zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o socijalnoj skrbi

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.08.2024.

Narodne novine 22/2022, 29/2022, 8/2023, 30/2023, 17/2024, 21/2024

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o socijalnoj skrbi (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 22/22, 29/22, 8/23, 30/23, 17/24, 21/24)

Na temelju članka 289. stavka 7. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine 18/22 i 46/22) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21, 11/21 - pročišćeni tekst i 16/22), Gradska skupština Grada Zagreba, na 14. sjednici, 12. srpnja 2022., donijela je

ODLUKU

o socijalnoj skrbi

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju novčane naknade i socijalne usluge Grada Zagreba koje, osim prava što ih osigurava Republika Hrvatska na osnovi Zakona o socijalnoj skrbi (u daljnjem tekstu: Zakon), osigurava Grad Zagreb, te uvjeti i postupak njihova ostvarivanja.

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 3.

Novčane naknade i socijalne usluge utvrđene ovom odlukom, izuzevši prehranu u pučkoj kuhinji, uslugu smještaja beskućnika, pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a žrtvama nasilja u obitelji te pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a redovitim učenicima i studentima koji se školuju na području Grada Zagreba i rješenjem nadležnog tijela priznato im je pravo na uslugu smještaja u ustanovi socijalne skrbi na području Grada Zagreba ili udomiteljskoj obitelji na području Grada Zagreba ili im je priznato pravo na uslugu organiziranog stanovanja na području Grada Zagreba, ostvaruju državljani Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu, azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom s prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu, stranci pod privremenom zaštitom i članovi njihovih obitelji te članovi obitelji azilanata i članovi obitelji stranaca pod supsidijarnom zaštitom koji zakonito borave u Republici Hrvatskoj, a kojima je međunarodna zaštita odobrena sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, stranci sa stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu, osobe bez državljanstva s privremenim i stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu te stranci s utvrđenim statusom žrtve trgovanja ljudima.

II. NOVČANE NAKNADE I SOCIJALNE USLUGE

Članak 4.

Novčane naknade i socijalne usluge koje osigurava Grad Zagreb su:

1. NOVČANE NAKNADE

- novčana naknada umirovljenicima;

- novčana naknada za plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima;

- novčana naknada korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine;

- novčana naknada korisnicima inkluzivnog dodatka;

- novčana naknada osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja;

- novčana naknada za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije osobe;

- novčana naknada korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe;

- novčana naknada korisnicima prava na doplatak za djecu;

- naknada za troškove stanovanja;

- novčana naknada hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u povodu blagdana Uskrsa i Božića;

- naknada za troškove stanovanja korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

2. SOCIJALNE USLUGE

- pomoć djeci u mliječnoj hrani;

- pomoć u obiteljskim paketima;

- ljetovanje;

- prehrana u pučkoj kuhinji;

- pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a, i to pravo imaju:

a) umirovljenici mlađi od 65 godina,

b) korisnici zajamčene minimalne naknade potpuno nesposobni za rad,

c) djeca s teškoćama u razvoju i nezaposlene osobe s invaliditetom,

d) pratitelji slijepe nezaposlene osobe,

e) osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja,

f) osobe starije od 65 godina života,

g) dobrovoljni darivatelji krvi,

h) članovi obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata;

- pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a žrtvama nasilja u obitelji;

- pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a učenicima i studentima;

- pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a nezaposlenim osobama;

- smještaj;

- pomoć u kući;

- savjetovanje sa stručnom podrškom;

- podmirenje pogrebnih troškova.

Članak 5.

Visinu novčanih naknada i socijalnih usluga iz članka 4. točke 1. alineja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 10. i 11. te točke 2. alineja 1., 2., 3., 4., 9., 10. i 11. ove odluke za svaku godinu utvrđuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Korisnicima novčane naknade iz članka 4. točke 1. alineja 1., 3., 4., 5., 6., 7. i 8. ove odluke može se isplatiti novčani iznos u povodu blagdana Uskrsa (uskrsnica) i Božića (božićnica), sukladno proračunskim mogućnostima, o čemu odlučuje gradonačelnik.

Korisnici naknade za troškove stanovanja mogu ostvariti, jedanput godišnje, pomoć u obliku energetskog paketa koji sadrži: rasvjetna tijela (štedne žarulje), materijal za brtvljenje, trake za vrata s četkicom, termometre i slično, sukladno proračunskim mogućnostima, o čemu odlučuje gradonačelnik.

Korisnici pomoći u obiteljskim paketima, prehrane u pučkoj kuhinji i pomoći djeci u mliječnoj hrani mogu ostvariti, za svako dijete do 12 godina starosti, pomoć u prigodnim dječjim paketima povodom blagdana Uskrsa i Svetog Nikole, sukladno proračunskim mogućnostima, o čemu odlučuje gradonačelnik.

Pomoć iz stavka 3. ovog članka mogu ostvariti i djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja žive u obitelji slabijeg imovinskog stanja, čiji prihodi ne prelaze iznos od 60 % proračunske osnovice za utvrđivanje prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Članak 6.

Prava socijalne skrbi utvrđena ovom odlukom ne mogu se prenositi na drugu osobu niti nasljeđivati.

Korisnik može istodobno ostvariti više pojedinačnih prava socijalne skrbi iz ove odluke, ako njihovo ostvarivanje ne proturječi svrsi za koju je namijenjeno, osim ako ovom odlukom nije drugačije određeno.

Pod prihodima se smatraju prihodi propisani Zakonom.

Korisnicima novčane naknade umirovljenicima, pomoći djeci u mliječnoj hrani, pomoći u obiteljskim paketima, prehrane u pučkoj kuhinji i pomoći u kući u prihod se ne uračunavaju novčana sredstva na računima koji su blokirani ovršnom ispravom.

III. UVJETI OSTVARIVANJA NOVČANIH NAKNADA I SOCIJALNIH USLUGA

1. NOVČANE NAKNADE

NOVČANA NAKNADA UMIROVLJENICIMA

Članak 7.

Pravo na novčanu naknadu umirovljenicima ostvaruju umirovljenici koji imaju prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje pet godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Članak 8.

Umirovljenici iz članka 7. ove odluke svrstavaju se u četiri skupine:

- I. skupina - umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 119,45 eura mjesečno;

- II. skupina - umirovljenici čiji ukupni prihodi iznose od 119,46 eura do 159,27 eura mjesečno;

- III. skupina - umirovljenici čiji ukupni prihodi iznose od 159,28 eura do 199,08 eura mjesečno;

- IV. skupina - umirovljenici čiji ukupni prihodi iznose od 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno.

Osobe na smještaju u pravnoj ili kod fizičke osobe koja obavlja djelatnost socijalne skrbi ostvaruju pravo iz članka 7. ove odluke ako ne ostvaruju pravo iz članka 16. ove odluke.

Osobama u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora te osobama koje borave u inozemstvu u neprekidnom trajanju od 2 mjeseca prestaje pravo na novčanu naknadu umirovljenicima.

Ako obiteljsku mirovinu koristi više osoba, pravo na novčanu naknadu umirovljenicima može, po ispunjenju uvjeta, ostvariti svaki korisnik obiteljske mirovine.

Članak 9.

Novčana naknada umirovljenicima isplaćuje se korisniku svaki mjesec u visini i prema uvjetima iz članka 8. ove odluke, do kraja tekućeg mjeseca, a može se isplatiti i opunomoćeniku, na temelju ovjerene punomoći.

Korisniku iz članka 7. ove odluke ne prestaje pravo na isplatu novčane naknade umirovljenicima za protekli mjesec ako se nalazio u bolnici ili lječilištu, što dokazuje odgovarajućom medicinskom dokumentacijom.

Članak 10.

Korisniku čiji ukupni prihod prelazi iznos iz članka 7. ove odluke prestaje pravo na novčanu naknadu umirovljenicima.

NOVČANA NAKNADA ZA PLAĆANJE PREMIJE DOPUNSKOGA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KORISNICIMA NOVČANE NAKNADE UMIROVLJENICIMA

Članak 11.

Pravo na novčanu naknadu za plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima ostvaruju korisnici novčane naknade umirovljenici kojima je to pravo utvrđeno rješenjem gradskoga upravnog tijela nadležnog za poslove socijalne zaštite (u daljnjem tekstu: ured) ako ne ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna.

NOVČANA NAKNADA KORISNICIMA DOPLATKA ZA POMOĆ I NJEGU I KORISNICIMA OSOBNE INVALIDNINE

Članak 12.

Pravo na novčanu naknadu korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine ostvaruju korisnici doplatka za pomoć i njegu i korisnici osobne invalidnine utvrđeni Zakonom.

Djeci do navršene 18. godine života, odnosno do završetka redovnog školovanja, a najduže do navršene 26. godine života, priznaje se pravo na novčanu naknadu korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine u većem iznosu koju za svaku godinu utvrđuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Članak 13.

Korisnici iz članka 12. ove odluke svrstavaju se u dvije skupine:

- I. skupina - korisnici doplatka za pomoć i njegu u punom iznosu i korisnici osobne invalidnine, prema Zakonu;

- II. skupina - korisnici doplatka za pomoć i njegu u smanjenom iznosu, prema Zakonu.

