25.05.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, s Konačnim prijedlogom zakona i Prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog Zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, s Konačnim prijedlogom zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je predsjedniku Hrvatskoga sabora Prijedlog Zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, s Konačnim prijedlogom zakona, aktom od 6. svibnja 2021. godine, uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku. U prijedlogu se navodi:

“Obveza plaćanja upravnih pristojbi u području prava intelektualnog vlasništva propisana je Zakonom o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva („Narodne novine“, br. 64/00., 160/04., 62/08., 30/09. i 49/11., u daljnjem tekstu: Zakon o pristojbama), slijedom čega je radi provedbe odgovarajuće mjere iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, potrebno zakonom izmijeniti postojeće uređenje.

Za provedbu postupaka u području zaštite prava intelektualnog vlasništva iz nadležnosti Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo plaćaju se, kako upravne pristojbe propisane Zakonom o pristojbama, tako i naknade troškova detaljnije propisane posebnim propisom - Uredbom o naknadama za posebne troškove i troškove za pružanje informacijskih usluga Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo („Narodne novine“, br. 109/11., 96/13. i 89/20., u daljnjem tekstu: Uredba o troškovima. Prihodi od uplaćenih upravnih pristojbi i naknada troškova u području zaštite prava intelektualnog vlasništva predstavljaju prihode državnog proračuna. Plaćanje upravnih pristojbi ocijenjeno je kao dodatno administrativno opterećenje i trošak za gospodarstvo.

Radi ukidanja obveze plaćanja upravnih pristojbi u području prava intelektualnog vlasništva potrebno je ukinuti odgovarajuće odredbe Zakona o pristojbama, uz odgovarajuće uređenje odredbi koje se odnose na obvezu plaćanja naknade troškova. Budući da se naziv Zakona o pristojbama izrijekom odnosi na upravne pristojbe koje se ukidaju, ne bi bilo razložno tek izmijeniti njegove postojeće odredbe već je umjesto toga potrebno isti ukinuti te donijeti novi zakon primjerenog naziva.

Predloženim zakonom potrebno je urediti i osnovna pitanja vezana za naknade u području prava intelektualnog vlasništva. Tako se uređuju temeljna pitanja vezana za plaćanje navedenih naknada: obveza plaćanja naknade, određivanje i pripadnost prihoda od naknada te druga povezana pitanja. Donošenje predloženog zakona nužno podrazumijeva donošenje nove uredbe umjesto postojeće Uredbe o troškovima. S obzirom na to da su postojeće naknade revidirane i usklađene s postojećim stanjem u kolovozu 2020., naknade koje će se propisati novim podzakonskim propisom u pogledu vrste i iznosa neće se razlikovati od postojećih.

Procjenjuje se da će ukidanje upravnih pristojbi u području prava intelektualnog vlasništva propisanih Zakonom o pristojbama doprinijeti rasterećenju gospodarstva, u iznosu od približno 600.000 kuna godišnje.”

Prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj

Prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 29. travnja 2021. godine po redovnom postupku. Potrebu donošenja spomenutog Zakona Vlada obrazlaže kako slijedi:

“Ulaskom u novo financijsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine, Republici Hrvatskoj otvaraju se nove mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije (EU fondovi).

Iskustva iz provedbe EU fondova prvog cjelovitog financijskog razdoblja (2014.-2020.), kao i brojne preporuke Europske komisije te revizijski nalazi, ukazuju na nužnost jačanja administrativnih i apsorpcijskih kapaciteta te na potrebu daljnjeg pojednostavljenja i ujednačavanja pravila, gdje je to moguće.

Prema trenutnom rasporedu aktivnosti, usvajanje Sporazuma o partnerstvu i programa očekuje se do kraja prvog polugodišta 2021. godine te je potrebno definirati osnovne institucionalne pretpostavke za prelazak u novo financijsko razdoblje. Slijedom navedenoga, potrebno je uspostaviti stabilan institucionalni okvir nacionalnim zakonom, neovisnim o regulatomom okviru Europske unije te dalje jačati kapacitete nadležnih tijela za izradu i provedbu javnih projekata i politika.

Ocjenjuje se da će se predloženim Zakonom uspostaviti odgovarajući institucionalni okvir, optimalan za korištenje EU fondova, uz istovremeno osiguravanje kontinuiteta i kroz buduća financijska razdoblja (počevši od financijskog razdoblja 2021.-2027.), čime bi trajno na odgovarajući način, bile osigurane pretpostavke za programiranje, uspostavu i nadzor, odnosno praćenje institucionalnog okvira svakog pojedinog financijskog razdoblja te aktivnosti jačanja kapaciteta institucionalnog okvira.”

Odabrala i pripremila:
Ana Turić, mag.iur.