zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

14.12.2021.

Donesen

09.12.2021.

Stupa na snagu

01.01.2022.

Prestaje važiti

15.04.2024.

Poglavlja nisu pronađena.

Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.01.2022. do 14.04.2024.

Narodne novine 29/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta ( 11/24) na snazi od 15.4.2024. u članku 10. propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta (Službeni glasnik Grada Zagreba 29/21)."

PREAMBULA

Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 29/21)

Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 6. sjednici, 9. prosinca 2021., donijela je

ODLUKU

o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta

Članak 1.

Ovom se odlukom utvrđuju uvjeti i način ostvarivanja novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta (u daljnjem tekstu: novčana pomoć) te visina i način isplate novčane pomoći koju, u okviru pronatalitetne politike Grada Zagreba, osigurava Grad Zagreb.

Članak 2.

Novčanu pomoć može ostvariti roditelj:

- koji kao državljanin Republike Hrvatske ima neprekidno prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta za koje podnosi zahtjev i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti;

- koji ima prijavljeno prebivalište na istoj adresi kao i dijete za koje podnosi zahtjev.

Novčana pomoć može se ostvariti samo jedanput za isto dijete.

Novčana pomoć ne može se ostvariti ako je roditelju podnositelju zahtjeva ili djetetu za koje se podnosi zahtjev evidentiran privremeni odlazak iz Republike Hrvatske.

Novčanu pomoć ne može ostvariti roditelj kojem je pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela izrečena mjera oduzimanja prava na stanovanje s djetetom i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu drugoj osobi.

Članak 3.

Sredstva za novčane pomoći osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

Novčana pomoć iznosi 2.500,00 kuna po djetetu, koja se isplaćuje u dva jednaka obroka, tijekom godine dana od dana prve isplate.

Članak 4.

Zahtjev za ostvarivanje novčane pomoći podnosi se gradskom upravnom tijelu nadležnom za provedbu mjera populacijske politike (u daljnjem tekstu: nadležno gradsko upravno tijelo) u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

Posvojitelj malodobnog djeteta rođenog nakon 31. ožujka 2009. koji ispunjava uvjete za novčanu pomoć iz ove odluke, može podnijeti zahtjev u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja o posvojenju.

Roditelj podnositelj zahtjeva dužan je uz zahtjev priložiti:

- dokaz o prijavljenom prebivalištu roditelja podnositelja zahtjeva u Gradu Zagrebu;

- dokaz o prijavljenom prebivalištu djeteta za koje se podnosi zahtjev na istoj adresi s podnositeljem zahtjeva u Gradu Zagrebu.

Nadležno gradsko upravno tijelo, prema potrebi, može tražiti i druge dokaze.

Dokazi iz stavka 3. ovog članka, dostavljaju se u izvorniku ili u preslici uz predočenje izvornika.

Nadležno gradsko upravno tijelo zaključkom odlučuje o novčanoj pomoći u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

Članak 5.

Novčana pomoć prestaje:

- isplatom drugog obroka;

- posljednjeg dana u mjesecu u kojem je odjavljeno prebivalište ili u kojem je evidentiran privremeni odlazak iz Republike Hrvatske korisnika novčane pomoći ili djeteta za koje je novčana pomoć ostvarena;

- posljednjeg dana u mjesecu u kojem je doneseno pravomoćno rješenje nadležnog tijela o donošenju mjere oduzimanja prava na stanovanje s djetetom i povjeravanju svakodnevne skrbi o djetetu drugoj osobi;

- protekom roka od 60 dana od dana promjene prebivališta u smislu članka 2. stavka 1. alineje 2. ove odluke.

O prestanku novčane pomoći nadležno gradsko upravno tijelo donosi zaključak.

Članak 6.

Korisnik novčane pomoći dužan je nadležnom gradskom upravnom tijelu prijaviti promjenu svojih osobnih podataka i osobnih podataka djeteta i drugih činjenica koje bi utjecale na isplatu, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene.

Korisnik koji primi nepripadajuće novčane iznose dužan ih je vratiti. U suprotnome, nadležno gradsko upravno tijelo povrat nepripadajućih novčanih iznosa ostvarit će tužbom pred nadležnim sudom.

Članak 7.

Neisplaćeni iznosi odnosno obroci bit će isplaćeni drugom roditelju ako ima prijavljeno prebivalište na istoj adresi kao dijete, odnosno skrbniku djeteta ako je roditelj podnositelj zahtjeva ili korisnik novčane pomoći preminuo prije isplate novčane pomoći u cijelosti.

Članak 8.

Prigovor na zaključke iz članka 4. stavka 6. i članka 5. stavka 2. ove odluke podnosi se gradonačelniku Grada Zagreba u roku od 8 dana od dostave zaključka, preko nadležnog gradskog upravnog tijela.

Gradonačelnik o prigovoru odlučuje zaključkom.

Zaključak o prigovoru je konačan.

Članak 9.

Nadležno gradsko upravno tijelo provjeravat će osobne podatke roditelja i djeteta i druge činjenice koje utječu na uvjete isplate novčane pomoći.

Ako nadležno gradsko upravno tijelo utvrdi promjene činjenica iz stavka 1. ovoga članka u vezi s isplatom novčane pomoći, odnosno utvrdi da dani podaci nisu istiniti, privremeno će obustaviti isplatu obroka novčane pomoći do provjere svih činjenica.

Članak 10.

Postupci započeti do stupanja na snagu ove odluke dovršit će se po Odluci o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/17).

Privremena obustava i prestanak isplate novčane pomoći ostvarene na temelju Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/17), utvrđuje se prema odredbama te odluke.

Članak 11.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta (Službeni glasnik Grada Zagreba 17/17).

Članak 12.

Ova odluka bit će objavljena u Službenom glasniku Grada Zagreba i stupa na snagu 1. siječnja 2022.

KLASA: 021-05/21-01/514

URBROJ: 251-01-03-21-4

Zagreb, 9. prosinca 2021.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija