28.11.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 16. studenoga 2023. godine.

Predložene izmjene se odnose na uređivanje imenovanja, odnosno razrješenja ravnatelja i članova upravnog vijeća arhiva kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a imajući u vidu da upravljanje arhivima kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave spada u područje obavljanja izvršnih poslova, a općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan kao odgovorna osoba i zakonski zastupnik jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave imenovanjem predstavnika jedinice u tijelo arhiva preuzima i odgovornost za njegov rad.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejima

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejima podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 16. studenoga 2023. godine.

U Prijedlogu se obrazlaže potreba za donošenjem izmjene odnosno propisuje se da ravnatelja javnoga muzeja, kojemu je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, imenuje i razrješuje osnivač odnosno više osnivača sporazumno na prijedlog upravnoga vijeća. Nadalje, propisuje se da upravno vijeće ima pet ili sedam članova, od kojih većinu imenuje osnivač iz redova istaknutih kulturnih, javnih, znanstvenih djelatnika, pravnih, ekonomskih i financijskih stručnjaka, jednoga bira stručno vijeće, a ako ono nije osnovano, stručni muzejski djelatnici iz svojih redova, te jednoga člana biraju svi radnici sukladno zakonu kojim se uređuju radni odnosi.

Predlaže se urediti imenovanje, odnosno razrješenje ravnatelja, odnosno dijela članova upravnog vijeća javnoga muzeja kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a imajući u vidu da upravljanje muzejima kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave spada u područje obavljanja izvršnih poslova, a općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan kao odgovorna osoba i zakonski zastupnik jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave imenovanjem predstavnika jedinice u tijela muzeja preuzima i odgovornost za njihov rad.

Nadalje, digitalizacijom kulturne baštine otvaraju se znatno veće mogućnosti za njezinu upotrebu u stvaranju novih proizvoda i usluga, za prevladavanje lokalnih i područnih granica, za međusektorsko povezivanje te za stvaranje kulturnih sadržaja lako dostupnih za ponovno korištenje u obrazovanju, umjetnosti, znanosti i gospodarstvu. Propisana je prodaja suvenira i predmeta te izdavanje i prodaja publikacija tematski vezanih uz fundus i program muzeja te se predlaže urediti izradu i prodaju suvenira i predmeta vezanih uz fundus i program muzeja te prodaju svih publikacija, kataloga, knjiga, časopisa, plakata, grafika u vlastitom izdanju ili izdanju drugih muzejskih ustanova i nakladnika vezanih uz muzejsku građu i muzejsku djelatnost, kulturu i zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 16. studenoga 2023. godine.

Nastavno na dosadašnje izmjene kulturnih propisa i ova je vezana uz imenovanje i digitalizaciju:

Propisuje se da ravnatelja javne knjižnice kojoj je osnivač ili suosnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, imenuje i razrješuje predstavničko tijelo, odnosno predstavnička tijela više osnivača sporazumno. Nadalje, propisuje se da upravno vijeće ima pet ili sedam članova, od kojih većinu imenuje osnivač iz redova istaknutih kulturnih, javnih, znanstvenih djelatnika, pravnih, ekonomskih i financijskih stručnjaka, jednoga bira stručno vijeće, a ako ono nije osnovano, stručno knjižničarsko osoblje iz svojih redova te jednoga člana biraju svi radnici sukladno zakonu kojim se uređuju radni odnosi.

Vezano uz digitalizaciju, predlaže se da Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu donosi plan digitalizacije u javnim knjižnicama i skrbi o njegovoj provedbi.

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator