25.10.2017.

Uspjeh hrvatskog obrambenog projekta na natječaju Europske unije

Projektnom prijedlogu pod nazivom "Cyber Conflict Simulator", nastalom u suradnji hrvatske tvrtke Utilis d.o.o. i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH), uz potporu Europske obrambene agencije (EDA), odobreno je sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, priopćio je u srijedu MORH.

Za razvoj projekta predviđeni troškovi iznose 600.000 eura, a kao primarni ciljevi navode se cyber zaštita MORH-a i simulacije prilikom provedbe međunarodni vojnih vježbi.
Predsjednik EDA-e Jorge Domecq istaknuo je kako je projekt od velikog značaja za europsku obranu i obrambenu industriju, jer je po prvi put odobreno izravno ulaganje u EU projekt čiste obrambene namjene. Sufinanciranje projekta od ESIF-a nazvao je velikim uspjehom MORH-a i tvrtke Utilis d.o.o.
Radna skupina MORH-a je na poziv EDA-e provela natječaj i vrednovanje pristiglih projektnih prijedloga 2015. godine, tijekom kojega je EDA financirala tehničku pomoć u pripremi natječajne i projektne dokumentacije. MORH je u EDA-u uputio osam projektnih prijedloga hrvatskih tvrtki, među kojima je bila i Utilis d.o.o.
Od prijave na natječaj za traženje financiranja izrade projektne dokumentacije do odluke o sufinanciranju samog projekta proteklo je više od dvije godine. EDA očekuje od zemalja članica nastavak podnošenja zahtjeva za financiranjem istraživačkih projekata na području obrane.


(HINA, 25. 10. 2017.)