zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

23.10.1946.

Objavljen

25.10.1946.

Stupa na snagu

02.11.1946.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o nevažnosti pravnih propisa donesenih prije 6. travnja 1941. i za vrijeme neprijateljske okupacije

Pročišćeni tekst vrijedi od 12.11.1947.

86/1946, 105/1946, 96/1947

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o nevažnosti pravnih propisa donesenih prije 6. travnja 1941. i za vrijeme neprijateljske okupacije (86/46, 105/46, 96/47)

Na temelju člana 74. toč. 6. i člana 136. Ustava Prezidijum Narodne skupštine FNRJ proglašuje Zakon o potvrdi i izmjenama Odluke o ukidanju i nevažnosti svih pravnih propisa donesenh od strane okupatora i njihovih pomagača za vrijeme okupacije, o važnosti odluka koje su za to vrijeme donesene, o ukidanju pravnih propisa koji su bili na snazi u času neprijateljske okupacije od 3. veljače 1945., koji su na temelju ovlaštenja iz člana 136. Ustava donijeli zakonodavni odbori Saveznog vijeća i Vijeća naroda Narodne skupštine FNRJ, a koji glasi:

ZAKON

O POTVRDI I IZMJENAMA ODLUKE O UKIDANJU I NEVAŽNOSTI SVIH PRAVNIH PROPISA DONESENIH OD STRANE OKUPATORA I NJIHOVIH POMAGAČA ZA VRIJEME OKUPACIJE, O VAŽNOSTI ODLUKA KOJE SU ZA TO VRIJEME DONESENE, O UKIDANJU PRAVNIH PROPISA KOJI SU BILI NA SNAZI U ČASU NEPRIJATELJSKE OKUPACIJE

Odluka o ukidanju i nevažnosti svih pravnih propisa donesenih od strane okupatora i njihovih pomagača za vrijeme okupacije, o važnosti odluka koje su za to vrijeme donesene, o ukidanju pravnih propisa koji su bili na snazi u času neprjateljske okupacije, od 3. veljače 1945. potvrđuje se sa izmjenama navedenim u ovom zakonu, tako da njen izmijenjeni i pročišćeni tekst glasi:

ZAKON

O NEVAŽNOSTI PRAVNIH PROPISA DONESENIH PRIJE 6. TRAVNJA 1941. I ZA VRIJEME NEPRIJATELJSKE OKUPACIJE

Član 1.

Pravni propis; (zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici i dr.) koje su donijeli organi vlasti okupatora i njihovih pomagača na području Federativne Narodne Republike Jugoslavije za vrijeme neprijateljske okupacije proglašuju se nepostojećim.

Član 2.

Pravni propisi (zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici i dr.) koji su bili na snazi na dan 6. travnja 1941. izgubili su pravnu moć.

Član 3.

Prezidijum Narodne skupštine FNRJ može odrediti da se pojedina pravila sadržana u zakonima i drugim pravnim propisima spomenutim u čl. 2. ovog zakona primjenjuju, određujući pri tom potrebne izmjene i dopune.

Ovo pravo imaju i prezidijumi narodnih skupština narodnih republika za pravne propise čije donošenje na temelju Ustava FNRJ spada u nadležnost republika.

Član 4.

Pravna pravila sadržana u zakonima i drugim pravnim propisima spomenutim u čl. 2. ovog zakona, koja u smislu čl. 3. ovog zakona nisu proglašena obaveznim, mogu se po ovom zakonu primjenjivati na odnose koji nisu uređeni postojećim propisima i to samo ukoliko nisu u suprotnosti sa Ustavom FNRJ, ustavima narodnih republika, zakonima i ostalim postojećim propisima donesenim od nadležnih organa nove države, kao i s načelima ustavnog poretka Federativne Narodne Republike Jugoslavije i njenih republika.

Državni organi ne mogu svoja rješenja i druge akte temeljiti neposredno na ovim pravnim pravilima.

Član 5.

Pravna pravila spomenuta u čl. 3. i 4. ovog zakona ne mogu se primjenjivati u pogledu organizacije državne vlasti, državnih ustanova i državnih poduzeća.

Pravna pravila sadržana u pravnim propisima koji su na temelju čl. 2. ovog zakona izgubili pravnu moć ne mogu biti temelj za donošenje novih propisa.

Praksa i pravna shvaćanja sudova i drugih državnih organa bivše Jugoslavije ne mogu biti podlog za tumačenje i primjenu pravnih pravila iz čl. 3. i 4. ovog zakona.

Član 6.

Neraspravljeni pravni odnosi, koji su utemeljeni za vrijeme postojanja zakona bivše Jugoslavije i za vrijeme neprijateljske okupacije, rješavat ce se prema postojećim propisima Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Član 7.

Odluke (presude, rješenja, zaključci i dr.) sudova o građansko-pravnim odnosima donesene iza 6. travnja 1941. ostaju na snazi.

Ako je odluka suda o takvom odnosu utemeljena na pravnim propisima donesenim od strane okupatora i njihovih pomagača ili na propisima iz čl. 2. ovog zakona koji su u suprotnosti s postojećim propisima, osoba koja se smatra oštećenom takvom sudskom odlukom, može u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona pokrenuti postupak sa zahtjevom da nadležni sud raspravi pravni odnos i donese odluku na temelju postojećih propisa.

U slučaju kad nema osobe koja je ovakvom odlukom suda oštećena ili kad takva osoba iz bilo kojeg razloga ne može pokrenuti postupak, postupak će pokrenuti nadležni državni organ.

Član 8.

Od trenutka pokretanja postupka po čl. 7. ovog zakona ne mogu se ostvarivati prava koja proistječu iz sudske odluke čije se poništenje ili izmjena traži.

Iznimno od propisa prednje stavke, može se i dalje ostvarivati pravo na izdržavanje djece, roditelja i ostalih nemoćnih i za rad nesposobnih osoba.

Član 9.

Zemljišno-knjižna stanja utemeljena na odlukama iz čl. 7. ovog zakona ostaju na snazi. Stranka ili nadležni državni organ koji je pokrenuo postupak pred sudom u smislu čl. 7. ovog zakona, može tražiti da se u javnim knjigama (zemljišnim, rudarskim, zadružnim i dr.) zabilježi da su ta zemljišno-knjižna stanja sporna.

Član 10.

Odluke (presude, rješenja, zaključci i dr.) u krivičnim stvarima koje su donijeli redovni krivični sudovi za vrijeme neprijateljske okupacije na temelju propisa koji su bili na snazi na dan 6. travnja 1941., a ne tiču se političkih krivica, ostaju na snazi ako nadležni sud na prijedlog javnog tužioca ne donese novu odluku.

Odluke u krivičnim stvarima koje su imale politički karakter ili koje su izrečene na temelju propisa donesenih od strane organa vlasti okupatora i njihovih pomagača ukidaju se i nemaju pravnog učinka, bez obzira da li su donesene od strane redovnih ili drugih sudova ili drugih organa (vojnih sudova, izvanrednih sudova, policijskih organa i dr.). U ovim slučajevima javni tužilac može staviti prijedlog za donošenje nove odluke od strane nadležnog državnog organa.

Član 11.

U pogledu odluka donesenih od strane izvršnih i upravnih organa okupatora i njihovih pomagača i odluka upravnih sudova za vrijeme neprijateljske okupacije kojima se rješavaju građansko-pravni odnosi vrijede analogno odredbe čl. 7., 8. i 9. ovog zakona.

Ostale odluke izvršnih i upravnih organa okupatora i njihovih pomagača i ostale odluke upravnih sudova, kao i odluke disciplinskih sudova po krivicama učinjenim iza 6. travnja 1941. proglašuju se nevažećim.

Javni tužilac može o ovakvim disciplinskim krivicama kojima su povrijeđeni propisi doneseni prije 6. travnja 1941. u pogledu imovinskih interesa države staviti prijedlog za ponovno pokretanje disciplinskog postupka.

Član 12.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana po objavljivanja u »Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije«.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija