zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

31.08.2021.

Donesen

26.08.2021.

Stupa na snagu

08.09.2021.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020.

Pročišćeni tekst vrijedi od 08.09.2021.

Narodne novine 21/2021

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020. (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 21/21)

Na temelju članka 41. točke 34. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18, 23/18, 3/20, 3/21 i 11/21 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 3. sjednici, 26. kolovoza 2021., donijela je

ZAKLJUČAK

o privremenom stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020.

I. Ovim zaključkom uređuje se pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje vlasnika stana/kuće odnosno srodnika u pravoj liniji odnosno zaštićenog najmoprimca te članova njihovih obitelji - kućanstva, ako je stan/kuća, na području Grada Zagreba, zbog potresa, mišljenjem ovlaštenih stručnjaka za brzu procjenu oštećenja utvrđena neuporabljivom ili privremeno neuporabljivom za stanovanje (oznake N1, N2, PN1 i PN2), a na dan 22. ožujka 2020. ili 29. prosinca 2020., stanovali su u stanu/kući i imali prijavljeno prebivalište na adresi stana/kuće i nalaze se u teškom socijalnom položaju kako je to određeno točkom II. ovog zaključka, pod uvjetom da na području Republike Hrvatske nemaju u vlasništvu nekretninu stambene namjene podobnu za stanovanje.

II. U teškom socijalnom položaju nalazi se osoba iz točke I. ovog zaključka čija ukupna prosječna mjesečna primanja u 2020. po članu obitelji kućanstva ne prelaze 50 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu u Gradu Zagrebu u 2020. godini.

III. Privremeno stambeno zbrinjavanje osoba iz točke I. ovog zaključka provest će se davanjem stana na privremeno korištenje na temelju konačne liste prioriteta za davanje stana na privremeno korištenje utvrđene po provedenom Javnom pozivu za privremeno stambeno zbrinjavanje građana Grada Zagreba pogođenih potresima 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020. (u daljem tekstu: Javni poziv), prema mjerilima za utvrđivanje liste prioriteta.

IV. Gradsko upravno tijelo nadležno za graditeljstvo će, s obzirom na protek vremena, prije utvrđivanja Prijedloga liste prioriteta za davanje stanova na privremeno korištenje (u daljnjem tekstu: Prijedlog liste prioriteta), preko ovlaštenih stručnjaka za brzu procjenu oštećenja, utvrditi stvarno stanje stanova/kuća podnositelja prijave te će na zahtjev gradskog upravnog tijela nadležnog za upravljanje imovinom Grada izdati i dostaviti potvrdu o neuporabljivosti ili privremenoj neuporabljivosti stana/kuće podnositelja prijave.

V. Mjerila za utvrđivanje liste prioriteta za davanje stana na privremeno korištenje osobama iz točke I. ovoga zaključka su:

1. Sadašnji - trenutačni oblik stambenog zbrinjavanja

1.1. Stambeno zbrinuti u objektima kolektivnog stanovanja ili u kontejnerima za stanovanje.. 10 bodova

1.2. Stambeno zbrinuti pojedinačno............................................................................................................. 2 boda

2. Broj članova obitelji - kućanstva

2.1. Za svakog člana.......................................................................................................................................... 1 bod

2.2. Za svako malodobno dijete................................................................................................................ 5 bodova

2.3. Za svako punoljetno dijete na redovnom školovanju........................................................................ 3 boda

3. Primanja po broju članova obitelji - kućanstva

3.1. Prosječna mjesečna primanja po članu obitelji - kućanstva od 30 % do 49,99 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu u Gradu Zagrebu u 2020.................................................................................................. 4 boda

3.2. Prosječna mjesečna primanja po članu obitelji - kućanstva do 29,99 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu u Gradu Zagrebu u 2020.................................................................................................................. 6 bodova.

4. Samohrani roditelj...................................................................................................................................... 2 boda.

VI. Gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) objavljuje Javni poziv.

Javni poziv se objavljuje na web-stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr i oglasnim pločama Gradske uprave.

Javni poziv, osobito, sadrži:

- uvjete za ostvarenje prava na privremeno stambeno zbrinjavanje;

- način privremenog stambenog zbrinjavanja;

- mjerila za utvrđivanje liste prioriteta za davanje stana na privremeno korištenje;

- dokaze o ispunjavanju uvjeta za privremeno stambeno zbrinjavanje;

- rok za podnošenje prijava na Javni poziv;

- naziv i adresu tijela kojemu se podnosi prijava te način podnošenja prijave;

- mjesto oglašavanja Prijedloga liste prioriteta.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

VII. Gradonačelnik osniva i imenuje Povjerenstvo za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

Zadaće Povjerenstva su:

- provođenje postupka;

- utvrđivanje Prijedloga liste prioriteta;

- predlaganje konačne liste prioriteta za davanje stana na privremeno korištenje;

- predlaganje pojedinačnih zaključaka o davanju stana na privremeno korištenje.

VIII. Na temelju ukupnog broja bodova prema mjerilima za utvrđivanje liste prioriteta, Povjerenstvo utvrđuje Prijedlog liste prioriteta.

Prijedlog liste prioriteta sadrži:

- redni broj;

- prezime, ime i adresu podnositelja prijave;

- broj bodova prema svakom pojedinom mjerilu;

- ukupan broj bodova;

- datum utvrđivanja liste;

- datum objavljivanja liste;

- uputu o pravu na prigovor.

Ako dva ili više podnositelja prijave ostvare jednak broj bodova, prednost ima onaj podnositelj prijave koji ima najviše bodova prema mjerilima sljedećim redoslijedom:

1. sadašnji - trenutačni oblik stambenog zbrinjavanja;

2. broj malodobnih članova obiteljskog kućanstva;

3. primanja po broju članova obitelji - kućanstva.

Podnositelji čije su prijave podnesene izvan roka utvrđenog Javnim pozivom ili su nepotpune i oni koji ne ispunjavaju uvjete iz točke I. ovog zaključka ili čiji je objekt utvrđen uporabljivim sukladno točki IV. ovoga zaključka, neće biti uvršteni na Prijedlog liste prioriteta.

Prijedlog liste prioriteta objavljuje se na web-stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr i oglasnim pločama Gradske uprave.

Na Prijedlog liste prioriteta svaki podnositelj prijave može, preko gradskog upravnog tijela nadležnog za upravljanje imovinom Grada, podnijeti gradonačelniku pisani prigovor u roku od 8 dana od dana objavljivanja Prijedloga liste prioriteta.

O prigovoru odlučuje gradonačelnik zaključkom.

Konačnu listu prioriteta za davanje stanova na privremeno korištenje, na prijedlog Povjerenstva, utvrđuje gradonačelnik.

S konačne liste reda prvenstva brisat će se podnositelj prijave za kojeg se utvrdi da je dao neistinite podatke koji su utjecali na ostvarivanje prava na privremeno stambeno zbrinjavanje.

S konačne liste reda prvenstva brisat će se podnositelj prijave koji odbije ponuđeni stan.

IX. O davanju stana na privremeno korištenje, poštujući redoslijed s Konačne liste, na prijedlog Povjerenstva, odlučuje gradonačelnik pojedinačnim zaključkom.

Na privremeno korištenje, ovisno o broju članova kućanstva, dodijelit će se:

- za kućanstvo do 2 člana - stan površine do 40 m2;

- za kućanstvo do 4 člana - stan površine do 65 m2;

- za kućanstvo do 6 članova - stan površine do 75 m2;

- za kućanstvo do 8 članova - stan površine do 85 m2,

a za svakog sljedećeg člana po 5 m2.

Prilikom davanja stana na privremeno korištenje moguća su odstupanja do 5 m2 površine stana.

X. Na temelju zaključka iz točke IX. ovoga zaključka sklapa se ugovor o privremenom korištenju stana na određeno vrijeme, dok traje obnova stana/kuće stradalog u potresu, a najdulje na pet godina, kao javnobilježnički akt koji ima snagu ovršne isprave.

Korisnik stana dodijeljenog na privremeno korištenje dužan je sa svim članovima kućanstva iz dodijeljenog stana iseliti u roku od 3 mjeseca od završetka radova obnove stana/kuće stradale u potresu.

XI. Naknada za korištenje stana obračunavat će se:

- u visini zaštićene najamnine po m2 ako ukupna prosječna mjesečna primanja po članu obiteljskog kućanstva ne prelaze 30 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj kalendarskoj godini;

- sukladno aktu kojim je propisana visina najamnine za javno najamne stanove ako ukupna prosječna mjesečna primanja po članu obiteljskog kućanstva prelaze 30 % prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj kalendarskoj godini.

Troškove solemnizacije ugovora o privremenom korištenju stana u slučaju iz alineje 1. ove točke podmirit će Grad Zagreb, a u slučaju iz alineje 2. ove točke podmirit će korisnik stana.

XII. Stanovi će se davati na privremeno korištenje sukladno mogućnostima Grada Zagreba odnosno broju stanova koje će Grad Zagreb imati na raspolaganju za dodjelu.

XIII. Za provođenje ovog zaključka zadužuje se gradsko upravno tijelo nadležno za upravljanje imovinom Grada.

XIV. Ovaj zaključak stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/21-001/341

URBROJ: 251-01-03-21-2

Zagreb, 26. kolovoza 2021.

Predsjednik

Gradske skupštine

Joško Klisović, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija