zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

01.06.2018.

Donesen

24.05.2018.

Stupa na snagu

09.06.2018.

Prestaje se primjenjivati

31.12.2020.
Prethodnik
Nasljednik

Pravilnik o potporama male vrijednosti Grada Zagreba za promociju poljoprivrednih proizvoda

Pročišćeni tekst vrijedi od 14.06.2019.

Narodne novine 14/2018, 12/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Pravilnik o potporama male vrijednosti Grada Zagreba za promociju poljoprivrednih proizvoda (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 14/18, 12/19)

Na temelju Uredbe Komisije (EU) br. 1407/2013 o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na de minimis potpore (SL L 352 оd 18. prosinca 2013.), članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16 i 2/18) i točke 7. Programa održivog razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Grada Zagreba 2016. - 2020. (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/16), gradonačelnik Grada Zagreba 24. svibnja 2018., donosi

PRAVILNIK

o potporama male vrijednosti Grada Zagreba za promociju poljoprivrednih proizvoda

I. OPĆE ODREDBE

Članak 2.

Potpore male vrijednosti propisane ovim pravilnikom dodjeljuju se iz proračuna Grada Zagreba kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija.

Potpore male vrijednosti propisane ovim pravilnikom ne obuhvaćaju potpore:

a) koje se dodjeljuju poduzetnicima koji djeluju u sektorima ribarstva i akvakulture, kako je obuhvaćeno Uredbom (EZ) br. 104/2000 (1);

b) koje se dodjeljuju poduzetnicima koji djeluju u primarnoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda;

c) koje se dodjeljuju poduzetnicima koji djeluju u sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda, u sljedećim slučajevima:

- ako je iznos potpore fiksno utvrđen na temelju cijene ili količine takvih proizvoda kupljenih od primarnih proizvođača odnosno koje na tržište stavljaju poduzetnici u pitanju;

- ako su potpore uvjetovane njihovim djelomičnim ili potpunim prenošenjem na primarne proizvođače;

d) za djelatnosti usmjerene izvozu u treće zemlje ili države članice, odnosno potpore koje su izravno povezane s izvezenim količinama, s uspostavom i funkcioniranjem distribucijske mreže ili s drugim tekućim troškovima povezanima s izvoznom djelatnošću;

e) koje se uvjetuju uporabom domaćih proizvoda umjesto uvezenih.

Ako poduzetnik djeluje u sektorima navedenima u stavku 2. točkama (a), (b) ili (c) ovog članka i djeluje u jednom ili više sektora ili ima druge djelatnosti koje su obuhvaćene područjem primjene ovog pravilnika, ovaj pravilnik primjenjuje se na potpore male vrijednosti dodijeljene u vezi s tim drugim sektorima ili djelatnostima, uz uvjet da se aktivnosti ili troškovi mogu razdvojiti na način da djelatnosti u sektorima koji su isključeni iz područja primjene ovog pravilnika ne ostvaruju korist od de minimis potpore dodijeljene na temelju ovog pravilnika.

Članak 3.

Poljoprivredni proizvodi u smislu ovog pravilnika jesu proizvodi iz Priloga I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, osim duhana, te proizvodi iz Priloga I. Uredbe (EU) br. 1144/2014 Europskog parlamenta i Vijeća.

Poduzetnik u smislu ovog pravilnika je poljoprivrednik koji posluje u organizacijskom obliku: obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt, trgovačko društvo ili zadruga.

II. KORISNICI

Članak 4.

Korisnik potpore male vrijednosti je poduzetnik koji kumulativno ispunjava sljedeće uvjete:

a) ima prebivalište ili sjedište na području Grada Zagreba,

b) nema dugovanja prema proračunu Grada Zagreba i državnom proračunu,

c) u slučaju da je korisnik dosadašnjih potpora Grada Zagreba, prethodno odobrena proračunska sredstva Grada Zagreba utrošio je namjenski i u skladu s ugovorom, odnosno iz drugih razloga nije izgubio pravo na dodjelu gradskih poticajnih sredstava u poljoprivredi i šumarstvu,

d) nije zatražio potporu za aktivnost za koju su sredstva već u cijelosti odobrena iz proračuna Europske unije, državnog proračuna ili proračuna Grada Zagreba.

III. AKTIVNOSTI

Članak 5.

Potpore male vrijednosti dodjeljivat će se za sljedeće aktivnosti:

1) sudjelovanje na promotivnim manifestacijama - sajmovi, natjecanja, izložbe i dr.

2) promotivne i marketinške aktivnosti

3) organizaciju promotivnih i promotivno-prodajnih manifestacija.

- kotizacijski troškovi,

- troškovi najma i uređenja prodajnog/promotivnog/izlagačkog prostora,

- troškovi smještaja.

- troškovi izrade letaka, brošura, banera i kataloga vlastitih proizvoda,

- troškovi analize proizvoda u svrhu ocjenjivanja na natjecanjima kvalitete proizvoda. Prihvatljivi troškovi za aktivnosti iz stavka 1. točke 3. ovog članka su:

- troškovi zakupa, uređenja i opremanja prostora,

- medijsko oglašavanje i izrada promidžbenih materijala,

- naknada troškova vanjskim suradnicima,

- troškovi popratnog programa,

- troškovi reprezentacije (najviše do 20% od ukupno odobrene potpore). Uvjeti za dodjelu potpora male vrijednosti iz stavka 1. točke 1. ovog članka su:

- da je podnositelj prijave upisan u Upisnik poljoprivrednika,

- da je podnositelj prijave u tekućoj godini sudjelovao na promotivnim manifestacijama na kojima je promovirao/prodavao/izlagao vlastite poljoprivredne proizvode u skladu s proizvodnjom na poljoprivrednom gospodarstvu.

Uvjeti za dodjelu potpora male vrijednosti iz stavka 1. točke 2. ovog članka su:

- da je podnositelj prijave upisan u Upisnik poljoprivrednika,

- da je podnositelj prijave promovirao vlastite poljoprivredne proizvode u skladu s proizvodnjom na poljoprivrednom gospodarstvu.

Uvjeti za dodjelu potpora male vrijednosti iz stavka 1. točke 3. ovog članka su:

- da je podnositelj prijave obrt, trgovačko društvo ili zadruga registriran za djelatnost organizacije manifestacija, odnosno da je podnositelj prijave obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano za dopunsku djelatnost pružanja turističkih i ugostiteljskih usluga na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,

- da podnositelj prijave organizira manifestaciju na kojoj se promoviraju/prodaju/izlažu poljoprivredni proizvodi na području Grada Zagreba.

IV. IZNOS POTPORE

Članak 6.

Maksimalan iznos za potpore male vrijednosti iz članka 5. stavka 1. točaka 1. i 2. ovog pravilnika je 10.000,00 kuna godišnje po korisniku.

Maksimalan iznos za potpore male vrijednosti iz članka 5. stavka 1. točke 3. ovog pravilnika je 60.000,00 kuna godišnje po korisniku.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) nije prihvatljiv trošak za dodjelu potpore kod korisnika koji je porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a.

Potpora male vrijednosti neće se odobriti poduzetniku koji ispunjava sve uvjete i kriterije propisane ovim pravilnikom ako u trenutku odobrenja u proračunu Grada Zagreba nisu osigurana dostatna proračunska sredstva.

V. POSTUPAK DODJELE

Članak 7.

Potpore male vrijednosti dodjeljuju se na temelju javnog natječaja, postupkom dodjele utvrđenim ovim pravilnikom.

Gradonačelnik Grada Zagreba (dalje u tekstu: gradonačelnik) odlučuje o raspisivanju i objavi javnog natječaja za dodjelu potpora male vrijednosti (dalje u tekstu: natječaj) ovisno o raspoloživim proračunskim sredstvima.

Tekst natječaja s pripadajućim obrascima objavljuje se na web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Tekst natječaja sadržava:

- predmet i trajanje natječaja;

- aktivnosti za koje se dodjeljuje potpora;

- uvjete za dodjelu potpora;

- iznos potpora;

- postupak podnošenja zahtjeva i propisanu dokumentaciju;

- postupak odobravanja i način dodjele potpora.

Članak 8.

Gradonačelnik osniva Povjerenstvo za dodjelu sredstava potpora male vrijednosti za promociju poljoprivrednih proizvoda (dalje u tekstu: Povjerenstvo) koje ima tri člana.

Zadaće Povjerenstva su:

- razmatranje i utvrđivanje koje prijave na natječaj ispunjavaju uvjete i kriterije iz natječaja;

- predlaganje gradonačelniku Lista korisnika potpora male vrijednosti.

Članak 9.

Prijave na natječaj podnose se Povjerenstvu preko Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo (dalje u tekstu: Ured) na obrascu prijave (Prilog 1.) uz koji se prilaže sljedeća dokumentacija:

- dokaz pravne osobnosti (osobna iskaznica nositelja OPG-a / izvadak iz obrtnog registra);

- dokaz o IBAN transakcijskom računu (ugovor o otvaranju računa i potpisni karton ili kartica računa);

- izvadak iz Upisnika poljoprivrednika ili kompletan ispis iz aplikacije "Agronet";

- izjava o korištenju potpora male vrijednosti;

- izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja;

- potvrda Porezne uprave o nepostojanju dugovanja;

- potvrda Gradskoga stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. o nepostojanju dugovanja prema Gradu Zagrebu.

Prijava podnositelja mora sadržavati svu dokumentaciju navedenu u stavku 1. ovog članka. Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Članak 10.

Ured će obavljati administrativnu provjeru prijava po redoslijedu njihova zaprimanja, na način da će utvrditi pravodobnosti i potpunost prijave, udovoljavanje propisanim uvjetima te iznos prihvatljivih troškova.

Ured dostavlja Povjerenstvu Izvješće o provedenoj administrativnoj provjeri prijave na razmatranje i utvrđivanje Prijedloga liste korisnika potpora male vrijednosti.

Podnositelji prijave, onih što su nepotpune i nepravodobne, onih što ne ispunjavaju uvjete propisane ovim pravilnikom i natječajem te onih što nisu povezane s prihvatljivim aktivnostima/troškovima bit će pisano obaviješteni o neuvrštavanju na Listu korisnika potpora male vrijednosti.

Članak 11.

Gradonačelnik Grada Zagreba odlučuje o dodjeli potpora zaključkom o utvrđivanju Liste korisnika potpora male vrijednosti na temelju prijedloga Povjerenstva.

Lista iz stavka 1. ovoga članka bit će objavljena na web-stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr), a sadržava:

- podatke o korisniku potpore male vrijednosti;

- aktivnost za koju se potpora male vrijednosti odobrava;

- iznos potpore male vrijednosti.

Korisnici potpora male vrijednosti bit će obaviješteni pisanim putem o iznosu dodijeljene potpore male vrijednosti.

Članak 12.

Na temelju utvrđene Liste korisnika potpora male vrijednosti s korisnicima će se sklapati ugovori o korištenju potpore male vrijednosti kojima se uređuje način isplate potpore, potrebna dokumentacija za isplatu ili sadržaj izvještaja o provedbi aktivnosti, rok za početak i dovršetak aktivnosti, produženje roka, prihvatljivi troškovi, kontrola utroška sredstava, izmjene i dopune ugovora, raskid ugovora, rješavanje sporova te povrat sredstava u slučaju nevraćanja neutrošenih ili nenamjenski utrošenih sredstava.

Ako se korisnici potpore male vrijednosti ne odazovu pozivu na sklapanje ugovora o korištenju u roku od 30 dana od dana primitka poziva, smatrat će se da su odustali od natječaja o čemu će biti obaviješteni pisanim putem.

VI. KUMULACIJA

Članak 13.

Potpore male vrijednosti koje se dodjeljuju u skladu s ovim pravilnikom mogu se kumulirati s potporama male vrijednosti dodijeljenima u skladu s Uredbom Komisije (EU) br. 360/2012 do gornjih granica utvrđenih u ovoj uredbi od 500.000,00 eura.

Potpore male vrijednosti mogu se pribrajati potporama male vrijednosti dodijeljenima u skladu s drugim uredbama o potporama male vrijednosti do odgovarajuće gornje granice od 200.000,00 eura.

Potpore male vrijednosti dodijeljene na temelju ovog pravilnika mogu se zbrajati s drugim državnim potporama pod uvjetom da se te potpore odnose na različite prihvatljive troškove. Za iste prihvatljive troškove potpore male vrijednosti dodijeljene na temelju ovog pravilnika mogu se zbrajati s drugim potporama, ali samo do maksimalnog intenziteta utvrđenog Uredbom Komisije (EU) broj 702/2014 o izuzetim potporama (ABER).

VII. POVRAT SREDSTAVA POTPORE

Članak 14.

Korisnik potpore male vrijednosti dužan je isplaćena sredstva vratiti u proračun Grada Zagreba u roku od sedam dana od dana primitka pisane obavijesti o povratu sredstava ako je:

- odobrena sredstva potpore utrošio nenamjenski,

- dostavio neistinitu dokumentaciju ili dao neistinite podatke.

Korisnik potpore male vrijednosti koji je pozvan na povrat sredstava gubi pravo na korištenje potpora Grada Zagreba sljedeće tri godine.

VIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 15.

Ovaj pravilnik primjenjuje se do 31. prosinca 2020.

Članak 16.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 320-01/18-01/237

URBROJ: 251-03-02-18-2

Zagreb, 24. svibnja 2018.

Gradonačelnik

Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v. r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija