25.10.2017.

Podatke o stečajnim dužnicima suci od Fine mogu dobiti elektronskim putem

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i predsjednik uprave Fine Dražen Čović potpisali su u srijedu sporazum kojim će se se sucima trgovačkih sudova omogućiti da od Fine elektronskim putem pribavljaju podatke vezane za dužnike u stečajnom postupku.

Bošnjaković je kazao kako će elektronsko povezivanje Fine i sudova ubrzati postupke jer suci više neće morati dokumente tražiti u pisanom obliku i čekati da im budu dostavljeni.
Odgovarajući na novinarska pitanja tijekom konferencije "Brže, bolje, modernije pravosuđe", na kojoj je potpisan i sporazum s Finom, ministar je kazao kako se povjerenje građana u pravosuđe može vratiti jedino ako sustav postane "brži i bolji".

Napredak bi građani trebali osjetiti u konkretnim slučajevima

Građani bi, dodao je ministar, na sudovima "trebali osjetiti da će njihov predmet biti riješen u brzom i kvalitetnom postupku, što znači da se ne vraćaju beskonačno po žalbama na ponovljeno suđenje".
"Mi možemo pričati jako puno, ali dok građani to ne osjete na svojim konkretnim primjerima ništa od toga", zaključio je ministar.
No, unatoč nepovjerenju javnosti u pravosuđe Bošnjaković je rekao da "postoje dobri trendovi".
"Mi svake godine u pravosuđu više predmeta riješimo nego što primimo. Broj zaostalih predmeta se rješava", rekao je ministar, dodavši kako su pod povećalom javnosti uglavnom "zvučni predmeti" koji su ujedno i vrlo složeni, s velikim brojem svjedoka, dokaza i velikih vještačenja.
"Ako mjerimo samo po tome to nije kvalitetna analiza", ocijenio je Bošnjaković.

Do sada nije bilo problema s izručnjima iz Velike Britanije i Švicarske

Na pitanje kakva su iskustva s izručenjima iz Velike Britanije i Švicarske gdje se sumnja da je osnivač Agrokora Ivica Todorić, Bošnjaković je rekao da nismo imali loših iskustava.
S Velikom Britanijom, primjerice, u zadnjih nekoliko godina Hrvatska je imala osam zahtjeva za izručenjem. "Šest je naših bilo prema njima, pet su pozitivno riješeni, jedan je bio odbijen... Mi smo prema njima izručili dvije osobe i nije bilo specijalnih problema", kazao je Bošnjaković.
Dodao je i da ne zna gdje je Todorić te da se ministarstvo kojem je na čelu ne bavi tim postupkom.
Na pitanje o raspisivanju crvene Interpolove tjeralice kazao je da konačnu odluku donosi glavno tajništvo te institucije sa sjedištem u Lionu.
"O tome je li tjeralica crvena ili plava ovise daljnja postupanja. Ako je plava više se ide na utvrđivanje podataka gdje je netko, a ako je crvena postupak je malo drugačiji. I to je postupak koji je složeniji nego kad je u pitanju europski uhidbeni nalog", izjavio je ministar pravosuđa.


(HINA, 25. 10. 2017.)