09.05.2018.

Sabor: Glasovanje prebačeno sa srijede na četvrtak

Iako je prvotno bilo najavljeno kako će saborski zastupnici ovotjedno plenarno zasjednaje započeti u srijedu glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda, ta je odluka naknadno promijenjena te je glasovanje prebačeno za četvrtak ujutro, a službeno objašnjenje takve promjene danas se u Saboru nije moglo dobiti.

Prošlog tjedna, naime, nije bilo uobičajenog glasovanja petkom te je isto, prilikom odjave saborske sjednice u petak, za srijedu ujutro najavio potpredsjednik Sabora Željko Reiner. "Počet ćemu u srijedu s glasovanjem, a nakon toga slijedi točka o Hrvatskoj matici iseljenika", rekao je tada Reiner odjavljujući sjednicu.
Šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić istoga je dana, pak, na pitanje novinara zašto nema uobičajenog glasovanja odgovorio kako se "ne mora robovati glasovanju petkom".  "Glasovanje će biti kada budemo jasni i sigurni da svi zastupnici vladajuće većine mogu tog dana biti u Hrvatskom saboru", rekao je Bačić. 
Predsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Arsen Bauk to je odmah prokomentirao riječima kako je "očito da vladajući ne mogu skupiti većinu za svaki petak... pa ćemo imati glasanje svaki drugi ili svaki treći ili nekim drugim danom, što zavisi od zdravstvenog biltena i fizioloških potreba zastupnika parlamentarne većine". 
U Saboru se u utorak nije moglo dobiti službeno objašnjenje zašto je glasovanje pomaknuto sa srijede na četvrtak.  
Po novom dnevnom redu, zastupnike sutra ujutro čeka prijedlog Zakona o Hrvatskoj matici iseljenika, kojim se njezin organizacijski oblik, rad, djelovanje i ustrojstvo usklađuje sa postojećim Zakonom o ustanovama. Hrvatska matica iseljenika tako postaje javna ustanova koja ima svojstvo pravne osobe, upisuje se u sudski registar te bi trebala pridonositi uspostavi boljih odnosa između Hrvatske i hrvatskih zajednica u svijetu.


(HINA, 08. 05. 2018.)

Arhiva