15.06.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima i Prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima

Vlada Republike Hrvatske podnijela je predsjedniku Hrvatskoga sabora Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima, aktom od 9. prosinca 2020. godine po redovnom postupku. Potrebu izmjene spomenutog Zakona Vlada obrazlaže kako slijedi:

Zakon o otocima (Narodne novine, broj 116/18; u daljnjem tekstu: Zakon o otocima) stupio je na snagu 29. prosinca 2018. godine.

S obzirom na žurnu potrebu dodatnog osiguravanja vode za naselja na otocima koja nisu spojena na sustav javne vodoopskrbe, u smislu povećanja količine vode za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni po otočaninu, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o izmjeni Zakona o otocima (Narodne novine, broj 73/20 - u daljnjem tekstu: Uredba) na temelju Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora (Narodne novine, broj 118/19).

S obzirom daje odredbe Uredbe potrebno prenijeti u zakonski okvir, pristupilo se izradi Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima u koji je, uz navedeno, potrebno uvrstiti i dodatne izmjene i dopune s obzirom da su, tijekom razdoblja provedbe mjera i aktivnosti koje su propisane Zakonom o otocima (Narodne novine, br. 116/18 i 73/20), uočeni određeni problemi koje je potrebno dodatno zakonski urediti. Uz navedeno, utvrđena je neusklađenost pojedinih odredbi Zakona o otocima u odnosu na novi zakonski okvir kojim se uređuje sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske i zakonski okvir kojim se uređuje upravljanje regionalnim razvojem Republike.

Osnovna pitanja koja se uređuju ovim Zakonom:

- ukida se ustrojavanje otočnih urbanih područja na temelju Zakona o otocima (Narodne novine, broj 116/18)

- djelomično se mijenja sastav Otočnog vijeća u svrhu ujednačavanja razine svih predstavnika Otočnog vijeća

- otočni projekti se vode u središnjem elektroničkom registru razvojnih projekata sukladno Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 123/17 - u daljnjem tekstu: ZSSPURRH)

- djelomično se mijenjaju poslovi otočnih koordinatora

- mijenja se nadležnost nad donošenjem sadržaja planova razvoja otoka i način njihovog donošenja

- ukida se obveza donošenja Otočnog godišnjeg programa

- propisuje se usklađenost razvojnih sporazuma sa strategijama i programima Republike Hrvatske i Europske unije u cilju davanja većih ovlasti jedinicama područne (regionalne) samouprave u upravljanju integriranim otočnim razvojem

- briše se odredba Zakona o otocima kojom se propisuje da Nacionalni plan razvoja otoka mora obuhvatiti sadržaj vezan za prometnu povezanost otoka na način koji je u suprotnosti sa svrhom i propisanim sadržajem kojeg takav dokument mora imati u skladu s odredbama ZSSPURRH-a

- daje se ovlast ministarstvu nadležnom za pomorstvo i promet i nadležnom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave za provedbu prava na povlašteni prijevoz određenih kategorija otočnog stanovništva u okviru javne usluge cestovnog prijevoza na otocima

- daje se ovlast ministarstvu nadležnom za pomorstvo i promet i nadležnom upravnom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave za provedbu prava na novčanu naknadu za nadoknadu troškova vlastitog prijevoza za osobe s invaliditetom koje ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz

- prenose se odredbe Uredbe u zakon

- dodatno se uređuje provedba prava na vodu za ljudsku potrošnju po subvencioniranoj cijeni fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju gospodarsku djelatnost u otočnim naseljima koja nisu spojena na vodoopskrbni sustav

- dodatno se uređuju odredbe vezane za program „Hrvatski otočni proizvod".”

Prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom

Prijedlog Zakona o gospodarenju otpadom podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 22. travnja 2021. godine po redovnom postupku. U prijedlogu se navodi:

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“, br. 194/13., 73/17., 14/19. i 98/19.; u daljnjem tekstu: važeći Zakon) uređuju se mjere za sprječavanje ili smanjenje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš na način smanjenja količina otpada u nastanku i/ili proizvodnji te se uređuje gospodarenje otpadom bez uporabe rizičnih postupaka po ljudsko zdravlje i okoliš, sustav gospodarenja otpadom, uključujući red prvenstva gospodarenja otpadom, načela, ciljeve i način gospodarenja otpadom, strateške i programske dokumente u gospodarenju otpadom, nadležnosti i obveze u gospodarenju otpadom, lokacije i građevine za gospodarenje otpadom, djelatnosti gospodarenja otpadom, prekogranični promet otpada, informacijski sustav gospodarenja otpadom te upravni i inspekcijski nadzor nad gospodarenjem otpadom.

U skladu s obvezom kontinuiranog usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije, donošenje Prijedloga zakona predlaže se prvenstveno radi usklađivanja važećeg Zakona s pravnom stečevinom Europske unije.

Ovim Zakonom propisuje se nadležnost županijskog upravnog tijela za vođenje Očevidnika sakupljača i oporabitelja. Propisuje se da Ministarstvo izdaje dozvole za gospodarenje otpadom za opasni otpad i za neopasni otpad koji se obrađuje postupcima u kojima se otpad koristi kao gorivo ili drugog načina dobivanja energije (Rl) i spaljivanje otpada na kopnu (DIO), a nadležno županijsko tijelo izdaje dozvole za neopasni otpad za sve ostale postupke oporabe i zbrinjavanja.

Propisuje se da se dozvola za gospodarenje otpadom izdaje na rok od deset godina. Propisuje se nadležnost županijskih upravnih tijela za vođenje evidencija i očevidnika za djelatnosti gospodarenja otpadom (prijevoz, posredovanje, trgovanja otpadom, reciklažna dvorišta, nusproizvodi), a očevidnik o ukidanju statusa otpada vodi Ministarstvo. Predloženim Zakonom propisuje se javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

Propisuju se centri za ponovnu uporabu i postupak vođenja očevidnika o nastanku i tijeku otpada te obveznici vođenja tog očevidnika.

Prijedlogom zakona utvrđuju se uvjeti i nadležnosti za gospodarenje otpadom iz rudarske industrije (plan gospodarenja i dozvola za gospodarenje otpadom iz rudarske industrije).

Propisuje se da su obveznici izrade plana gospodarenja otpadom Republika Hrvatska i županije.

Propisuju se obaveze proizvođačima proizvoda u okviru proširene odgovornosti i način organiziranja sustava proširene odgovornosti proizvođača putem Fonda i Organizacije.

Također, propisuju se ekonomski instrumenti gospodarenja otpadom (potpore te poticajna naknada, naknada za odlaganje otpada, naknada zbog blizine odlagališta i naknada za korištenje odlagališta, povratna naknada, naknada gospodarenja otpadom u okviru proširene odgovornosti proizvođača).”

Odabrala i pripremila:
Ana Turić, mag.iur.