25.08.2021.

Od srijede teku rokovi za dopunske manjinske izbore

Počevši od srijede, teku rokovi za dopunske manjinske izbore na kojima će se u nedjelju, 3. listopada birati 99 vijećnika u 82 općinska i gradska vijeća te županijske skupštine.

To pak znači, da u dva iduća tjedna, preciznije do 7. rujna u ponoć, nadležnim izbornim povjerenstvima trebaju prispjeti kandidacijske liste.

Predložiti te liste mogu političke stranke i birači (nezavisne liste). 

Obrasci za kandidiranja mogu se, počevši od srijede, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva (DIP)  www.izbori.hr.

Koje su liste pravovaljano predložene i 'ulaze' u izbornu utrku, znat će se do 9. rujna u ponoć, do kada će nadležna izborna povjerenstva u lokalnim medijima i na mrežnoj stranici jedinice u kojoj se izbori održavaju objaviti pravovaljane liste.

Predlagatelje listi, DIP poziva da vode računa da na listama žene i muškarci budu  uravnoteženo zastupljeni tako da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto.

Iako nepoštivanje tog načela listu neće diskvalificirati, predlagateljima, političkim strankama i biračima, u tom slučaju prijete ozbiljne novčane kazne, 40 tisuća kuna na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština te 20 tisuća kuna na izborima za članove općinskih vijeća.

Do 22. rujna provjeriti podatke

Dopunski izbori održavaju se jer na redovnim svibanjskim lokalnim izborima u vijećima i skupštinama općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni hrvatskog naroda koji je u manjini u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku, i u čija vijeća treba izabrati po jednog Hrvata.

Pravo glasa na dopunskim izborima ima nešto manje od 140 tisuća birača.

Pravo birati i biti biran imaju samo birači iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda, za koje se provode dopunski izbori, a koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori održavaju.

DIP stoga upućuje te birače da pravodobno, a najkasnije do 22. rujna, provjere i po potrebi isprave podatak o svojoj nacionalnoj pripadnosti upisan u registru birača.

Uvid u registar birača dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave, na poveznici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, gdje su dostupni i kontakt podaci nadležnih ureda za vođenje registra birača, kojima se birači mogu obratiti vezano uz podatke upisane u registru birača.

 Tko se i gdje bira?

Dopunski manjinski izbori 'tiču' se 11 županijskih skupština, 16 gradskih i 55 općinskih vijeća. Popunjavat će se 74 vijećnička mjesta namijenjena za Srbe, 11 za Rome, četiri za Talijane, po tri za Hrvate, Mađare i Bošnjake i jedno za Ukrajince.

Iz reda srpske manjine najviše vijećnika, tri, biraju se u županijsku skupštinu Vukovarsko-srijemske županije, u koju su u svibnju već izabrana dva. Po dva se vijećnika biraju u skupštine Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, po jedan u skupštine Karlovačke, Požeško-slavonske i Zadarske županije te u skupštinu Grada Zagreba.

Vijećnici srpske manjine biraju se i u gradska vijeća Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Ogulina, Slunja, Daruvara, Garešnice, Rijeke, Otočca, Orahovice, Benkovca, Obrovca, Drniša, Vrlike itd., te u niz općinskih vijeća.

U županijsku skupštinu Međimurske županije bira se jedan vijećnik iz romske manjine, po jedan se vijećnik bira i u vijeća općina Petrijanec (Varaždinska županija), Peteranec (Koprivničko-križevačka), Darda, Jagodnjak, Kotoriba, Mala Subotica, Podturen i Pribislavec, a dva u općinsko vijeće Orehovice.

Predstavnici talijanske manjine u listopadu trebaju izabrati još četiri vijećnika iz svojih redova, jednog u skupštinu Primorsko-goranske županije te po jednog u gradsko vijeće Rovinja i općinska vijeća Vižnjana i Vrsara.

Na svibanjskim izborima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika mađarske manjine u općinama Darda, Draž i Erdut, pa će se i u njima bira po jednog vijećnika.

Iz reda bošnjačke manjine na dopunskim izborima treba izabrati tri vijećnika i to u općinska vijeća Cetingrada, Gunje i Svete Nedelje (u Istarskoj županiji).

Pripadnici ukrajinske manjine trebaju izabrati svog predstavnika u općinsko vijeće Bogdanovaca, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

S pet na 82

Dopunski manjinski izbori održat će se u 82 jedinice, prije četiri godine održavali su se u samo pet općina, ove im je godine broj 'narastao' nakon nedavnih promjena u Zakona o lokalnim izborima. Zašto je tako, ponavlja član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Naime, Zakonom koji je bio na snazi 2017., odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama osiguravala se popunjavanjem tih tijela sa lista koje su sudjelovale na izborima. Tek ako se primjenom tog načela nije mogla osigurati zastupljenost pripadnika manjina odnosno hrvatskog naroda, Vlada je raspisivala dopunske izbore u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice, kaže Hojski.

Lanjskim izmjena Zakona o lokalnim izborima promijenjeno je to načelo, više nam popunjavanja sa lista, nego se za sva nepopunjena mjesta raspisuju dopunski izbori u roku od 90 dana od konstituiranja vijeća ili skupštine neke jedinice. “Dakle, neće se automatski nakon izbora popunjavati predstavnička tijela pripadnicima manjina, radi osiguranja njihove odgovarajuće zastupljenosti, već će odmah doći do raspisivanja dopunskih izbora”, objasnio je Hojski.

(HINA, 25. 8. 2021.)