13.01.2022.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predmetima opće uporabe.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

Vlada Republike Hrvatske podnijela je Hrvatskom saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, aktom od 15. prosinca 2021. godine. U prijedlogu se navodi kako slijedi:

Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji („Narodne novine“, broj 143/12., u daljnjem tekstu: ZOPPKER) donijet je 7. prosinca 2012., a stupio je na snagu 1. siječnja 2013.

Na području međunarodne razmjene podataka iz kaznenih evidencija, koje je predmet regulacije ZOPPKER-a, u Europskoj uniji je stvoren novi dopunjeni zakonodavni okvir. Radi se o Direktivi (EU) 2019/884 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o izmjeni Okvirne odluke Vijeća 2009/315/PUP u vezi s razmjenom podataka o državljanima trećih zemalja i u vezi s Europskim informacijskim sustavom kaznene evidencije (ECRIS) te o zamjeni Odluke Vijeća 2009/316/PUP to o Uredbi (EU) 2019/816 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o uspostavi centraliziranog sustava za utvrđivanje država članica koje imaju podatke o osuđujućim presudama protiv državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva (sustav ECRIS-TCN) za dopunu Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije te o izmjeni Uredbe (EU) 2018/1726.

Ovaj novi, dopunjeni zakonodavni okvir države članice, pa tako i Republika Hrvatska, moraju transponirati u svoja nacionalna zakonodavstva (Direktivu) odnosno direktno primjenjivati (Uredbu) i to je osnovni i najvažniji razlog zbog kojeg se predlaže donošenje zakona kojim se ZOPPKER odgovarajuće mijenja odnosno dopunjuje.

U Glavi IV. ZOPPKER-a regulirana je međunarodna razmjena podataka iz kaznene evidencije. Podatke o osuđujućim presudama izrečene u drugim državama članicama uređuju članci 13. i 22. Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima od 20. travnja 1959. Međutim, te odredbe nisu bile dovoljne za ispunjavanje sve veći zahtjeva za brzinom i točnošću razmjene podataka iz kaznenih evidencija u uvjetima rastuće pojave terorizma i svih oblika teškog i organiziranog kriminaliteta pa je tako donesena Okvirna Odluka Vijeća EU 315/2009 od 26. veljače 2009., kojoj je cilj zamijeniti članak 22. Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima među državama članicama Europske unije. Sada se ide korak dalje u stvaranju sigurne identifikacije osuđenih i traženih osoba koje su državljani trećih zemalja (TCN - third country nationals) i to je regulirano gore navedenim Direktivom i Uredbom i predmet je prenošenja u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske ovim Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama ZOPPKER-a.“

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predmetima opće uporabe

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predmetima opće uporabe predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 15. prosinca 2021. godine. Zakonskim prijedlogom osigurava se provedba Uredbe (EU) 2019/1020 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda i o izmjeni Direktive 2004/42/EZ i uredbi (EZ) br. 765/2008 i (EU) br. 305/2011 (SL L 169, 25.6.2019.), u dijelu u kojem se primjenjuje na predmete opće uporabe. Kako bi osigurala provedbu navedene uredbe Vlada je pristupila izradi prijedloga izmjena Zakona o predmetima opće uporabe („Narodne novine", br. 39/13., 47/14. i 114/18.) koji uređuje pojam predmeta opće uporabe, uvjete koje vezano za zdravstvenu ispravnost, odnosno sukladnost moraju ispunjavati predmeti opće uporabe, opće uvjete za proizvodnju i stavljanje na tržište predmeta opće uporabe, sustav kontrole predmeta opće uporabe, sustavno laboratorijsko ispitivanje radi praćenja zdravstvene ispravnosti, odnosno sukladnosti predmeta opće uporabe (u daljnjem tekstu: monitoring), prava, dužnosti i ovlasti nadležnih tijela u vezi s predmetima opće uporabe proizvedenim u Republici Hrvatskoj ili uvezenim i stavljenim na tržište Republike Hrvatske. Izmjene su sljedeće:

„- definiraju se zadaće i obveze nadležnih tijela te se jasnije definiraju pojmovi u smislu navedenog zakona,

- detaljnije se uređuju opći uvjeti koje moraju ispunjavati predmeti opće uporabe, nadzor nad proizvodnjom i stavljanjem istih na tržište

- definira se nadležnost Državnog inspektorata za izradu i provedbu programa monitoringa predmeta opće uporabe

- definiraju se i nove nadležnosti inspekcijskog tijela u obavljanju nadzora radi provjere zdravstvene ispravnosti, odnosno sukladnosti, koji ima pravo uzimati uzorke predmeta opće uporabe u proizvodnji i na tržištu te pri uvozu, a što uključuje i kupnju proizvoda na internetu pod tajnim identitetom, uključujući i sirovine u postupku proizvodnje te ih dati na ispitivanje u ovlašteni laboratorij za potrebe inspekcijskih nadzora i službenih kontrola.“

Priredila:

Ana Turić, mag.iur.