zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

18.04.2013.

Donesen

04.04.2013.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zaključak o provođenju projekta "Gradski vrtovi"

Pročišćeni tekst vrijedi od 02.05.2022.

Narodne novine 9/2013, 25/2013, 26/2021, 13/2022

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zaključak o provođenju projekta "Gradski vrtovi" (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 9/13, 25/13, 26/21, 13/22)

Na temelju članka 56. točke 3. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09, 10/10 i 4/13), gradonačelnik Grada Zagreba, 4. travnja 2013., donosi

Zaključak o provođenju projekta "Gradski vrtovi"

1. Pokreće se provođenje projekta uređenja i opremanja obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba pod nazivom "Gradski vrtovi" radi davanja dijela obradivog zemljišta (dalje u tekstu: vrtna parcela) na korištenje građanima Grada Zagreba u svrhu proizvodnje hrane (povrće i jagodasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

2. Obradivo zemljište iz točke 1. ovoga zaključka sastoji se od vrtnih parcela veličine do 50 m2 i zajedničkih dijelova s pripadajućom zajedničkom opremom (pristupni putovi i staze, drvena i montažna spremišta alata i organskog gnojiva, komposteri, klupe i kante za odlaganje otpada, vrtne sjenice i nadstrešnice - dalje u tekstu: zajednički dijelovi).

3. Na obradivom zemljištu iz točke 1. ovoga zaključka provode se sljedeća vrtna pravila:

- korisnik je dužan vrtnu parcelu održavati sposobnom za poljoprivrednu proizvodnju, a pristupne putove oko vrtnih parcela i između vrtnih parcela širine 90 - 120 cm održavati prohodnim;

- smeće i otpad mora se odlagati isključivo na za to određenim mjestima;

- pri obradi vrtnih parcela primjenjuju se načela dobre poljoprivredne prakse i organske proizvodnje i obrađivanja zemljišta;

- korisnik vrtne parcele obvezuje se na čuvanje i održavanje zajedničkih dijelova;

- korisnik parcele dužan je obavijestiti Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo o nastalom oštećenju na zajedničkim dijelovima.

4. Postupak davanja vrtnih parcela na korištenje pokreće se javnim pozivom za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje (u daljnjem tekstu: Javni poziv) što ga objavljuje gradonačelnik Grada Zagreba na oglasnim pločama gradske uprave Grada Zagreba i web stranici Grada Zagreba.

Javni pozivi će se objavljivati periodično sukladno iskazanom interesu i dinamici formiranja i opremanja obradivog zemljišta, odnosno vrtnih parcela.

Iznimno od stavka 1. ove točke, vrtna parcela može se dati na korištenje izravno pravnoj osobi za stručne ili edukativne projekte koji se provode u suradnji ili partnerstvu s Gradom Zagrebom.

5. Javni poziv osobito sadrži: lokaciju obradivog zemljišta, broj vrtnih parcela, tko ima pravo podnošenja zahtjeva, kriterije za davanje, dokaze, rok i način podnošenja zahtjeva te način objave Liste za davanje na korištenje vrtnih parcela na obradivom zemljištu (dalje u tekstu: Lista).

6. Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele ima osoba s prebivalištem na području Grada Zagreba koja nema u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište. Zahtjev za davanje na korištenje vrtne parcele može podnijeti samo jedan član zajedničkog kućanstva.

Zahtjev za davanje na korištenje vrtne parcele podnosi se na Obrascu zahtjeva (Prilog 1.), Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo u roku od 15 dana od dana objave Javnog poziva.

7. Vrtne parcele daju se na korištenje na vrijeme od 2 godine bez naknade, s mogućnošću produljenja korištenja pod uvjetom da se korisnici prema njima odnose pažnjom dobrog gospodara.

8. Kriteriji za utvrđivanje Liste koji se izražavaju brojem bodova, su:

a) vrijeme prebivanja podnositelja zahtjeva na području Grada Zagreba

- za svakih pet godina prebivanja na području Grada Zagreba - 1 bod;

b) prebivanje na području gradske četvrti u kojoj se nalazi vrtna parcela - 5 bodova;

c) socijalni status podnositelja zahtjeva:

- prema ukupnim prosječnim mjesečnim primanjima po članu zajedničkog kućanstva, ostvarenim u prethodnoj godini, podnositelju zahtjeva za prihod:

- do 1.000, 00 kn - 3 boda,

- od 1.001,00 kn do 1.750,00 kn - 2 boda,

- od 1.751, 00 kn do 2.200,00 kn - 1 bod,

- prema statusu korisnika prava socijalne skrbi na temelju Zakona o socijalnoj skrbi - 2 boda,

- za status nezaposlene osobe - 3 boda;

d) status hrvatskog branitelja:

- za status hrvatskog branitelja podnositelja zahtjeva i/ili člana zajedničkog kućanstva - 2 boda;

e) status umirovljenika - 4 boda;

f) broj članova zajedničkog kućanstva:

- za svakog člana zajedničkog kućanstva - 1 bod,

- za svakog maloljetnog člana zajedničkog kućanstva - 1 bod.

