18.01.2022.

Postupak za odobrenje sredstva za turistički neodovoljno razvijena područja i kontinent

Pravilnik o kriterijima za dodjelu sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent (u daljnjem tekstu: Pravilnik) objavljen je u izdanju Narodnih novina 4/22, dana 10. siječnja 2022., a stupa na snagu 18. siječnja 2022. Njime se, sukladno članku 1., propisuju kriteriji za dodjelu sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent (u daljnjem tekstu: Fond) koja se nalaze na posebnom računu Hrvatske turističke zajednice (u daljnjem tekstu: HTZ). Prije donošenja Pravilnika, Ministarstvo turizma i sporta uputilo ga je na e-Savjetovanje zajedno sa Nacrtom Pravilnika o kriterijima za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Glavni kriteriji za dodjelu sredstava iz Fonda su indeks turističke razvijenosti i usklađenost sa strateškim dokumentima. Sukladno tomu, korisnici sredstava iz Fonda su lokalne turističke zajednice osnovane na području jedinica lokalne samouprave koje prema podacima za prethodnu kalendarsku godinu imaju indeks turističke razvijenosti manji od 25 te regionalne turističke zajednice osnovane na području regionalne (područne) samouprave čiji je indeks turističke razvijenosti manji od 20. Indeks turističke razvijenosti po jedinicama lokalne i regionalne samouprave Republike Hrvatske računa se za svaku godinu na temelju metodologije koja se nalazi u Prilogu 1. Pravilnika i javno se objavljuje na internetskim stranicama ministarstva nadležnog za turizam. Nadalje, odobreni projekti moraju biti usklađeni s dokumentima koji definiraju strateško i operativno planiranje razvoja turizma ili proizvoda, te strateškim marketinškim planovima iste i više razine.

Sukladno članku 5. Pravilnika ukupna sredstva iz Fonda raspodjeljuju se u omjeru:

a) 50 % regionalnim turističkim zajednicama i

b) 50 % lokalnim turističkim zajednicama.

Sredstva iz Fonda su isključivo namjenska, odnosno Pravilnik taksativno određuje namjene za koje korisnici mogu iskoristiti dobivena sredstva te ih dijeli u pet većih područja:

a) istraživanje i strateško planiranje;

b) razvoj turističkog proizvoda;

c) komunikaciju i oglašavanje;

d) destinacijski menadžment;

e) projekti koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova.

Što se tiče namjene financiranja projekata koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova, Pravilnik određuje da se to odnosi na pripremu i izradu projektne dokumentacije za projekte koji se apliciraju za sredstva iz fondova Europske unije, odnosno na sufinanciranje projekata za koja se koriste sredstva ili će se aplicirati za njihovo korištenje iz fondova Europske unije.

Odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda regionalnim turističkim zajednicama donosi Turističko vijeće HTZ-a te ju objavljuje na svojim mrežnim stranicama najkasnije do 31. ožujka tekuće godine. Obradu, evidentiranje i vrednovanje zaprimljenih prijava sukladno kriterijima javnog natječaja, kao i provjeru prihvatljivosti prijavitelja provodi povjerenstvo od pet članova koje imenuje Turističko vijeće HTZ-a na prijedlog direktora HTZ-a. Nakon obrade zaprimljenih prijava, povjerenstvo će donijeti prijedlog odluke o odabiru projekata te utvrditi prihvatljivost troškova i odrediti visinu dodijeljenog iznosa. Konačno, na temelju takvog prijedloga, Turističko vijeće HTZ-a donijet će odluku o odabiru projekata. Za dodjelu sredstava Fonda regionalnim turističkim zajednicama natječaj će raspisati turističko vijeće regionalne turističke zajednice uz suglasnost HTZ-a.

S obzirom da su dodijeljena sredstva iz Fonda namjenska, Pravilnik u članku 9. propisuje i obvezu nadzora nad namjenskim korištenjem sredstava, odnosno da će se nadzor nad namjenskim korištenjem dodijeljenih sredstava obavljati sukladno posebnim zakonima kojima se uređuje sustav turističkih zajednica. Također, lokalne turističke zajednice koje su korisnici sredstva iz Fonda, dužni su izvješće o namjenskom korištenju dodijeljenih sredstava dostaviti regionalnoj turističkoj zajednici, a regionalne turističke zajednice izvješća o namjenskom korištenju dodijeljenih sredstava dostavljaju HTZ-u najkasnije po dostavi izvješća o realizaciji projekta.

Ukoliko turističke zajednice ne iskoriste ili nenamjenski utroše sredstva koja su im dodijeljena, dužne su ih vratiti u rokovima i na način određen ugovorom.

Ana Turić, mag.iur.