zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.04.2019.

Narodne novine 8/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 8/19)

Na temelju članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18) i članka 19. Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba 2/18), gradonačelnik Grada Zagreba, 4. travnja 2019., donosi

PRAVILNIK

o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom određuju način i uvjeti postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad.

Članak 2.

U smislu ovog pravilnika Plan lokacija je popis lokacija na javnim površinama i neizgrađenom građevinskom zemljištu na kojima su postavljena reciklažna dvorišta, mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice i posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad s podacima o broju, volumenu i izgledu spremnika.

Članak 3.

Plan lokacija te izmjene i dopune Plana lokacija izrađuje Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća (u daljnjem tekstu: davatelj usluge) nakon postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad.

Plan lokacija te njegove izmjene i dopune davatelj usluge dužan je objaviti na svojim mrežnim stranicama te ga dostaviti Gradu Zagrebu, nadležnom gradskom upravnom tijelu, radi objave na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

II. NAČIN I UVJETI POSTAVLJANJA RECIKLAŽNIH DVORIŠTA

Članak 4.

Poslove vezane za postavljanje reciklažnih dvorišta provodit će gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove.

Reciklažnim dvorištima, navedenima u Planu lokacija, upravlja davatelj usluge, bez naknade te osigurava njihov rad sukladno posebnim propisima.

III. NAČIN I UVJETI POSTAVLJANJA MOBILNIH RECIKLAŽNIH DVORIŠTA - MOBILNIH JEDINICA

Članak 5.

Mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice mogu se postaviti na javne površine i na neizgrađena građevinska zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, dostupna s javne površine.

Članak 6.

Javnim površinama i neizgrađenim građevinskim zemljištem na kojima su postavljena mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice, navedenima u Planu lokacija, upravlja davatelj usluge, bez naknade.

Članak 7.

Za postavljanje mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica na javnoj površini potrebno je ishoditi:

a) suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode ako se mobilno reciklažno dvorište - mobilna jedinica postavlja na području zaštićenom kao spomenik kulture;

b) suglasnost Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne prostore i promet na mogućnost zauzimanja javne površine i usklađenost lokacije s uvjetima odvijanja prometa;

c) mišljenje vijeća gradske četvrti na području koje se postavlja mobilno reciklažno dvorište - mobilna jedinica.

Članak 8.

Za postavljanje mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica na neizgrađenom građevinskom zemljištu potrebno je ishoditi:

a) suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode ako se mobilno reciklažno dvorište - mobilna jedinica postavlja na području zaštićenom kao spomenik kulture;

b) mišljenje vijeća gradske četvrti na području koje se postavlja mobilno reciklažno dvorište - mobilna jedinica.

Članak 9.

Za ishođenje suglasnosti, odnosno mišljenja iz članaka 7. i 8. ovoga pravilnika, davatelj usluge dužan je nadležnim gradskih upravnim tijelima dostaviti:

a) prijedlog lokacija;

b) idejno-tehničko rješenje (tehnički opis, grafički prikaz i drugo);

c) fotomontažu ili fotografiju u prostoru u odnosu na prometnicu, nogostup i drugi objekt.

Članak 10.

Mobilno reciklažno dvorište - mobilna jedinica mora u svom radu udovoljavati uvjetima propisanim posebnim propisima.

Sva prateća infrastruktura (ventilacija, grijanje, hlađenje, dovod struje i vode, odvodnja i drugo) mora biti ugrađena u mobilno reciklažno dvorište - mobilnu jedinicu.

Članak 11.

Mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice postavljaju se tako da ne ometaju prilaz zgradama i drugim objektima, korištenje urbane i komunalne opreme u javnoj uporabi te da ne ugrožavaju sigurnost i redovan protok sudionika u prometu.

IV. NAČIN I UVJETI POSTAVLJANJA POSEBNIH SPREMNIKA ZA RECIKLABILNI KOMUNALNI OTPAD

Članak 12.

Javnim površinama i neizgrađenim građevinskim zemljištem na kojima su postavljeni posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad, navedenima u Planu lokacija, upravlja davatelj usluge, bez naknade.

Članak 13.

Za postavljanje posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad na odgovarajući se način primjenjuju članci 8. i 9. ovoga pravilnika.

Članak 14.

Posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad postavljaju se tako da ne umanjuju preglednost, ne zaklanjaju vertikalnu i horizontalnu signalizaciju te ne ometaju promet pješaka ili vozila.

Posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad postavljaju se u blizini škola, dječjih vrtića i drugih građevina s većim brojem korisnika, u blizini frekventnih pješačkih poteza, stambenih naselja te prema stvarnim potrebama.

Članak 15.

Davatelj usluge dužan je osigurati dovoljan broj propisno označenih spremnika za odvojeno sakupljanje reciklabilnog komunalnog otpada na primjerenoj udaljenosti od obračunskog mjesta korisnika usluge.

Članak 16.

Davatelj usluge dužan je održavati posebne spremnike za reciklabilni komunalni otpad u tehnički i sanitarno ispravnom stanju te pri sakupljanju i odvozu otpada poduzimati mjere zaštite javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 17.

Javne površine i neizgrađena građevinska zemljišta na kojima su bila postavljena reciklažna dvorišta, mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice te posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad, davatelj usluge je dužan dovesti u prvobitno stanje nakon prestanka njihova korištenja.

Članak 18.

Reciklažna dvorišta, mobilna reciklažna dvorišta - mobilne jedinice i posebni spremnici za reciklabilni komunalni otpad postavljeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika uvrstit će se u novi Plan lokacija.

Članak 19.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i spremnika za otpadni papir, metal, tekstil, staklo i plastiku na javnim površinama (Službeni glasnik Grada Zagreba 5/16).

Članak 20.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 023-05/19-01/7

URBROJ: 251-03-02-19-2

Zagreb, 4. 4. 2019.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija