23.11.2023.

Sabor u četvrtak o kibernetičkoj sigurnosti

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti Prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji predviđa određenu centralizaciju upravljanja tom sigurnošću, tj. transformaciju postojećeg Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

Svaka članica EU osnivanje nacionalnog centra određuje temeljem vlastitih posebnosti i već razvijenih kapaciteta, a s obzirom na to da je SOA-in centar trenutno najrazvijeniji nacionalni resurs kibernetičke sigurnosti, najučinkovitije je rješenje za transformaciju postojećeg centra u nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, objasnio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Donošenjem predloženog zakona, u domaće će se zakonodavstvo implementirati EU Direktiva o mjerama za visoku razinu kibernetičke sigurnosti, tzv. NIS2 direktiva, koju države članice Unije u svoja zakonodavstva moraju prenijeti najkasnije do 17. listopada 2024. U skladu s njom povećao bi se broj sektora koji će biti obveznici jačanja mjera kibernetičke sigurnosti.

Zakon uvodi zajedničku visoku razinu mjera kibernetičke sigurnosti kakva je propisana za sve članice EU-a. Mjere trebaju biti razmjerne stupnju izloženosti pojedinog subjekta rizicima, a dužni su ih provoditi sami subjekti obveznici i to sukladno vlastitoj procjeni rizika.

Sabor će raspraviti izmjene i dopune Stečajnog zakona vezane uz uvođenje eura kao službene valute. Slijedom toga, u eurima će, primjerice, biti izraženi iznosi predujma troškova predstečajnoga postupka, naknade za prijavu tražbine, početna cijene nekretnine na četvrtoj dražbi, novčane kazne.

Svoje mišljenje Sabor će reći i o troje kandidata za novog povjerenika za informiranje: Dubravki Bevandić, Nikoli Kristiću i Aniti Markić.

Jednom od njih dat će povjerenje da zamijeni dosadašnjeg povjerenika Zorana Pičuljana kojemu je petogodišnji mandat istekao u utorak, 21. studenoga.

Osoba kojoj Sabor iskaže povjerenje da obavlja tu dužnost bit će treći povjerenik za informiranje, nakon Pičuljana i Anamarije Muse.

(HINA, 22. 11. 2023.)

Fotografija: Unsplash