zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu šumama i na šumskom zemljištu

Pročišćeni tekst vrijedi od 23.07.2003.

Narodne novine 13/2003

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Odluka o agrotehničkim mjerama, mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu ( 6/10) na snazi od 8.4.2010. u članku 17. propisuje:

"Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu (Službeni glasnik Grada Zagreba 13/03) i Odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 7/03)."

PREAMBULA

Odluka o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu šumama i na šumskom zemljištu (»Službeni glasnik Grada Zagreba«, br. 13/03)

Na temelju članka 11. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine 66/01 i 87/02), članka 3. stavka 4. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novine 58/93), članka 49. stavka 2. Zakona o šumama (Narodne novine 52/90 - pročišćeni tekst, 5/91 - ispr., 9/91, 61/91, 26/93, 76/93, 76/99, 8/00 i 13/02) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 20/01 - pročišćeni tekst), Gradska skupština Grada Zagreba, na 23. sjednici, 10. srpnja 2003., donijela je

ODLUKU

o agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu i mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom se odlukom propisuju agrotehničke mjere na poljoprivrednom zemljištu u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera umanjilo vrijednost poljoprivrednog zemljišta ili onemogućilo i smanjilo poljoprivrednu proizvodnju, te mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu.

Članak 2.

Pod agrotehničkim mjerama na poljoprivrednom zemljištu u smislu ove odluke podrazumijevaju se mjere koje se moraju provoditi na poljoprivrednom zemljištu i to:

- mjere za sprečavanje erozije tla vodom,

- mjere za sprečavanje zakorovljenosti i obrastanje višegodišnjim raslinjem,

- mjere održavanje kanalskih mreža.

Članak 3.

Mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu u smislu ove odluke su mjere koje se moraju provoditi da bi se spriječila pojava i širenje požara.

Članak 4.

Agrotehničke mjere na poljoprivrednom zemljištu i mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu, šumama i šumskom zemljištu propisane ovom odlukom dužni su provoditi:

- vlasnici, posjednici ili korisnici poljoprivrednog zemljišta (u nastavku teksta: vlasnici),

- vlasnici šuma i šumskog zemljišta.

II. MJERE ZAŠITE TLA OD EROZIJE VODOM

Članak 5.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su održavati dugogodišnje nasade i višegodišnje kulture podignute radi zaštite tla od erozije vodom.

Zbog zaštite tla od erozije vodom zabranjuje se:

- sjeći dugogodišnje nasade podignute radi zaštite tla od erozije vodom, osim sječe iz agrotehničkih razloga,

- preoravati livade i pašnjake na zemljištima čiji je nagib veći od 15% i pretvarati ih u oranice s jednogodišnjom kulturom.

III. MJERE SPREČAVANJA ZAKOROVLJENOSTI I OBRASTANJA VIŠEGODIŠNJIM RASLINJEM

Članak 6.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta radi sprečavanja obrastanja zemljišta korovima i višegodišnjim raslinjem dužni su poduzimati sljedeće mjere:

- redovito preoravati, okopavati i kositi korov, te krčiti višegodišnje raslinje,

- spaljivanjem uništavati korov i višegodišnje raslinje sukladno odredbama ove odluke,

- prskanjem herbicidima uništavati korov i višegodišnje raslinje.

IV. MJERE ZA ODRŽAVANJE KANALSKE MREŽE

Članak 7.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta radi održavanja kanala u funkciji odvodnje suvišne vode i održavanje izvedenih sustava drenaže dužni su poduzimati sljedeće mjere:

- obrađivati poljoprivredno zemljište na način da se ne remeti funkcija kanala za odvodnju suvišne vode,

- obrađivati poljoprivredno zemljište na način da se ne ošteti izvedeni drenažni sustav u funkciji poboljšanja vodo-zračnih svojstava tla.

V. MJERE ZA ODRŽAVANJE POLJSKIH PUTOVA

Članak 8.

Poljskim se putom smatra svaki nerazvrstani put kojim se koristi za promet, odnosno prilaz na poljoprivredno zemljište a kojim se služi veći broj korisnika.

Poljski se put održava na način utvrđen posebnom odlukom o nerazvrstanim cestama.

VI. MJERE ZAŠTITE OD POŽARA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU, ŠUMAMA I ŠUMSKOM ZEMLJIŠTU

Članak 9.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su radi sprečavanja pojave i širenja požara na poljoprivrednom zemljištu poduzimati sljedeće mjere:

- uklanjati suhe biljne ostatke nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim nasadima najkasnije do 1.lipnja tekuće godine,

- uklanjati suhe biljne ostatke nakon žetve najkasnije u roku od 30 dana od završetka žetve,

- uz među preorati ili očistiti zemljište zatravljeno suhim biljem i biljnim otpadom radi sprečavanja širenja požara na susjedno zemljište.

Članak 10.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su kod uništavanja korova i biljnog otpada spaljivanjem poduzeti sljedeće mjere:

- spaljivati suhi korov i biljni otpad na najmanjoj udaljenosti od 200 m od ruba šumskog zemljišta, te najmanje na udaljenosti od 15 m od krošanja stabala, nasada na susjednim parcelama kao i od vodiča i stupova dalekovoda,

- tlo na kojem se loži vatra radi spaljivanja korova i biljnog otpada mora se očistiti od trave i drugoga gorivog materijala,

- spaljivanju korova i biljnog otpada, moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uza sebe imati osnovna sredstva i opremu za početno gašenje požara (lopatu i posudu s vodom),

- osoba koja je zapalila vatru dužna ju je i ugasiti, to utvrditi prebacivanjem pepela i polijevanjem vode i tek onda može napustiti to mjesto.

Članak 11.

Fizičke osobe koje gospodare šumom i šumskim zemljištem, odnosno fizičke osobe koje su vlasnice šuma i šumskog zemljišta dužne su planirati i provoditi sljedeće preventivno-uzgojne i druge mjere zaštite od požara i to:

- u vremenu povećane opasnosti, učestalo obavljati motriteljske ophodnje te surađivati s ustrojenim motriteljsko-dojavnim službama i vatrogasnim postrojbama (dobrovoljnim i profesionalnim) glede opažanja, dojave, korištenja opreme i priručnih alata i gašenja požara,

- postaviti znak upozorenja te urediti i označiti motriteljsko mjesto,

- pravodobno njegovati sastojine, proređivati sastojine, uklanjati sušace te kresati i uklanjati suhe grane prema pravilima struke uz nazočnost osobe za obavljanje stručnih poslova u šumarstvu,

- uspostaviti šumski red nakon sječe, sakupljati suhe biljne ostatke nakon čišćenja šuma i održavati protupožarne prosjeke i putove prema pravilima šumarske struke, prije vremena povećane opasnosti,

- postojeće protupožarne prosjeke, prosjeke s elementima šumske ceste i protupožarne putove redovito čistiti, uređivati i održavati prohodnim za vatrogasna vozila i gasitelje,

- prema potrebi, planirati izradu novih protupožarnih prosjeka, prosjeka s elementima šumske ceste i protupožarnih putova sukladno zakonskim i podzakonskim aktima iz djelokruga šumarstva,

- održavati dostupnim postojeće izvore vode u šumama te pristupe postojećoj vanjskoj hidrantskoj mreži,

- navedene mjere obaviti uz prethodni dogovor sa stručnom osobom za obavljanje poslova u šumarstvu ako za to nisu sami osposobljeni,

- poduzimati i drugo utvrđeno propisima iz djelokruga šumarstva i zaštite od požara.

Članak 12.

Zabranjuje se uklanjanje spaljivanjem korova i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu od 1. lipnja do 15. rujna tekuće godine.

VII. NADZOR

Članak 13.

Nadzor nad provedbom ove odluke obavljaju poljoprivredni inspektori, osim nadzora nad provedbom odredbe članka 11. koji provode gospodarski inspektori sukladno zakonu i podzakonskim propisima.

Članak 14.

Poljoprivredni i gospodarski inspektori u nadzoru nad provedbom ove odluke ovlašteni su:

- izricati usmene i pisane opomene,

- rješenjem zabraniti ili ograničiti određene radnje i postupke ili utvrditi određene obveze,

- rješenjem odrediti treću osobu koja će na prekršiteljev trošak poduzeti određenu radnju ili postupak,

- pokrenuti prekršajni postupak radi kažnjavanja počinitelja.

VIII. KAZNENE ODREDBE

Članak 15.

Globom od 200,00 kn kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako ne postupi prema odredbama članaka 5., 6., 7., 9., 10., 11. i 12. ove odluke.

Globom od 1.000,00 kn kaznit će se pravna osoba ako ne postupi prema odredbama članaka 5., 6., 7., 9., 10. i 12. ove odluke.

Odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se globom od 200,00 kn.

Inspektori iz članka 14. ove odluke mogu od počinitelja prekršaja naplatiti globu odmah na mjestu na kojem je počinio prekršaj.

IX. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 16.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.

KLASA: 320-01/03-01/5

URBROJ: 251-11-04-03-4

Zagreb, 10. srpnja 2003.

Predsjednica

Gradske skupštine

Morana Paliković Gruden, dipl.polit., v.r.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija