19.11.2019.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, s Konačnim prijedlogom Zakona, Prijedlog Zakona o privatnoj zaštiti, Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka, Prijedlog Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske te Prijedlog Zakona o genetski modificiranim organizmima .

Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, s Konačnim prijedlogom Zakona

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po hitnom postupku 14. studenoga 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, s Konačnim prijedlogom Zakona, u kojem je između ostalog navedeno:

“U skladu s člankom 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13, 113/16, 69/17 i 29/18) predlaže se donošenje ovoga Zakona po hitnom postupku s obzirom na to da je ove godine 20. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kako bi se moglo pristupiti izradi odlikovanja i kako bi se omogućilo da prva dodjela odlikovanja bude upriličena 10. prosinca 2019. godine o 20. obljetnici smrti dr. Franje Tuđmana.”

Prijedlog Zakona o privatnoj zaštiti

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 18. travnja 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o privatnoj zaštiti, u kojem je između ostalog navedeno:

“Inicijativa za donošenje Zakona o privatnoj zaštiti pokrenuta je u Ministarstvu unutarnjih poslova radi poboljšanja primjene tjelesne i tehničke zaštite u praksi. Potreba za navedenim utvrđena je kroz nadzor provedbe važećeg Zakona o privatnoj zaštiti koji provode inspekcijska tijela Ministarstva te ukazivanjem od strane obveznika Zakona, odnosno poslodavaca, korisnika i sindikata, a s ciljem kvalitetnijeg normativnog uređenja i unaprjeđenja sektora privatne zaštite u uvjetima recentnih sigurnosnih okolnosti. Također, Strategija nacionalne sigurnosti (Narodne novine, broj 73/17) predviđa uključivanje pravnih subjekata iz sektora privatne zaštite u sustav domovinske sigurnosti, što predstavlja dodatan razlog da se privatna zaštita osuvremeni te se podigne razina kvalitete obavljanja zaštitarskih poslova, kao i činjenica da se povećava udio privatne zašite u pružanju sigurnosti na važnim objektima s povećanim sigurnosnim rizikom (zračne luke i dr.), što je propisano i u drugim zemljama Europske unije i svijeta te postaje svojevrsni trend.”

Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 26. rujna 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka, u kojem je između ostalog navedeno:

„Posebni ciljevi ovoga Zakona su sljedeći:  osigurati da nadležna tijela imaju brz, dosljedan, sustavan i kontroliran pristup informacijama koje su im potrebne za izvršavanje njihovih zadaća, osigurati rješenje za otkrivanje višestrukih identiteta povezanih s istim skupom biometrijskih podataka, s dvojnom svrhom osiguravanja točne identifikacije osoba i suzbijanja prijevara povezanih s identitetom, olakšati policijskim službenicima provjere identiteta državljana trećih zemalja na državnom području Republike Hrvatske te,  olakšati i pojednostaviti pristup nadležnih tijela informacijskim sustavima na razini Republike Hrvatske i Europske unije u cilju sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i kaznenog progona teških kaznenih djela i terorizma.“

Prijedlog Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 26. rujna 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske, u kojem je između ostalog navedeno:

“Ovaj Zakon uređuje određena postupanja što se tiče zaštite interesa Republike Hrvatske na moru koja se odnose na nadzor morskog ribarstva, nadzor sigurnosti plovidbe, zaštitu morskog okoliša, zaštitu prirode i kulturne baštine. Kao što je propisano Zakonom o Obalnoj straži Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 109/07) i predloženim Zakonom Središnja koordinacija za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru prati i raščlanjuje stanje sigurnosti i zaštite morskog prostora pod jurisdikcijom Republike Hrvatske, daje smjernice za izradu planova nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru te predlaže mjere za unaprjeđenje stanja sigurnosti i zaštite morskog prostora pod jurisdikcijom Republike Hrvatske. Cilj ovoga Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske je reguliranje svih pitanja vezanih za funkcioniranje Obalne straže Republike Hrvatske odnosno određivanje uloge Obalne straže Republike Hrvatske u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru te definiranje poslova Obalne straže Republike Hrvatske i ovlasti ovlaštenih osoba Obalne straže Republike Hrvatske.”

Prijedlog Zakona o genetski modificiranim organizmima

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 4. srpnja 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o genetski modificiranim organizmima, u kojem je između ostalog navedeno:

“S obzirom na utjecaj GMO-a i veliku primjenu u raznim područjima djelatnosti (znanosti, medicini, farmaciji, agronomiji, prehrambenoj industriji) ovim zakonskim prijedlogom razradi! će se postupanja u vezi s primjenom i uporabom GMO-a u svrhu znanstvenih istraživanja u vidu ograničene uporabe GMO-a u zatvorenim sustavima, procedure u svrhu uvođenja GMO-a u okoliš različite od stavljanja na tržište (eksperimentalni pokusi - pokusna polja), odobravanje primjene lijekova (medicinskih proizvoda) koji sadrže ili se sastoje od GMO-a ili kombinacije GMO-a, procedure stavljanja na tržište, ograničavanja i zabrane uzgoja (kultivacije), stavljanje na tržište GMO-a i proizvoda koji sadrže i/ili kombinacije GMO-a, sljedivosti i označavanja, rukovanja, prijevoz i pakiranje GMO-a, gospodarenje s otpadom nastalim uporabom GMO-a, odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom GMO-a, utvrdit će se nadležna tijela i njihove ovlasti i obveze, propisat će se upravne mjere i prekršajne odredbe za provedbu ovoga zakona.”

 

Odabrali i pripremili:
Danijela Kalanj, mag. iur. 
Željko Tomljenović, mag. iur.