06.12.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Konačni prijedlog zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja

Konačni prijedlog zakona o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. studenoga 2023. godine.

Konačni prijedlog zakona adresirat će nekoliko važnih pitanja, a to su obavijest dužniku o namjeri kupoprodaje ugovora o neprihodonosnom kreditu, odnosno drugog potraživanja i obavijest o izvršenoj kupoprodaji ugovora o neprihodonosnom kreditu, odnosno drugog potraživanja, kao i obavijest o strukturi duga. Kroz ovaj novi zakonodavni okvir predlaže se optimalno rješenje kako bi se uredilo pitanje kupoprodaje i servisiranja potraživanja bez da se bilo koju stranu dovede u nepovoljniji položaj, ali i uređenje rada i nadzora nad subjektima koji se bave takvom djelatnošću.

U Konačnom prijedlogu se iznose nova rješenja u odnosu na ona iz Prijedloga zakona, koja su posljedica prihvaćenih primjedbi Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora, a dodatno su učinjene i određene izmjene od strane predlagatelja.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. studenoga 2023. godine.

Značajnije razlike koje su posljedica izmjena i dopuna učinjenih od strane predlagatelja radi veće jasnoće pojedinih odredbi odnose se na sljedeće članke:

- mijenja se članak 28.d stavak 1., koji je dodan člankom 6. Konačnog prijedloga zakona kako bi se jasnije odredilo da kreditna institucija potrošača koji ima poteškoća u plaćanju ne može teretiti ni za kakve naknade

- također u stavku 28.d mijenja se stavak 3., kako bi se izbjegle nedoumice oko tumačenja izraza „primjerene mjere za olakšavanje otplate“ koji se koristio u Prijedlogu zakona.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. studenoga 2023. godine.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju  izrađen je zbog usklađivanja s Direktivom (EU) 2021/2167 Europskog parlamenta i Vijeća od 24. studenoga 2021. o pružateljima usluge servisiranja kredita i kupcima kredita te izmjeni direktiva 2008/48/EZ i 2014/17/EU.

Značajnije razlike koje su posljedica izmjena i dopuna učinjenih od strane predlagatelja radi veće jasnoće pojedinih odredbi u odnosu na prvotni Prijedlog zakona, odnose se na sljedeće članke:

- dopunjen je članak 2. Konačnog prijedloga zakona tako što je izmijenjen pojam vjerovnika radi otklanjanja moguće nedorečenosti

- dopunjen je članak 16.c koji je dodan člankom 6. Konačnog prijedloga zakona kako bi se izrijekom navelo da se mjere za olakšavanje otplate kredita ne primjenjuju na ugovore o kreditu u obliku dopuštenog prekoračenja po računu jer je navedena materija uređena u članku 12. stavku 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je već propisano da je vjerovnik dužan omogućiti potrošaču, bez njegova zahtjeva i bez dopunskog troška otplatu iznosa za koji je prethodno dopušteno prekoračenje umanjeno ili iznosa ukinutog prethodno dopuštenog prekoračenja, u 12 mjesečnih obroka - mijenja se članak 16.d koji je dodan člankom 6. Konačnog prijedloga zakona kako bi se jasnije odredilo da vjerovnik potrošača koji ima poteškoća u plaćanju ne može teretiti ni za kakve naknade.

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator