni dužnosti i prije isteka vremena na koje su birani.

(2) Postupak za razrješenje predsjednika odnosno potpredsjednika Gradske skupštine može pokrenuti najmanje jedna četvrtina gradskih zastupnika. Prijedlog za razrješenje mora biti obrazložen.

(3) O prijedlogu za razrješenje odlučuje se većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(4) Prijedlog za razrješenje može se podnijeti ako predsjednik, odnosno potpredsjednik:

1. ne sazove sjednicu u roku utvrđenom ovim poslovnikom i na zahtjev ovlaštenih podnositelja utvrđenih ovim poslovnikom;

2. svojim ponašanjem šteti ugledu Gradske skupštine;

3. zlouporabi položaj ili prekorači ovlaštenja.

(5) Za utvrđivanje činjenica iz stavka 4. ovog članka Gradska skupština može osnovati povjerenstvo.

(6) U slučaju iz stavka 2. ovoga članka predsjednik je dužan sazvati sjednicu Gradske skupštine u roku od petnaest dana od dana podnošenja prijedloga za razrješenje odnosno od dana dostave izvješća povjerenstva iz stavka 5. ovoga članka.

Članak 32.

(1) Predsjednik i potpredsjednici Gradske skupštine mogu podnijeti ostavku.

(2) Gradska skupština utvrđuje činjenicu podnošenja ostavke primanjem ostavke na znanje.

(3) U slučaju iz stavka 1. ovog članka predsjedniku i potpredsjednicima Gradske skupštine dužnost prestaje danom primanja ostavke na znanje.

Članak 33.

(1) Ako Gradska skupština razriješi dužnosti predsjednika Gradske skupštine ili primi njegovu ostavku na znanje, a na istoj sjednici ne izabere novog predsjednika, odredit će potpredsjednika Gradske skupštine koji će do izbora predsjednika imati sva njegova prava i dužnosti.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka Gradska je skupština dužna izabrati predsjednika u roku od trideset dana.

Predsjedništvo

Članak 34.

(1) Predsjednik i potpredsjednici Gradske skupštine te predsjednici klubova gradskih zastupnika čine Predsjedništvo Gradske skupštine koje je savjetodavno tijelo predsjednika Gradske skupštine.

(2) U radu Predsjedništva sudjeluju gradonačelnik Grada Zagreba, pročelnik Stručne službe gradonačelnika i tajnik Gradske skupštine.

Članak 35.

Predsjedništvo Gradske skupštine:

1. pomaže predsjedniku u pripremi sjednice Gradske skupštine (u vezi s utvrđivanjem datuma održavanja sjednice, nacrta prijedloga dnevnoga reda, određivanja matičnog i nadležnih radnih tijela i dr.),

2. raspravlja o pitanjima važnim za rad Gradske skupštine,

3. potiče stavljanje određenih tema na dnevni red sjednice Gradske skupštine,

4. brine se o suradnji Gradske skupštine i gradonačelnika,

5. brine se o unapređenju rada Gradske skupštine i radnih tijela.

Tajnik

Članak 36.

(1) Gradska skupština ima tajnika.

(2) Tajnik Gradske skupštine pomaže predsjedniku Gradske skupštine u pripremi sjednice Gradske skupštine te obavlja druge poslove određene ovim poslovnikom ili koje mu povjeri predsjednik.

Članak 37.

(1) Tajnik upravlja Stručnom službom Gradske skupštine. Tajnik ima u odnosu na Stručnu službu položaj čelnika gradskoga upravnog tijela.

(2) Tajnik priprema prijedlog za osiguravanje sredstva za rad Gradske skupštine i naredbodavac je za financijsko i materijalno poslovanje Gradske skupštine i, u vezi s tim, zaključuje ugovore te je odgovoran za obavljanje drugih pravnih i administrativnih poslova za Gradsku skupštinu.

(3) Tajnik je glavni urednik Službenog glasnika Grada Zagreba.

(4) Tajnik je odgovoran Gradskoj skupštini za svoj rad i za rad Stručne službe Gradske skupštine, a predsjedniku Gradske skupštine za obavljanje poslova koje mu on povjeri.

Članak 38.

(1) Tajnik Gradske skupštine ima zamjenika.

(2) Zamjenik tajnika zamjenjuje tajnika u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti te obavlja poslove iz djelokruga tajnika koje mu on povjeri.

(3) Zamjenik tajnika odgovoran je Gradskoj skupštini za svoj rad, a i tajniku za poslove koje mu on povjeri.

Članak 39.

Tajnika i zamjenika tajnika imenuje, odnosno razrješuje Gradska skupština na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja na četiri godine, a nakon proteka toga roka mogu biti ponovno imenovani.

Radna tijela

Članak 40.

(1) Gradska skupština ima stalna i povremena radna tijela.

(2) Stalna radna tijela Gradske skupštine razmatraju prijedloge odluka i drugih akata te druga pitanja koja su na dnevnom redu Gradske skupštine i o njima daju Gradskoj skupštini mišljenja i prijedloge.

(3) Stalna radna tijela mogu razmatrati i druga pitanja iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba, pokrenuti raspravu o pojedinim pitanjima i predložiti raspravu o njima na sjednici Gradske skupštine, te podnositi Gradskoj skupštini prijedloge općih i drugih akata iz svoga djelokruga.

(4) Stalna radna tijela obavljaju i druge poslove utvrđene ovim poslovnikom.

Članak 41.

(1) Stalna radna tijela utvrđena su Statutom.

(2) Stalna radna tijela su odbori i povjerenstva.

(3) Stalno radno tijelo Gradske skupštine je i Odbor za nacionalne manjine.

(4) Ovim se poslovnikom određuje sastav, broj članova, djelokrug i način rada stalnih radnih tijela utvrđenih Statutom i ovim poslovnikom.

Članak 42.

(1) Gradska skupština može na temelju zakona i gradske odluke osnivati i druga stalna radna tijela.

(2) Odlukom o osnivanju određuje se sastav, broj članova, djelokrug i način rada tijela iz stavka 1. ovog članka.

Članak 43.

(1) Gradska skupština može odlukom osnivati povremena radna tijela radi razmatranja ili stručne obrade pojedinog pitanja iz svog djelokruga i izrade prijedloga odgovarajućeg akta.

(2) Odlukom o osnivanju povremenog radnog tijela utvrđuje se njegov sastav, broj članova, zadaće i način rada.

Članak 44.

(1) Radna tijela imaju predsjednika i određen broj članova.

(2) Predsjednik i članovi stalnih radnih tijela iz članka 41. stavka 1. ovog poslovnika biraju se iz redova gradskih zastupnika.

(3) Predsjednika i članove stalnog radnog tijela bira Gradska skupština na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja.

(4) Sastav stalnih radnih tijela, u pravilu, odgovara stranačkoj strukturi Gradske skupštine, ako zakonom, ovim poslovnikom ili odlukom nije drukčije određeno.

Članak 45.

(1) Predsjednik i članovi povremenih radnih tijela biraju se, u pravilu, iz redova gradskih zastupnika. U povremena radna tijela mogu se imenovati i pojedini znanstveni, stručni i drugi javni djelatnici te druge osobe koje mogu pridonijeti u njihovu radu.

(2) Predsjednika i članove povremenoga radnog tijela bira Gradska skupština na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja.

(3) Sastav povremenih radnih tijela, u pravilu, odgovara stranačkoj strukturi Gradske skupštine.

Članak 46.

(1) Predsjednik i članovi stalnoga radnog tijela biraju se za mandatno razdoblje gradskih zastupnika.

(2) Predsjednik i članovi stalnoga radnog tijela mogu biti razriješeni i prije isteka vremena na koje su imenovani ako im prestane mandat gradskog zastupnika ili im mandat miruje, ako podnesu ostavku, ako neopravdano ne prisustvuju redovito sjednicama radnih tijela ili u drugim slučajevima.

(3) Na povremena radna tijela odgovarajuće se primjenjuju odredbe stavaka 1. i 2. ovoga članka.

Članak 47.

(1) Radna tijela rade na sjednicama.

(2) O radu na sjednici vodi se zapisnik.

(3) Radno tijelo može održati sjednicu ako je sjednici nazočna većina članova radnog tijela, a odlučuje javnim glasovanjem većinom glasova nazočnih članova.

Članak 48.

(1) Predsjednik radnog tijela saziva sjednicu, predlaže dnevni red, predsjedava i rukovodi sjednicom, potpisuje izvješća, zaključke i druge akte što ih radno tijelo donosi te vodi brigu o provođenju zaključaka radnog tijela.

(2) Ako je predsjednik radnog tijela spriječen ili odsutan zamjenjuje ga član radnog tijela kojeg on za to ovlasti.

(3) Ako predsjednik radnog tijela ne ovlasti ni jednog člana radnog tijela da ga zamjenjuje ili ako član radnog tijela koji je ovlašten zamijeniti predsjednika nije nazočan sjednici radnog tijela, sjednici predsjedava član kojeg odrede nazočni članovi radnog tijela.

Članak 49.

(1) Sjednicu radnog tijela saziva predsjednik radnog tijela po svojoj ocjeni, a dužan ju je sazvati u roku od osam dana od dana kada to zatraži većina članova radnog tijela, predsjednik Gradske skupštine ili Gradska skupština.

(2) Ako sjednicu ne sazove predsjednik radnog tijela u roku iz stavka 1. ovoga članka, sazvat će je predsjednik Gradske skupštine.

Članak 50.

(1) Radna tijela podnose Gradskoj skupštini izvješće o svom radu na zahtjev Gradske skupštine ili ako je to određeno odlukom o osnivanju radnog tijela.

(2) Radna tijela, na način utvrđen ovim poslovnikom, izvješćuju Gradsku skupštinu o svojim mišljenjima, stajalištima i prijedlozima povodom rasprave o pojedinim točkama dnevnoga reda sjednice Gradske skupštine.

(3) Radna tijela određuju izvjestitelja koji će na sjednici Gradske skupštine obrazložiti mišljenja, stajališta i prijedloge radnog tijela.

(4) Ako pojedino pitanje razmatra više radnih tijela svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja dostavljaju matičnom radnom tijelu.

(5) Radno tijelo u okviru svoga djelokruga može donositi zaključke kojima zauzima stavove, izražava mišljenje i podnosi prijedloge.

Članak 51.

Radna tijela Gradske skupštine dužna su vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina uputiti poziv i materijal za sjednicu na kojoj će raspravljati o pitanju koje se tiče položaja nacionalnih manjina.

Članak 52.

(1) Radna tijela mogu osnovati radne skupine za proučavanje pojedinog pitanja, stručno sastavljanje izvješća ili izradu nacrta odluke ili drugog akta.

(2) U radnu skupinu imenuju se gradski zastupnici, znanstveni, stručni i drugi javni djelatnici te djelatnici upravnih tijela Grada Zagreba i Stručne službe Gradske skupštine.

(3) Radna skupina djeluje u okviru radnog tijela i ne može samostalno istupati.

Članak 53.

(1) Radna tijela mogu tražiti potrebne podatke i dokumentaciju od gradonačelnika i gradskih upravnih tijela radi izvršavanja poslova i zadaća iz svog djelokruga.

(2) Tijela iz stavka 1. ovoga članka dužna su dostaviti tražene podatke i dokumentaciju najkasnije u roku od trideset dana.

Članak 54.

Na rad stalnih radnih tijela na odgovarajući se način primjenjuju odredbe glave IX. ovog poslovnika.

Članak 55.

(1) Stalna radna tijela Gradske skupštine su:

1. Mandatno povjerenstvo;

2. Odbor za izbor i imenovanja;

3. Odbor za Statut, Poslovnik i propise;

4. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova;

5. Odbor za gospodarski razvoj;

6. Odbor za financije;

7. Odbor za komunalno gospodarstvo;

8. Odbor za prostorno uređenje;

9. Odbor za zaštitu okoliša;

10. Odbor za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu;

11. Odbor za zdravstvo;

12. Odbor za socijalnu skrb;

13. Odbor za obrazovanje i šport;

14. Odbor za kulturu;

15. Odbor za mladež;

16. Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju;

17. Odbor za mjesnu samoupravu;

18. Odbor za predstavke i pritužbe;

19. Odbor za kontrolu;

20. Odbor za nacionalne manjine.

(2) Svako radno tijelo iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ima predsjednika i četiri člana.

(3) Odbor za kontrolu ima predsjednika i deset članova koji se biraju iz redova gradskih zastupnika.

(4) Odbor za nacionalne manjine ima predsjednika i šest članova.

(5) Predsjednik i tri člana Odbora za nacionalne manjine biraju se iz redova gradskih zastupnika, a tri člana imenuju se iz redova članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

(6) Članovi Odbora iz redova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina imenuju se na prijedlog vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, odnosno na prijedlog koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina za područje Grada Zagreba ako je osnovana i ako su je na to ovlastila vijeća i predstavnici nacionalnih manjina.

Odbor za izbor i imenovanja

Članak 56.

(1) Odbor za izbor i imenovanja predlaže izbor i imenovanje:

1. predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine;

2. tajnika i zamjenika tajnika Gradske skupštine;

3. predsjednika i članova radnih tijela Gradske skupštine;

4. drugih osoba koje bira, odnosno imenuje Gradska skupština, ako zakonom ili drugim propisom nije određen drugi predlagatelj;

5. predstavnika Gradske skupštine u određene ustanove i tijela.

(2) Odbor za izbor i imenovanja predlaže razrješenje osoba iz stavka 1. ovoga članka u skladu sa Statutom i ovim poslovnikom.

(3) Odbor za izbor i imenovanja u obavljanju poslova u vezi s predlaganjem kandidata za izbor i imenovanje može od kandidata tražiti potrebne podatke o njihovu radu i drugu dokumentaciju te ih pozivati na predstavljanje i izlaganje programa u vezi s obnašanjem dužnosti za koju se kandidiraju.

(4) Odbor za izbor i imenovanja osim poslova iz stavka 1. ovoga članka:

1. predlaže Gradskoj skupštini donošenje propisa o pravu na naknadu troškova gradskim zastupnicima, članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora te o plaćama, naknadama i drugim pravima gradonačelnika i njegovih zamjenika te osoba koje Gradska skupština bira, odnosno imenuje;

2. donosi pojedinačne akte o plaćama osoba koje Gradska skupština bira, odnosno imenuje;

3. obavlja i druge poslove utvrđene ovim poslovnikom i odlukama Gradske skupštine.

(5) Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina mogu isticati kandidate za dužnosti u tijelima Grada Zagreba Odboru za izbor i imenovanja, u skladu sa zakonom i Statutom.

Odbor za Statut, Poslovnik i propise

Članak 57.

Odbor za Statut, Poslovnik i propise:

1. razmatra opća pitanja važna za razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave;

2. utvrđuje prijedlog statuta, statutarne odluke, poslovnika i odluke o izmjeni i dopuni poslovnika;

3. razmatra inicijative, mišljenja i primjedbe o pitanjima statutarne i poslovničke naravi što ih Gradskoj skupštini upute građani, pravne osobe, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora;

4. daje mišljenja glede primjene statutarnih i poslovničkih odredaba;

5. razmatra prijedloge odluka i drugih općih akata što ih donosi Gradska skupština te daje mišljenja o njihovoj usklađenosti sa zakonima i drugim propisima te Statutom Grada Zagreba i drugim propisima Grada Zagreba;

6. daje odgovore Ustavnom sudu Republike Hrvatske u slučaju pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka i drugih općih akata koje je donijela Gradska skupština;

7. utvrđuje i izdaje pročišćene tekstove odluka i drugih općih akata kada je tim odlukama ili aktima za to ovlašten ili kada su ti akti znatnije ili najmanje tri puta izmijenjeni ili dopunjeni;

8. obavlja i druge poslove određene Statutom, Poslovnikom i odlukama Gradske skupštine.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova

Članak 58.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova u suradnji s mjesnim odborima, gradskim četvrtima, znanstvenim i drugim ustanovama predlaže Gradskoj skupštini imenovanje i preimenovanje naselja, ulica, trgova i drugih javnih površina te ukidanje imena ulica i drugih javnih površina.

Odbor za gospodarski razvoj

Članak 59.

Odbor za gospodarski razvoj prati odnose u gospodarstvu, poduzetništvu i obrtništvu, razmatra prijedloge odluka i drugih akata s toga područja te Gradskoj skupštini daje prijedloge i mišljenja glede poduzimanja mjera za razvoj gospodarstva u Gradu Zagrebu.

Odbor za financije

Članak 60.

Odbor za financije razmatra prijedlog gradskog proračuna, odluke o izmjeni proračuna i odluke o izvršavanju proračuna, godišnjeg obračuna proračuna, prijedloge odluka o porezima i naknadama te druge akte financijsko-materijalnog poslovanja Grada Zagreba i upravljanja imovinom Grada Zagreba, te Gradskoj skupštini daje svoje prijedloge i mišljenja.

Odbor za komunalno gospodarstvo

Članak 61.

Odbor za komunalno gospodarstvo prati razvoj komunalnog gospodarstva u Gradu Zagrebu i razmatra prijedloge odluka i drugih akata što se odnose na obavljanje komunalnih javnih službi te Gradskoj skupštini daje prijedloge i mišljenja glede poduzimanja mjera za razvoj komunalnog gospodarstva u Gradu Zagrebu.

Odbor za prostorno uređenje

Članak 62.

Odbor za prostorno uređenje razmatra prijedloge odluka i prostornih planova i daje mišljenja o predloženim rješenjima, a osobito u pogledu zaštite prostornih resursa i graditeljske baštine te usklađivanja prostornog razvoja svih gradskih četvrti.

Odbor za zaštitu okoliša

Članak 63.

Odbor za zaštitu okoliša razmatra prijedloge odluka i drugih akata s područja zaštite okoliša, saniranja devastiranog okoliša, zaštite prirodnih dobara, sprečavanja zagađivanja i onečišćavanja prirode, korištenja i upravljanja posebno zaštićenim dijelovima prirode te predlaže Gradskoj skupštini poduzimanje mjera za zaštitu okoliša.

Odbor za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu

Članak 64.

Odbor za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu prati odnose u poljodjelstvu, šumarstvu i vodoprivredi, razmatra prijedloge odluka i drugih akata s tih područja i predlaže Gradskoj skupštini poduzimanje mjera za razvoj tih djelatnosti, očuvanje poljoprivrednih površina i šuma i zaštitu voda te za poduzimanje drugih aktivnosti u vezi s tim djelatnostima.

Odbor za zdravstvo

Članak 65.

(1) Odbor za zdravstvo prati stanje u javnom zdravstvu u pogledu zdravstvene zaštite građana i ostvarivanja zadaća Grada Zagreba na tom području, a osobito prevencije i suzbijanja različitih oblika ovisnosti, prevencije akutnih i kroničnih bolesti, ranog otkrivanja i suzbijanja kroničnih masovnih nezaraznih bolesti, unapređenja zdravlja i pronatalitetne politike te zdravstvene zaštite invalida.

(2) Odbor razmatra prijedloge odluka i drugih akata što se odnose na te djelatnosti i Gradskoj skupštini predlaže poduzimanje mjera za njihovo unapređenje.

Odbor za socijalnu skrb

Članak 66.

(1) Odbor za socijalnu skrb prati stanje na području socijalne skrbi, a osobito u pogledu ostvarivanja zadaća Grada Zagreba na tom području te ostvarivanja prava građana u sustavu socijalne skrbi posebno prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, funkcioniranja udruga osoba s invaliditetom, sprečavanja maloljetničke delinkvencije, rješavanja problema starijih i nemoćnih osoba te zaštite obitelji.

(2) Odbor razmatra prijedloge odluka i drugih akata što se odnose na te djelatnosti i Gradskoj skupštini predlaže poduzimanje mjera za njihovo unapređenje.

Odbor za obrazovanje i šport

Članak 67.

Odbor za obrazovanje i šport prati stanje u odgoju, osnovnom obrazovanju i srednjem školstvu, tehničkoj kulturi i športu, razmatra prijedloge odluka i drugih akata iz tih djelatnosti i daje Gradskoj skupštini mišljenja i prijedloge za poduzimanje mjera za njihov razvoj.

Odbor za kulturu

Članak 68.

Odbor za kulturu prati stanje u kulturi, razmatra prijedloge odluka i drugih akata iz te djelatnosti te predlaže i potiče poduzimanje mjera za njezin razvoj.

Odbor za mladež

Članak 69.

Odbor za mladež prati i razmatra probleme mladih ljudi te Gradskoj skupštini daje prijedloge i mišljenja glede njihova rješavanja te razmatra prijedloge odluka i drugih akata iz svog djelokruga.

Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju

Članak 70.

Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju predlaže uspostavljanje suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u zemlji i odgovarajućim jedinicama lokalne i regionalne samouprave drugih država u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima, sadržaj i oblik suradnje te priprema nacrt sporazuma o uspostavljanju suradnje.

Odbor za mjesnu samoupravu

Članak 71.

(1) Odbor za mjesnu samoupravu predlaže Gradskoj skupštini mjere za unapređenje rada oblika mjesne samouprave, razmatra s tim u vezi prijedloge vijeća gradskih četvrti i daje mišljenje gradonačelniku i Gradskoj skupštini te predlaže gradonačelniku i Gradskoj skupštini koje bi poslove iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba koji su od značenja za gradske četvrti mogla povjeriti vijećima gradskih četvrti.

(2) Odbor razmatra prijedloge odluka u vezi s izborima za članove vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora kao i druge prijedloge akata od važnosti za razvoj i funkcioniranje oblika mjesne samouprave.

Odbor za predstavke i pritužbe

Članak 72.

(1) Odbor za predstavke i pritužbe razmatra predstavke i pritužbe građana i pravnih osoba što se odnose na rad Gradske skupštine, njezinih radnih tijela i Stručne službe Gradske skupštine te na obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba, ispituje preko nadležnih tijela njihovu osnovanost i upozorava na mjere koje je potrebno poduzeti te o tome izvješćuje podnositelja predstavke, odnosno pritužbe.

(2) Odbor donosi pravila o postupanju s predstavkama i pritužbama.

Odbor za kontrolu

Članak 73.

Odbor za kontrolu prati i kontrolira rad gradskih upravnih tijela, razmatra polugodišnja izvješća o radu gradonačelnika i daje mišljenja i prijedloge za unapređenje rada gradskih upravnih tijela.

Odbor za nacionalne manjine

Članak 74.

Odbor za nacionalne manjine razmatra pitanja u vezi s ostvarivanjem prava nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, mjere za unapređivanje položaja nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu i prijedloge općih akata kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalne manjine u Gradu Zagreb, što ih Gradskoj skupštini predlažu vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu i drugi ovlašteni predlagatelji te Gradskoj skupštini daje svoje prijedloge i mišljenja.

Članak 75

(1) Gradska skupština može osnivati povjerenstva - posebna radna tijela za utvrđivanje činjenica o pitanjima od javnog interesa koja se odnose na zakonitost rada gradskih tijela i gradskih javnih službi ili za utvrđivanje činjenica o pitanjima od drugog javnog interesa za Grad Zagreb.

(2) Povjerenstva iz stavka 1. ovog članka sastavljena su isključivo od gradskih zastupnika.

(3) Odlukom o osnivanju određenog povjerenstva utvrdit će se sastav, broj njegovih članova, zadaće i način rada.

(4) Sastav povjerenstva, u pravilu, odgovara stranačkoj strukturi Gradske skupštine.

(5) Na rad posebnoga radnog tijela primjenjuju se odredbe ovog poslovnika koje se odnose na rad radnih tijela, ako odlukom o njegovu osnivanju nije drukčije određeno.

V. ODNOS GRADSKE SKUPŠTINE I GRADONAČELNIKA

Članak 76.

(1) Predsjednik Gradske skupštine, odnosno radnog tijela izvješćuje gradonačelnika o zakazanoj sjednici Gradske skupštine, odnosno radnog tijela.

(2) Gradonačelnik prisustvuje sjednicama Gradske skupštine, a može odrediti svog predstavnika na sjednicama Gradske skupštine i radnih tijela za izvjestitelja o prijedlogu odluke ili drugog akta kojega je on predlagatelj.

Članak 77.

(1) Gradonačelnik sudjeluje na sjednicama Gradske skupštine i radnih tijela u raspravama o prijedlozima koje podnosi, iznosi i obrazlaže svoje prijedloge i stajališta, daje stručna objašnjenja te se izjašnjava o podnesenim amandmanima.

(2) Gradonačelnik može odrediti svog predstavnika koji će na sjednicama Gradske skupštine i radnih tijela u raspravama o prijedlozima koje podnosi, iznositi i obrazlagati njegove prijedloge i stajališta, davati stručna objašnjenja te se izjašnjavati o podnesenim amandmanima, ako ga je za to ovlastio.

Članak 78.

U slučajevima kada gradonačelnik nije predlagatelj, dostavlja mišljenje, stajalište i prijedloge Gradskoj skupštini, odnosno radnom tijelu do početka rasprave te određuje svog predstavnika.

Članak 79.

(1) Ako Gradska skupština, odnosno radno tijelo ocijeni da je za raspravu o nekom pitanju neophodno mišljenje gradonačelnika, a gradonačelnika, odnosno njegova predstavnika nema na sjednici, niti je gradonačelnik dostavio svoje mišljenje, Gradska skupština, odnosno radno tijelo može odgoditi raspravu o tom prijedlogu.

(2) Ako se u slučaju iz stavka 1. ovog članka radi o prijedlogu koji je na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, a zbog kratkoće vremena sjednica radnog tijela ne može se održati prije sjednice Gradske skupštine, radno će tijelo o tome izvijestiti Gradsku skupštinu.

Članak 80.

(1) Gradonačelnik dva puta godišnje podnosi polugodišnja izvješća o svom radu Gradskoj skupštini sukladno odredbama Statuta.

(2) Pored izvješća iz stavka 1. ovoga članka Gradska skupština može od gradonačelnika tražiti izvješće o pojedinim pitanjima iz njegova djelokruga koje gradonačelnik podnosi sukladno odredbama Statuta.

(3) Gradonačelnik podnosi Gradskoj skupštini izvješće o stanju imovine Grada Zagreba najmanje jednom godišnje.

Članak 81.

(1) Gradonačelnik ima pravo na sjednici Gradske skupštine i radnih tijela iznositi svoja mišljenja o svakom prijedlogu koji je na dnevnom redu sjednice.

(2) U raspravi o prijedlogu općeg akta gradonačelnik ima pravo na sjednici uvijek dobiti riječ kada to zatraži radi rasprave o pitanjima ustavnosti i zakonitosti predloženog akta.

VI. AKTI GRADSKE SKUPŠTINE

Članak 82.

(1) Gradska skupština donosi Statut, Poslovnik, odluke i druge opće akte, gradski proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, deklaracije, rezolucije, preporuke i zaključke.

(2) Izvršavajući pojedina prava i obveze Gradska skupština donosi i pojedinačne akte u slučajevima određenim zakonom i drugim propisom.

(3) Gradonačelnik je dužan dostaviti Statut, Poslovnik, proračun ili drugi opći akt čelniku nadležnoga središnjeg tijela državne uprave zajedno s izvatkom iz zapisnika koji se odnosi na postupak donošenja općeg akta propisan Statutom i Poslovnikom u roku od 15 dana od dana donošenja općeg akta.

(4) Gradonačelnik je dužan dostaviti opće akte i drugim tijelima, u skladu s posebnim zakonima.

Članak 83.

Odlukom se uređuju odnosi iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba koji su od općeg značenja za građane, pravne osobe i druge pravne subjekte te propisuju njihova prava i dužnosti, odnosno uređuju pitanja od interesa za Grad Zagreb.

Članak 84.

(1) Gradskim proračunom utvrđuju se prihodi i rashodi Grada Zagreba. Gradski proračun se donosi za sljedeću godinu, a ako se ne donese prije početka fiskalne godine uvodi se privremeno financiranje, najduže do 31. ožujka.

(2) Gradski proračun, odluka o izmjeni gradskog proračuna, odluka o izvršavanju proračuna i odluka o privremenom financiranju donosi se većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(3) Odlukom o izvršenju proračuna uređuje se način izvršenja proračuna, upravljanje prihodima i izdacima proračuna te prava i obveze korisnika proračunskih sredstava.

(4) Polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna donosi Gradska skupština u zakonom određenom roku većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(5) Gradski proračun te izmjene i dopune proračuna dostavljaju se Ministarstvu financija, a odluka o izvršavanju proračuna dostavlja se Državnom uredu za reviziju u roku od petnaest dana od dana njihova stupanja na snagu. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna dostavlja se Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju u roku od 15 dana nakon što ga donese Gradska skupština.

Članak 85.

(1) Deklaracijom se izražava opće stajalište Gradske skupštine o pitanjima iz samoupravnog djelokruga Grada Zagreba.

(2) Rezolucijom se ukazuje na stanje i probleme u određenom samoupravnom području te na mjere koje treba provesti.

(3) Preporukom se ukazuje na podnesene predstavke i pritužbe o nepravilnostima u radu tijela Grada Zagreba iz samoupravnog djelokruga i predlaže način njihova rješavanja.

Članak 86.

Zaključkom se zauzimaju stavovi, izražavaju mišljenja, prihvaćaju izvješća i rješavaju druga pitanja iz nadležnosti Gradske skupštine za koje nije predviđeno donošenje drugog akta.

Članak 87.

Gradska skupština donosi pojedinačne akte, zaključke i rješenja kada u skladu sa zakonom rješava o pojedinačnim stvarima.

VII. POSTUPAK DONOŠENJA ODLUKA I DRUGIH AKATA

1. POSTUPAK DONOŠENJA ODLUKA

Pokretanje postupka

Članak 88.

(1) Postupak donošenja odluka pokreće se podnošenjem prijedloga odluke.

(2) Pravo podnošenja prijedloga odluke ima svaki gradski zastupnik, radno tijelo Gradske skupštine, gradonačelnik i klub gradskih zastupnika, ako zakonom, Statutom ili ovim poslovnikom nije propisano da prijedloge pojedinih odluka mogu podnijeti samo određeni predlagatelji.

(3) Pravo podnošenja prijedloga odluka kojima se uređuju pitanja od značaja za nacionalne manjine imaju, osim ovlaštenih predlagatelja iz stavka 2. ovoga članka, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina.

Prethodna rasprava

Članak 89.

(1) Gradska skupština može posebnim zaključkom odrediti da se prije podnošenja prijedloga odluke, na osnovi prikaza stanja u pojedinim područjima, o potrebi donošenja odluke i osnovnim pitanjima koja bi trebalo urediti odlukom provede prethodna rasprava u radnim tijelima Gradske skupštine, vijećima gradskih četvrti, odnosno na sjednici Gradske skupštine.

(2) Nakon provedene prethodne rasprave podnosi se izvješće Gradskoj skupštini o rezultatima provođenja prethodne rasprave. Uz izvješće se dostavlja i prijedlog odluke ako se u prethodnoj raspravi ocijeni potrebnim njeno donošenje a prethodnu je raspravu proveo ovlašteni predlagatelj za podnošenje prijedloga odluke.

(3) Ako je prethodna rasprava provedena na sjednici Gradske skupštine, a Gradska skupština ocijeni da je odluku potrebno donijeti, odredit će predlagatelja.

(4) Predlagatelj je dužan razmotriti mišljenja i stajališta iz prethodne rasprave te obrazložiti ona koja nije mogao usvojiti.

Prijedlog odluke

Članak 90.

(1) Prijedlog odluke sadrži:

1. pravni temelj za donošenje odluke;

2. ocjenu stanja, osnovna pitanja koja se trebaju urediti i svrhu koja se želi postići uređivanjem odnosa na predložen način;

3. ocjenu sredstava potrebnih za provođenje odluke te način njihova osiguravanja;

4. tekst prijedloga odluke s obrazloženjem;

5. važeću odluku, ako se predlaže izmjena ili dopuna odluke.

(2) Ako se predlaže stupanje na snagu odluke danom objave, taj je prijedlog potrebno posebno obrazložiti.

(3) Uz prijedlog odluke može se priložiti i odgovarajuća dokumentacija.

Članak 91.

(1) Tekst prijedloga odluke sadrži rješenja u obliku pravnih odredaba.

(2) Pojedina rješenja mogu se predložiti alternativno, s obrazloženjem svake od predloženih alternativa.

(3) U obrazloženju prijedloga odluke obrazlažu se pojedine odredbe prijedloga odluke.

Članak 92.

(1) Prijedlog odluke podnosi se predsjedniku Gradske skupštine.

(2) Predlagatelj odluke obvezan je obavijestiti predsjednika Gradske skupštine tko će na radnim tijelima davati objašnjenja i potrebna obrazloženja u ime predlagatelja te tko će biti izvjestitelj predlagatelja na sjednici Gradske skupštine.

Članak 93.

(1) Predsjednik Gradske skupštine upućuje prijedlog odluke gradonačelniku ako nije predlagatelj na razmatranje i davanje mišljenja.

(2) Predsjednik Gradske skupštine dužan je prijedlog odluke uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice Gradske skupštine.

(3) Ako je prijedlog podnesen nakon što je predsjednik Gradske skupštine odredio datum održavanja sjednice Gradske skupštine i utvrdio prijedlog dnevnoga reda, prijedlog će se uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice Gradske skupštine.

(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka predsjednik može dopuniti predloženi dnevni red, kada se prijedlog može dostaviti gradskim zastupnicima i gradonačelniku ako nije predlagatelj, najkasnije osam dana prije održavanja sjednice Gradske skupštine.

Članak 94.

(1) Ako dva ili više predlagatelja podnesu posebne prijedloge odluka kojima se uređuje isto područje, predsjednik Gradske skupštine pozvat će predlagatelje da objedine prijedloge odluka u jedan prijedlog.

(2) Ako se ne postigne dogovor, predsjednik Gradske skupštine će unijeti posebne prijedloge odluka u prijedlog dnevnog reda sjednice Gradske skupštine redoslijedom kojim su podneseni.

Članak 95.

(1) Ako predsjednik ocijeni da prijedlog odluke nije podnesen u skladu s ovim poslovnikom, zatražit će od Odbora za Statut, Poslovnik i propise da o tome dade mišljenje.

(2) Ako prema mišljenju Odbora za Statut, Poslovnik i propise prijedlog nije podnesen u skladu s ovim poslovnikom, predsjednik će zatražiti od predlagatelja da u roku od petnaest dana prijedlog odluke uskladi s Poslovnikom.

(3) Ako predlagatelj ne uskladi prijedlog odluke u roku iz stavka 2. ovoga članka smatrat će se da prijedlog odluke nije ni podnesen.

Razmatranje prijedloga odluke u radnim tijelima

Članak 96.

(1) Prije rasprave o prijedlogu odluke na sjednici Gradske skupštine, prijedlog odluke razmatraju nadležna radna tijela i Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

(2) Radna tijela podnose izvješća u kojima daju primjedbe, prijedloge i mišljenja o prijedlogu odluke, a mogu podnijeti i amandmane.

Članak 97.

Ako prijedlog odluke razmatra više radnih tijela, svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja dostavljaju matičnom radnom tijelu koje ih razmatra zajedno s prijedlogom odluke.

Članak 98.

(1) Matično radno tijelo i Odbor za Statut, Poslovnik i propise, nakon razmatranja prijedloga odluke, podnose izvješće koje upućuju predsjedniku Gradske skupštine i određuju izvjestitelja na sjednici Gradske skupštine.

(2) U izvješću matičnoga radnog tijela sadržana su i njegova stajališta o mišljenjima, primjedbama i prijedlozima drugih radnih tijela koja su razmatrala prijedlog odluke.

(3) Predsjednik Gradske skupštine upućuje izvješća radnih tijela iz stavka 1. ovog članka predlagatelju odluke, gradonačelniku ako nije predlagatelj i gradskim zastupnicima.

Rasprava o prijedlogu odluke na sjednici

Članak 99.

(1) Rasprava o prijedlogu odluke na sjednici Gradske skupštine obuhvaća izlaganje predlagatelja i izvjestitelja radnih tijela, raspravu o prijedlogu i podnesenim amandmanima, odlučivanje o amandmanima te donošenje odluke.

(2) Predlagatelj odluke odnosno predstavnik kojeg on odredi ukratko izlaže prijedlog odluke.

(3) Izvjestitelji matičnog radnog tijela i Odbora za Statut, Poslovnik i propise, prema potrebi, izlažu usmeno izvješća svojih radnih tijela.

(4) Izvjestitelji drugih radnih tijela koja su razmatrala prijedlog odluke, prema potrebi, iznose mišljenja, primjedbe i prijedloge radnog tijela.

Članak 100.

(1) Predlagatelj odnosno predstavnik kojeg on odredi ima pravo, kad zatraži riječ, u tijeku rasprave davati objašnjenja, iznositi svoje mišljenje i izjašnjavati se o podnesenim amandmanima te iznesenim prijedlozima, primjedbama i mišljenjima.

(2) U tijeku rasprave imaju pravo tražiti riječ gradonačelnik ako nije predlagatelj te izvjestitelji matičnoga radnog tijela i Odbora za Statut, Poslovnik i propise.

Amandmani

Članak 101.

(1) Prijedlog da se izmijeni ili dopuni prijedlog odluke podnosi se u obliku amandmana uz obrazloženje.

(2) Pravo podnošenja amandmana imaju ovlašteni predlagatelji iz članka 88. stavka 2. ovog poslovnika.

Članak 102.

(1) Amandman se u pisanom obliku upućuje predsjedniku Gradske skupštine, najkasnije tri dana prije sjednice Gradske skupštine.

(2) Podnesene amandmane predsjednik Gradske skupštine upućuje predlagatelju odluke i gradonačelniku ako nije predlagatelj te matičnom radnom tijelu i Odboru za Statut, Poslovnik i propise.

(3) Amandmani se dostavljaju svim gradskim zastupnicima.

Članak 103.

(1) Predlagatelj odluke i gradonačelnik ako nije predlagatelj, mogu na sjednici podnositi amandmane sve do zaključivanja rasprave.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka gradski zastupnik i klub gradskih zastupnika mogu podnositi amandmane sve do zaključivanja rasprave o prijedlogu odluke, ali samo na odredbe prijedloga odluke na koje je amandmane podnio predlagatelj odluke ili gradonačelnik ako nije predlagatelj.

(3) Iznimno, amandman može podnijeti gradski zastupnik i klub gradskih zastupnika na sjednici u tijeku rasprave o prijedlogu odluke, ako se s tim složi većina nazočnih gradskih zastupnika.

(4) Amandmani iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka moraju se podnijeti u pisanom obliku uz obrazloženje i podijeliti gradskim zastupnicima prije odlučivanja.

Članak 104.

(1) O amandmanima se izjašnjavaju predlagatelj i gradonačelnik, ako nije predlagatelj.

(2) Nakon izjašnjavanja predlagatelja o pojedinom amandmanu, na to se izjašnjenje može osvrnuti samo podnositelj amandmana.

(3) O amandmanima se glasuje prema redoslijedu članaka prijedloga odluke na koje se oni odnose.

(4) Ako je na jedan članak prijedloga odluke podneseno više amandmana, najprije se glasuje o amandmanu koji najviše odstupa od predloženog rješenja, a o ostalim amandmanima prema istom kriteriju.

(5) Amandman prihvaćen na sjednici Gradske skupštine postaje sastavnim dijelom prijedloga odluke.

Članak 105.

Amandman koji je podnio predlagatelj odluke ili se s njim suglasio postaje sastavnim dijelom prijedloga odluke i o njemu se ne glasuje odvojeno.

Donošenje odluke po hitnom postupku

Članak 106.

(1) Iznimno, odluka se može donijeti po hitnom postupku ako je to nužno radi sprečavanja ili uklanjanja štete, odnosno ako bi nedonošenje takve odluke u određenom roku imalo štetne posljedice ili ako to zahtijevaju drugi opravdani razlozi.

(2) U hitnom se postupku rokovi iz ovog poslovnika, što se odnose na pojedine radnje, mogu skratiti, odnosno pojedine se radnje u postupku mogu izostaviti.

(3) Predlagatelj odluke dužan je obrazložiti hitnost postupka.

(4) Ako prijedlog za donošenje odluke po hitnom postupku podnosi gradski zastupnik, tada mora imati pisanu podršku deset gradskih zastupnika.

Članak 107.

(1) O donošenju odluke po hitnom postupku odlučuje se na sjednici Gradske skupštine. Prijedlog mora biti podijeljen gradskim zastupnicima prije odlučivanja.

(2) U hitnom se postupku amandmani mogu podnositi do zaključenja rasprave.

2. DONOŠENJE GRADSKOG PRORAČUNA

Članak 108.

(1) Postupak donošenja proračuna provodi se u dva čitanja.

(2) Prvo čitanje obuhvaća prethodnu raspravu o prijedlogu proračuna s prijedlozima programa, o prijedlogu odluke o izvršavanju proračuna, o amandmanima radnih tijela i o izvješću Odbora za financije.

(3) Drugo čitanje obuhvaća raspravu o materijalu iz stavka 2. ovoga članka, izvješću gradonačelnika o rezultatima provođenja prethodne rasprave i podnesenim amandmanima ovlaštenih podnositelja te donošenje proračuna, programa i odluke o izvršavanju proračuna.

Članak 109.

Gradonačelnik je dužan podnijeti odnosno dostaviti Gradskoj skupštini prijedlog gradskog proračuna na donošenje najkasnije do 15. studenoga. Zajedno s prijedlogom proračuna podnose se projekcija proračuna za dvogodišnje razdoblje, prijedlozi programa javnih potreba u Gradu Zagrebu i drugih programa te prijedlog odluke o izvršavanju proračuna.

Članak 110.

(1) Prijedloge iz članka 109. ovog poslovnika predsjednik Gradske skupštine upućuje svim gradskim zastupnicima.

(2) Prijedloge razmatraju matično radno tijelo Odbor za financije (na prvoj sjednici) i nadležna radna tijela Gradske skupštine. Radna tijela podnose izvješća u kojima daju svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja, a mogu tražiti dodatne podatke i dokumentaciju te podnositi amandmane.

(3) Radna tijela svoja izvješća i amandmane dostavljaju Odboru za financije, kao matičnom radnom tijelu i gradonačelniku.

(4) Gradonačelnik je dužan odgovoriti na pitanja, primjedbe i prijedloge radnih tijela i dostaviti tražene podatke i dokumentaciju do održavanja završne (druge) sjednice Odbora za financije.

(5) Odbor za financije podnosi izvješće koje upućuje predsjedniku Gradske skupštine i gradonačelniku u kojem su sadržana i njegova stajališta o mišljenjima, primjedbama i prijedlozima te o podnesenim amandmanima drugih radnih tijela.

(6) Na sjednici Gradske skupštine provodi se prethodna rasprava. Nakon provedene prethodne rasprave Gradska skupština zaključkom zauzima stavove, izražava mišljenje, očituje se o izvješću Odbora za financije i daje smjernice i prijedloge gradonačelniku za pripremu drugog čitanja prijedloga proračuna.

(7) Predsjednik Gradske skupštine dužan je zaključak Gradske skupštine iz stavka 6. ovoga članka dostaviti gradonačelniku u roku od dva dana od održavanja sjednice Gradske skupštine.

Članak 111.

(1) Za drugo čitanje prijedloga proračuna gradonačelnik je dužan predsjedniku Gradske skupštine podnijeti izvješće o rezultatima provođenja prethodne rasprave u roku od deset dana od dana održavanja sjednice.

(2) Gradonačelnik je dužan u izvješću iz stavka 1. ovoga članka navesti što je prihvaćeno iz prethodne rasprave, razloge zbog kojih pojedina mišljenja, stavovi i prijedlozi nisu prihvaćeni te se očitovati o podnesenim amandmanima radnih tijela.

(3) Gradonačelnik, ovisno o prihvaćanju mišljenja, stavova i prijedloga iz prethodne rasprave, podnosi amandmane.

(4) Izvješće iz stavka 1. ovoga članka i podneseni amandmani gradonačelnika dostavljaju se gradskim zastupnicima najkasnije sedam dana prije održavanja sjednice Gradske skupštine.

Članak 112.

Izvješće o rezultatima provođenja prethodne rasprave te podnesene amandmane razmatraju klubovi gradskih zastupnika te Odbor za financije, kao matično radno tijelo i Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

Članak 113.

(1) Na postupak donošenja gradskog proračuna primjenjuju se odredbe ovog poslovnika koje se odnose na postupak donošenja odluka, ako odredbama ovog poglavlja nije drukčije određeno, osim odredbe članka 103. stavka 3. ovog poslovnika.

(2) Iznimno, na donošenje odluke o izmjenama i dopunama proračuna ne primjenjuju se odredbe ovog poglavlja kojima je uređeno donošenje proračuna, nego odredbe ovog poslovnika koje se odnose na postupak donošenja odluka.

3. DONOŠENJE DRUGIH AKATA

Članak 114.

(1) Na donošenje drugih akata odgovarajuće se primjenjuju odredbe ovog poslovnika koje se odnose na postupak donošenja odluke, prema prirodi akta.

(2) Prijedlog da se izmijeni ili dopuni prijedlog akta koji se zbog prirode toga akta ne može podnijeti u obliku amandmana, podnosi se kao prijedlog za izmjenu, odnosno dopunu uz obrazloženje.

(3) Na prijedloge pojedinačnih akata ne mogu se podnositi amandmani niti prijedlozi za njihovu izmjenu, odnosno dopunu.

Članak 115.

Uz prijedloge kandidata za dužnosnike i ravnatelje ustanova koje bira, odnosno imenuje Gradska skupština podnositelji prijedloga dužni su priložiti životopis predloženog kandidata.

Članak 116.

(1) Gradska skupština razmatra izvješća, analize i informacije.

(2) U povodu izvješća, analiza i informacija Gradska skupština donosi zaključak.

Potpisivanje, objava i ispravak akata

Članak 117.

Odluke i druge akte što ih donosi Gradska skupština potpisuje predsjednik Gradske skupštine.

Članak 118.

(1) Izvornik odluke i drugog akta, potpisan i ovjeren pečatom Gradske skupštine, čuva se u Gradskoj skupštini.

(2) Izvornik odluke i drugog akta je onaj tekst odluke i drugog akta koji je donesen na sjednici Gradske skupštine.

(3) Za izradu izvornika, potpisivanje, stavljanje pečata i čuvanje izvornika odluke i drugog akta odgovoran je tajnik Gradske skupštine.

Članak 119.

Odluke, drugi opći akti, rješenja i odluke Ustavnog suda što se odnose na ustavnost i zakonitost tih akata, gradski proračun i projekcija i izmjene i dopune proračuna i projekcije, odluka o privremenom financiranju, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, programi i planovi razvoja, akti izbora i imenovanja te drugi akti za koje to Gradska skupština odluči, objavljuju se u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Članak 120.

(1) Odluke i drugi opći akti objavljuju se u Službenom glasniku Grada Zagreba prije nego stupe na snagu.

(2) Odluke i drugi opći akti stupaju na snagu najranije osmog dana nakon objave.

(3) Iznimno, odlukom i drugim općim aktom može se iz osobito opravdanih razloga odrediti da stupaju na snagu danom objave.

(4) Odluke i drugi opći akti ne mogu imati povratno djelovanje.

Članak 121.

Ispravak pogrešaka u objavljenom tekstu odluke i drugog akta, utvrđenih na osnovi uspoređivanja s izvornikom, daje tajnik Gradske skupštine.

VIII. PROMJENA STATUTA GRADA ZAGREBA I POSLOVNIKA GRADSKE SKUPŠTINE

Promjena Statuta

Članak 122.

(1) Postupak za promjenu Statuta Grada Zagreba pokreće se prijedlogom za promjenu Statuta.

(2) Promjenu Statuta može predložiti radno tijelo Gradske skupštine, gradonačelnik, četvrtina gradskih zastupnika te najmanje polovina vijeća gradskih četvrti.

(3) Prijedlog za promjenu Statuta upućuje se Odboru za Statut, Poslovnik i propise koji ga razmatra i, uz mišljenje, upućuje Gradskoj skupštini.

(4) Prijedlog za promjenu Statuta mora biti obrazložen. U obrazloženju se navode razlozi za promjenu Statuta, promjene koje se predlažu te predlaže li se donošenje novog statuta ili izmjena i dopuna Statuta.

(5) Uz prijedlog za promjenu Statuta može se podnijeti nacrt prijedloga statuta, ako se predlaže donošenje novog statuta, odnosno nacrt prijedloga statutarne odluke ako se predlaže izmjena i dopuna Statuta.

Članak 123.

(1) Gradska skupština razmatranjem prijedloga za promjenu Statuta provodi prethodnu raspravu.

(2) Ako Gradska skupština prihvati prijedlog za promjenu Statuta, upućuje ga Odboru za Statut, Poslovnik i propise koji je dužan u roku od četrdeset pet dana podnijeti prijedlog statuta predsjedniku Gradske skupštine radi uvrštenja u prijedlog dnevnog reda sjednice Gradske skupštine.

(3) Ako Gradska skupština ne prihvati prijedlog za promjenu Statuta, isti se prijedlog ne može staviti na dnevni red prije isteka šest mjeseci od dana zaključenja rasprave o njemu.

(4) O prijedlogu za promjenu Statuta Gradska skupština odlučuje većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(5) Gradska skupština donosi zaključak o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga za promjenu Statuta.

Članak 124.

Gradska skupština može odlučiti da se o prijedlogu za promjenu Statuta, prije utvrđivanja prijedloga statuta odnosno prijedloga statutarne odluke, provede javna rasprava.

Članak 125.

(1) Javna rasprava o prijedlogu za promjenu Statuta održava se po gradskim četvrtima.

(2) Radno tijelo nadležno za praćenje javne rasprave je Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

Članak 126.

(1) Javna rasprava održava se u roku koji ne može biti kraći od trideset ni duži od šezdeset dana. Za vrijeme održavanja javne rasprave građanima se mora omogućiti upoznavanje s prijedlogom za promjenu Statuta.

(2) Zaključkom o upućivanju prijedloga za promjenu Statuta na javnu raspravu utvrđuje se način upoznavanja građana s prijedlogom, rok održavanja javne rasprave i radno tijelo kojemu se upućuju prijedlozi, mišljenja i primjedbe.

(3) Odbor za Statut, Poslovnik i propise dužan je razmotriti prijedloge, mišljenja i primjedbe iz javne rasprave prije utvrđivanja prijedloga statuta odnosno prijedloga statutarne odluke, o čemu podnosi izvješće Gradskoj skupštini uz prijedlog statuta odnosno prijedlog statutarne odluke.

(4) Odbor za Statut, Poslovnik i propise dužan je najkasnije u roku od šezdeset dana od završetka javne rasprave podnijeti Gradskoj skupštini prijedlog statuta odnosno prijedlog statutarne odluke.

Članak 127.

Odbor za Statut, Poslovnik i propise može predložiti statutarnu odluku radi usklađivanja Statuta sa zakonom, bez prethodne rasprave.

Članak 128.

(1) Statut i statutarna odluka donose se većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(2) Na pitanja u vezi s postupkom donošenja Statuta i statutarne odluke koja nisu uređena ovom glavom Poslovnika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovog poslovnika kojima je uređen postupak donošenja odluka.

(3) Predlagatelj prijedloga statuta i prijedloga statutarne odluke je Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

Promjena Poslovnika

Članak 129.

(1) Postupak za promjenu Poslovnika pokreće se prijedlogom za promjenu Poslovnika.

(2) Promjenu Poslovnika može predložiti radno tijelo Gradske skupštine, jedna četvrtina gradskih zastupnika i klub gradskih zastupnika.

(3) Prijedlog za promjenu Poslovnika mora biti obrazložen. Obrazloženje sadrži razloge za promjenu Poslovnika, promjene koje se predlažu te predlaže li se donošenje novog poslovnika ili izmjena i dopuna Poslovnika.

(4) Uz prijedlog za promjenu Poslovnika može se podnijeti nacrt prijedloga poslovnika odnosno nacrt prijedloga odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika.

Članak 130.

(1) Prijedlog za promjenu Poslovnika upućuje se Odboru za Statut, Poslovnik i propise koji ga razmatra i, uz mišljenje, upućuje Gradskoj skupštini.

(2) Ako Gradska skupština prihvati prijedlog za promjenu Poslovnika, upućuje ga Odboru za Statut, Poslovnik i propise koji je dužan u roku od trideset dana podnijeti prijedlog poslovnika odnosno prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika predsjedniku Gradske skupštine radi uvrštenja u prijedlog dnevnog reda sjednice Gradske skupštine.

(3) Ako Gradska skupština ne prihvati prijedlog za promjenu Poslovnika, isti se prijedlog ne može staviti na dnevni red prije isteka šest mjeseci od dana zaključenja rasprave o njemu.

(4) O prijedlogu za promjenu Poslovnika Gradska skupština odlučuje većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(5) Gradska skupština donosi zaključak o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga za promjenu Poslovnika.

Članak 131.

(1) Predlagatelj Poslovnika i odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika je Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

(2) Odbor može predložiti odluku o izmjeni i dopuni Poslovnika radi usklađivanja Poslovnika sa Statutom i statutarnom odlukom.

(3) Poslovnik i odluka o izmjeni i dopuni Poslovnika donose se većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(4) Na pitanja u vezi s postupkom donošenja Poslovnika koja nisu uređena ovom glavom Poslovnika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovog poslovnika kojima je uređen postupak donošenja odluka.

IX. SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

Sazivanje sjednice

Članak 132.

(1) Gradska skupština zasjeda dva puta godišnje i to prvi put od 15. siječnja do 15. srpnja i, drugi put, od 15. rujna do 30. prosinca.

(2) Zasjedanje Gradske skupštine izvan rokova iz stavka 1. ovog članka mogu tražiti gradonačelnik i jedna trećina gradskih zastupnika.

(3) Podnositelj zahtjeva za izvanredno zasjedanje prema stavku 2. ovog članka dužan je obrazložiti opravdanost zahtjeva, predložiti dnevni red sjednice i dostaviti materijal, odnosno prijedlog akta za raspravu i odlučivanje, ako ih već nisu dostavili ovlašteni predlagatelji.

(4) Predsjednik Gradske skupštine dužan je sazvati izvanredno zasjedanje Gradske skupštine u roku od osam dana od dana primitka zahtjeva.

Članak 133.

(1) Sjednicu Gradske skupštine saziva predsjednik Gradske skupštine.

(2) Sjednica Gradske skupštine mora se sazvati najmanje jedanput u tri mjeseca. U rok za sazivanje sjednice ne računa se vrijeme kada Gradska skupština ne zasjeda.

(3) Predsjednik Gradske skupštine dužan je sazvati sjednicu Gradske skupštine na obrazloženi zahtjev gradonačelnika ili najmanje jedne trećine ukupnog broja gradskih zastupnika, u roku od petnaest dana od dana primitka zahtjeva.

4) Uz zahtjev za sazivanje sjednice, podnositelj je dužan predložiti dnevni red sjednice i dostaviti materijal odnosno prijedlog akta za raspravu i odlučivanje, ako ih već nisu dostavili ovlašteni predlagatelji.

Članak 134.

(1) Ako predsjednik Gradske skupštine ne sazove sjednicu u roku utvrđenom člankom 133. stavkom 3. ovog poslovnika sjednicu će sazvati gradonačelnik u daljnjem roku od petnaest dana.

(2) Nakon proteka rokova iz članka 133. stavka 3. i stavka 1. ovoga članka, sjednicu može sazvati, na zahtjev jedne trećine gradskih zastupnika, čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Članak 135.

(1) Sjednica Gradske skupštine saziva se pisanim putem, a u iznimno hitnim slučajevima i na drugi način .

(2) Poziv za sjednicu gradskim zastupnicima dostavlja se najkasnije dvanaest dana prije održavanja sjednice.

(3) Uz poziv za sjednicu dostavlja se prijedlog dnevnog reda, materijali o kojima će se voditi rasprava i zapisnik prethodne sjednice.

Članak 136.

Poziv za sjednicu Gradske skupštine s prijedlogom dnevnog reda i materijalima o kojima će se voditi rasprava dostavlja se predsjednicima vijeća gradskih četvrti, predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina te drugim tijelima i osobama za koje je to odredilo predsjedništvo Gradske skupštine.

Utvrđivanje kvoruma, odgoda i prekid sjednice

Članak 137.

(1) Kad predsjednik Gradske skupštine utvrdi da postoji nazočnost većine gradskih zastupnika, otvara sjednicu.

(2) Ako predsjednik na početku sjednice utvrdi da nije nazočan potreban broj gradskih zastupnika, odgađa sjednicu za određeni sat istog dana ili za drugi određeni dan i sat.

(3) Sjednicu će predsjednik prekinuti ako za njezina trajanja utvrdi da nije nazočan potreban broj gradskih zastupnika i u drugim slučajevima utvrđenim ovim poslovnikom te zakazati nastavak sjednice za određeni sat istog dana ili za drugi određeni dan i sat.

(4) O odgodi sjednice i o nastavku prekinute sjednice zakazanom za drugi dan i sat pisanim se putem obavješćuju samo nenazočni gradski zastupnici.

(5) U slučaju iz stavaka 2. i 3. ovoga članka predsjednik će zakazati sjednicu, odnosno nastavak sjednice najkasnije u roku od osam dana od dana odgode odnosno prekida sjednice.

Članak 138.

(1) Predsjednik Gradske skupštine može odgoditi sazvanu sjednicu ako za to postoje opravdani razlozi.

(2) Sjednica se može odgoditi najviše za osam dana.

Članak 139.

U slučaju iz članka 137. stavka 2. i članka 138. stavka 1. ovog poslovnika, rok za sazivanje sjednice utvrđen u članku 133. stavku 2. ovog poslovnika računa se od dana održavanja odgođene sjednice.

Članak 140.

(1) Nazočnost gradskih zastupnika utvrđuje se brojanjem, prozivkom ili na drugi način:

1. na početku sjednice, na temelju predanih evidencijskih listića;

2. u tijeku sjednice kad predsjednik ocijeni da nije nazočan dovoljan broj gradskih zastupnika za valjano održavanje sjednice i odlučivanje;

3. na zahtjev gradskog zastupnika koji ocijeni da nije nazočan dovoljan broj gradskih zastupnika.

(2) Prozivku gradskih zastupnika na sjednici obavlja tajnik Gradske skupštine.

(3) Ako gradski zastupnik želi ranije napustiti sjednicu Gradske skupštine o tome mora izvijestiti predsjednika Gradske skupštine.

Članak 141.

(1) Tijekom sjednice predsjednik kluba gradskih zastupnika ili drugi predstavnik kluba, ako predsjednik nije nazočan može tražiti stanku zbog održavanja sjednice kluba.

(2) Predsjednik Gradske skupštine dužan je odobriti stanku.

(3) Stanka može trajati najdulje trideset minuta.

(4) Tijekom rasprave o pojedinoj točki dnevnog reda klubu gradskih zastupnika može se odobriti samo jedna stanka.

(5) Nakon stanke predsjednik kluba ili drugi predstavnik kluba, ako predsjednik nije nazočan, može obrazložiti stajalište kluba u izlaganju ne duljem od pet minuta.

Prihvaćanje zapisnika

Članak 142.

(1) Prije utvrđivanja dnevnog reda prihvaća se zapisnik o radu na prethodnoj sjednici.

(2) Gradski zastupnik ima pravo iznijeti primjedbe na zapisnik.

(3) O osnovanosti primjedaba na zapisnik, na sjednici se odlučuje bez rasprave.

(4) Ako se primjedbe prihvate, u zapisnik će se unijeti odgovarajuće izmjene.

(5) Zapisnik se prihvaća glasovanjem "za" ili "protiv".

Dnevni red

Članak 143.

(1) Dnevni red sjednice Gradske skupštine predlaže predsjednik Gradske skupštine.

(2) Predsjednik Gradske skupštine unosi u prijedlog dnevnog reda sve prijedloge što su ih podnijeli ovlašteni predlagatelji na način utvrđen ovim poslovnikom.

(3) Ovlašteni predlagatelj može povući svoj prijedlog u pisanom obliku o čemu će predsjednik Gradske skupštine na sjednici obavijestiti gradske zastupnike.

(4) Ako predsjednik Gradske skupštine u prijedlog dnevnog reda ne unese prijedlog što ga je predložio ovlašteni predlagatelj na način utvrđen ovim poslovnikom, a predlagatelj ostaje pri svom prijedlogu, o unošenju prijedloga u dnevni red odlučuje se na sjednici bez rasprave.

(5) U slučaju iz stavka 4. ovoga članka gradskim zastupnicima mora se podijeliti materijal najkasnije prije odlučivanja o dnevnom redu.

Članak 144.

(1) Ako izmjena i dopuna prijedloga dnevnog reda uključuje unošenje u dnevni red novog prijedloga za odlučivanje, za koji predlagatelj traži hitnost, Gradska će skupština odlučiti je li hitnost opravdana, nakon usmenog obrazloženja predstavnika predlagatelja.

(2) Odluku iz stavka 1. ovoga članka Gradska skupština donosi bez rasprave.

(3) Ako Gradska skupština prihvati hitnost postupka, prijedlog se uvrštava u prijedlog dnevnog reda.

(4) Ako hitnost nije prihvaćena, predlagatelj se izjašnjava o upućivanju prijedloga u redovan postupak.

Članak 145.

(1) Predlagatelj može povući svoj prijedlog prije odlučivanja o dnevnom redu.

(2) Gradski zastupnik odnosno klub gradskih zastupnika može predložiti da se iz predloženoga dnevnog reda pojedini prijedlog izostavi ili da se izmijeni redoslijed razmatranja pojedinih prijedloga.

(3) Prijedlog iz stavka 2. ovog članka može se podnijeti u pisanom obliku ili usmeno na sjednici i mora biti obrazložen.

(4) Predlagatelj se izjašnjava o prijedlogu da se njegov prijedlog izostavi iz predloženoga dnevnoga reda ili da se izmijeni redoslijed razmatranja.

(5) O prijedlogu iz stavka 2. ovog članka Gradska skupština odlučuje bez rasprave.

Članak 146.

(1) Prigodom utvrđivanja dnevnoga reda najprije se odvojeno odlučuje o prijedlogu da se pojedini prijedlog izostavi iz dnevnog reda, zatim da se dnevni red dopuni pojedinim prijedlogom, a nakon toga da se izmijeni redoslijed razmatranja pojedinih prijedloga.

(2) Nakon donošenja odluka iz prethodnog stavka, prihvaća se dnevni red u cjelini.

(3) O prihvaćanju dnevnog reda odlučuje se glasovanjem "za" ili "protiv".

Pitanja i prijedlozi

Članak 147.

(1) Poslije prihvaćanja dnevnoga reda gradski zastupnici mogu postavljati pitanja, tražiti obavijesti i davati prijedloge gradonačelniku, pročelnicima gradskih upravnih tijela i upravama trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima pretežiti udio, osobito o njihovu radu, izvršavanju gradskih odluka i drugih akata, o radu tijela mjesne samouprave, gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava te o stanju u pojedinim djelatnostima.

(2) Pitanja se na sjednici Gradske skupštine postavljaju i prijedlozi iznose usmeno i u pisanom obliku, a gradski je zastupnik dužan navesti kome upućuje pitanje, odnosno prijedlog.

(3) Gradski zastupnik može usmeno postaviti jedno pitanje i iznijeti jedan prijedlog.

(4) Vrijeme za postavljanje pitanja i iznošenje prijedloga je dvije minute.

(5) Pitanja se postavljaju i prijedlozi iznose, u pravilu, tijekom jednoga sata.

(6) Redoslijed za postavljanje pitanja i iznošenje prijedloga određuje se prema redoslijedu kojim su se gradski zastupnici prijavili prije početka sjednice prilikom predaje evidencijskih listića.

(7) Pitanja postavljena i prijedlozi izneseni u pisanom obliku posredstvom predsjednika Gradske skupštine dostavljaju se gradonačelniku i onome kome su upućena.

Članak 148.

(1) Odgovor na postavljeno pitanje, traženu obavijest ili na dane prijedloge daje se, u pravilu, na istoj sjednici. Ako se odgovor ili tražena obavijest ne može dati na istoj sjednici, ili ako je zatražen pisani odgovor, odgovor će se preko gradonačelnika dostaviti predsjedniku Gradske skupštine najkasnije u roku od trideset dana od dana dostave pitanja ili prijedloga. Predsjednik Gradske skupštine odmah dostavlja odgovor gradskom zastupniku koji je postavio pitanje, a svim gradskim zastupnicima uz poziv za sljedeću sjednicu Gradske skupštine.

(2) Odgovor se daje nakon postavljenog pitanja ili podnesenog prijedloga. Odgovor traje dvije minute, a ako je to zbog složenosti pitanja, odnosno prijedloga potrebno, odgovor može trajati do četiri minute.

(3) Gradski zastupnik koji nije zadovoljan odgovorom može tražiti daljnja objašnjenja, pisani odgovor, odnosno o tome može predložiti raspravu na sjednici Gradske skupštine.

(4) Gradski zastupnik koji nije postavio pitanje ili iznio prijedlog nema pravo zatražiti riječ da bi ispravio navod za koji smatra da je netočan ili da bi izrazio neslaganje s navodima iznesenim u pitanju ili prijedlogu, odnosno u odgovoru (replika).

Predsjedavanje i sudjelovanje u radu

Članak 149.

Sjednici Gradske skupštine predsjedava predsjednik Gradske skupštine a u njegovoj odsutnosti ili spriječenosti te kada sudjeluje u raspravi potpredsjednik koji ga zamjenjuje u skladu s člankom 29. stavcima 4. i 5. ovog poslovnika.

Članak 150.

(1) Na sjednici nitko ne može govoriti prije nego što dobije riječ od predsjednika Gradske skupštine.

(2) Prijave za govor primaju se kad se otvori rasprava, te u tijeku rasprave sve do njezina zaključenja.

(3) Ime govornika koji nije dobio riječ ne unosi se u zapisnik.

Članak 151.

(1) Predsjednik daje riječ gradskim zastupnicima redoslijedom kojim su se prijavili.

(2) Govornik može govoriti samo o temi o kojoj se raspravlja i prema utvrđenom dnevnom redu.

(3) Gradski zastupnik koji želi govoriti o povredi ovog poslovnika ili utvrđenoga dnevnog reda ima pravo govoriti odmah kada to zatraži.

(4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka govor ne može trajati dulje od tri minute.

(5) Predsjednik je nakon iznesenog prigovora iz stavka 3. ovoga članka dužan dati objašnjenje.

(6) Ako gradski zastupnik nije zadovoljan objašnjenjem, o prigovoru se na njegov zahtjev odlučuje bez rasprave.

Članak 152.

(1) Ako gradski zastupnik zatraži riječ da bi ispravio navod za koji smatra da je netočan (ispravak netočnog navoda) ili da bi izrazio neslaganje s nečijim govorom (replika) predsjednik će mu dati riječ čim završi govor onoga čiji se navod želi ispraviti odnosno na čiji se govor želi replicirati.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka gradski se zastupnik u svom govoru mora ograničiti na ispravak netočnog navoda odnosno repliku, a njegov govor ne može trajati dulje od dvije minute.

(3) Gradski zastupnik može ispraviti netočan navod i izraziti neslaganje s nečijim govorom (replika) samo jedanput i to na osnovno izlaganje.

(4) Neslaganje s replikom ili ispravkom netočnog navoda može izraziti samo gradski zastupnik na čiji je govor dana replika odnosno čiji je navod ispravljen kao netočan i gradski zastupnik na kojega se replika ili ispravak netočnog navoda izravno odnosi.

(5) Gradski zastupnik ne može zatražiti riječ da bi izrazio neslaganje s govorom predstavnika predlagatelja i gradonačelnika ako nije predlagatelj, na kraju rasprave.

Članak 153.

Gradski zastupnik koji se prijavio za govor, a nije bio nazočan u dvorani kada je prozvan, gubi pravo govoriti o predmetu dnevnog reda za koji se prijavio.

Članak 154.

(1) Radi djelotvornijeg rada na sjednici, govornik treba govoriti kratko i u vezi s predmetom rasprave, ne ponavljajući ono što je već rečeno i najdulje pet minuta, a predstavnik predlagatelja, gradonačelnik ako nije predlagatelj, izvjestitelj radnog tijela i predstavnik kluba gradskih zastupnika najdulje deset minuta u uvodnom izlaganju na početku rasprave.

(2) Prigodom svakog davanja objašnjenja tijekom rasprave predstavnik predlagatelja, gradonačelnik ako nije predlagatelj, izvjestitelj matičnog radnog tijela i podnositelj amandmana mogu govoriti najdulje pet minuta.

(3) Predstavnik predlagatelja i gradonačelnik ako nije predlagatelj, mogu na kraju rasprave govoriti najdulje deset minuta.

(4) Ako predsjednik ocijeni da će rasprava o pojedinim pitanjima trajati dulje, ili ako je prijavljen veći broj govornika, može predložiti da se ograniči trajanje govora svakog govornika najviše do tri minute, osim predstavnika predlagatelja, izvjestitelja radnog tijela te gradonačelnika i kluba gradskih zastupnika ako oni nisu istodobno i predlagatelji.

(5) Ograničenje trajanja govora može predložiti i svaki gradski zastupnik.

(6) O ograničavanju trajanja govora odlučuje Gradska skupština bez rasprave.

Red na sjednici i stegovne mjere

Članak 155.

(1) Red na sjednici osigurava predsjednik Gradske skupštine.

(2) Govornika može opomenuti na red ili prekinuti u govoru samo predsjednik.

(3) Predsjednik se brine da govornik ne bude ometan ili spriječen u svom govoru.

(4) Za remećenje reda na sjednici predsjednik Gradske skupštine može gradskom zastupniku izreći stegovne mjere:

1. opomenu,

2. opomenu s oduzimanjem riječi,

3. udaljenje sa sjednice.

(5) Stegovne mjere iz stavka 4. ovoga članka su izvršne i o njima se ne vodi rasprava.

(6) Gradski zastupnik ne može zatražiti riječ da bi odgovorio na navod iz izlaganja zbog kojeg je predsjednik izrekao govorniku stegovnu mjeru.

(7) Ime govornika kojem je oduzeta riječ ne unosi se u zapisnik.

Članak 156.

Predsjednik će izreći opomenu gradskom zastupniku koji svojim ponašanjem ili govorom na sjednici remeti red ili na drugi način krši odredbe ovog poslovnika, a osobito ako:

1. ne govori o predmetu o kojem se raspravlja;

2. govori, a nije dobio riječ;

3. svojim upadicama ili na drugi način ometa govornika;

4. se javi za ispravak netočnog navoda, repliku ili da upozori na povredu Poslovnika, a započne govoriti o drugoj temi za koju nije dobio riječ;

5. svojim govorom omalovažava ili vrijeđa;

6. na drugi način remeti red na sjednici (koristi mobitel i dr.).

Članak 157.

(1) Predsjednik će gradskom zastupniku izreći opomenu s oduzimanjem riječi ako, i nakon što mu je izrečena opomena svojim govorom ili ponašanjem nastavi kršiti odredbe poslovnika zbog čega mu je već izrečena opomena.

(2) Opomena s oduzimanjem riječi izreći će se gradskom zastupniku i kada svojim govorom na grublji način vrijeđa ili narušava ugled predsjednika, gradskih zastupnika ili gradonačelnika, odnosno narušava ugled Gradske skupštine i drugih.

Članak 158.

(1) Gradskom se zastupniku izriče stegovna mjera udaljenja sa sjednice kada je svojim ponašanjem toliko narušio red i prekršio odredbe ovog poslovnika o redu na sjednici da je dovedeno u pitanje daljnje održavanje sjednice.

(2) Stegovna mjera udaljenja sa sjednice traje do zaključenja rasprave o točki dnevnog reda pod kojom je izrečena.

(3) Odmah nakon što je gradskom zastupniku izrečena stegovna mjera udaljenja sa sjednice, zastupnik je dužan napustiti sjednicu.

(4) Ako se zastupnik ne udalji sa sjednice, predsjedatelj će prekinuti sjednicu i naložiti da se zastupnik udalji iz dvorane za sjednice. U tom slučaju predsjedatelj može zatražiti od djelatnika koji obavlja poslove zaštite osoba i imovine da zastupnika udalji iz dvorane.

Članak 159.

(1) Ako građani i druge osobe koje su nazočne sjednici narušavaju red, predsjednik će ih opomenuti.

(2) Predsjednik može narediti da se iz dvorane udalje građani ili druge osobe koje i nakon opomene narušavaju red.

Članak 160.

(1) Ako predsjednik ne može održati red na sjednici mjerama iz članaka 156., 157., 158. i 159., odredit će prekid sjednice.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka primjenjuju se odredbe članka 137. stavaka 3., 4. i 5. ovog poslovnika.

Rasprava o točkama dnevnog reda

Članak 161.

(1) Gradska skupština može raspravljati ako je sjednici nazočna većina gradskih zastupnika.

(2) Na početku rasprave predlagatelj svaki prijedlog, u pravilu, usmeno obrazlaže.

(3) Kada predlagatelj obrazloži prijedlog, mogu i izvjestitelji radnih tijela, ako je potrebno, dopuniti stavove radnih tijela, a svoja stajališta mogu iznijeti i predstavnici klubova gradskih zastupnika koji u redoslijedu govornika imaju prednost.

(4) Na prijedlog predsjednika Gradske skupštine ili kluba gradskih zastupnika predlagatelj može dva ili više prijedloga zajedno obrazložiti i o njima se može provesti objedinjena rasprava.

Članak 162.

(1) Predlagatelj može svoj prijedlog povući dok o njemu još nije odlučeno.

(2) O povučenom prijedlogu prestaje rasprava.

(3) Povučeni prijedlog ne može se ponovno podnijeti na istoj sjednici.

Članak 163.

(1) Kada se zbog opširnosti dnevnog reda ili drugih uzroka rasprava ne može završiti, Gradska skupština može odlučiti o prekidu sjednice i zakazati nastavak za određeni dan i sat, o čemu se pismeno obavještavaju samo nenazočni gradski zastupnici.

(2) O prekidu sjednice u slučaju iz stavka 1. ovog članka odlučuje se bez rasprave.

(3) Predsjednik će zakazati nastavak sjednice najkasnije u roku od osam dana od dana prekida sjednice.

Odlučivanje i glasovanje

Članak 164.

(1) Gradska skupština može odlučivati ako je sjednici nazočna većina gradskih zastupnika, a odlučuje većinom glasova nazočnih gradskih zastupnika, ako zakonom, Statutom ili ovim poslovnikom nije drukčije određeno.

(2) Gradska skupština većinom glasova svih gradskih zastupnika odlučuje o:

1. donošenju Statuta i Poslovnika, statutarne odluke i odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika te o prijedlogu za promjenu Statuta odnosno Poslovnika;

2. donošenju gradskog proračuna, odluke o izmjeni gradskog proračuna, odluke o izvršenju proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna i odluke o privremenom financiranju;

3. donošenju odluke o osnivanju mjesnih odbora;

4. izboru i razrješenju predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine;

5. dugoročnom zaduživanju i davanju jamstva;

6. tajnom glasovanju;

7. raspisivanju referenduma;

8. podizanju i uklanjanju spomenika i

9. drugim pitanjima kada je to propisano zakonom.

Članak 165.

(1) Gradska skupština o svakom prijedlogu na dnevnom redu odlučuje nakon rasprave, osim ako je ovim poslovnikom određeno da se odlučuje bez rasprave.

(2) Gradska skupština može u tijeku rasprave odlučiti o tome da pojedini predmet vrati predlagatelju radi dodatne obrade.

Članak 166.

(1) Ako Gradska skupština ne prihvati prijedlog odluke ili drugog akta, prije ponovnog podnošenja prijedloga, predlagatelj je dužan razmotriti mišljenja, primjedbe i prijedloge iznesene u raspravi na sjednici Gradske skupštine na kojoj prijedlog nije prihvaćen te obrazložiti one koje nije mogao usvojiti.

(2) Isti se prijedlog ne može podnijeti prije isteka roka od tri mjeseca od dana održavanja sjednice Gradske skupštine na kojoj prijedlog nije prihvaćen, ako predlagatelj ne usvoji nijednu primjedbu ni prijedlog iznesen u raspravi ili ako o prijedlogu nije bilo rasprave.

Članak 167.

(1) Gradska skupština može u tijeku rasprave osnovati komisiju za utvrđivanje prijedloga zaključka.

(2) Komisija iz prethodnog stavka podnijet će prijedlog zaključka na istoj ili sljedećoj sjednici.

Članak 168.

Glasovanje na sjednici je javno ako Gradska skupština, na prijedlog najmanje jedne četvrtine gradskih zastupnika, ne odluči većinom glasova svih gradskih zastupnika da se o nekom pitanju glasuje tajno.

Članak 169.

(1) Nakon završene rasprave glasuje se o podnesenim amandmanima tako da se najprije glasuje o amandmanu koji se sadržajno najviše razlikuje od podnesenog prijedloga.

(2) Prigodom stavljanja amandmana na glasovanje, predsjednik objašnjava o kojem se amandmanu glasuje.

(3) Ako ima više amandmana koji se međusobno isključuju, a jedan od njih bude prihvaćen, o ostalim se amandmanima ne glasuje.

(4) Amandman predlagatelja i amandman s kojim se suglasi predlagatelj postaju sastavnim dijelom prijedloga i o njima se posebno ne glasuje.

(5) Prihvaćeni amandmani postaju sastavnim dijelom prijedloga.

(6) Nakon glasovanja o amandmanima, glasuje se o prijedlogu u cjelini.

Članak 170.

Gradski zastupnici glasuju tako da se izjašnjavaju: "za" prijedlog, "protiv" prijedloga ili se "uzdržavaju" od glasovanja ako ovim poslovnikom nije drukčije određeno.

Članak 171.

(1) Javno se glasuje ili dizanjem ruku ili poimenično ili preko elektronskog brojila glasova.

(2) Ako se dizanjem ruku ne može točno utvrditi rezultat glasovanja, predsjednik će odrediti da se glasuje poimenično.

(3) Poimenično se glasuje tako da gradski zastupnik nakon što je prozvan izjavljuje da glasuje: "za", "protiv" ili je "uzdržan".

(4) Poimenično se glasuje u slučaju iz stavka 2. ovoga članka te kada to većinom glasova nazočnih gradskih zastupnika odluči Gradska skupština na prijedlog predsjednika, kluba gradskih zastupnika ili jedne trećine gradskih zastupnika.

(5) Predsjednik utvrđuje rezultat glasovanja tako da utvrdi koliko je gradskih zastupnika glasovalo "za" prijedlog, "protiv" prijedloga i koliko se "uzdržalo" od glasovanja. Nakon toga predsjednik objavljuje je li prijedlog o kojem se glasovalo prihvaćen ili odbijen.

Članak 172.

(1) Tajno glasovanje provodi predsjednik Gradske skupštine i dva gradska zastupnika koje izabere Gradska skupština. Jedan gradski zastupnik bira se iz redova političkih stranaka koje imaju većinu, a jedan iz redova oporbenih političkih stranaka.

(2) Predsjednik i gradski zastupnici iz stavka 1. ovoga članka utvrđuju i objavljuju rezultate glasovanja.

Članak 173.

(1) Tajno se glasovanje provodi ako Gradska skupština odluči da se o nekom pitanju glasuje tajno te u slučajevima određenim zakonom.

(2) Prijedlog da se glasuje tajno može podnijeti najmanje jedna četvrtina gradskih zastupnika. O tom prijedlogu Gradska skupština odlučuje većinom glasova svih gradskih zastupnika.

(3) Tajno se glasuje na ovjerenim glasačkim listićima iste boje, veličine i težine.

Članak 174.

(1) Kandidati se na glasačkom listiću navode abecednim redom prezimena, ako se izjašnjava o kandidatima.

(2) Gradski zastupnik glasuje tako da na glasačkom listiću zaokružuje broj ispred kandidata za kojega glasuje.

(3) U slučajevima izjašnjavanja o drugim pitanjima tajno se glasuje na način da se zaokruži "za" ili "protiv", odnosno prema uputi na listiću.

Članak 175.

(1) Svaki gradski zastupnik, nakon što je prozvan, dobiva glasački listić koji, kada ga ispuni, stavlja u glasačku kutiju.

(2) Nevažećim se smatra glasački listić koji je nepopunjen, koji je popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi za kojeg je kandidata gradski zastupnik glasovao odnosno je li glasovao "za" ili "protiv" prijedloga te glasački listić na kojem je glasovano za više kandidata nego što ih se bira.

Zapisnik

Članak 176.

(1) O radu na sjednici Gradske skupštine vodi se zapisnik.

(2) Zapisnik sadrži vrijeme i mjesto održavanja sjednice, imena nazočnih i nenazočnih gradskih zastupnika, imena nazočnih zastupnika Hrvatskoga sabora i drugih nazočnih, tijek sjednice s nazivom prijedloga o kojem se raspravljalo i odlučivalo, imena predstavnika predlagatelja, radnih tijela i klubova gradskih zastupnika te imena gradskih zastupnika koji su sudjelovali u raspravi, podnesene amandmane, rezultat glasovanja o pojedinom prijedlogu te nazive odluka i drugih akata koji su doneseni na sjednici.

(3) Sastavni su dio zapisnika i doneseni tekstovi odluka i drugih akata.

(4) O izradi zapisnika brine se tajnik Gradske skupštine.

(5) Zapisnik koji je prihvaćen u skladu s člankom 142. ovog poslovnika potpisuju predsjednik Gradske skupštine i tajnik Gradske skupštine.

(6) Izvornike zapisnika sjednica Gradske skupštine čuva tajnik Gradske skupštine.

Članak 177.

(1) O radu na sjednici Gradske skupštine vodi se fonografski zapis koji sadrži potpun tijek sjednice.

(2) Na sjednici Gradske skupštine može se voditi videozapis potpunog tijeka sjednice.

(3) Tajnik Gradske skupštine dužan je gradskim zastupnicima na njihov zahtjev dostavljati prijepise tonskih snimaka sjednica, omogućiti uvid u prijepis tonske snimke sjednice, dostaviti određeni dio preslike prijepisa tonske snimke te omogućiti reprodukciju fonografskog zapisa i videozapisa sjednice ako on postoji.

(4) Tajnik Gradske skupštine vodi brigu o čuvanju fonografskih zapisa, videozapisa ako oni postoje i prijepisa tonskih snimaka.

X. JAVNOST RADA

Članak 178.

(1) Rad Gradske skupštine i njezinih radnih tijela je javan. Gradska skupština izvješćuje javnost o svojem radu preko sredstava javnog priopćavanja.

(2) Izvjestitelji sredstava javnog priopćavanja imaju pravo pratiti rad Gradske skupštine i njezinih radnih tijela.

Članak 179.

(1) Građani i najviše po tri predstavnika zainteresiranih pravnih osoba imaju pravo prisustvovati sjednicama Gradske skupštine i njezinih radnih tijela.

(2) Građani i pravne osobe dužni su pismeno najaviti svoju nazočnost odnosno nazočnost svojih predstavnika na sjednici Gradske skupštine i njezinih radnih tijela najkasnije tri dana prije održavanja sjednice. Građani su dužni navesti svoje ime i prezime te datum i mjesto rođenja, a pravne su osobe dužne iste podatke navesti za svaku osobu koja će biti nazočna sjednici.

(3) Predsjednik Gradske skupštine odnosno radnog tijela može ograničiti broj građana koji prisustvuju sjednici zbog prostornih uvjeta i održavanja reda na sjednici.

Članak 180.

Ovlaštenim uredništvima sredstava javnog priopćavanja dostavljaju se pozivi za sjednicu, prijedlozi akata i drugi materijal o kojem raspravlja Gradska skupština.

Članak 181.

(1) Radi što potpunijeg i točnijeg izvješćivanja javnosti o radu Gradske skupštine i radnih tijela mogu se davati službene izjave i održavati konferencije za novinare.

(2) Službene izjave o radu Gradske skupštine daje predsjednik Gradske skupštine i druge osobe koje na to ovlasti predsjednik.

(3) Konferencija za novinare održava se kad to odluče Gradska skupština ili predsjednik Gradske skupštine.

(4) Konferenciju za novinare održava predsjednik Gradske skupštine ili osoba koju on ovlasti.

(5) Službene izjave o radu radnog tijela Gradske skupštine daje predsjednik radnog tijela.

Članak 182.

(1) Bez nazočnosti javnosti održava se sjednica ili dio sjednice Gradske skupštine, odnosno radnog tijela kada se raspravlja o materijalu koji je u skladu s posebnim propisima označen pojedinim stupnjem povjerljivosti.

(2) Gradski zastupnik ne smije iznositi podatke koje sazna na sjednici a koji su povjerljivi.

(3) Tajnik Gradske skupštine određuje način postupanja s aktima iz stavka 1. ovog članka.

XI. OBAVLJANJE STRUČNIH, ADMINISTRATIVNIH I DRUGIH POSLOVA ZA GRADSKU SKUPŠTINU

Članak 183.

(1) Gradska skupština osniva Stručnu službu Gradske skupštine za obavljanje stručnih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova za Gradsku skupštinu.

(2) Odlukom o Stručnoj službi Gradske skupštine uredit će se djelokrug, osnove unutarnjeg ustrojstva, upravljanje i druga pitanja važna za ustrojstvo i rad Stručne službe.

XII. POSEBNA ODREDBA

Članak 184.

Ako se utvrđivanjem broja gradskih zastupnika sukladno odredbama ovog poslovnika ne dobije cijeli broj, onda se broj gradskih zastupnika zaokružuje na prethodno manji broj ako je decimala manja od 0,5, odnosno na sljedeći veći broj ako je decimala 0,5 i veća.

XIII. PRIJELAZNA I ZAKLJUČNA ODREDBA

Članak 185.

Na dan stupanja na snagu ovog poslovnika prestaje vrijediti Poslovnik Gradske skupštine Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba14/00, 1/02, 3/02 - pročišćeni tekst, 14/04, 18/05 i 16/08).

Članak 186.

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija