20.10.2017.

U Njemačku bi moglo doći puno manje članova obitelji izbjeglica od očekivanoga

Stručnjaci Instituta za istraživanje tržište rada (IAB) objavili su u četvrtak rezultat studije čiji je glavni zaključak da je broj osoba koje bi u sklopu procesa spajanja obitelji izbjeglica mogao doći u Njemačku mnogo manji nego što se to dosad smatralo.

„Na svakog izbjeglicu u prosjeku bi moglo doći 0,28 članova obitelji. U brojkama to znači između 150 i 180 tisuća“, rekao je stručnjak IAB-a za useljavanje Herbert Bruecker za agenciju Reuters.

Studija koju je IAB načinio u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje kao razlog malog broja potencijalnih članova obitelji izbjeglica koji bi imali pravo na dolazak u Njemačku navodi činjenicu da je velik broj izbjeglica neoženjen i bez djece, priopćeno je u četvrtak u središtu agencije u Nuernbergu.
Tijekom izbjegličkog vala krajem 2015. i 2016. mediji i političari su govorili o tomu da bi na svakog pristiglog izbjeglicu moglo pristići i četiri članova obitelji.
Još krajem ljeta ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unije CDU) je govorio o „ogromnim brojkama“.

„Procjenjujemo da će na jednog izbjeglicu doći po još jedan član obitelji“, rekao je De Maiziere. To bi značilo još najmanje 800.000 izbjeglica.

Pitanje prava dolaska članova obitelji za izbjeglice je jedna od najspornijih točaka u pregovorima o sklapanju koalicijske vlade demokršćana, liberala i zelenih. Kršćansko-socijalna unija (CSU) se žestoko protivi ukidanju mjere zabrane dovođenja članova obitelji, koji je na snazi do proljeća sljedeće godine, dok su Zeleni najavili kako neće odustati od prava na spajanje obitelji izbjeglica.


(HINA, 19. 10. 2017.)