9. Uvjeti i kriteriji iz ovoga zaključka dokazuju se:

- prebivalište na području Grada Zagreba, odnosno na području gradske četvrti - uvjerenjem o prebivalištu;

- prihod podnositelja zahtjeva i članova njegova obiteljskog kućanstva - potvrdom porezne uprave Ministarstva financija o visini dohotka za svakog člana zajedničkog kućanstva za prethodnu godinu;

- status korisnika prava socijalne skrbi - potvrdom Centra za socijalnu skrb da je podnositelj zahtjeva korisnik prava socijalne skrbi;

- nezaposlenost - uvjerenjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je podnositelj zahtjeva u evidenciji nezaposlenih osoba;

- status hrvatskog branitelja - potvrda MORH-a ili MUP-a o statusu hrvatskog branitelja za podnositelja zahtjeva;

- status umirovljenika podnositelja zahtjeva - rješenje o mirovini;

- uvjet iz točke 6. ovoga zaključka i broj članova zajedničkog kućanstva - izjavom (Prilog 2.) ovjerenom kod javnog bilježnika.

Isprave kojima se dokazuju kriteriji predaju se u izvorniku ili preslici i ne smiju biti starije od 6 mjeseci od dana objave Javnog poziva, izuzevši ispravu iz alineje 6. ove točke.

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo može po potrebi zatražiti izvornik dokumenta na uvid.

10. Postupak utvrđivanja Prijedloga liste provodi Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

11. Listu na prijedlog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo utvrđuje gradonačelnik.

Lista osobito sadrži: imena, prezimena, adrese i OIB-ove podnositelja zahtjeva poredanih po rednim brojevima prema ukupnom broju bodova.

12. S osobama s Liste, ovisno o broju raspoloživih vrtnih parcela, sklopit će se ugovor o davanju na korištenje vrtne parcele na obradivom zemljištu (dalje u tekstu: ugovor).

13. Korisnik vrtne parcele dužan je o promjenama činjenica koje utječu na pravo korištenja vrtne parcele u roku od 15 dana od nastanka promjene obavijestiti Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

Kontrolu ispunjavanja kriterija i obveza iz ugovora prema potrebi obavlja Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

14. Ako korisnik vrtne parcele ne prijavi promjenu činjenica koje utječu na pravo korištenja u roku iz točke 13. ovoga zaključka ili ako Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo utvrdi nastanak promjena činjenica, odnosno nepridržavanje vrtnih pravila iz točke 3. ovog zaključka, otkazat će se ugovor, a vrtnu parcelu dati na korištenje sljedećem korisniku s Liste ako ispunjava sve uvjete što će utvrditi Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

15. Nadzor nad kontrolom namjenskog korištenja parcela obavljat će terenskom provjerom poljoprivredni redari Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i komunalni redari Sektora za komunalne poslove i javne površine Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

16. Opremanje obradivog zemljišta iz točke 1. ovoga zaključka regulirat će se posebnim ugovorom između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga d.o.o., Podružnice Zrinjevac.

17. Stručne, administrativne i tehničke poslove u svezi s davanjem na korištenje vrtnih parcela obavljat će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovnu Grada.

18. Građani Grada Zagreba koji su prije 1.1.2013. bili u mirnom posjedu obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba i koristili ga u svrhu proizvodnje hrane za vlastite potrebe, mogu nastaviti koristiti to zemljište u istu svrhu, do njegova privođenja propisanoj namjeni, ako podnesu zahtjev Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo i sklope ugovor o korištenju vrtnih parcela.

18. Ovaj će zaključak biti objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 320-02/13-06/1

URBROJ: 251-03-02-13-2

Zagreb, 4. travnja 2013.

Gradonačelnik Grada Zagreba

Milan Bandić, dipl. politolog, v.r.

Prilog 1.

OBRAZAC ZAHTJEVA.pdf

Prilog 2.

IZJAVA.pdf

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija