06.05.2019.

Vijeće Europe obilježilo 70 godina postojanja

Vijeće Europe, vodeća europska organizacija za zaštitu ljudskih prava, obilježava u nedjelju 70 godina postojanja, a njegovi čelnici tom prigodom naglašavaju kako su postignuća te paneuropske organizacije bez presedana.

Povodom sedamdesete obljetnice od osnivanja, glavni tajnik organizacije Thorbjorn Jagland, predsjednica Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier i predsjednik Odbora ministara Timo Soini objavili su zajedničku izjavu.
"Sedamdeset godina od utemeljenja, Vijeće Europe vodeća je europska organizacija za zaštitu ljudskih prava. Četrdeset i sedam država članica okupilo se kako bi dogovorile zajedničke standarde kada je riječ o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava. Svih 830 milijuna ljudi koji žive u tom zajedničkom pravnom prostoru ima pravo žalbe Europskom sudu za ljudska prava. To je bez presedana u europskoj povijesti i postignuće koje trebamo slaviti“, ističe se u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Vijeća Europe.
Ta organizacija u lipnju bi trebala izabrati novog glavnog tajnika a u utrci su ostali hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić te belgijski šef diplomacije Didier Reynders. Novi glavni tajnik ili tajnica preuzet će dužnost od 1. listopada.
"Europska konvencija o ljudskim pravima i Europska socijalna povelja živi su korijeni iz kojih naša organizacija raste. Tijekom godina Vijeće Europe pozivalo se na ta prava, primjenjujući ih u specifičnim pitanjima i pružajući dodatnu zaštitu pojedincima. To uključuje osiguranje novih pravnih instrumenata, na osnovi zajednički dogovorenih standarda. Na taj smo način djelovali kako bismo zaštitili prava nacionalnih manjina i regionalnih i manjinskih jezika i suzbijali spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje. Poduzeli smo mjere kako bismo spriječili mučenje i nehumano i ponižavajuće tretiranje ili kažnjavanje, kako bismo se borili protiv krijumčarenja ljudima i ljudskim organima i zaustavili zloporabe osobnih podataka i kibernetički kriminal“, kaže se u izjavi.
„Također smo djelovali kako bismo zajamčili sigurnost i integritet u sportu, pristupačnost europske kulture i obrazovanja koje promiče jednakost, uključivost i demokratsko građanstvo“, dodaje se.
"U modernom svijetu, izazovi se stalno pojavljuju. Danas oni uključuju upravljanje revolucijom umjetne inteligencije, pošast modernog ropstva i rast nejednakosti u mnogim našim društvima. U godinama koje dolaze, pojavit će se također još nezamislivi problemi. Snažno Vijeće Europe, sa svojim Odborom ministara i Parlamentarnom skupštinom, koristeći kapacitete sustava naše Konvencije i zahvaljujući volji naših država članica, pružat će multilateralna rješenja koja će koristiti građanima širom kontinenta“, zaključuje se u izjavi.
Hrvatska je predsjedavala Vijećem Europe od svibnja do studenog 2018., prvi puta od 1996. kada je postala članicom.
VE ima 47 članica - sve europske zemlje osim Bjelorusije- i najstarija je europska organizacija, osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.


(HINA, 5. 5. 2019.)