30.03.2022.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku

Vlada Republike Hrvatske podnijela je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, aktom od 23. ožujka 2022. godine. U prijedlogu se obrazlažu osnovna pitanja koja je potrebno urediti predloženim Zakonom:

„Odredbe ovog Prijedloga Zakona kojima se uvodi e-komunikacija u kazneni postupak, primarno novi članak 78.a, kao pravilo propisuje mogućnost podnošenja podnesaka i priloga koji postoje u elektroničkom obliku putem informacijskog sustava tijelu koje vodi postupak, dok je za određene sudionike postupka propisano obligatorno podnošenje podnesaka i priloga koji postoje u elektroničkom obliku sudu putem informacijskog sustava. U članku 170. ZKP/08 predložene su izmjene i dopune kojima se omogućuje dostava sudskih pismena putem informacijskog sustava, koja je prema obveznim sudionicima e-komunikacije propisana kao obligatorna, dok će se stranci ili drugom sudioniku postupka koji nije obvezni sudionik e-komunikacije pismena dostavljati putem informacijskog sustava uz njihovu suglasnost. Prijedlogom novog članka 172.a propisuje se način obavljanja dostave putem informacijskog sustava te presumpcija dostave istekom osam dana od dana kada su odluka ili dopis pristigli u sigurni elektronički poštanski pretinac primatelja kao pravne posljedice kojom se nastoji spriječiti odugovlačenje postupka.

Slijedom navedenog, e-komunikacija će u kaznenom postupku biti obligatorna za državna tijela, državno odvjetništvo, odvjetnike, sudske vještake, sudske tumače i pravne osobe, kada isti šalju podneske (i priloge) prema sudu. Treba naglasiti da se predmetno odnosi na podneske koji se stvaraju elektronički i priloge koji već postoje u elektroničkom obliku, stoga, neće biti potrebno skeniranje dokumentacije koja postoji kod podnositelja u fizičkom obliku (iako je i to dopušteno kao mogućnost). Isto vrijedi i u komunikaciji suda prema sudionicima postupka koji su obveznici e-komunikacije.

Ovim Prijedlogom Zakona predlaže se urediti audio snimanje rasprave na način da se primarno mijenjaju odredbe važećeg ZKP/08 (članak 409.) na način koji bi olakšavao primjenu važećih odredaba odnosno potaknuo korištenje mogućnosti audio snimanja rasprava čim se ostvare tehničke mogućnosti za isto. Tako se predlaže propisati da ukoliko predsjednik vijeća iskoristi mogućnost iz članka 409. stavka 2. i odredi audio snimanje rasprave, prijepis nije obavezan, već o tome hoće li se izraditi prijepis snimke odlučuje opet predsjednik vijeća kada za to postoje opravdani razlozi, a osobito ako to zatraži okrivljenik koji nema branitelja i u slučaju iz članka 407. ZKP/08 (situacija kada rasprava počinje iznova). Prijepis se izrađuje u roku od pet radnih dana i prilaže zapisniku o raspravi, a iz opravdanih razloga taj rok može se produljiti za daljnjih deset radnih dana. Treba naglasiti da prijepis neće zahtijevati ovjeru predsjednika vijeća, već će prijepis audio snimke imati funkciju pomoćnog sredstva, a samo snimka rasprave će biti relevantna kod dokazivanja.

Ovim Prijedlogom provodi se daljnje proširenje uporabe audio - video linka u kaznenom postupku i to na način da se daje mogućnost osiguranja prisutnosti stranaka na sjednici optužnog vijeća i na pripremnom ročištu uz pomoć audio - video linka. Predmetno je samo mogućnost o korištenju koje odlučuje predsjednik vijeća, ovisno o specifičnim okolnostima svakog pojedinog slučaja.“

Priredila:

Ana Turić, mag. iur.