zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Donesen

20.11.1945.

Objavljen

22.11.1946.

Stupa na snagu

22.11.1946.

Poglavlja nisu pronađena.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o ukidanju agrarnih odnosa feudalnog karaktera na području Dalmacije i Hrvatskog Primorja (1946)

Pročišćeni tekst vrijedi od 22.11.1946.

138/1946

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o ukidanju agrarnih odnosa feudalnog karaktera na području Dalmacije i Hrvatskog Primorja (138/46)

Zakon o ukidanju agrarnih odnosa feudalnog karaktera na području Dalmacije i Hrvatskog Primorja

Član 1.

Ukidaju se svi agrarni odnosi feudalnog karaktera na području Dalmacije i Hrvatskog Primorja, i zemlja prelazi u slobodno vlasništvo obrađivača.

Član 2.

Odnosima iz člana 1 smatraju se vječni liveli, feudalni, kmetski, emfiteutični, kolonatski, težački i svi slični trajni agrarni odnosi bez obzira na naziv, kod kojih vlasnik nije sam obrađivao zemlju, nego ju je pod raznim uslovima davao drugome na obrađivanje.

Član 3.

Pod udar ovog Zakona dolaze i livade, pašnjaci i strane, koje su bile date na uživanje povodom osnivanja navedenih odnosa i s posjedom obrađivača čine jednu gospodarsku cjelinu.

Smatra se, da postoje trajni odnosi obrađivanja i onda, kada su oranice, livade i kosnice davane na obrađivanje i uživanje iz godine u godinu, ako je obrađivač zemlju priveo kulturi.

Član 4.

Zemlja sa svim gospodarskim zgradama i stablima prelazi u slobodno vlasništvo obrađivača (kmeta) bez ikakve odštete vlasniku.

Član 5.

Zemlja prelazi u vlasništvo obrađivača slobodna od dugova i tereta, koji su teretili vlasnika.

Pitanje tih dugova i tereta riješit će se analogno propisu §-a 23 Zakona o provođenju agrarne reforme i kolonizacije na području Narodne Republike Hrvatske od 24. studenoga 1945.

Član 6.

Na slučajeve pravomoćno razriješene na osnovu Zakona o likvidaciji agrarnih odnosa na području ranije pokrajine Dalmacije od 19. listopada 1930. ne primjenjuju se propisi ovog Zakona.

Dio zemljišta, koji je po §-u 48 Zakona o likvidaciji agrarnih odnosa na području ranije pokrajine Dalmacije od 19. listopada 1930., zbog toga što leži u gradskoj, industrijskoj ili kupališnoj zoni, pripao ranijem vlasniku, dolazi pod udar ovog Zakona samo u slučaju, kad je odnosno zemljište sačuvalo poljoprivredni karakter, i na njemu se nastavio raniji ili stvorio novi agrarni odnos feudalnog karaktera u smislu člana 2 ovog Zakona.

Član 7.

Stupanjem na snagu ovog Zakona prestaje obaveza davanja dohodaka. Neplaćene dohotke obrađivači nisu dužni naknaditi vlasniku.

Član 8.

U provođenju ovog Zakona prvostepena je vlast kotarska komisija za agrarnu reformu i kolonizaciju, a drugostepena okružna odnosno oblasna komisija za agrarnu reformu i kolonizaciju.

Član 9.

Promjene u vlasništvu nastale na osnovu ovog Zakona smatrat će se, da su nastupile prije 28. kolovoza 1945. t. j. prije stupanja na snagu saveznog Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji.

Član 10.

Provođenje ovog Zakona povjerava se Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

Član 11.

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljenja u Narodnim novinama.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija