zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Prethodnik
Nasljednik

Zakon o jedinstvenom načinu utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda i o bilanci tih rezervi

Pročišćeni tekst vrijedi od 13.05.1994.

53/1977, 24/1986, 17/1990, Narodne novine 53/1991, 71/1991, 37/1994

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o jedinstvenom načinu utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda i o bilanci tih rezervi ("Narodne novine", br. 53/77, 24/86, 17/90, 53/91

, 71/91, 37/94)

Skupština SFRJ

698

Na temelju člana 337. točke 1. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izdajem

UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O JEDINSTVENOM NAČINU UTVRĐIVANJA, EVIDENTIRANJA I PRIKUPLJANJA PODATAKA O REZERVAMA MINERALNIH SIROVINA I PODZEMNIH VODA I O BILANCI TIH REZERVI

Proglašava se Zakon o jedinstvenom načinu utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda i o bilanci tih rezervi, koji je donijela Skupština SFRJ, na sjednici Saveznog vijeća 28. listopada 1977.

PR br. 650

Beograd, 28. listopada 1977.

ZAKON O JEDINSTVENOM NAČINU UTVRĐIVANJA, EVIDENTIRANJA I PRIKUPLJANJA PODATAKA O REZERVAMA MINERALNIH SIROVINA I PODZEMNIH VODA I O BILANCI TIH REZERVI

I. Osnovne odredbe

Članak 1.

Ovim se zakonom uređuje jedinstveni način utvrđivanja, evidentiranja i prikupljanja podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda od interesa za cijelu zemlju, i izrada bilanci tih rezervi.

Članak 2.

Mineralne sirovine i podzemne vode za koje se, u smislu ovog zakona, utvrđuju, evidentiraju i prikupljaju podaci o rezervama i izrađuje bilanca jesu:

1) sve vrste ugljena;

2) plinoviti, tekući i čvrsti ugljikovodici i drugi plinovi;

3) radioaktivne mineralne sirovine;

4) metalične mineralne sirovine;

5) nemetalične mineralne sirovine;

6) mineralne sirovine za dobivanje građevnog materijala.

Podzemne vode o kojima se podaci utvrđuju, evidentiraju i prikupljaju i za koje se izrađuje bilanca jesu pitke, mineralne i termalne.

Članak 3.

Poduzeća odnosno organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice koje su nosioci prava istraživanja mineralnih sirovina i podzemnih voda ili nosioci fnanciranja istraživanja mineralnih sirovina i podzemnih voda, ili koje eksploatiraju mineralne sirovine i podzemne vode (u nastavku teksta „poduzeća odnosno organizacije i zajednice") dužne su podatke o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda iz članka 2. ovog zakona utvrđivati i evidentirati na način određen ovim zakonom i propisima donesenima na temelju ovog zakona i te podatke dostavljati nadležnom organu u republici radi utvrđivanja, evidentiranja, ovjere i izrade bilance rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda republike, s analizom naturalnih pokazatelja.

Poduzeća odnosno organizacije i zajednice dužni su utvrđene podatke o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda dostavljati za ležišta kojih je istraživanje prekinuto, za nalazišta čije je istraživanje završeno, a koja nisu u eksploataciji, za nalazišta u eksploataciji i za nalazišta izvan eksploatacije koja nisu iscrpljena.

Poduzeća odnosno organizacije i zajednice iz stavka 1. ovog člana dužni su podatke o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda, što ih utvrde u skladu s propisima donesenim na temelju ovog zakona, dostaviti Saveznom zavodu za statistiku u rokovima utvrđenim u čl. 9, 10. i 12a. ovog zakona.

Članak 4.

Nadležni organ u republici, na temelju podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda, dobivenih od poduzeća odnosno organizacija i zajednica sa stanjem na dan 31. prosinca godine koja prethodi godini izrade bilance, izrađuje bilancu rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u republici,s analizom naturalnih pokazatelja.

Nadležni organ u republici dostavlja bilancu iz stavka 1. ovog člana Saveznome geološkom zavodu radi izrade bilance ukupnih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj, s analizom naturalnih pokazatelja bilance rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda Republici Hrvatskoj i drugim odgovarajućim analizama.

II. Kategorizacija i klasifkacija rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda i vođenje evidencije o njima

Članak 5.

Rezerve mineralnih sirovina razvrstavaju se u bilančne i izvanbilančne rezerve, ovisno o mogućnosti njihove eksploatacije.

U bilančne rezerve mineralnih sirovina uvršćuju se utvrđene rezerve mineralnih sirovina u ležištu koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade mogu rentabilno koristiti.

U izvanbilančne rezerve mineralnih sirovina uvršćuju se rezerve mineralnih sirovina u ležištu koje se postojećom tehnikom i tehnologijom eksploatacije i prerade ne mogu rentabilno koristiti.

Rezerve podzemnih voda razvrstavaju se samo kao bilančne rezerve.

Član 6.

Geološke rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda razvrstavaju se, prema stupnju istraženosti, u kategorije A, B, C1, C2, D1 i D2.

U A kategoriju uvršćuju se rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda koje su potpuno utvrđene na osnovi neposrednih opažanja, rudarskih radova ili dubinskih bušenja i čiji su ležišni uvjeti i kvaliteta za daljnju preradu odnosno eksploataciju potpuno određeni.

U B kategoriju uvršćuju se rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda koje su utvrđene na osnovi neposrednih opažanja, rudarskih radova ili dubinskih bušenja i čiji su ležišni uvjeti i kvaliteta za daljnju preradu odnosno eksploataciju poznati.

U C1 kategoriju uvršćuju se rezerve mineralnih sirovina ipodzemnih voda koje su utvrđene na osnovi neposrednih opažanja, rudarskih radova ili dubinskih bušenja koji omogućavaju određivanje približne konture rezervi, ležišnih uvjeta i kvalitete. Rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda kategorija C2, D1 i D2 potencijalne su. One se razvrstavaju u perspektivne (C2), prognozne (Dl) i pretpostavljene (D2) rezerve i ne razvrstavaju se u klase (bilančne i izvanbilančne).

Propisima koji će se na temelju ovlaštenja iz članka 7. stavka 2. ovog zakona donijeti za svaku vrstu mineralnih sirovina i podzemnih voda utvrdit će se uvjeti za razvrstavanje njihovih rezervi u kategorije A, B, C1, C2, D1 i D2.

Članak 7.

Podaci koji određuju stupanj istraženosti geoloških rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda (oblik, količina i kvaliteta rezervi, poznavanje i prikladnost njhovih tehničko-eksploatacijskih, tehničkih i ekonomskih karakteristika) utvrđuju se na temelju jedinstvenih kriterija kategorizacije i klasifkacije rezervnih mineralnih sirovina i podzemnih voda i vođenja evidencije o njima.

Propise o kategorizaciji i klasifkaciji rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda (vrste i gustoće istražnih radova, stupanj dopuštene ekstrapolacije, kvaliteta mineralne sirovine i podzemne vode i dr.) i vođenju evidencije o njima donosi za pojedine vrste mineralnih sirovina i podzemnih voda direktor Saveznoga geološkog zavoda, po pribavljenom mišljenju nadležnih republičkih i pokrajinskih organa.

Članak 8.

Poduzeća odnosno organizacije i zajednice razvrstavaju rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda u klase i kategorije. Nadležni organ u republici utvrđuje i ovjerava rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda razvrstane u skladu s odredbama čl. 5. i 6. ovog zakona.

Nadležni organ u republici utvrđuje i ovjerava razvrstane rezerve mineralnih sirovina i podzemnih voda na temelju podataka i dokumentacije o razvrstavanju tih rezervi koje mu poduzeća odnosno organizacije i zajednice dostavljaju po postupku utvrđenom propisima republike. Poduzeća odnosno organizacije i zajednice dužni su, u petogodišnjem razdoblju koje prethodi godini izrade bilance mineralnih sirovina i podzemnih voda, u skladu sa čl. 10. i 17. ovog zakona, dostaviti nadležnom organu u republici podatke i dokumentaciju o razvrstavanju rezervi mineralnih sirovina odnosno podzemnih voda radi utvrđivanja rezervi i ovjere njihova razvrstavanja.

Nadležni organ u republici dužan je, na način utvrđen republičkim odnosno pokrajinskim propisima, utvrditi i ovjeriti razvrstane rezerve mineralnih sirovina odnosno podzemnih voda u petogodišnjem razdoblju koje prethodi godini izrade bilance.

III. Izrada bilanci rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda

Članak 9.

Poduzeća odnosno organizacije i zajednice dužni su:

1) ustanoviti evidenciju o rezervama mineralnih sirovina odnosno podzemnih voda i voditi je po propisima o kategorizaciji i klasifikaciji rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda i vođenju evidencije o njima (članak 7. stavak 2), a i na dan 31. prosinca svake godine utvrditi i evidentirati stanje rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda;

2) do 15. ožujka u godini u kojoj se, prema članku 10. ovog zakona, izrađuje bilanca rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda, s analizom naturalnih pokazatelja, dostaviti u skladu sa člankom 8. ovog zakona, nadležnom organu u republici podatke o utvrđenim i ovjerenim razvrstanim rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda, određene propisima o kategorizaciji i klasifikaciji rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda i vođenju evidencije o njima, a i podatke o stanju rezervi na dan 31. prosinca prethodne godine.

Članak 10.

Nadležni organ u republici dužan je, na temelju podataka o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda prikupljenih u smislu članka 9. točke 2. ovog zakona, izraditi bilancu rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u republici, s analizom naturalnih pokazatelja, i dostaviti je Saveznom geološkom zavodu najkasnije do 30. lipnja u godini u kojoj se bilanca izrađuje. Bilanca ukupnih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj radi se u petogodišnjim razdobljima.

Članak 11.

Savezni geološki zavod, na temelju bilance rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u republici, izrađuje do 1. prosinca tekuće godine bilancu ukupnih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj, s analizom naturalnih pokazatelja.

Bilancu ukupnih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj Savezni geološki zavod dostavlja određenim zainteresiranim saveznim organima uprave i saveznim organizacijama i nadležnim organima u republici.

Savezno izvršno vijeće odredit će savezne organe uprave i savezne organizacije kojima Savezni geološki zavod dostavlja bilancu iz stavka 2. ovog člana.

Članak 12.

Bilanca rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u republici obuhvaća sva ležišta mineralnih sirovina i podzemnih voda iz članka 2. ovog zakona na teritoriju republike (nalazišta kojih je istraživanje prekinuto, nalazišta čije je istraživanje završeno, a koja nisu u eksploataciji, nalazišta u eksploataciji i nalazišta izvan eksploatacije koja nisu iscrpljena) i za svaku pojedinu vrstu mineralnih sirovina i podzemnih voda iskazuje podatke što se osiguravaju evidencijom o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda iz članka 9. ovog zakona, i to:

1) naziv mineralne sirovine odnosno podzemne vode;

2) naziv nalazišta (istražnog prostora odnosno eksploatacijskog polja);

3) naziv poduzeća odnosno organizacije ili zajednice;

4) količinu rezervi u ležištu, po klasama i kategorijama iz čl. 5, 6, 8. i 9. ovog zakona;

5) postotak gubitka pri eksploataciji;

6) količinu eksploatacijskih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda;

7) podatke o kvaliteti rezervi (prosječan kemijski sastav, karakteristike oplemenjivanja, granulometrijski sastav, vodonosnost, plinonosnost i sadržaj slobodnog silicijeva dioksida);

8) ostale podatke važne za mineralnu sirovinu odnosno podzemnu vodu.

Članak 12.a

Poduzeća odnosno organizacije i zajednice dužni su, radi praćenja stanja rezervi mineralnih sirovina u razdoblju između izrade dviju bilanci, nadležnom organu u republici, svake godine do 15. ožujka, izuzimajući godinu koja prethodi godini izrade bilance iz članka 10. stavka 2. ovog zakona, dostaviti podatke o stanju rezervi koje se utvrđuju u skladu s odredbama članka 9. stavka 1. ovog zakona za naftu, kondenzat i prirodne plinove, ugljen i mineralne sirovine za dobivanje urana, željeza, bakra, olova, cinka, antimona, žive, aluminija (crveni boksiti), nikla, kobalta, kroma, magnezita i vatrostalnih glina.

Nadležni organ u republici izrađuje, na temelju podatka iz stavka 1. ovog članka, izvještaj o stanju rezervi mineralnih sirovina u republici, s analizom promjena stanja rezervi i njihove kvalitete i dostavlja ga Saveznome geološkom zavodu do 1. srpnja radi izrade izvještaja o stanju ukupnih rezervi mineralnih sirovina u Republici Hrvatskoj, s odgovarajućom analizom.

Savezni geološki zavod izrađuje izvještaj iz stavka 2. ovog članka do 1. prosinca svake godine i dostavlja ga određenim zainteresiranim saveznim organima uprave i saveznim organizacijama iz člana 11. stava 3. ovog zakona i nadležnim organima u republici.

Članak 13.

Podaci o kvaliteti i količinama bilančnih, izvanbilančnih i eksploatacijskih rezervi, po kategorijama iz bilance rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u republici, bilance ukupnih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj, izvještaja o stanju rezervi mineralnih sirovina u republici i izvještaja o ukupnom stanju rezervi mineralnih sirovina u Republici Hrvatskoj, državna su tajna za: naftu, prirodne plinove i mineralne sirovine za dobivanje urana, željeza, bakra, olova, cinka, antimona, aluminija (crveni boksit), nikla, kobalta, kroma, volframa, molibdena, kositra, mangana, žive, zlata, fuora, magnezija, azbesta i barita.

Podaci iz stavka 1. ovog članka službena su tajna za: ugljen, uljne škriljce, kamenu sol, kvarcne sirovine (kompaktne), fosfate, bijeli boksit, feldspate, kaolin, vatrostalnu glinu, grafit, perlit i pitke podzemne vode.

Podaci o rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda za pojedinačna ležišta službena su tajna.

IV. Kaznene odredbe

Članak 14.

Novčanom kaznom od od 1.500 do 450.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup poduzeće odnosno organizacija ili zajednica ako na propisan način ne utvrde i ne razvrstava rezerve mineralnih sirovina odnosno podzemnih voda ili ne vodi evidenciju o njima (članak 3, članak 8. stavak 1. i članak 9. točka 1). Za privredni prijestup iz stava 1. ovog člana kaznit će se i odgovorna osoba u poduzeću odnosno organizaciji ili zajednici novčanom kaznom od 300 do 25.000 dinara.

Članak 15.

Novčanom kaznom od 2.500 do 45.000 dinara kaznit će se za prekršaj poduzeće odnosno organizacija ili zajednica:

1) ako nadležnom organu u republici u propisanom roku ne dostavi podatke i dokumentaciju radi utvrđivanja i ovjere razvrstanih rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda (članak 8. stavak 4);

2) ako nadležnom organu u republici u propisanom roku ne dostavi podatke o utvrđenim i ovjerenim razvrstanim rezervama mineralnih sirovina i podzemnih voda za izradu bilance rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda (članak 9. točka 2);

3) ako nadležnom organu u republici u propisanom roku ne dostavi podatke o stanju rezervi mineralnih sirovina (članak 12a. stavak 1). Za prekršaj iz stavka 1. ovog člana kaznit će se i odgovorna osoba u organizaciji ili zajednici novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara.

Članak 16.

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba u organu društveno-političke zajednice: 1) ako se u toj društveno-političkoj zajednici ne izradi bilanca rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda s analizom naturalnih pokazatelja ili ako se izrađena bilanca s analizom naturalnih pokazatelja u propisanom roku ne dostavi Saveznome geološkom zavodu (članak 10. stavak 1); 2) ako se u toj društveno-političkoj zajednici ne izradi izvještaj o stanju rezervi mineralnih sirovina i taj izvještaj u propisanom roku ne dostavi Saveznome geološkom zavodu (članak 12.a stavak 2).

V. Prijelazne i završne odredbe

Članak 17.

Prva bilanca rezervi mineralnih sirovina i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj izradit će se u 1979. godini, prema podacima o rezervama tih sirovina i voda na dan 31. prosinca 1978.

Članak 18.

Propisi iz članka 7. stavka 2. ovog zakona donijet će se do 31. listopada 1978.

Član 19.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija