22.12.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Konačnim prijedlogom zakona ( u daljnjem tekstu: Izmjena Zakona) podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 7. prosinca 2023. godine, uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskog sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku.

Nakon kratkog opisa postojećeg stanja u kojem se ističe da dosadašnje izmjene i dopune važećeg Zakona nisu riješile sve uočene nedostatke specifične za sustav osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga odgoja i obrazovanja, zbog kvalitetnijeg uređenja djelatnosti odgoja i obrazovanja na dvije razine potrebno je donošenje predloženih izmjena i dopuna. U nastavku slijedi izvod bitnih izmjena.

Zbog sve veće potrebe učenika za dodatnim radom, primjerenim oblikom školovanja te diferenciranom i individualiziranom nastavom obvezuju se one školske ustanove koje imaju prostorne, kadrovske i druge uvjete rada da obvezno izvode odgojno-obrazovni rad u jednoj smjeni. Nadalje, s ciljem ostvarivanja više razine usvojenosti odgojno-obrazovnih ishoda, što zahtijeva duži boravak učenika u osnovnoj školi, stvaraju se i pretpostavke za povećanje dnevnog opterećenja učenika većim brojem nastavnih sati koji će se provoditi programom potpomognutog i obogaćenog učenja.

Izmjenama Zakona mrežom školskih ustanova više se neće propisivati upisna područja, već se osnivačima školskih ustanova omogućuje da samostalno utvrđuju upisno područje.

Postojeće odredbe Zakona koje se odnose na obrazovanje učenika koji pohađaju međunarodne programe ne osiguravaju im vertikalnu prohodnost, stoga se ovim izmjenama Zakona omogućava učeniku osnovne škole nastavak obrazovanja u istome međunarodnom programu i na srednjoškolskoj razini.

Također, izmjenama Zakona omogućava se da školska ustanova koja je osnovana na temelju međunarodnih sporazuma/ugovora i bilateralnih ugovora/sporazuma između Republike Hrvatske i partnerske zemlje i drugih međunarodnih akata drukčije od odredbi ovoga Zakona svojim aktima uredi organizaciju rada škole, njezino upravljanje, praćenje i ocjenjivanje učeničkih postignuća te vrstu i razinu obrazovanja za zasnivanje radnog odnosa učitelja ili nastavnika.

Omogućava se upućivanje odgojno-obrazovnih radnika na rad u Europske škole. Vezano uz navedeno, postojeće odredbe Zakona koje reguliraju pravo povratka na rad u školsku ustanovu osoba izabranih za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu ili za lektore hrvatskoga jezika i književnosti potrebno je dopuniti na način da se pravo povratka na rad omogućuje i osobama upućenima na rad u Europske škole, a koje imaju zasnovan radni odnos na puno neodređeno vrijeme, sukladno sporazumu između radnika i poslodavca.

Uvodi se mogućnost upisa u osnovne škole elektroničkim putem, što će pridonijeti bržem, dostupnijem i jednostavnijem upisu djece.

Za potrebe provođenja eksperimentalnoga programa omogućuje se zapošljavanje radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju toga programa, ali ne duže od šest godina. Također, izmjenama Zakona, a za potrebe provedbe eksperimentalnoga programa, škola može organizirati nastavni rad prema drukčijem nastavnom planu, odnosno prema kurikulumima nastavnih predmeta.

Omogućena je organizacija nastave na daljinu koja u dosadašnjem Zakonu nije postojala kao mogućnost, te nastavno i nastava u kući može se organizirati na prijedlog liječnika školske medicine te se može provoditi kontaktno kao i do sada ili nastavom na daljinu uz odobrenje Ministarstva.

S obzirom na to da se sustav obrazovanja postupno digitalizira, digitalna aplikacija „eDnevnik“ koja nije bila obvezna za sve škole ovim izmjenama Zakona uvodi se u sve osnovne i srednje škole kao obvezna pedagoška dokumentacija za vrednovanje učenika i evidenciju rada učitelja/nastavnika. Vezano uz navedeno, u „e-Dnevniku“ dodaje se i nova funkcionalnost koja omogućava roditeljima da opravdavaju izostanak učenika. Također, s obzirom na to da je matična knjiga škole digitalizirana u elektroničku bazu podataka „e-Matica“ te je već duže vrijeme obveza voditi je u digitalnom obliku, usporedno s onom u fizičkom obliku, izmjenama Zakona prestaje obveza škola da se matična knjiga vodi u fizičkom obliku. Isto tako, spomenica osnovne škole koja se do sada obvezno vodila za svaku školsku godinu može se voditi i nadalje, ali izmjenama Zakona više nije obvezna dokumentacija osnovne škole, što predstavlja administrativno rasterećenje radnika osnovnoškolske ustanove.

S ciljem zaštite prava djece i omogućavanja ravnateljima školskih ustanova da privremeno udalje s radnog mjesta osobu za koju saznaju da je protiv nje podnesena kaznena prijava za neko od djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, ovim izmjenama Zakona propisuje se da je ravnatelj dužan osobu privremeno suspendirati, uz pravo na naknadu plaće u visini pune mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova, do zaprimanja dokaza da je protiv osobe pokrenut kazneni postupak ili odbačena kaznena prijava. Također, ako školska ustanova zaprimi dokaz da je protiv osobe koja je zaposlena u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak, osobu će udaljiti od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude uz pravo na nadoknadu plaće u visine dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljavanja od obavljanja poslova.

Omogućava se veća zapošljivost radnika, pogotovo stručnih učitelja i nastavnika u deficitarnim zanimanjima. Ravnatelju škole omogućeno je da, ako se na natječaj ne javi stručna osoba, može u radni odnos bez natječaja primiti stručnu osobu u mirovini na određeno vrijeme od godinu dana, s mogućnošću produljenja ugovora na određeno vrijeme za dodatnih godinu dana, ali ne dulje od 67. godine života. Radni odnos može se zasnovati na određeno vrijeme i s osobom koja je tijekom studija bila korisnik posebne državne stipendije Ministarstva. Na taj način osigurava se stručno izvođenje nastave.

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator