zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o realizaciji gradskog projekta "ugao Miramarske i Bednjanske ulice"

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.06.2019.

Narodne novine 12/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o realizaciji gradskog projekta "ugao Miramarske i Bednjanske ulice" (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 12/19)

Na temelju članka 76. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/16) i članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18), Gradska skupština Grada Zagreba, na 23. sjednici, 4. lipnja 2019., donijela je

ODLUKU

o realizaciji gradskog projekta "ugao Miramarske i Bednjanske ulice"

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Na temelju prethodno provedene procedure gradskog projekta donosi se Odluka o realizaciji gradskog projekta "ugao Miramarske i Bednjanske ulice" (u daljnjem tekstu: Odluka).

PRAVNA OSNOVA

Članak 2.

Odluka se donosi na temelju članka 76. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/16).

UVJETI ZA REALIZACIJU GRADSKOG PROJEKTA

Članak 3.

Uvjeti za realizaciju gradskog projekta, u skladu s prethodno provedenom procedurom gradskog projekta, utvrđuju se urbanim pravilima za namjeravani zahvat u prostoru izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na lokaciji ugla Miramarske i Bednjanske ulice.

OBUHVAT GRADSKOG PROJEKTA

Članak 4.

Gradski projekt "ugao Miramarske i Bednjanske ulice" obuhvaća prostor veličine približno 4.037 m2, koji je na sjeveru omeđen Bednjanskom ulicom, a na istoku Miramarskom ulicom. Predmetni prostor obuhvaća katastarske čestice 533/1, 533/2, 533/3, 534, 535, 536, 537, 538 i 539, sve k.o. Trnje.

NAMJENA

Članak 5.

(1) U skladu s Odlukom o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 16/07, 8/09, 7/13, 9/16, 12/16 - pročišćeni tekst; u daljnjem tekstu: GUP), kojom je određena osnovna namjena prostora kao zona mješovite - pretežito poslovne namjene (planska oznaka M2), moguće je planirati poslovne i stambene sadržaje, s tim da prevladava poslovna namjena (uredi, trgovine, ugostiteljstvo i sadržaji koji ne ometaju stanovanje kao osnovnu namjenu grada).

(2) Na predmetnom obuhvatu planirana je izgradnja poslovne zgrade (s mogućnošću uređenja prostora trgovačke, ugostiteljske, uslužne i društvene namjene, a ne samo uredskog prostora).

(3) U prizemlju građevine potrebno je planirati sadržaj poslovne namjene s ciljem postizanja višeg stupnja urbaniteta.

UVJETI I NAČIN GRADNJE

Članak 6.

(1) Uvjeti i način gradnje

- za predmetnu lokaciju predviđa se formiranje jedne građevne čestice kojoj će površina iznositi približno 4.037 m2;

- izgradnja samostojeće građevine s više nadzemnih volumena;

- od planiranih je građevnih čestica pri izgradnji moguće izdvojiti zasebnu česticu za tipsku trafostanicu, a za njezinu će se površinu umanjiti površina planirane građevne čestice.

(2) Izgrađenost građevnih čestica

- najveća je izgrađenost građevne čestice 90 %.

(3) Koeficijent iskoristivosti

- najveći je koeficijent iskoristivosti građevne čestice nadzemno (kin) 6,0.

(4) Prirodni teren

- najmanja je površina prirodnog terena 10 % površine građevne čestice.

(5) Najveći broj etaža

- ukupna visina građevine i krovne arhitektonske plastike s istakama krovnih instalacija (v) u metrima od konačnog zaravnanog i uređenog terena uz pročelje građevine na njegovu najnižem dijelu ne može prelaziti visinu veću od 80,50 m;

- najveći je broj podzemnih etaža četiri;

- najveći je broj nadzemnih etaža 20;

- visina etaže prizemlja iznosi najviše 4,5 m (ugostiteljske, trgovačke i poslovne namjene), a visina poslovnih etaža najviše 4,0 m od poda do poda;

- etaže građevine mogu biti i više od navedenih vrijednosti, ali ukupna visina građevine ne može prijeći visinu od 80,50 m.

(6) Parkirališno-garažna mjesta

- potreban broj parkirališno-garažnih mjesta potrebno je osigurati na vlastitoj građevnoj čestici, u najvećoj mjeri u podzemnim garažama, u skladu s rješenjem prvonagrađenog rada.

(7) Smještaj građevine na građevnoj čestici i u zoni obuhvata gradskog projekta

- građevnu česticu nije moguće ograđivati;

- minimalne udaljenosti nadzemnog dijela građevine od južne, istočne i sjeverne međe građevne čestice, jednake su "maksimalnoj građevnoj liniji" iz Programa za javni anketni urbanističko-arhitektonski natječaj za poslovni centar Miramarska-Bednjanska koja je poštovana u prvonagrađenom idejnom rješenju, a minimalna je udaljenost nadzemnog dijela građevine od zapadne međe 3,0 m.

NAČIN PRIKLJUČIVANJA GRAĐEVINE ODNOSNO GRAĐEVNE ČESTICE NA PROMETNU, KOMUNALNU I OSTALU INFRASTRUKTURU

Članak 7.

(1) Kolni pristupi na građevnu česticu i kolni pristup u podzemnu garažu građevine moguće je planirati sa sjeverne strane iz Bednjanske ulice.

(2) Glavni su pješački pristupi građevini mogući iz Miramarske ceste na istoku i pješačke šetnice na jugu. Za opskrbu objekta električnom energijom potrebna je izgradnja nove trafostanice, a njezin smještaj odredit će se prema posebnim uvjetima Hrvatske elektroprivrede, distribucijskog područja Elektre Zagreb.

(3) Priključak na ostalu infrastrukturu izvršit će se prema posebnim uvjetima nadležnih poduzeća.

(4) Potreban broj parkirališno-garažnih mjesta određuje se na 1000 m2 građevinske (bruto) površine i osigurava na građevnoj čestici, ovisno o namjeni prostora, prema sljedećim kriterijima:

- poslovni sadržaji - uredi i sl.

min. 15 PGM / 1000 m2 GBP

- za trgovinu

min. 30 PGM / 1000 m2 GBP

- za ugostiteljsku namjenu

1 PGM / na 4 - 2 sjedećih mjesta

- gospodarski prostori, spremišta i sl.

6 PGM / 1000 m2 GBP

- hoteli na svake dvije sobe

1 PGM.

SMJERNICE ZA OBLIKOVANJE GRAĐEVINE

Članak 8.

Pri oblikovanju građevine potrebno je posebno obratiti pozornost na sljedeće:

- oblikovni izraz treba pridonijeti visokoj razini plastične i vizualne kulture;

- građevinu definirati kao ekskluzivni i reprezentativni poslovni kompleks koji uz poslovno značenje ima i važnost za Grad Zagreb kao novi prepoznatljivi element urbanog krajolika;

- potrebno je jednako kvalitetno vrednovanje svih pročelja;

- okoliš i prizemlje građevine planirati bez arhitektonskih barijera.

MJERE ZAŠTITE OKOLIŠA

Članak 9.

S ciljem racionalne upotrebe i uštede energije moguće je predvidjeti i alternativne izvore energije pri čemu se prednost daje obnovljivim izvorima u skladu s posebnim propisima, a preporučuje se i primjena načela održive i energetski učinkovite izgradnje ("zelena gradnja").

STRUČNA PODLOGA ZA REALIZACIJU GRADSKOG PROJEKTA

Članak 10.

Na temelju uvjeta realizacije namjeravanog zahvata u prostoru utvrđenih ovom odlukom proveden je državni, javni, otvoreni, anketni, u jednom stupnju i anonimni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja te su provedeni javni uvid i javna rasprava o rezultatima natječaja i urbanim pravilima.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 11.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/19-01/200

URBROJ: 251-01-02-19-7

Zagreb, 4. lipnja 2019.

Predsjednik

Gradske skupštine

prof. dr. sc. Drago Prgomet, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija