zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

04.10.2021.

Donesen

30.09.2021.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

Pročišćeni tekst vrijedi od 04.10.2021.

Narodne novine 24/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 24/21)

Na temelju članka 41. točke 26. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09, 3/10, 3/14, 16/14, 11/15, 15/15 - pročišćeni tekst, 10/18, 2/19 i 8/21), Gradska skupština Grada Zagreba, na 4. sjednici, 30. rujna 2021., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

U znak javnog priznanja dodjeljuje se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost i nagrađuje se:

Maja Kovačić, učenica Osnovne škole Kustošija

- priznanjem i novčanom nagradom

Mlada je osoba iznimne empatije, nesebična, uvijek spremna pomoći drugima i primjer da biti odličan ne znači samo odličan uspjeh u školi.

Nema područja u kojem neće dati sve od sebe za dobrobit drugih, za očuvanje našeg planeta, prirode ili zbrinjavanje životinja. Svjesna je da je svaki doprinos važan.

Osim što ohrabruje učenike u razredu i potiče ih da ustraju, glavni je akter u smirivanju sukoba i svađa ističući važnost dobre komunikacije i nenasilnog ponašanja u školi i izvan nje.

Za blagdane izrađuje personalizirane čestitke osobito pazeći na vjerske i kulturološke različitosti. Najveći joj je san pomoći svijetu. U susjedstvu lijepi plakate o globalnom zatopljenju i vodi brigu o pravilnom odlaganju otpada. Daruje svoje stvari potrebitima. Prije nekoliko mjeseci, u znak suosjećanja s prijateljem koji je bolovao od raka, ošišala je kosu. Nakon što je prijatelj izgubio bitku s bolešću, počela je puštati kosu kako bi je darovala za izradu perika za osobe oboljele od raka. Crta portrete i crteže za dječji odjel Klinike za tumore. U slobodno vrijeme volontira u udruzi Fala te osim u njezi pomaže u terapijskom jahanju. Ljubav prema životinjama iskazala je i udomljavanjem triju pasa.

Svojim miroljubivim stavom i beskrajnom voljom da čini dobro potiče drugu djecu da budu pozitivnija i uspješnija.

Katarina Kušt, učenica Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje

- priznanjem i novčanom nagradom

Uzornog je vladanja i odličnog uspjeha u školi. S obzirom na to da je bila izložena vršnjačkom nasilju, zaintrigirao ju je moto škole Škola koja vraća osmijeh. U novoj školskoj sredini često je isticala kako se konačno nalazi u školi koja vraća osmijeh na lice.

U razrednom je odjelu bila jedina djevojka. Empatična, strpljiva i uporna nesebično je pomagala muškim kolegama u svladavanju nastavnih sadržaja, u svakodnevnim aktivnostima brige o sebi, u socijalizaciji i osamostaljivanju te je bila vrlo omiljena. U komunikaciji s vršnjacima i zaposlenicima škole bila je ljubazna i prema njima se odnosila s poštovanjem. Uključivala se u rješavanje konfliktnih situacija upućujući na nenasilno smirivanje sukoba.

Od prvog je razreda bila vrlo odgovorna i kreativna članica dramske grupe, sudjelujući na svim priredbama u školi i izvan nje. Dva je puta nastupila na LiDraNu te odigrala važnu ulogu u predstavi F (o toleranciji, razumijevanju i prihvaćanju osoba s teškoćama). Glumila je i u monodrami Tih je zeko ispod granja osvajajući šarmom i vedrinom. Nastupila je na Festivalu jednakih mogućnosti i INKAZ-u. Sudjelovala je u humanitarnoj akciji i snimanju videa Osmijeh za Petrinju.

Dvije je školske godine pohvaljena pohvalnicom Nastavničkog vijeća i proglašena Najpomagačicom škole.

Unatoč iskustvu vršnjačkog nasilja zrači toplinom te osobnim primjerom potiče druge na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje svjedočeći da se nedaće mogu pretvoriti u nove prilike.

KLASA: 061-06/21-008/1

URBROJ: 251-01-03-21-17

Zagreb, 30. rujna 2021.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija