zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

13.09.2023.

Donesen

07.09.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Izmjene i dopune Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024.

Pročišćeni tekst vrijedi od 13.09.2023.

Narodne novine 30/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Izmjene i dopune Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 30/23)

Na temelju članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 26. sjednici, 7. rujna 2023., donijela je

IZMJENE I DOPUNE

Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024.

1. U Programu "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024. (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/21 i 22/22), u glavi 1. SAŽETAK u stavku 2. alineji 1. iza riječi: "po" dodaju se riječi: "tržišnom ili".

2. U glavi 4. OPIS PROGRAMA u stavku 3. alineji 2. ispred riječi: "modela" dodaju se riječi: "tržišnog modela ili".

Tekst ispod podnaslova: ZGRADE JAVNE NAMJENE mijenja se i glasi:

"Izgradnja sunčanih elektrana na krovovima zgrada javne namjene Grada Zagreba (osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, općih bolnica i dr.) ukupne snage oko 10 MW temeljit će se primarno na dva modela nabave, tržišnom ili HROTE modelu i modelu PPA. Navedeni modeli pretpostavljaju realizaciju pripreme i izgradnje sunčanih elektrana bez potrebe za osiguravanjem novčanih sredstava od vlasnika/korisnika zgrade javne namjene za kapitalni izdatak i operativne troškove elektrana. Ukratko o modelima:

a) Tržišni ili HROTE model - zajamčena otkupna cijena električne energije

Provodit će se na temelju ugovora o zakupu/korištenju krova između vlasnika/korisnika zgrade javne namjene i posebno osnovanog trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba koji će se sklopiti u svrhu davanja krovnih površina zgrada u zakup / na korištenje s obvezom realizacije sunčanih elektrana (projektiranje, financiranje i izgradnju), a bez potrebe za osiguranjem vlastitog udjela vlasnika/korisnika zgrade javne namjene u realizaciji investicije. U slučaju HROTE modela preduvjet za realizaciju projekata je uspješna prijava trgovačkog društva, zaduženog za provedbu modela HROTE (zakupca) na natječaj Hrvatskog operatora tržišta električne energije d.o.o. (HROTE) za dodjelu zajamčene otkupne cijene za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u svrhu osiguranja financiranja izgradnje i održavanja elektrana. Korištenjem zajamčene otkupne cijene električne energije omogućit će se i direktno sudjelovanje građana u financiranju projekata tzv. crowdfunding modelom financiranja, a sve u svrhu prikupljanja kapitala i osiguranja visokih prinosa od ulaganja za građane Grada Zagreba (u usporedbi s, primjerice, kamatnim stopama na stambenu štednju).

b) PPA model - ugovorna prodaja električne energije

Provest će se sve pripremne radnje potrebne za zaključenje Ugovora o izvođenju radova izgradnje sunčane elektrane i isporuci električne energije između vlasnika/korisnika zgrade javne namjene i privatnih ulagača (npr. ESCO trgovačkog društva). S obzirom na specifičnosti ovog ugovora, preduvjet za realizaciju izgradnje sunčane elektrane po ovom modelu je konstantna i relativno visoka bazna potrošnja električne energije (npr. vrtići, bolnice ili domovi za starije i sl.) pri čemu je važno istaknuti da u ovom modelu ustanove, odmah nakon završetka izgradnje sunčane elektrane, ostvaruju uštede u operativnim troškovima na temelju isporuke povoljnije električne energije iz elektrane."

Pod podnaslovom: "ZGRADE PRIVATNE NAMJENE (VIŠESTAMBENE ZGRADE I KUĆE)" u stavku 2. u nazivu i tekstu podtočke c) ispred riječi: "HROTE" dodaju se riječi: "Tržišni ili", a riječ: "Preduvjet" zamjenjuje se riječima: "U slučaju HROTE modela preduvjet".

Stavak 3. briše se.

Pod podnaslovom: "ZGRADE GOSPODARSKE NAMJENE (PO­DU­ZET­NIŠ­TVO)" stavak 2. briše se.

Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 2.

3. Glava 6. PRILOG briše se.

4. U glavi 7. ZAVRŠNE ODREDBE koja postaje glava 6. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

"Iznimno, Grad Zagreb može donijeti odluku o davanju u zakup krovova zgrada javne namjene radi postavljanja sunčanih elektrana kojom će se utvrditi uvjeti i kriteriji te raspisivanje javnog natječaja za postavljanje sunčanih elektrana na krovove zgrada javne namjene od strane drugih pravnih osoba."

Dosadašnji stavci 3., 4. i 5. postaju stavci 4., 5. i 6.

5. Ove izmjene i dopune Programa bit će objavljene u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/23-03/375

URBROJ: 251-16-04-23-5

Zagreb, 7. rujna 2023.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija