zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

18.07.2022.

Donesen

12.07.2022.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Izmjene i dopune Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024.

Pročišćeni tekst vrijedi od 18.07.2022.

Narodne novine 22/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Izmjene i dopune Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 22/22)

Na temelju članka 41. točke 6. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 14. sjednici, 12. srpnja 2022., donijela je

IZMJENE I DOPUNE

Programa "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024.

1. U Programu "Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba" za razdoblje 2022. - 2024. (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/21) u glavi 1. SAŽETAK stavak 3. mijenja se i glasi:

"Za operativnu provedbu i upravljanje Programom Grad Zagreb zadužuje gradsko upravno tijelo nadležno za gospodarski razvoj i Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske (dalje u tekstu: REGEA), neprofitnu ustanovu u zajedničkom vlasništvu Grada Zagreba te Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a za poslove proizvodnje ili prodaje/opskrbe električnom energijom, odnosno samo postavljanje sunčanih elektrana na krovove zgrada javne namjene osnovat će se posebno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Zagreba."

U stavku 4. briše se zagrada i riječi unutar zagrade: "pripremu i izgradnju provode javne ustanove Grada Zagreba".

2. U glavi 4. OPIS PROGRAMA pod podnaslovom: "ZGRADE JAVNE NAMJENE" u stavku 1. podtočka a) mijenja se i glasi:

"a) HROTE model - zajamčena otkupna cijena električne energije

Provodit će se na temelju ugovora o zakupu / korištenju krova između javnih ustanova i posebno osnovanog trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba koji će se sklopiti u svrhu davanja krovnih površina zgrada u zakup / korištenje s obvezom realizacije sunčanih elektrana (projektiranje, financiranje i izgradnju), a bez potrebe za osiguranjem vlastitog udjela javnih ustanova u realizaciji investicije. Preduvjet za realizaciju projekata je uspješna prijava trgovačkog društva, zaduženog za provedbu modela HROTE (zakupca) na natječaj Hrvatskog operatora tržišta električne energije d.o.o. (HROTE) za dodjelu zajamčene otkupne cijene za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u svrhu osiguranja financiranja izgradnje i održavanja elektrana. Detalji HROTE modela opisani su u prilogu Programa. Korištenjem zajamčene otkupne cijene električne energije omogućit će se i direktno sudjelovanje građana u financiranju projekata tzv. crowdfunding modelom financiranja, a sve u svrhu prikupljanja kapitala i osiguranja visokih prinosa od ulaganja za građane Grada Zagreba (uspoređujući, primjerice, s kamatnim stopama na stambenu štednju)."

U podtočki b) PPA model - ugovorna prodaja električne energije riječ u zagradi: "tvrtki" zamjenjuje se riječima: "trgovačkog društva".

3. U glavi 6. PRILOG u cijelom tekstu riječ: "REGEA" u određenom padežu zamjenjuje se riječima: "novoosnovano trgovačko društvo" u odgovarajućem padežu.

U točki 6.1. Zgrade javne namjene, pod naslovom: Uvod u HROTE model u stavku 2. riječi: "u ulozi zakupca," brišu se, a iza riječi: "zakupu" dodaje se kosa crta i riječ: "korištenju".

Pod podnaslovom: U nastavku se nalazi okvirni hodogram i opis aktivnosti Programske ideje: u podtočki f) Formalni investitor i model nabave iza riječi: "zakupu" dodaje se kosa crta i riječ: "korištenju".

U podtočki h) Istek sporazuma/ugovora o zakupu iza riječi: "zakupu" dodaje se kosa crta i riječ: "korištenju".

Podnaslov Pravo ustanova na sklapanje ugovora o zakupu i tekst ispod podnaslova mijenjaju se i glase:

"Pravo ustanova na sklapanje ugovora o zakupu/korištenju

Ustanove će, u skladu sa svojim statutima, sklapati ugovore o zakupu s novoosnovanim trgovačkim društvom. Naime, da bi se projekt mogao uspješno provesti i da bi se mogli prijaviti na natječaj HROTE-a za otkup električne energije po zajamčenoj otkupnoj cijeni, nužne su pravne, tehničke i stručne sposobnosti pravnih subjekata koji se javljaju na natječaj.

Pod podnaslovom Terminski plan provedbe PPA modela u podtočki 3) zagrada i riječi unutar zagrade: "provode ustanove" brišu se.

4. U glavi 7. ZAVRŠNE ODREDBE iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Za poslove proizvodnje ili prodaje električne energije / opskrbe električnom energijom, odnosno samo postavljanje sunčanih elektrana na krovove zgrada javne namjene osnovat će se posebno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Zagreba."

Dosadašnji stavci 2., 3. i 4. postaju stavci 3., 4. i 5.

5. Ove izmjene i dopune Programa bit će objavljene u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 024-01/22-03/268

URBROJ: 251-16-04-22-5

Zagreb, 12. srpnja 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija