16.04.2022.

Prijedlog o suspenziji patenata na cjepiva pred završetkom

SAD, EU, Indija i Južnoafrička Republika (JAR) blizu su dovršetka prijedloga o suspenziji prava intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv covida 19, izjavila je glavna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Otkako se prije otprilike mjesec dana nacrt kompromisnog rješenja pojavio u medijima, četiri zemlje izložene su pritisku skupina civilnog društva da odustanu od inicijative, koju su, među ostalima, kritizirali i njemački kancelar Olaf Scholz i bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Glavni je prigovor kritičara da je prijedlog fokusiran samo na cjepiva.

"Priča se da je tekst odbačen. To nije istina", rekla je u četvrtak Reutersu glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala. "Još pokušavaju doraditi zadnje dijelove. U pitanju su završni potezi", rekla je Okonjo-Iweala, ne navodeći pojedinosti.

Indija i JAR predložile su, uz podršku desetaka članica WTO-a, opsežno odricanje od prava intelektualnog vlasništva za lijekove i cjepiva protiv covida 19, ali nisu uspjele prevladati protivljenje članica poput Britanije i Švicarske koje tvrde da farmaceutska istraživanja trebaju takvu zaštitu.

Ako ga SAD, EU, JAR i Indija finaliziraju, kompromisni prijedlog na koji se Okonjo-Iweala poziva bit će predstavljen ostalim članicama, njih ukupno 164, s pravom veta. Datum sastanka na kojem bi trebao biti predstavljen još nije određen.

Okonjo-Iweala rekla je u intervjuu i da će se sljedećeg tjedna sastati s američkom ministricom trgovine Katherine Tai kako bi razgovarale o ministarskoj trgovinskoj konferenciji u sjedištu WTO-a u Ženevi u lipnju i o brifiranju američkog Kongresa.

(HINA, 14. 4. 2022.)