27.10.2017.

Taktike opstrukcije rada parlamenta - najpoznatija metoda filibuster

Odluka saborske oporbe, predvođene SDP-om, da traženjem stanki svakih deset minuta opstruira rad Sabora dok u sabornicu zbog Agrokora ne dođe premijer Andrej Plenković, jedna je od uobičajenih taktika kojom se opozicijske stranke u parlamentima služe kako bi ostvarile svoje ciljeve, a jedna od najpoznatijih je filibuster, odnosno namjerno odugovlačenje parlamentarne procedure držanjem beskrajno dugih govora u parlamentu.

U politici je opstrukcija metoda borbe kojom se ometa rad ili proces donošenja odluka neke političke institucije, najčešće parlamenta, a uglavnom je riječ o pokušaju parlamentarne oporbe da spriječi donošenje zakona s kojima se ne slaže.
Prema Hrvatskoj enciklopediji, ona može poprimiti oblik kršenja parlamentarne procedure, koja se može izazvati stvaranjem buke, izazivanjem nereda, pa čak i tučnjavom, ili korištenja proceduralnih praznina, kao što su npr. stalno podnošenje novih prijedloga ili držanje dugih govora.
Najpoznatiji je primjer takva vremenskog otezanja filibuster u američkom Senatu u kojem pravila ne ograničavaju duljinu rasprave o pojedinoj temi. To znači da manjina ili čak jedan senator pokušavaju zadržati ili potpuno spriječiti donošenje propisa verbalnim ometanjem, držeći iscrpljujuće i besmislene govore u očekivanju da većina popusti, promijeni ili potpuno povuče prijedlog zakona. 
Filibuster, senator koji verbalno ometa donošenje odluke, može biti spriječen ako tropetinska većina senatora izglasa vremensko ograničenje ili završetak rasprave.
Rekord za najduži filibuster drži američki senator Strom Thurmond iz Južne Karoline koji je 1957. govorio 24 sata i 18 minuta. Taj je protivnik građanskih prava crnaca govorio cijeli dan i noć - od 20,54 sati 28. kolovoza do 21,12 sati idućeg dana kako bi spriječio donošenje zakona o ublažavanju rasne diskriminacije.
Sama riječ filibuster je nizozemskog podrijetla i označava određenu vrstu gusara i razbojnika.


(HINA, 26. 10. 2017.)