zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

27.10.2010.

Donesen

26.10.2010.

Stupa na snagu

04.11.2010.

Prestaje važiti

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Odluka o visini spomeničke rente

Pročišćeni tekst vrijedi od 03.11.2015.

Narodne novine 17/2010, 4/2011, 2/2015, 22/2015

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Odluka o visini spomeničke rente (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 17/10, 4/11, 2/15, 22/15)

Na temelju članka 114. stavka 5. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (Narodne novine 69/99, 151/03, 157/03 - ispr., 87/09 i 88/10) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 - pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10), Gradska skupština Grada Zagreba, na 18. sjednici, 26. listopada 2010., donijela je

ODLUKU

o visini spomeničke rente

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuju uvjeti za plaćanje spomeničke rente na području Grada Zagreba, osobito:

- obveznici plaćanja spomeničke rente,

- visina spomeničke rente za obavljanje gospodarske djelatnosti:

- u objektima za koje je rješenjem utvrđeno svojstvo nepokretnoga kulturnog dobra ili koji su rješenjem stavljeni pod preventivnu zaštitu (u daljnjem tekstu: pojedinačna kulturna dobra),

- u objektima na području kulturnopovijesnih cjelina za koje je rješenjem utvrđeno svojstvo kulturnog dobra ili koje su rješenjem stavljene pod preventivnu zaštitu (u daljnjem tekstu: kulturnopovijesne cjeline),

- način plaćanja rente.

Članak 2.

Obveznici plaćanja spomeničke rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a obavljaju gospodarsku djelatnost u pojedinačnom kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline.

Članak 3.

Visina spomeničke rente ovisi o:

- veličini korisne površine poslovnog prostora;

- spomeničkom statusu objekta u kojem se nalazi poslovni prostor, ovisno o tome nalazi li se poslovni prostor u pojedinačnom kulturnom dobru ili u objektu koji nije pojedinačno kulturno dobro ali je na području zone zaštite "A" ili "B" kulturnopovijesne cjeline;

- najužoj trgovačkoj zoni unutar zone "A" kulturnopovijesne cjeline koja odgovara 0. i I. zoni određenoj za utvrđivanje zakupnine za poslovni prostor, označenoj u ovoj odluci kao zona "A1", za razliku od ostalog dijela označenog kao zona "A2";

- djelatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja.

Članak 4.

U pojedinačnom kulturnom dobru visina spomeničke rente prema veličini korisne površine poslovnog prostora, mjesečno iznosi:

- 4,00 kn/m2 do 200 m2;

- 3,00 kn/m2 od 200 m2 do 1000 m2;

- 2,00 kn/m2 iznad 1000 m2.

U kulturnopovijesnoj cjelini visina spomeničke rente prema veličini korisne površine poslovnog prostora i prema zoni zaštite, mjesečno iznosi:

1. U zoni zaštite 'A'

- u dijelu 'A1'

- 4,00 kn/m2 do 200 m2;

- 3,00 kn/m2 od 200 m2 do 1000 m2;

- 2,00 kn/m2 iznad 1000 m2.

- u dijelu 'A2'

- 2,50 kn/m2 do 200 m2;

- 1,50 kn/m2 od 200 m2 do 1000 m2;

- 1,00 kn/m2 iznad 1000 m2.

2. U zoni zaštite 'B'

- 1,00 kn/m2 bez obzira na veličinu korisne površine poslovnog prostora.

Članak 5.

Za poslovni prostor u pojedinačnom kulturnom dobru, koji je ujedno i na području kulturnopovijesne cjeline, obveznik spomeničke rente plaća spomeničku rentu određenu u članku 4. stavku l. ove odluke.

Fizičke i pravne osobe koje u svom sastavu imaju poslovne jedinice koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline obveznici su spomeničke rente za svaku poslovnu jedinicu u visini utvrđenoj ovom odlukom.

Članak 6.

Iznimno od članka 4. stavka 1. ove odluke spomeničku rentu u iznosu od 4,00 kn mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora plaćaju fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a obavljaju sljedeće djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti:

- Trgovina na veliko duhanskim proizvodima;

- Trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima;

- Trgovina na veliko elektroničkim telekomunikacijskim dijelovima;

- Trgovina na malo telekomunikacijskom opremom u specijaliziranim prodavaonicama;

- Telekomunikacije (osim održavanja komunikacijske mreže i prijenosa radijskog i televizijskog programa);

- Novčarsko posredovanje;

- Ostale financijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i mirovinskih fondova);

- Osiguranje (osim obveznog osiguranja i mirovinskih fondova);

- Pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga (osim osiguranja i mirovinskih fondova);

- Pomoćne djelatnosti u osiguranju (osim u mirovinskim fondovima);

- Pravne djelatnosti;

- Agencije za promidžbu (reklamu i propagandu);

- Djelatnosti kockanja i klađenja.

Članak 7.

Iznimno od članka 4. ove odluke obveznici plaćanja spomeničke koji obavljaju tradicijske i deficitarne obrte plaćaju spomeničku rentu u visini od 1,00 kn mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora bez obzira na to nalazi li se poslovni prostor u pojedinačnom kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline.

Obveznici iz stavka 1. ove odluke, koji obavljaju tradicijske i deficitarne obrte, ako im je pretežita djelatnost prerađivačka ili proizvodna, oslobođeni su plaćanja spomeničke rente.

Tradicijskim obrtima smatraju se obrti koji se obavljaju na tradicijski način upotrebom tradicijskih materijala i tehnologije prilikom proizvodnje i popravaka: cvjećar i izrada umjetnog cvijeća, fotograf, izrada slika na porculanu, brijač, frizer-vlasuljar, frizer, keramičar, klesar, krovopokrivač, bunardžija, obrada kamena, pećar-keramičar, tesar, zidar, bojanje predmeta od tekstila i kože, kišobranar, izrada muških šešira, izrada ženskih šešira, izrada kapa, izrada rublja, steznika i pojasa, izrada narodnih nošnji, presvlačenje dugmadi, ćilimar, pozamanterija, tkalac, izrada čipki, krojač (šifra 1536), vunovlačar, knjigoveža, kartonažer, litograf, tisak, krznar, kožuhar, limar, bravar, kovač, žicopletač i žlicar, izrada fenjera, brusač-oštrač, ljevač, potkivač, puškar, pekar, postolar, opančar, soboslikar, staklar, staklopuhač, staklobrusač, duborezač, kolar, bačvar, košarač i pletar, popravak stilskog i ostalog namještaja-stolar, restauriranje namještaja, izrada igračaka i ukrasnih predmeta od drva, tapetar, torbar, remenar, rukavičar, urar, vezilje i poplunari, zlatar, četkar, izrada duhačkih instrumenata, izrada gudačih i trzačkih instrumenata, izrada muzičkih instrumenata s klavijaturom, ugađanje glasovira, mesari i kobasičari, dimnjačar, užar, izrada dječjih igračaka, izrada vaga, izrada sita, izrada nalivpera, izrada lutaka, svjećar i medar, mlinar, prerada spužvi, lončar, proizvodnja mlinskih kamena, izrada i popravak čamaca, izrada vesla, prerada drvenih šiba, izrada predmeta od komušine, čišćenje i češljanje starih užeta, učinanje opančane kože, samaraš, restauriranje umjetničkih djela, ljevači umjetnina, uzgoj pčela, proizvodnja meda i pčelinjeg voska.

Tradicijskim obrtima smatraju se i obrti kojima je rješenjem utvrđeno svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra ili su rješenjem stavljeni pod preventivnu zaštitu.

Deficitarnim obrtima na području Grada Zagreba smatraju se obrti koje kao deficitarne za svaku godinu utvrdi Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb.

Obveznici spomeničke rente koji obavljaju tradicijski obrt, deficitarni obrt i obrt kojemu je rješenjem utvrđeno svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra ili su rješenjem stavljeni pod preventivnu zaštitu ostvaruju pravo na subvenciju sukladno Programu poticaja razvoja obrta malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu.

Članak 8.

Korisnici koncesije na kulturnom dobru te fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost kao pretežitu djelatnost oslobođeni su plaćanja spomeničke rente po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti u nepokretnome kulturnom dobru ili na području kulturnopovijesne cjeline.

Članak 9.

Gradsko upravno tijelo u djelokrugu kojeg su poslovi zaštite i očuvanja kulturnih dobara svaku promjenu glede spomeničkog statusa pojedinačnoga kulturnog dobra i kulturnopovijesne cjeline, a koja utječe na plaćanje spomeničke rente, dostavit će gradskome upravnom tijelu u djelokrugu kojeg su poslovi komunalnog gospodarstva.

Članak 10.

Gradonačelnik Grada Zagreba donijet će provedbene akte radi korištenja sredstava spomeničke rente.

Članak 11.

Rješenje o godišnjem iznosu spomeničke rente donosi gradsko upravno tijelo u djelokrugu kojeg su poslovi komunalnog gospodarstva u prvom tromjesečju godine za koju spomeničku rentu utvrđuje.

Utvrđeni godišnji iznos spomeničke rente iskazuje se u četiri tromjesečna iznosa te se spomenička renta plaća u godišnjem iznosu u roku od 15 dana od dostave rješenja, odnosno u tromjesečnim iznosima tako da se I. tromjesečje plaća u roku od 15 dana od dostave rješenja, a ostala tri do 15. u posljednjem mjesecu svakog idućeg tromjesečja.

Članak 12.

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje vrijediti Odluka o visini spomeničke rente (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/03, 20/04, 4/05, 6/05 i 16/07).

Članak 13.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 021-05/10-01/265

URBROJ: 251-01-04-10-4

Zagreb, 26. listopada 2010.

Predsjednik

Gradske skupštine

Boris Šprem, v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija