zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

03.08.2023.

Donesen

27.07.2023.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o korištenju sustava videonadzora javnih površina na području Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 03.08.2023.

Narodne novine 26/2023

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o korištenju sustava videonadzora javnih površina na području Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 26/23)

Na temelju članka 160. stavka 1. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), a u vezi s odredbama Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinca u vezi s obradom podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka) SL EU L119 i s člancima od 25. do 29. i člankom 32. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine 42/18), gradonačelnik Grada Zagreba, 27. srpnja 2023., donosi

PRAVILNIK

o korištenju sustava videonadzora javnih površina na području Grada Zagreba

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje način i uvjeti korištenja sustava videonadzora javnih površina na području Grada Zagreba, svrha obrade osobnih podataka ispitanika putem sustava videonadzora, osobni podaci koji se obrađuju, tehničke i organizacijske mjere zaštite osobnih podataka i pravo pristupa osobnim podacima, vrijeme obrade i čuvanja osobnih podataka, označavanje javnih površina, način na koji ispitanici ostvaruju svoja prava i postupanja u slučaju povrede osobnih podataka.

Članak 2.

Pojmovi u smislu ovog pravilnika imaju sljedeće značenje:

Osobni podaci su svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi.

Ispitanik je fizička osoba čiji se identitet može utvrditi izravno ili neizravno, posebno na osnovi jednog ili više obilježja specifičnih za njegov fizički, psihološki, mentalni, gospodarski, kulturni ili socijalni identitet.

Voditelj obrade je Grad Zagreb koji samostalno ili zajedno s drugima određuje svrhu i način obrade osobnih podataka (u daljnjem tekstu: Grad Zagreb).

Izvršitelj obrade je fizička ili pravna osoba, tijelo javne vlasti, agencija ili drugo tijelo koje obrađuje osobne podatke u ime voditelja obrade i s kojim je voditelj obrade sklopio ugovor o obradi podataka. Izvršitelj obrade osigurava provedbu videonadzora i održavanje sustava i opreme videonadzora (hardver/softver).

Obrada podataka znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje.

Javna površina je svaka površina javne namjene čije je korištenje namijenjeno svima pod jednakim uvjetima.

Uputa o pravima ispitanika je dokument koji ispunjava voditelj obrade i koji sadrži sve relevantne informacije o pojedinoj obradi osobnih podataka putem videonadzornog sustava, koji nisu sadržani u postavljenoj oznaci o videonadzoru javne površine, sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, a koja se objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Službenik za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba je ovlaštena osoba koja informira i savjetuje gradska upravna tijela o propisima o zaštiti osobnih podataka, prati usklađenost postupanja, pruža savjete, surađuje s nadzornim tijelom (Agencija za zaštitu osobnih podataka) i kontakt je ispitanicima za ostvarivanje prava na zaštitu osobnih podataka i dužan je čuvati povjerljivost svih podataka i informacija koje sazna u obavljanju svojih zadaća u skladu s propisima o zaštiti osobnih podataka.

Perimetar snimanja je područje javne površine obuhvaćeno videonadzorom voditelja obrade, omeđen oznakama o videonadzoru javnih površina.

Članak 3.

Grad Zagreb je vlasnik sustava videonadzora javnih površina i odgovoran je za njegovo ispravno, funkcionalno i zakonito korištenje.

Svrha obrade osobnih podataka i osobni podaci koji se obrađuju

Članak 4.

Videonadzor javnih površina provodi se u svrhu izvršavanja poslova i zadaća Grada Zagreba iz nadležnosti komunalnog i prometnog redarstva, koje su utvrđene posebnim propisima.

Videonadzor javnih površina može se koristiti isključivo u svrhe iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 5.

Grad Zagreb obrađuje osobne podatke ispitanika koji su prikupljeni putem videonadzora.

Informacije o obradi osobnih podataka putem videonadzora dostupne su na internetskoj stranici Grada Zagreba/Javne površine pod videonadzorom/Uputa o pravima ispitanika.

Uputa o pravima ispitanika sadrži: podatke o kontaktu voditelja obrade, službenika za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba, svrhu i pravnu osnovu obrade podataka, kategorije osobnih podataka koji se obrađuju, razdoblje u kojem će osobni podaci biti pohranjeni, način na koji ispitanici mogu ostvariti svoja prava, informacije o eventualnim primateljima osobnih podataka, prijenosu osobnih podataka, naznaku da se ispitanici uvijek mogu obratiti nadzornom tijelu.

Tehničke i organizacijske mjere zaštite osobnih podataka i pravo pristupa osobnim podacima

Članak 6.

Grad Zagreb osigurava da osobni podaci koji se obrađuju nisu dostupni neograničenom broju pojedinaca. Pristup postavkama sustava videonadzora zaštićen je posebnom lozinkom za prijavu. Sustav evidentira koja od osoba ovlaštenih za pristup je trenutno aktivna, lokaciju kamere te koji su podaci kamerom zabilježeni.

Baza sustava videonadzora smještena je u štićenom prostoru Grada Zagreba kojem pristup imaju isključivo ovlaštene osobe Grada Zagreba i ovlaštene osobe izvršitelja obrade kako bi se osigurala zaštita od neovlaštenog pristupa, korištenja ili otuđenja opreme.

Grad Zagreb i izvršitelj obrade uspostavljaju automatizirani sustav zapisa za evidentiranje pristupa snimkama videonadzora koji sadrži vrijeme i mjesto pristupa, kao i oznaku osoba koje su izvršile pristup podacima obrađenim putem videonadzora.

Perimetrom snimanja obuhvaćaju se javne površine i obuhvat snimanja privatnih površina svodi se na najmanju moguću mjeru.

Članak 7.

Pravo pristupa osobnim podacima obrađenim putem sustava videonadzora i štićenom prostoru u kojem je smještena baza sustava videonadzora imaju: gradonačelnik, pročelnik gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno i prometno redarstvo, pomoćnik pročelnika gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno i prometno redarstvo, komunalni i prometni redari i druge osobe na temelju posebnog ovlaštenja pomoćnika pročelnika gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno i prometno redarstvo, te službenik za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba sukladno ovlastima utvrđenim posebnim propisima.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje imaju pravo pristupa bazi sustava videonadzora i snimkama obrađenim putem sustava videonadzora potpisuju izjavu o povjerljivosti u kojoj se obvezuju da će čuvati povjerljivost svih osobnih podataka ispitanika kojima imaju pravo pristupa te da će osobne podatke obrađivati isključivo u svrhu propisanu ovim pravilnikom, te da osobne podatke ispitanika neće dostavljati ili na drugi način učiniti dostupnima trećim (neovlaštenim) osobama i da će povjerljivost osobnih podataka ispitanika čuvati i nakon prestanka ovlasti pristupa osobnim podacima. Neovlaštena obrada osobnih podataka ispitanika predstavlja povredu službene dužnosti.

Izuzimanje snimaka na zahtjev komunalnih i prometnih redara odobravaju četiri službenika ovlaštena od pomoćnika pročelnika gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno i prometno redarstvo. Ovlaštenje se daje u pisanom obliku i bez ovlaštenja snimka se ne smije izuzeti.

Pristup podacima obrađenim putem sustava videonadzora imaju i nadležna državna tijela u izvršavanju zakonom utvrđenog djelokruga poslova. Kad se snimke izuzimaju na temelju zahtjeva nadležnih državnih tijela, snimke izuzimaju ovlaštene osobe iz stavka 3. ovoga članka o čemu gradsko upravno tijelo nadležno za komunalno i prometno redarstvo sastavlja zapisnik o preuzimanju snimaka sukladno posebnim propisima i sklopljenim sporazumima.

Članak 8.

Sustav videonadzora Grada Zagreba mora biti uspostavljen na način da osigurava visoku razinu zaštite osobnih podataka:

- segmentacijom računalne mreže odvojen je od ostatka ICT sustava Grada Zagreba,

- pristup je moguć isključivo s određenih računala,

- računalima nije omogućen pristup internetu i drugim internim servisima Grada Zagreba,

- i druge mjere za sprječavanje neovlaštenog pristupa sustavu.

Server soba za smještaj opreme za pohranu i obradu snimki videonadzora posebno je štićeni prostor.

Za pohranu i procesuiranje sustava videonadzora mora se koristiti platforma najviših standarda kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka kroz enkripciju podataka u bazi, enkripciju podatkovnog prometa između servisera i enkripciju između servera i klijenata.

Vrijeme obrade i čuvanja osobnih podataka

Članak 9.

Snimke dobivene putem sustava videonadzora čuvaju se najdulje 30 dana od dana nastanka, osim ako se snimke obrađuju za potrebe pokretanja zakonom propisanih postupaka.

Nakon isteka roka iz stavka 1. ovoga članka snimke se trajno brišu.

Način označavanja i sadržaj oznake videonadzora javnih površina

Članak 10.

Grad Zagreb dužan je označiti svaku javnu površinu ili dio javne površine koja je pod videonadzorom, a oznaka s obavijesti mora biti istaknuta na vidnom mjestu na javnoj površini tako da je mogu vidjeti osobe koje ulaze u perimetar snimanja javne površine iz svih smjerova.

Oznaka s obavijesti iz stavka 1. ovoga članka osobito mora sadržavati:

- sliku kamere,

- naznaku da je javna površina pod videonadzorom,

- naznaku da je Grad Zagreb voditelj obrade,

- službenu e-mail adresu službenika za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba szop@zagreb.hr,

- naznaku da su sve ostale informacije o obradi osobnih podataka objavljene na internetskoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr/Javne površine pod videonadzorom/Upute o pravima ispitanika.

Označene javne površine prate se putem videonadzora neprekidno (24 sata dnevno).

Oznaka videonadzora iskazana je u prilogu i sastavni je dio ovog pravilnika.

Prava ispitanika

Članak 11.

Ispitanik ima pravo od Grada Zagreba zatražiti pristup osobnim podacima, pravo na brisanje osobnih podataka, pravo na ograničenje obrade osobnih podataka, pravo na prijenos osobnih podataka, pravo na kopiju osobnog podatka, pravo na prigovor prema posebnim propisima o zaštiti osobnih podataka.

Ispitanici ostvaruju svoja prava podnošenjem zahtjeva službeniku za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba. Obrazac zahtjeva, zajedno sa svim informacijama, objavljuju su na internetskoj stranici Grada Zagreba / Zaštita osobnih podataka.

Postupanje u slučaju povrede osobnih podataka

Članak 12.

U slučaju povrede osobnih podataka ispitanika, gradsko upravno tijelo nadležno za komunalno i prometno redarstvo dužno je bez odgađanja, a najkasnije 72 sata nakon saznanja o povredi u suradnji sa službenikom za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba, izvijestiti nadzorno tijelo (Agencija za zaštitu osobnih podataka) o povredi osobnih podataka.

U izvješću se mora opisati priroda povrede osobnih podataka, vjerojatne posljedice povrede osobnih podataka, mjere koje je gradsko upravno tijelo nadležno za komunalno i prometno redarstvo poduzelo ili predložilo poduzeti za rješavanje problema povrede osobnih podataka, uključujući mjere umanjivanja štetnih posljedica povrede te kontakt-podaci službenika za zaštitu osobnih podataka Grada Zagreba.

Lokacije postavljanja kamera

Članak 13.

Sustav videonadzora ugrađuje se na postojeće objekte na javnim površinama ili za tu namjenu posebno izgrađene objekte koji su u vlasništvu ili posjedu Grada Zagreba.

Sve lokacije na kojima su postavljene kamere na javnim površinama Grada Zagreba objavljene su na internetskoj stranici Grada Zagreba.

Članak 14.

Ovaj će pravilnik biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-04/23-02/17

URBROJ: 251-01-12-23-2

Zagreb, 27. 7. 2023.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, mag. pol., v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija