zbirni podaci i poveznice
poglavlja
članci
napomene
Učitavam poveznice...

Detalji dokumenta

Objavljen

25.10.1993.

Stupa na snagu

02.11.1993.

Donesen

06.10.1993.

Prestaje važiti

Prethodnik
Nasljednik

Zakon o statusu prognanika i izbjeglica

Pročišćeni tekst vrijedi od 01.01.2020.

Narodne novine 96/1993, 39/1995, 29/1999, 128/1999, 50/2000, 86/2002, 51/2013, 98/2019

Prikaz pročišćenog teksta na dan:

PREAMBULA

Zakon o statusu prognanika i izbjeglica (»Narodne novine«, br. 96/93, 39/95, 29/99, 128/99, 50/00, 86/02, 51/13, 98/19)

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

1879

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske donosim

ODLUKU

o proglašenju Zakona o statusu prognanika i izbjeglica

Proglašavam Zakon o statusu prognanika i izbjeglica, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici dana 6. listopada 1993. godine.


Broj : PA4-97/ 1 - 93.

Zagreb, 18 listopada 1993.

ZAKON

o statusu prognanika i izbjeglica

Članak 1.

Republika Hrvatska osigurava ovisno o mogućnostima odgovarajuću skrb osobama kojima je u skladu s odredbama ovoga Zakona priznat status prognanika, izbjeglice ili povratnika.

II. STATUS PROGNANIKA I IZBJEGLICA

Članak 2.

Prognanici, izbjeglice i povratnici su osobe registrirane u bazama podataka nadležnih tijela za statusna prava izbjeglica, prognanika i povratnika, kojima nije utvrđen prestanak statusa do 1. svibnja 2013.

Povratnički status može se utvrditi osobama koje su prebivale na području Republike Hrvatske do 8. listopada 1991. te napustile svoj dom odnosno mjesto prebivališta tijekom Domovinskog rata kao izbjeglice ili prognanici, kao i članovima njihovih obitelji u skladu s odredbama posebnog propisa o obiteljskim odnosima, a koje su se vratile na navedeno područje s namjerom da na navedenom području trajno žive, u trajanju od šest mjeseci od dana povratka.

Osobe iz stavaka 1. i 2. ovoga članka utvrđena prava dokazuju važećom ispravom – kartonom izdanim od nadležnog tijela, ovjerenim jednom mjesečno od upravnog tijela županije, odnosno Grada Zagreba.

Članak 3.

Prava iz ovoga Zakona ne mogu ostvarivati osobe:

1. koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva,

2. koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv Republike Hrvatske,

3. protiv kojih je pokrenut postupak za kaznena djela protiv Republike Hrvatske do pravomoćnosti sudske odluke.

Prava iz ovoga Zakona ne može ostvarivati osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo opisano člankom 3. stavkom 1. Zakona o općem oprostu.

Za osobu protiv koje je podignuta pravomoćna optužnica za kazneno djelo opisano člankom 3. stavkom 1. Zakona o općem oprostu ostvarivanja prava iz ovoga Zakona odgađaju se do pravomoćnosti sudske odluke.

Pravo na isplatu financijske potpore iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona ne mogu ostvarivati osobe koje primaju pomoć za uzdržavanje u skladu s posebnim propisom o socijalnoj skrbi.

Članak 4.

Prestanak statusnih prava izbjeglica, prognanika i povratnika utvrđenih na temelju ovoga Zakona utvrđuje se:

a) za izbjeglice:

– stjecanjem državljanstva Republike Hrvatske,

– odobrenjem privremenog, odnosno stalnog boravka na području Republike Hrvatske,

– na prijedlog drugih javnopravnih tijela u Republici Hrvatskoj, u provođenju postupaka iz njihove nadležnosti;

b) za prognanike:

– dobrovoljno, davanjem izjave o odricanju od statusa,

– u organiziranom smještaju, ako odbiju ponuđeni smještaj na temelju utvrđenog prava na stambeno zbrinjavanje u skladu s odredbama posebnog propisa o stambenom zbrinjavanju,

– ako su stambeno zbrinuti na drugi način ili su u mogućnosti osigurati vlastito stambeno zbrinjavanje,

– ako u propisanom roku u skladu s odredbama posebnog propisa o obnovi nisu podnijeli zahtjev za obnovu, utvrđeno je da ne ostvaruju pravo na obnovu ili je obnova završena;

c) za povratnike:

– protekom roka za koji su prava utvrđena,

– ako odbiju ponuđeni smještaj na temelju utvrđenog prava na stambeno zbrinjavanje, u skladu s odredbama posebnog propisa o stambenom zbrinjavanju,

– ako su stambeno zbrinuti na drugi način ili su u mogućnosti osigurati vlastito stambeno zbrinjavanje.

Članak 5.

U postupcima po podnesenim zahtjevima za utvrđivanje statusnih prava izbjeglica, prognanika i povratnika u skladu s odredbama ovoga Zakona rješavaju u prvom stupnju upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba.

U postupcima po podnesenim žalbama na rješenja iz stavka 1. ovoga članka rješava u drugom stupnju Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor.

Tijela nadležna za rješavanje u postupcima propisanim ovim Zakonom ovlaštena su po službenoj dužnosti zatražiti podatke iz službenih evidencija drugih nadležnih tijela.

Članak 6.

Po podnošenju zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava po posebnom propisu o stambenom zbrinjavanju, upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba po službenoj dužnosti pokreću postupak za utvrđivanje prava na status povratnika podnositelja zahtjeva i članova njihovih obitelji po posebnom propisu o obiteljskim odnosima.

U slučaju prognanika i članova njihovih obitelji koji imaju utvrđeno pravo na status prognanika, nakon obavljenog tehničkog pregleda u postupku ostvarivanja prava po posebnom propisu o obnovi, po obavijesti Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba po službenoj dužnosti pokreću postupak za utvrđivanje prava na status povratnika u trajanju od šest mjeseci od navedenog tehničkog pregleda.

Po podnesenim zahtjevima osoba koje nisu podnijele zahtjev za stambeno zbrinjavanje po posebnom propisu, a radi se o spontanom povratku osoba koje su prebivale na području Republike Hrvatske do 8. listopada 1991., Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izdaje potvrdu o evidentiranom povratku, na temelju uvida u bazu podataka iz članka 7. stavka 1. ovoga Zakona, a ako navedene osobe zahtijevaju priznanje statusa povratnika, po podnesenom zahtjevu upravna tijela županije, odnosno Grada Zagreba rješavaju u upravnom postupku.

Članak 7.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ustrojava i upravlja elektroničkom bazom podataka o statusnim pravima izbjeglica, prognanika i povratnika.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurava zaštitu podataka iz stavka 1. ovoga članka, u skladu s posebnim propisima o zaštiti podataka, te njihovu dostupnost samo uz obrazloženi zahtjev.

Članak 8.

Vlada Republike Hrvatske uredbom propisuje uvjete za utvrđivanje statusa i gubitak statusa te sadržaj, opseg i način ostvarivanja prava osoba kojima je utvrđen status izbjeglice, prognanika odnosno povratnika, kao i postupak provedbe revizije iz članka 11. stavka 1. ovoga Zakona.

Vlada Republike Hrvatske odlukom utvrđuje vrstu i visinu financijske potpore osobama s utvrđenim statusima u skladu s odredbama ovoga Zakona.

Članak 9.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nadležan je za upravljanje organiziranim smještajima za osobe iz članka 2. ovoga Zakona, koje se prioritetno stambeno zbrinjavaju provedbom planova stambenog zbrinjavanja, u skladu s posebnim propisom o stambenom zbrinjavanju.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih osigurava smještaj za stare i nemoćne osobe iz stavka 1. ovoga članka, u skladu s posebnim propisima iz sustava socijalne skrbi.

Osobe iz članka 2. ovoga Zakona ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu i osiguranje, u skladu s posebnim propisima o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju.

Članak 25.

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važili Uredba o statusu prognanika i izbjeglica ("Narodne novine", br. 71/92.)

Članak 26.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama"

Za pristup do sadržaja morate biti korisnik portala www.informator.hr.
Sadržajima se pristupa ovisno o Vašem paketu.

Prijava

Zaboravljena zaporka?

Nemate korisničke podatke? Besplatno se registrirajte i testno pristupajte sadržajima 7 dana.
Kao besplatan korisnik ostvarujete pristup do 20 dokumenata.

Registracija