zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Stupa na snagu

09.06.1945.

Prestaje važiti

23.11.1951.

Poglavlja nisu pronađena.

Prethodnik
Nasljednik

Zakon o konfiskaciji imovine i o izvršenju konfiskacije

Pročišćeni tekst vrijedi od 27.12.1946. do 22.11.1951.

40/1945, 71/1945, 70/1945, 61/1946, 105/1946

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

Zakon o izvršenju kazni, mjera sigurnosti i odgojno-popravnih mjera (Službeni list Federativne Narodne Republike Jugoslavije, br. FNRJ 47/51), na snazi od 23.11.1951. u članku 144. propisuje:

"Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju važiti Zakon o izvršenju kazni od 12. listopada 1948. i Zakon o konfiskaciji imovine i o izvršenju konfiskacije od 27. srpnja 1946."

PREAMBULA

Zakon o konfiskaciji imovine i o izvršenju konfiskacije (40/45, 71/45, 70/15)

Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije

Na temelju čl. 4. Odluke o Vrhovnom zakonodavnom i izvršnom narodnom predstavničkom tijelu Jugoslavije kao privremenom organu vrhovne narodne vlasti u Jugoslaviji za vrijeme narodno-oslobodilačkog rata, Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije donosi

ZAKON

O KONFISKACIJI IMOVINE I O IZVRŠENJU KONFISKACIJE

Član 1.

Konfiskacija imovine u smislu ovog zakona je prisilno oduzimanje bez naknade u korist države, cjelokupne imovine (potpuna konfiskacija) ili točno određenog dijela imovine (djelomična konfiskacija) fizičke ili pravne osobe.

Imovinom fizičke osobe smatra se imovina koja je njegovo osobno vlasništvo ili koja je njegov udio u zajedničkoj imovini sa drugim osobama. Pod imovinom razumijevaju se « sva imovinska prava.

Konfiskaciju mogu izreći samo državni organi koji su za to zakonom ovlašteni i samo u slučajevima koji su predviđeni zakonom.

Član 2.

Državni organ koji pokreće postupak po djelima i u slučajevima za koje zakon predviđa konfiskaciju pribavit će podatke o cjelokupnoj imovini osobe protiv koje se taj postupak pokreće i dostavit će ih državnom organu nadležnom za donošenje odluke o konfiskaciji.

Pri donošenju odluke o konfiskaciji uzet će se u obzir svi podaci o imovini osobe protiv koje se odluka donosi.

Ako sud ustanovi da osuđeni nema uopće imovine ili da njegova imovina, koja bi imala biti konfiscirana, neznatno premašuje onaj dio imovine koji se po čl. 4. ovog zakona izuzima od konfiskacije, sud ne će izreći kaznu konfiskacije, što će se u samoj presudi navesti.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija