zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o korištenju službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Javnoj ustanovi "Maksimir" za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.04.2019.

Narodne novine 8/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o korištenju službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Javnoj ustanovi "Maksimir" za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/19)

Na temelju članka 132. stavka 3. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine 80/13, 15/18 i 14/19) i članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18), gradonačelnik Grada Zagreba, 28. ožujka 2019., donosi

ODLUKU

o korištenju službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Javnoj ustanovi "Maksimir" za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom odlukom uređuje se korištenje službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije u Javnoj ustanovi "Maksimir" za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Ustanove).

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

Odredbe ove odluke odnose se na ravnatelja i ostale zaposlenike Ustanove.

II. KORIŠTENJE SLUŽBENIH OSOBNIH AUTOMOBILA

Članak 3.

Pod službenim osobnim automobilima u smislu ove odluke, podrazumijevaju se automobili koji su u vlasništvu Ustanove i automobili koje na temelju ugovora koristi Ustanova.

Članak 4.

Ravnatelj ima pravo na korištenje službenog osobnog automobila tijekom 24 sata dnevno.

Ravnatelj može ostalim zaposlenicima radi izvršavanja poslova odobriti korištenje službenog osobnog automobila, a s obzirom na djelokrug i vrstu poslova koje obavljaju u Ustanovi.

Članak 5.

Prilikom korištenja službenih osobnih automobila, ravnatelj i ostali zaposlenici su dužni:

- voditi evidenciju korištenja na obrascu (Prilog 1) koji se nalazi u službenom osobnom automobilu.

Uz evidencije iz stavka 1. ovog članka, obavezno se prilaže račun za kupnju goriva, ako je korisnik točio gorivo tijekom korištenja te ostvaruje pravo na refundaciju troška uz predočenje računa.

Članak 6.

Za putovanje u zemlji ili inozemstvu, kada je udaljenost veća od 30 kilometara od mjesta rada, zaposlenik mora imati odobren nalog za službeno putovanje (putni nalog).

Po završetku korištenja službenog osobnog automobila zaposlenik je dužan popunjeni radni list dostaviti ravnatelju.

Članak 7.

Prilikom korištenja službenih osobnih automobila zaposlenici su obvezni postupati pažnjom dobrog gospodara te u skladu s uobičajenim načinom uporabe.

Članak 8.

Osoba koja upravlja službenim osobnim automobilom odgovorna je za prometne prekršaje počinjene tijekom upravljanja te snosi sankcije pred nadležnim tijelima sukladno posebnim propisima.

Novčane kazne izrečene od strane nadležnih tijela zbog skrivljenog ponašanja u prometu službenim osobnim automobilom (pogrešno parkiranje, prekoračenje brzine i drugo), snosi osoba koja je upravljala službenim osobnim automobilom.

Članak 9.

Po završetku službenog puta i korištenja službenog osobnog automobila, zaposlenik se obvezuje:

- službeni osobni automobil parkirati na za to predviđeno parkirališno mjesto,

- u automobilu ostaviti uredno ispunjenu dnevnu evidenciju vožnje na obrascu iz članka 5. ove odluke,

- predati uredno ispunjen radni list.

U slučaju da nakon uporabe postoji potreba za dopunu spremnika goriva u službenom osobnom automobilu, zaposlenik je dužan prije predaje automobila napuniti spremnik odgovarajućim gorivom.

III. KORIŠTENJE PRIVATNOG AUTOMOBILA U SLUŽBENE SVRHE

Članak 10.

U slučaju da niti jedan službeni automobil Ustanove u određenom trenutku nije raspoloživ, a zadatak koji se mora obaviti nije moguće odgoditi, ravnatelj putnim nalogom iznimno može dozvoliti korištenje privatnog osobnog automobila u službene svrhe o čemu se u putni nalog unosi posebno pisano obrazloženje.

Korisnik iz stavka 2. ovog članka ostvaruje pravo na naknadu troškova sukladno važećim propisima.

Članak 11.

Samo ravnatelj ima pravo koristiti službeni osobni automobil za privatne svrhe.

Višednevno korištenje službenog osobnog automobila kroz 24 sata, smatra se korištenjem službenog osobnog automobila u privatne svrhe.

Korištenje službenog osobnog automobila u privatne svrhe smatra se primitkom u naravi na koji se obračunavaju i plaćaju porezi i doprinosi, sukladno propisima o porezu na dohodak.

Novčana vrijednost primitka u naravi utvrđuje se:

- u visini 1% nabavne vrijednosti službenog osobnog automobila koje je u vlasništvu Ustanove (uvećano za porez na dodanu vrijednost),

- u visini 20% mjesečne rate za službeni osobni automobil koji Ustanova koristi na temelju ugovora (uvećano za porez na dodanu vrijednost).

Za utvrđeni neto iznos primitka koju je korisnik ostvario u naravi (nenovčana korist) umanjuje se obračunata i isplaćena plaća u novcu, bez obzira na prijeđen broj kilometara.

Prilikom korištenja službenog osobnog automobila u privatne svrhe kod preuzimanja automobila potpisuje se Izjava o suglasnosti za uskratu plaće, naknade i drugih dohodaka, a ona se dostavlja zaposleniku nadležnom za obračun plaća.

Korisnik službenog osobnog automobila u privatne svrhe nije obvezan voditi evidencije iz članka 5. ove odluke.

IV. SLUŽBENI MOBILNI TELEFONI

Članak 12.

Pod službenim mobilnim telefonom, u smislu ove odluke, podrazumijevaju se mobilni uređaj i kartica za mobilni pristup internetu.

Pod karticom za mobilni pristup internetu, u smislu ove odluke, podrazumijeva se uređaj za mobilni pristup internetu i SIM kartica.

Članak 13.

Službene mobilne telefone imaju pravo koristiti zaposlenici na temelju odluke ravnatelja.

Ravnatelj donosi odluku o iznosima troškova koji se odobravaju za korištenje mobitela.

Službeni mobilni telefoni moraju biti međusobno umreženi.

Članak 14.

Troškove korištenja službenih mobilnih telefona podmiruje Ustanova u iznosima koji su određeni odlukom ravnatelja iz članka 13. stavka 2. ove odluke.

Troškovi korištenja veći od iznosa određenog odlukom ravnatelja iz članka 13. stavka 2. ove odluke, obustavit će se od plaće korisnika službenog mobitela, o kojoj dozvoli obustave korisnik potpisuje posebnu izjavu prilikom preuzimanja službenog mobilnog telefona.

Članak 15.

U slučaju štete na službenome mobilnom telefonu nastale nepravilnim korištenjem, namjerom ili teškom nepažnjom, troškove popravka, odnosno zamjene snosi korisnik.

Korisnik je dužan vratiti službeni mobilni telefon danom prekida radnog odnosa, odnosno danom gubitka prava na korištenje službenoga mobilnog telefona.

Zamjenu službenog mobilnog telefona odobrava ravnatelj.

V. REDOVNE ZRAKOPLOVNE LINIJE

Članak 16.

Zaposlenici imaju pravo na korištenje zrakoplovne putničke karte ekonomskog razreda za službena putovanja po odobrenju ravnatelja.

VI. POSLOVNE KREDITNE KARTICE

Članak 17.

Ravnatelj ima pravo koristiti kartice poslovne banke Ustanove za plaćanje svih troškova Ustanove nastalih obavljanjem registrirane djelatnosti, a do iznosa utvrđenog Statutom Ustanove.

VII. SREDSTVA REPREZENTACIJE

Članak 18.

Pravo na korištenje sredstava reprezentacije ima ravnatelj.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 19.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Pravilnik o službenim putovanjima i naknadama troškova putovanja, korištenju poslovnih kreditnih kartica, mobilnih telefona i sredstava reprezentacije iz 2010. godine i sve njegove izmjene i dopune.

Članak 20.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 612-0 8/19-01/13

URBROJ: 251-03-02-19-2

Zagrebu, 28. 3. 2019.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija