07.09.2023.

Otvorena konferencija EGPA-e o ulozi javne uprave u višestrukim krizama

“Upravljanje Europskom unijom kroz oluje višestrukih kriza: uloga javne uprave”, glavna je tema četverodnevne konferencije Europske skupine za javnu upravu (EGPA), otvorene u srijedu u Zagrebu uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića koji je sudjelovao u uvodnome panelu.

Konferencija EGPA-e se po prvi puta održava u Hrvatskoj, u suradnji s Pravnim fakultetom sveučilišta u Zagrebu, a okupilo se oko 600 sudionika.

Predsjednik EGPA-e Jean-Michel Eymeri-Douzans istaknuo je u izjavi novinarima da je konferencija usredotočena na kvalitetu javnog upravljanja i upravljanja zaposlenima u javnoj upravi, a dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić naveo je da su među sudionicima konferencije delegacije iz europskih i arapskih zemalja te Kine.

Koprić: Afirmirati vrijednosti vladavine prava i profesionalizma

Raspravljat će, rekao je Koprić, o učinkovitosti javne uprave, personalu te pitanju profesionalizma u javnoj upravi.

Naglasak konferencije je, istaknuo je, nastojanje da se ponovno afirmiraju vrijednosti vladavine prava i profesionalizma jer su krize kroz "koje smo prošli zadnjih godina od migrantske krize, krize sigurnosti, krize hrane, energetske krize, zdravstvene krize, pokazale da javna uprava koja nije profesionalna - koja nije dobro popunjena, dobro obrazovnim profesionalcima i koja se ne drži pravni standarda - jednostavno ne može adekvatno odgovoriti na izazove".

Posebno je naglasio važnost profesionalizma koje, kako je rekao, nije samo pitanje popunjavanja osobama koje imaju visoku stručnu spremu, nego i pitanje kvalitete njihovog obrazovanja i uopće adekvatnosti obrazovanja za rad u javnoj upravi.

"Nešto se može riješiti stručnim usavršavanjem nakon zaposlenja, ali možda nije najvažnije gledati samo visinu stručne spreme, nego je li ona adekvatna području u kojem se netko zapošljava", ustvrdio je.

U hrvatskoj javnoj upravi, ocijenio je, ima možda previše profesora stranih jezika i povjesničara, a manje onih koji su adekvatno obrazovani za rad u javnoj upravi. Koprić ne smatra da u javnoj upravi u Hrvatskoj ima previše "uhljeba", kao što je to česta percepcija u javnosti.

"Paradoksalna je situacija da s jedne strane govorimo o uhljebima,  a s druge strane, kada pokušate dobiti uslugu, onda ljudi u javnoj upravi naprosto nema. (…) Ako želimo kvalitetne javne usluge moramo imati dovoljan broj profesionalaca koji će ih obaviti", rekao je.

Upozorio je pritom i na to da je zbog manjka broja zaposlenih u javnoj upravi produžena mogućnost rada do 67. godine… "Naprosto, javna uprava više nije atraktivna po plaćama i drugim elementima tog službeničkog statusa i tu treba biti oprezan u kritici, pa vidjeti selektivno. Netko možda negdje je višak, ali generalno gledajući taj broj nije nešto osobito prevelik", ocijenio je.

Premijer Andrej Plenković je u u razgovoru tijekom panela istaknuo da je najveća karakteristika proteklih šest, sedam godina bilo upravo upravljanje krizama koje su u potpunosti promijenile način funkcioniranja političkog sustava i vlada.

Članovima EGPA-e poručio je da se ne boje prijeći u politiku, ali i upozorio da su "akademska točka gledišta" i operativni rad "potpuno različiti svjetovi".

Kad kao političar pišete svoj program rada, rekao je, nemate pojma da ćete se suočiti s pandemijom i da će Putin odlučiti napasti Ukrajinu…

"To znači da se morate prilagoditi, brzo reagirati, pronaći rješenja koja nekad nisu toliko lagana ili kao što je predviđeno u normalnoj proceduri, demokratskom procesu donošenja odluka. Nekad morate donositi brze, hrabre odluke koje morate braniti s mnogo smisla za argumentaciju i logiku i pokušavajući sačuvati ono najvažnije u krizi – sačuvati stabilnost i društvenu koheziju i još uspijevati ostvariti stvarne ciljeve svoje politike", rekao je, među inim.

(HINA, 6. 9. 2023.)

Fotografija: Pixabay