Članak 14.

Korisniku prava na novčanu naknadu iz članka 12. ove odluke kojemu doplatak za pomoć i njegu ili osobna invalidnina miruju na temelju rješenja nadležnog tijela sukladno Zakonu, ured će rješenjem o mirovanju prava na novčanu naknadu obustaviti isplatu naknade.

Rješenjem o prestanku mirovanja prava na novčanu naknadu iz članka 12. ove odluke ured će odlučiti i o nastavku isplate novčane naknade koja počinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon prestanka mirovanja doplatka za pomoć i njegu ili osobne invalidnine.

NOVČANA NAKNADA KORISNICIMA INKLUZIVNOG DODATKA

Članak 14.a

Pravo na novčanu naknadu korisnicima inkluzivnog dodatka ostvaruju korisnici inkluzivnog dodatka kojima je to pravo priznato sukladno zakonu kojim se uređuje inkluzivni dodatak.

Djeci do navršene 18. godine života, odnosno do završetka redovnog školovanja, a najduže do navršene 26. godine života, priznaje se pravo na novčanu naknadu korisnicima inkluzivnog dodatka u većem iznosu koju za svaku godinu utvrđuje gradonačelnik Grada Zagreba.

Članak 14.b

Korisniku prava na novčanu naknadu korisnicima inkluzivnog dodatka kojemu pravo na inkluzivni dodatak miruje na temelju rješenja nadležnog tijela sukladno zakonu kojim se uređuje inkluzivni dodatak, ured će rješenjem o mirovanju prava na novčanu naknadu korisnicima inkluzivnog dodatka obustaviti isplatu novčane naknade korisnicima inkluzivnog dodatka.

Rješenjem o prestanku mirovanja prava na novčanu naknadu korisnicima inkluzivnog dodatka ured će odlučiti i o nastavku isplate novčane naknade korisnicima inkluzivnog dodatka, koja počinje teći od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon prestanka mirovanja prava na inkluzivni dodatak.

NOVČANA NAKNADA OSOBAMA KOJIMA JE PRIZNATO PRAVO NA STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA ILI STATUS NJEGOVATELJA

Članak 15.

Pravo na novčanu naknadu osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja ostvaruju osobe kojima je to pravo utvrđeno rješenjem nadležnog tijela sukladno Zakonu, a koje:

- žive u obitelji ukupni prihodi koje ne prelaze iznos od 663,61 euro mjesečno, ako im je pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja priznato sukladno članku 65. stavku 1. Zakona;

- žive u obitelji ukupni prihodi koje ne prelaze iznos od 796,34 eura mjesečno, ako im je pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja priznato sukladno članku 65. stavku 2. Zakona;

- žive u obitelji ukupni prihodi koje ne prelaze iznos od 995,42 eura mjesečno, ako im je pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja priznato sukladno članku 65. stavku 3. Zakona.

Kada je u obitelji više osoba steklo pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, pravo na novčanu naknadu iz stavka 1. ovog članka ostvaruje svaka od tih osoba, pod uvjetom da je naknada za status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, utvrđena rješenjem nadležnog tijela sukladno Zakonu, jedini prihod obitelji.

Kada obitelj čine samo roditelj i djeca (jednoroditeljska obitelj), a roditelj ima status roditelja njegovatelja i ostvaruje pravo na mjesečno uzdržavanje djece prema propisima o obiteljskim odnosima, pravo na novčanu naknadu iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje bez obzira na visinu iznosa koji, sukladno propisima o obiteljskim odnosima, mjesečno prima za uzdržavanje djece i bez obzira na visinu obiteljske mirovine koju dijete ostvaruje.

NOVČANA NAKNADA ZA OSOBNE POTREBE (DŽEPARAC) KORISNICIMA DOMA ZA STARIJE OSOBE

Članak 16.

Pravo na novčanu naknadu za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije osobe mogu ostvariti korisnici stalnog ili privremenog smještaja u domu za starije osobe na području Grada Zagreba kojima je pravo na naknadu za osobne potrebe utvrđeno rješenjem nadležnog tijela sukladno Zakonu.

Pravo iz stavka 1. ovoga članka ne ostvaruju osobe kojima je priznato pravo na novčanu naknadu umirovljenicima.

NOVČANA NAKNADA KORISNICIMA PRAVA NA NACIONALNU NAKNADU ZA STARIJE OSOBE

Članak 17.

Pravo na novčanu naknadu korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe ostvaruju korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe kojima je to pravo utvrđeno rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba najmanje pet godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva.

Članak 17. stupa na snagu 1.9.2022.

NOVČANA NAKNADA KORISNICIMA PRAVA NA DOPLATAK ZA DJECU

Članak 18.

Pravo na novčanu naknadu korisnicima prava na doplatak za djecu ostvaruje korisnik doplatka za dijete bez jednog roditelja, korisnik doplatka za dijete čiji je jedan roditelj nepoznat ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili mu je oduzeta poslovna sposobnost, kojemu je pravo na doplatak za djecu utvrđeno rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a nije korisnik zajamčene minimalne naknade.

Članak 18. stupa na snagu 1.9.2022.

NAKNADA ZA TROŠKOVE STANOVANJA

Članak 19.

Pravo na naknadu za troškove stanovanja priznaje se:

- kućanstvu, korisniku zajamčene minimalne naknade, u visini do 30 % iznosa zajamčene minimalne naknade;

- samcu, korisniku zajamčene minimalne naknade, u visini do 40 % iznosa zajamčene minimalne naknade.

Troškovi stanovanja u smislu ove odluke obuhvaćaju: najamninu, komunalnu naknadu, troškove grijanja, vodne usluge, troškove koji su nastali zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade i troškove odvoza komunalnog otpada.

Članak 20.

Naknada za troškove stanovanja plaća se na način da ured, djelomično ili u cijelosti, plati račun izravno ovlaštenoj pravnoj osobi koja je obavila uslugu ili uplati utvrđenu visinu najma na žiro-račun najmodavca na temelju ugovora o najmu ovjerenog od strane javnog bilježnika i nadležne porezne uprave.

Iznimno, naknada za troškove stanovanja kojom se podmiruju troškovi ogrjeva korisnika koji se griju na drva isplaćuje se izravno na račun korisnika.

Članak 21.

Ako je zahtjev za priznanje prava na naknadu za troškove stanovanja podnesen do 15. u mjesecu, korisnik ostvaruje pravo na naknadu iz članka 19. ove odluke za tekući mjesec, a ako je zahtjev podnesen iza 15. u mjesecu, korisnik ostvaruje pravo od prvog dana sljedećeg mjeseca.

NOVČANA NAKNADA HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA U POVODU BLAGDANA USKRSA I BOŽIĆA

Članak 21.a

Novčanu naknadu hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u povodu blagdana Uskrsa (uskrsnica) i Božića (božićnica) može ostvariti hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji u vrijeme podnošenja zahtjeva ima prebivalište u Gradu Zagrebu i koji je korisnik novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ili zajamčene minimalne naknade.

O novčanoj naknadi iz stavka 1. ovog članka odlučuje gradsko upravno tijelo nadležno za branitelje."

NAKNADA ZA TROŠKOVE STANOVANJA KORISNICIMA PRAVA NA NOVČANU NAKNADU ZA NEZAPOSLENE HRVATSKE BRANITELJE IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVE NJIHOVIH OBITELJI

Članak 22.

Pravo na naknadu za troškove stanovanja korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji ostvaruju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji kojima je pravo na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata priznato sukladno zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Članak 22. stupa na snagu 1.9.2022.

Članak 23.

Troškovi stanovanja iz članka 22. ove odluke obuhvaćaju: troškove električne energije, toplinske energije, plina, potrošnje vode, slivnih voda, komunalne naknade, odvoza komunalnog otpada i najamnine do visine utvrđene sukladno članku 5. stavku 1. ove odluke.

Članak 23. stupa na snagu 1.9.2022.

Članak 24.

Pravo na naknadu za troškove stanovanja ostvaruje se tako da ured, djelomično ili u cijelosti, plati račun izravno ovlaštenoj pravnoj osobi koja je obavila uslugu ili uplati utvrđenu visinu najma na žiro-račun najmodavca na temelju ugovora o najmu ovjerenog od strane javnog bilježnika i nadležne porezne uprave.

Članak 24. stupa na snagu 1.9.2022.

2. SOCIJALNE USLUGE

POMOĆ DJECI U MLIJEČNOJ HRANI

Članak 25.

Pravo na pomoć djeci u mliječnoj hrani ostvaruje roditelj ili skrbnik djeteta u dobi do 12 mjeseci ako je po procjeni odabranog liječnika pedijatra utvrđena potreba za dodatnom prehranom, pod uvjetom da roditelj ili skrbnik djeteta živi u zajedničkom kućanstvu s djetetom.

Pravo na pomoć djeci u mliječnoj hrani ostvaruju korisnici čiji ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 438,00 eura.

POMOĆ U OBITELJSKIM PAKETIMA

Članak 26.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje obitelj ili skrbnik troje i više maloljetne djece ako su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje jednoroditeljska obitelj s jednim ili više maloljetne djece ako je korisnik zajamčene minimalne naknade.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje i obitelj hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ako redoviti ukupni mjesečni prihodi hrvatskog branitelja i članova njegova kućanstva ne prelaze 230 % od osnovice za izračun drugih naknada iz Zakona, uvećana za 20 %.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje obitelj ili skrbnik troje i više maloljetne djece i jednoroditeljska obitelj s jednim ili više maloljetne djece, u kojoj je jednom članu obitelji račun blokiran sukladno propisima o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a kojima mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi 100 % od osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade iz Zakona.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje obitelj ili samac koji su se zbog elementarne nepogode (potres, poplava, požar i drugo), zdravstvenog stanja, nezaposlenosti i drugih kriznih situacija našli u nepovoljnim životnim okolnostima, dok te okolnosti traju.

Pomoć u obiteljskim paketima ne mogu ostvariti korisnici iz stavka 4. ovog članka koji imaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje.

Članak 27.

Pomoć u obiteljskim paketima ostvaruje se podjelom obiteljskih paketa koji sadrže: namirnice, sredstva za čišćenje i održavanje osobne higijene.

Članak 28.

Korisnike pomoći u obiteljskim paketima mjesečno utvrđuje ured, i to za:

- korisnike zajamčene minimalne naknade na temelju dopisa nadležnog tijela sukladno Zakonu;

- obitelj branitelja Domovinskog rata na temelju evidencije ureda;

- korisnike iz članka 26. stavka 4. ove odluke na temelju potvrde FINA-e o blokadi računa ovršenika, ispisa prometa po zaštićenom računu za prethodni mjesec, obračuna plaće u prethodnom mjesecu za sve zaposlene članove kućanstva, obavijesti o mirovinskim primanjima za prethodni mjesec za sve članove kućanstva koji su u mirovini i izjave da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje;

- korisnike iz članka 26. stavka 5. ove odluke na temelju procjene ureda.

Članak 29.

Pravo na pomoć u obiteljskim paketima korisnicima pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon mjeseca u kojem je zaprimljen dopis nadležnog tijela sukladno Zakonu ili je zaprimljen zahtjev korisnika iz članka 26. stavaka 3., 4. i 5. ove odluke.

Pravo na pomoć u obiteljskim paketima korisnicima prestaje ako ga ne koriste tri puta u šest mjeseci, a mogu ga ponovno ostvariti nakon proteka roka od tri mjeseca od prestanka korištenja.

LJETOVANJE

Članak 30.

Pravo na besplatno ljetovanje imaju djeca predškolskog uzrasta i školskog uzrasta do završetka osnovne škole.

Na ljetovanje se upućuju:

- djeca korisnika prava socijalne skrbi ostvarenih sukladno ovoj odluci i Zakonu;

- djeca iz obitelji slabijega imovinskog stanja prema procjeni osnovnih škola i vrtića Grada Zagreba;

- djeca branitelja iz Domovinskog rata slabijega imovinskog stanja.

Pravo na besplatno ljetovanje mogu ostvariti i djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te njihovi pratitelji.

Članak 31.

Pravo na besplatno ljetovanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te potreban broj pratitelja utvrđuje ured u suradnji s ustanovama i udrugama osoba s invaliditetom.

PREHRANA U PUČKOJ KUHINJI

Članak 32.

Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji mogu ostvariti:

- korisnici zajamčene minimalne naknade;

- radno sposoban samac i obitelj u kojoj je jednom članu obitelji račun blokiran sukladno propisima o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a kojima mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi 100 % od osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade iz Zakona;

- starija osoba i osoba potpuno nesposobna za rad čiji je račun blokiran sukladno propisima o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a kojoj mjesečni prihod ne prelazi 130 % od osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade iz Zakona;

- korisnici novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ostvarene sukladno zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Prehrana u pučkoj kuhinji organizira se svakodnevnom pripremom i podjelom ručka.

Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji ne mogu ostvariti korisnici iz stavka 1. alineja 2., 3. i 4. ovog članka koji imaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje.

Iznimno, pravo na prehranu u pučkoj kuhinji mogu ostvariti i osobe na temelju dopisa nadležnog tijela sukladno Zakonu koji mora sadržavati i pisanu procjenu nadležnog tijela o potrebi za ostvarivanjem prava.

Članak 32. stavak 1. alineja 4. stupa na snagu 1.9.2022.

Članak 33.

Ured mjesečno utvrđuje korisnike prava na prehranu u pučkoj kuhinji na temelju dopisa nadležnog tijela sukladno Zakonu kojim se dokazuje da je korisnik zajamčene minimalne naknade, evidencije ureda kojom se dokazuje da je korisnik novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, potvrde FINA-e o blokadi računa ovršenika, ispisa prometa po zaštićenom računu za prethodni mjesec, obračuna plaće u prethodnom mjesecu za sve zaposlene članove kućanstva, obavijesti o mirovinskim primanjima za prethodni mjesec za sve članove kućanstva koji su u mirovini, izjave da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje.

Iznimno, ured mjesečno utvrđuje pravo na prehranu u pučkoj kuhinji osobama iz članka 32. stavka 4. ove odluke.

Članak 34.

Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji korisnicima iz članka 32. ove odluke prestaje ako nisu koristili najmanje jednu trećinu prava na prehranu u pučkoj kuhinji u tromjesečnom razdoblju, osim ako su bili na bolničkom liječenju što dokazuju vjerodostojnom medicinskom dokumentacijom.

Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji može se ponovno ostvariti nakon proteka roka od tri mjeseca od prestanka korištenja prava.

Korisnici prava na prehranu u pučkoj kuhinji ne mogu istodobno biti korisnici prava na pomoć u obiteljskim paketima.

PRAVO NA BESPLATNU GODIŠNJU POKAZNU KARTU ZET-a

Članak 35.

Pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju:

a) umirovljenici mlađi od 65 godina čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 560,00 eura mjesečno;

b) korisnici zajamčene minimalne naknade potpuno nesposobni za rad;

c) djeca s teškoćama u razvoju i nezaposlene osobe s invaliditetom koje imaju utvrđen najmanje III. stupanj težine invaliditeta - oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja ili najmanje 70 % oštećenja organizma / tjelesnog oštećenja;

d) pratitelj slijepe osobe iz podtočke c) ovog stavka, za vrijeme pružanja usluge pratnje;

e) osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja;

f) osobe starije od 65 godina života;

g) dobrovoljni davatelji krvi, i to muškarci koji su krv dali trideset i više puta i žene koje su krv dale dvadeset i više puta;

h) članovi obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, sukladno zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Korisnike prava iz stavka 1. podtočaka a), b), c), d), e), g) i h) ovog članka na njihov zahtjev utvrđuje ured na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava.

Korisnici prava iz stavka 1. podtočke f) ovoga članka zahtjev za ostvarivanje prava na besplatnu godišnju kartu ZET-a podnose ZET-u, a pravo ostvaruju od prvog dana mjeseca u kojem je podnesen zahtjev.

Iznimno, pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a korisnicima iz stavka 1. podtočke f) ovoga članka pripada počevši s 1. lipnja 2024. ako ZET-u podnesu zahtjev u razdoblju od 1. lipnja 2024. do 30. rujna 2024.

PRAVO NA BESPLATNU MJESEČNU POKAZNU KARTU ZET-a ŽRTVAMA NASILJA U OBITELJI

Članak 35.a

Pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ostvaruju žrtve nasilja u obitelji smještene u skloništa na području Grada Zagreba, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Korisnike iz stavka 1. ovog članka na njihov zahtjev utvrđuje ured na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava.

PRAVO NA BESPLATNU GODIŠNJU POKAZNU KARTU ZET-a UČENICIMA I STUDENTIMA

Članak 36.

Pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju redoviti učenici i redoviti studenti čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od 265,45 eura.

Pravo iz stavka 1. ovoga članka, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju i redoviti učenici i redoviti studenti koji se školuju na području Grada Zagreba i rješenjem nadležnog tijela priznato im je pravo na uslugu smještaja u ustanovi socijalne skrbi na području Grada Zagreba ili udomiteljskoj obitelji na području Grada Zagreba ili im je priznato pravo na uslugu organiziranog stanovanja na području Grada Zagreba.

Korisnike prava iz stavaka 1. i 2. ovog članka, na njihov zahtjev, utvrđuje ured na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava.

PRAVO NA BESPLATNU MJESEČNU POKAZNU KARTU ZET-a NEZAPOSLENIM OSOBAMA

Članak 37.

Pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju nezaposlene osobe čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od 265,45 eura.

Korisnike prava iz stavka 1. ovog članka, na njihov zahtjev, utvrđuje ured, na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava.

SMJEŠTAJ

Članak 38.

Pravo na smještaj u prihvatilište ili prenoćište imaju:

- beskućnici koje na smještaj uputi nadležno tijelo sukladno Zakonu;

- odrasle osobe koje se zateknu izvan mjesta prebivališta ili boravišta i nisu u stanju brinuti se o sebi;

- odrasle osobe koje nemaju prebivalište ili boravište i nisu u stanju brinuti se o sebi i

- odrasle osobe kojima je zbog krizne situacije ugrožen život, zdravlje ili dobrobit.

Članak 39.

Obitelj s maloljetnom djecom kojoj je zbog krizne situacije ugrožen život, zdravlje ili dobrobit ostvaruje pravo na smještaj u stambenim prostorima na korištenju ili u vlasništvu Grada Zagreba, osim u prihvatilištu ili prenoćištu.

Uslugu iz stavka 1. ovog članka obitelj s maloljetnom djecom ostvaruje ako nije u mogućnosti sama osigurati smještaj.

Članak 40.

Smještajem se korisnicima iz članaka 38. i 39. ove odluke osigurava stanovanje i organizirane aktivnosti tijekom dana, uz stručnu i drugu pomoć i potporu u osiguravanju njihovih osnovnih i dodatnih životnih potreba.

Usluga smještaja traje najdulje do šest mjeseci počevši od dana korištenja smještaja, a iznimno do godinu dana.

POMOĆ U KUĆI

Članak 41.

Pomoć u kući može ostvariti osoba:

- kojoj je zbog tjelesnoga, mentalnoga, intelektualnoga ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna pomoć druge osobe i

- kojoj je zbog privremenih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe.

Pravo na pomoć u kući osobi iz stavka 1. ovog članka priznaje se ako:

- nema mogućnosti da joj pomoć osiguraju roditelj, bračni drug i djeca;

- nema sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju;

- nije otuđila nekretnine ili pokretnine veće vrijednosti u posljednjih godinu dana od dana podnošenja zahtjeva za priznanje prava na pomoć u kući;

- mjesečni prihod samca ili mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 500,00 eura;

- pravo na pomoć u kući ne ostvaruje na temelju rješenja nadležnog tijela sukladno Zakonu;

- nije korisnik prava na doplatak za pomoć i njegu.

Iznimno, korisnik prava na doplatak za pomoć i njegu može ostvariti pravo na pomoć u kući za zadovoljavanje pojedine potrebe iz članka 42. ove odluke.

Članak 42.

Pomoć u kući može obuhvatiti:

- organiziranje prehrane (priprema ili nabava i dostava gotovih obroka u kuću);

- obavljanje kućnih poslova (dostava živežnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.);

- održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba);

- zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Ovisno o tjelesnom, mentalnom i zdravstvenom stanju podnositelja zahtjeva, osigurava se dostava jednog gotovog obroka u kuću dnevno te najviše do 8 sati ostalih sadržaja usluge pomoći u kući mjesečno, a što se utvrđuje rješenjem o priznavanju prava na uslugu pomoći u kući.

SAVJETOVANJE SA STRUČNOM PODRŠKOM

Članak 43.

Savjetovanje sa stručnom podrškom pruža se korisnicima prava socijalne skrbi koje osigurava Grad Zagreb, a odnosi se na pomoć stručne osobe sa svrhom uspješnoga prevladavanja nedaća i teškoća s područja odgoja i obrazovanja, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne skrbi, zapošljavanja i rehabilitacije, pravne problematike, obiteljskih odnosa i drugih područja, na vođenje kućanstva, raspolaganje novcem, organizirano djetetovo učenje, nabavu odjeće, uključivanje u pučke kuhinje, klubove, pronalaženje posla, rješavanje problema stanovanja, uključivanje u radionice različitog sadržaja (kreativne i rekreativne radionice, radionice usvajanja socijalnih vještina, financijske pismenosti, energetske učinkovitosti i sl.), a koje omogućavaju kvalitetnije zadovoljavanje životnih potreba i drugo.

PODMIRENJE POGREBNIH TROŠKOVA

Članak 44.

Podmirenje pogrebnih troškova iz proračuna Grada Zagreba osigurava se za osobe koje su preminule na području Grada Zagreba ili izvan područja Grada Zagreba, a u trenutku smrti su imale prijavljeno prebivalište na području Grada Zagreba, pod uvjetom da:

- nema obveznika zakonskoga ili ugovornog uzdržavanja ili drugih osoba koje žele podmiriti pogrebne troškove ili ih ima, ali su korisnici zajamčene minimalne naknade;

- troškove pogreba ne podmiruje nadležno tijelo sukladno Zakonu;

- troškove pogreba ne podmiruje nadležno ministarstvo na temelju zakona kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;

- se troškovi pogreba ne mogu podmiriti na temelju članstva preminule osobe u udruzi za solidarnu posmrtnu pripomoć ili iz police osiguranja.

Članak 45.

O potrebi podmirenja pogrebnih troškova ured može obavijestiti svaka fizička ili pravna osoba.

Članak 46.

Pogrebni troškovi, u smislu ove odluke, uključuju: prijevoz umrle osobe do groblja Gaj urni - Krematorij u Zagrebu, opremanje minimalnom pogrebnom opremom za kremiranje, kremiranje i polaganje urne u zajedničku grobnicu.

Pogrebni troškovi ne uključuju troškove prijevoza do područja Grada Zagreba ako je osoba preminula izvan područja Grada Zagreba.

Članak 47.

Pogrebni troškovi podmiruju se tako da Grad Zagreb plaća pogrebne troškove iz članka 46. ove odluke fizičkoj ili pravnoj osobi koja je obavila uslugu za koju ima sklopljen ugovor s Gradom Zagrebom.

Grad Zagreb će za preminulu osobu koja je imala prihod ili imovinu zatražiti povrat pogrebnih troškova od njezinih nasljednika.

IV. POSTUPAK OSTVARIVANJA NOVČANIH NAKNADA I SOCIJALNIH USLUGA

Članak 48.

Postupak za ostvarivanje prava socijalne skrbi propisanih ovom odlukom pokreće se na zahtjev stranke, na obrascu koji se objavljuje na internetskoj stranici Grada Zagreba i na oglasnim pločama gradske uprave, ako ovom odlukom nije drugačije utvrđeno.

Prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava socijalne skrbi, kao i tijekom korištenja prava, podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti nadležnom gradskom upravnom tijelu dokaze i isprave navedene na obrascu iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 49.

Korisnik se može odreći novčanih naknada i socijalnih usluga iz ove odluke.

Članak 50.

Pravo na novčane naknade i socijalne usluge korisnicima pripada od prvoga dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja urednog zahtjeva, ako ovom odlukom nije drugačije utvrđeno.

Članak 51.

Korisnik je dužan nadležnom gradskom upravnom tijelu prijaviti svaku promjenu činjenica koje utječu na ostvarivanje prava socijalne skrbi propisanih ovom odlukom, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

Ako su se promijenile okolnosti o kojima ovisi ostvarivanje pojedinoga prava iz ove odluke, donijet će se novo rješenje, ako ovom odlukom nije drugačije određeno.

Članak 52.

Ured je obvezan, u suradnji s drugim nadležnim gradskim upravnim tijelima, najmanje jedanput godišnje preispitati postojanje uvjeta za korištenje prava iz članka 4. ove odluke za sve korisnike.

Ured odlučuje, i po službenoj dužnosti, o prestanku prava iz članka 4. ove odluke, ako utvrdi da su prestali uvjeti za njihovo ostvarivanje.

Članak 53.

Ured korisnicima prava iz članka 4. ove odluke izdaje socijalnu karticu.

V. NAKNADA ŠTETE I KAZNENA ODREDBA

Članak 54.

Korisnik koji je ostvario neko pravo socijalne skrbi propisano ovom odlukom dužan je vratiti neosnovano primljene iznose pomoći socijalne skrbi koje je stekao na temelju ove odluke, ako je:

- na temelju neistinitih ili netočnih podataka za koje je on, odnosno njegov skrbnik, znao ili morao znati da su neistiniti odnosno netočni, ili na drugi protupravan način, ostvario pravo koje mu ne pripada;

- ostvario pravo zbog toga što on, odnosno njegov skrbnik, nije prijavio promjenu koja utječe na gubitak ili opseg prava za koju je on, odnosno njegov skrbnik, znao ili morao znati.

Članak 55.

Novčanom kaznom od 13,00 eura do 40,00 eura kaznit će se korisnik prava socijalne skrbi iz ove odluke koji je dao neistinite podatke na temelju kojih je ostvario pravo po ovoj odluci.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 56.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14, 19/15, 6/16, 16/16, 23/16, 4/19, 6/20, 17/20 - pročišćeni tekst, 22/20 i 8/21).

Članak 57.

Postupci započeti do stupanja na snagu ove odluke dovršit će se sukladno odredbama Odluke o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14, 19/15, 6/16, 16/16, 23/16, 4/19, 6/20, 17/20 - pročišćeni tekst, 22/20 i 8/21).

Članak 58.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba, osim odredbi članaka 17., 18., 22., 23., 24. i 32. stavka 1. alineje 4. ove odluke, koji stupaju na snagu 1. rujna 2022.

KLASA: 024-01/22-03/279

URBROJ: 251-16-04-22-2

Zagreb, 12. srpnja 2022.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija