zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

13.12.1947.

Stupa na snagu

17.12.1947.

Objavljen

17.12.1947.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o likvidaciji agrarne reforme vršene do 6. travnja 1941. na velikim posjedima

Pročišćeni tekst vrijedi od 17.12.1947.

111/1947

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o likvidaciji agrarne reforme vršene do 6. travnja 1941. na velikim posjedima (111/47)

ZAKON O LIKVIDACIJI AGRARNE REFORME VRŠENE DO 6. TRAVNJA 1941. NA VELIKIM POSJEDIMA

Član 1.

Osobe, koje su prije 6. travnja 1941. kao utvrđeni agrarni subjekti dobile zemlju na temelju agrarne reforme vršene na velikim posjedima, smatraju se vlasnicima odnosnog zemljišta, iako ono nije u zemljišnoj knjizi uknjiženo na njihovo ime odnosno iako nemaju isprave podesne za uknjižbu.

Član 2.

Uknjižba prava vlasništva zemljišta na ime osoba iz člana 1. vrši se u zemljišnim knjigama na temelju pravomoćnih eksproprijacionih odluka odnosno odobrenih ugovora o fakultativnom otkupu.

U nedostatku eksproprijacione odluke odnosno ugovora uknjižba se vrši na temelju odluke o dodjeljivanju zemljišta, koju će izdati nadležna kotarska (gradska) komisija za agrarnu reformu i kolonizaciju po propisima člana 46. Zakona o provođenju agrarne reforme i kolonizacije na području Narodne Republike Hrvatske, ali bez zabilježbe zabrane po članu 50. istog Zakona.

Upis se vrši ili na zahtjev komisije za agrarnu reformu i kolonizaciju ili na zahtjev interesiranih stranaka.

Član 3.

Eksproprijacione odluke odnosno ugovori o fakultativnom otkupu provode se u zemljišnim knjigama izuzev odredaba:

1. o odšteti za eksproprirano odnosno odkupljeno zemljište i o doprinosu za kolonizacioni fond, što su bili dužni plaćati država odnosno agrarni interesenti;

2. o doprinosu, koji su bili obavezni plaćati vlasnici velikih posjeda za pokriće upravnih troškova i kolonizaciju;

3. o zabilježbi hipoteke na ekspropriranim nekretninama u korist države odnosno Privilegovane agrarne banke do konačne isplate;

4. o zabilježbi zabrane otuđivanja i opterećivanja bez pristanka Privilegovane agrarne banke;

5. o pravu zaloga Saveza agrarnih zajednica za dugovanja agrarnih subjekata agrarnim zajednicama i njihovim savezima, ukoliko su ovi dugovi učinjeni radi nabave građevnog materijala za podizanje zgrada, radi nabave živog i mrtvog poljoprivrednog inventara kao i zbog neplaćenih troškova za premjer zemljišta i sastav tehničkih opereta;

6. o pravu prvokupa.

Odredbe iz prednjeg stava pod 1. do 6., koje su na temelju ekspropriacionih odluka odnosno ugovora o fakultativnom otkupu zabilježene u zemljišnim knjigama, brišu se.

Član 4.

Vlasnicima, čiji su posjedi eksproprirani po propisima agrarne reforme vršene do 6. travnja 1941., ne pripada nikakva odšteta za eksproprirano zemljište, zgrade,postrojenja na posjedu niti za živi i mrtvi poljoprivredni inventar.

Član 5.

Otpisuju se dugovi agrarnih zajednica i njihovih saveza Kolonizacionom fondu učinjeni u korist agrarnih subjekata radi nabave građevnog materijala za podizanje zgrada, radi nabave živog i mrtvog poljoprivrednog inventara i isplate troškova za premjer zemljišta i sastav tehničkih elaborata.

Član 6.

Ukida se pravo prvokupa u korist Banovine Hrvatske, odnosno u korist Štedionice Banovine Hrvatske osnovano na temelju ugovora o kupnji zemljišta u svrhu naseljenja, i brišu se sve zabilježbe toga prava.

Član 7.

U provedbi ovog Zakona shodno se primjenjuju propisi Zakona o provođenju agrarne reforme i kolonizacije na području Narodne Republike Hrvatske.

Član 8.

Provedba ovog Zakona povjerava se ministru poljoprivrede.

Član 9.

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljenja u Narodnim novinama.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija