zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

24.04.2019.

Donesen

18.04.2019.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 24.04.2019.

Narodne novine 9/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/19)

Na temelju članka 41. točke 26. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18) i članka 11. stavka 1. Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/00, 8/02, 1/04, 20/04, 18/06, 16/09, 3/10, 3/14, 16/14, 11/15, 15/15 - pročišćeni tekst, 10/18 i 2/19), Gradska skupština Grada Zagreba, na 22. sjednici, 18. travnja 2019., donijela je

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Grada Zagreba

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se:

1. Biserka Baretić-Petlevski, akademska slikarica

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izniman likovni opus u hrvatskom slikarstvu 20. stoljeća. Godine 1955. prvi se put predstavila u javnosti kao članica Rovinjske grupe, 1960. suradnica je u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, a od 1961. djeluje kao samostalna umjetnica koja slikama, grafikama i crtežima osvaja zbirke najvećih muzeja i galerija te postaje nacionalno i internacionalno priznata hrvatska umjetnica.

2. akademik Goran Durn, redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za najviše zasluge i postignute rezultate u promicanju i populariziranju znanosti međunarodno prepoznatog geoznanstvenika, za znanstveno-istraživački rad o mineraloškim, geokemijskim i mikromorfološkim značajkama crvenice hrvatskog krša, za poticanje izrade posebnog broja visoko rangiranoga međunarodnog časopisa Quaternary International posvećenog istraživanju kvartara Hrvatske, za koautorski rad o poboljšanju obrade otpada iz naftne industrije primjenom organofilnih glina.

3. prof. dr. sc. Nikica Gabrić, dr. med., specijalist oftalmolog, uži specijalist prednjeg očnog segmenta

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izniman doprinos oftalmologiji, posebno kirurgiji prednjega očnog segmenta, te postignute rezultate u više od 30 godina rada, za uvođenje novih tehnologija i metodologija te niza novih operacijskih zahvata u hrvatsku oftalmologiju, za zasluge u osnivanju očne klinike u KB Sveti Duh. Suosnivač je prve očne banke u Hrvatskoj, Lions hrvatske očne banke, u suradnji s Lions Clubom Zagreb. Osnivač je i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju i lanca klinika Svjetlost.

4. Građanski nogometni klub Dinamo

- priznanjem

- državni prvak i pobjednik nacionalnog Kupa 2018. te pobjednik skupine D Europske nogometne lige, najtrofejniji je hrvatski klub i sportski simbol Zagreba. U bogatoj povijesti osvojio je 31 naslov prvaka nastupajući u pet država te 25 nacionalnih kupova. Godine 1967. osvojio je Kup velesajamskih gradova, preteču Kupa UEFA-e. Bio je to prvi i jedini put da je neki hrvatski klub osvojio europski trofej. Njegova se nogometna škola posljednjih godina smatra jednom od najboljih u Europi.

5. izv. prof. dr. sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh., i doc. dr. sc. Alen Žunić, mag. ing. arh., MdesS

- priznanjem i novčanom nagradom

- za zajedničko autorstvo dvojezične znanstvene monografije Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj - Osmanska i suvremena baština; Islamic architecture and art in Croatia - Ottoman and contemporary heritage, sveobuhvatnog djela koje opisuje islamsko nasljeđe na našem tlu i koje u svojoj domeni nema prethodnika te je važan doprinos povijesti hrvatske arhitekture i umjetnosti.

6. prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske rezultate u znanosti i obrazovanju. Jedan je od vodećih znanstvenika u Hrvatskoj iz područja biomedicinskih znanosti te je znatno pridonio razvoju sveukupne neuroznanosti. Suradnja i istraživanje u znanstvenim i stručnim projektima rezultirali su novim znanstvenim spoznajama o patofiziologiji intrakranijalnog tlaka primjenjivima u kliničkoj praksi te izradom četiriju prototipova novih ultrazvučnih uređaja za primjenu u endoskopskoj neurokirurgiji i u različitim mikrokirurškim operacijama.

7. Zlatko Križanić, predsjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Hrašće, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izvanredne rezultate uglednoga višekratno nagrađivanog stručnjaka u vatrogastvu i njegovo uspješno promicanje u Zagrebu, Republici Hrvatskoj i inozemstvu, za sudjelovanje u brojnim vatrogasnim i humanitarnim aktivnostima, za brigu o profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima i podizanje kvalitete njihove opreme te popularizaciju dobrovoljnog vatrogastva među djecom i mladeži kako bi u ranoj dobi prepoznavali i usvajali vrednote humanitarnog rada i razvijali se kao uzorni članovi društva.

8. Ivica Kunčević, redatelj

- priznanjem i novčanom nagradom

- u povodu 50 godina redateljskog djelovanja za izniman i svestran umjetnički opus kojim je ostavio dubok i neizbrisiv trag u povijesti zagrebačkih i drugih kazališta i kazališnih festivala. Kao redatelj dosad je uspješno postavio stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, od hrvatskih dramskih djela do svjetskih klasika. Njegove su knjige dragocjeno svjedočanstvo redateljskoga i glumačkog procesa iz kojih mogu učiti brojne nove, mlade generacije redatelja i glumaca i vrijedan su doprinos povijesti zagrebačkoga i hrvatskog teatra.

9. akademik Pavao Pavličić

- priznanjem i novčanom nagradom

- za cjelokupan književni i znanstveni opus, u povodu objave 100. knjige romana Bakrene sove, jednoga od najčitanijih i najposuđivanijih hrvatskih autora. Prema Dobrom duhu Zagreba napisao je scenarij za jedan od najboljih hrvatskih igranih filmova Ritam zločina. Radnja dvadesetak njegovih romana događa se u prepoznatljivim zagrebačkim prostorima. Jednako je uspješan i na glavnim područjima svoga znanstvenog interesa - starije hrvatske književnosti, posebice manirizma i baroka, književne genologije te teorije stiha.

10. Prljavo kazalište, rock-sastav

- priznanjem

- za najviše zasluge i iznimne rezultate u glazbenoj umjetnosti u četrdesetogodišnjem kontinuiranom djelovanju jednoga od najpopularnijih i najkomercijalnijih hrvatskih rock-sastava. U njihove su pjesme upisani mnogi zagrebački toponimi po kojima Zagreb postaje prepoznatljiv. Pjesma Mojoj majci, napisana za album Zaustavite Zemlju (1988.), izvedena na legendarnom koncertu na središnjem zagrebačkom trgu 1989., simbolično je najavila promjene i raspad bivše države.

11. Davor Rostuhar, samostalni umjetnik (fotograf, putopisac, avanturist, predavač)

- priznanjem i novčanom nagradom

- za poseban doprinos u promociji kulture, prošlosti, sadašnjosti i turizma Grada Zagreba i Republike Hrvatske o kojima je pisao u šest putopisnih knjiga te ih prikazao u prvoj hrvatskoj fotomonografiji National Geographica Hrvatska iz zraka. Izložbom fotografija u pariškom Carrousel du Louvreu krajem 2018., koju je vidjelo više od tri milijuna ljudi, promovirana je ljepota svih krajeva Hrvatske i Grada Zagreba. Najznačajniji njegov pothvat je Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol u siječnju 2018. koji je obilježio zastavom Grada Zagreba.

12. Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

- priznanjem i novčanom nagradom

- za izniman doprinos istaknutoga kulturnog djelatnika i dugogodišnjeg ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog kulturnom, posebice glazbenom životu Zagreba. Vrlo je uspješan autor brojnih televizijskih emisija o glazbenome kazalištu, osobito o opernoj umjetnosti. Vodeći najveću koncertnu dvoranu u Hrvatskoj znatno je unaprijedio koncertni program dovodeći u Zagreb najeminentnija imena svjetske glazbene scene te ga time pozicionira na europsku pa i svjetsku kulturnu mapu.

13. Tin Srbić, gimnastičar

- priznanjem i novčanom nagradom

- za vrhunske rezultate na području gimnastike zahvaljujući iznimnom talentu i marljivosti. Osvajanjem zlatne medalje i titule svjetskog prvaka na preči u Montrealu 2017. postigao je najbolji rezultat u povijesti hrvatske gimnastike. Svojim uspjesima na domaćem terenu i turnirima Svjetskog kupa, gdje je 2018. osvojio prvo mjesto u ukupnom poretku preče, uspješno predstavlja i promiče zagrebački i hrvatski sport u svijetu.

14. Udruga Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić

- priznanjem

- za doprinos razvoju učenika nadarenih za STEM područje, za popularizaciju znanosti i promicanje izvrsnosti upornim radom, entuzijazmom i energijom generacija volontera srednjoškolaca i studenata u deset godina postojanja Udruge. Središnja aktivnost Udruge Predavanja subotom, za učenike zagrebačkih srednjih škola, tijekom godina prerasla je u pripreme za matematičke olimpijade i druga natjecanja, radionice koje uključuju i osnovnoškolce, znanstvenopopularna predavanja te zimske škole i ljetne kampove, među kojima je većina aktivnosti besplatna za korisnike.

15. Herman Vukušić, dr. med., psihijatar

- priznanjem i novčanom nagradom

- za iznimne zasluge i međunarodno priznate rezultate postignute na području liječenja posttraumatskog stresa, za promicanje i borbu za prava oboljelih hrvatskih branitelja. Dragovoljac je Domovinskog rata te suosnivač i dugogodišnji dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. U sklopu Udruge vodio je svjetski priznat projekt centara za hrvatske branitelje koji je u to vrijeme bio najbolji sustav nevladine skrbi za ratne stradalnike na svijetu.

KLASA: 061-06/19-02/1

URBROJ: 251-01-02-19-116

Zagreb, 18. travnja 2019.

Predsjednik

Gradske skupštine

prof. dr. sc. Drago Prgomet, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija