01.03.2022.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, Prijedlog Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima

Vlada Republike Hrvatske podnijela je Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, aktom od 24. veljače 2022. godine po redovnom postupku. U prijedlogu se navodi kako slijedi:

Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima („Narodne novine", br. 39/13. i 114/18.) utvrđuju se nadležna tijela, zadaće nadležnih tijela, službene kontrole i načini postupanja te izvještavanja nadležnih tijela i Europske komisije, kao i obveze službenih laboratorija i subjekata u poslovanju s hranom, za provedbu propisa Europske unije kojima je uređeno područje prehrambenih aditiva, aroma i prehrambenih enzima.

Članak 9. važećeg Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, propisuje subjektima obvezu prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima u proizvodnji hrane te upis u Registar enzima. Radi se o nacionalnoj odredbi koja je donesena sa svrhom prikupljanja informacija o uporabi prehrambenih enzima u proizvodnji, preradi, pripremi i obradi hrane koja nije obvezujuća prema odredbama propisa Europske unije. Spomenuti Registar do sad nije uspostavljen, a potpuna primjena svih odredbi trenutno važećeg Zakona povećala bi administrativno opterećenje gospodarskih subjekata.

Uzimajući u obzir da uspostava navedenog Registra nema dodanu vrijednost u smislu veće sigurnosti hrane koja se stavlja na tržište predloženim zakonom se brišu ove odredbe.

Predloženim zakonom revidirane su prekršajne odredbe na način da su jasnije definirane. Visina novčane kazne prilagođena je težini počinjenog prekršaja, a u slučajevima određenih prekršaja koji nemaju značajan utjecaj na zdravlje i zaštitu interesa potrošača smanjeni su iznosi novčanih kazni za pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi i za fizičku osobu obrtnika. Uvedeno je načelo oportuniteta za određene prekršaje koje počine pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnici te je propisana mogućnost naplate kazne na mjestu počinjenja prekršaja za pojedine prekršaje koje počine pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnici.

Cilj predloženog zakona je administrativno rasterećenje gospodarskih subjekata, na način da se iz važećeg Zakona brišu odredbe o obvezi prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima u proizvodnji hrane te upis u Registar enzima, čime će se ukinuti nepotrebne administrativne procedure.

Cilj je i jasnije definirati prekršajne odredbe te visinu novčane kazne prilagoditi težini počinjenog prekršaja uzimajući u obzir mogući utjecaj na zdravlje i zaštitu interesa potrošača.“

Prijedlog Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu

Prijedlog Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 24. veljače 2022. godine. U prijedlogu se navode osnovna pitanja koja je potrebno urediti predloženim zakonom kako slijedi:

„Ovim se Prijedlogom zakona osigurava zakonska osnova za donošenje nacionalnih odredbi u područjima:

- izravne opskrbe malim količinama primarnih proizvoda proizvedenih na vlastitom gospodarstvu kojima proizvođač opskrbljuje krajnjeg potrošača ili lokalni objekt u maloprodaji koji izravno opskrbljuje krajnjeg potrošača

- nacionalnih mjera za prilagodbu zahtjevima iz Uredbe (EZ) br. 852/2004 i Uredbe (EZ) br. 853/2004

- dodatnih zahtjeva označavanja hrane životinjskog podrijetla

- posebnih pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla

- izrade godišnjeg plana praćenja hrane životinjskog podrijetla

- izrade državnog plana monitoringa rezidua u proizvodima životinjskoga podrijetla koji su namijenjeni prehrani ljudi

- izrade programa državnog monitoringa za praćenje antimikrobne rezistencije u životinja i u hrani životinjskog podrijetla i

- izrade plana praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša.

Ovim Prijedlogom zakona stavit će izvan snage trenutno važeći Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 81/13. i 115/18.), a u čiju se izmjenu krenulo obzirom na činjenicu da je 2019. osnovan Državni inspektorat i da je u svibnju 2021. usvojen Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“, broj 52/21.).

Predmetnim Prijedlogom zakona u potpunosti je usklađena podjela nadležnosti za provođenje službenih kontrola i preraspodjele određenih zadaća nadležnih tijela s odredbama važećeg Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja. S tim u vezi, ovim se Prijedlogom zakona utvrđuju nadležna tijela i zadaće nadležnih tijela, kao i obveze subjekata u poslovanju s hranom, postupci službenih kontrola te se propisuju upravne mjere i prekršajne odredbe.

Također, područje praćenja rezidua u hrani životinjskog podrijetla, koje uključuje obveze subjekata u poslovanju s hranom i primarnih proizvođača prilikom uporabe veterinarsko-medicinskih proizvoda kao i obvezu poštivanja propisanog vremena karencije u slučaju liječenja životinja koje su namijenjene klanju, davanje zakonske osnove za izradu određenih pravilnika kao i izradu državnog plana monitoringa rezidua u proizvodima životinjskoga podrijetla koji su namijenjeni prehrani ljudi te prekršajne mjere u slučaju nepoštivanja odredbi u području praćenja rezidua, a koje je do sada bilo u okviru Zakona o veterinarstvu („Narodne novine“, br. 82/13., 148/13., 115/18. i 52/21.) izmješteno je i uvršteno u odredbe ovoga Prijedloga zakona, a te iste odredbe u važećem Zakonu o veterinarstvu biti će stavljene izvan snage danom stupanja na snagu ovoga Prijedloga zakona. Na isti način će odredbe o obveznom označavanju goveđeg mesa i proizvoda od goveđeg biti propisane ovim Prijedlogom zakona dok će u važećem Zakonu o veterinarstvu biti stavljene van snage. Riječ je o prekršajnim odredbama u slučaju ne poštivanja članaka 13., 14. i 15. Uredbe (EZ) br. 1760/2000.

Sve navedeno dodatno je ojačalo i objedinilo politiku sigurnosti i higijene hrane u Republici Hrvatskoj te osiguralo da potrošači i nadalje konzumiraju sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu životinjskog i biljnog podrijetla.“

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama predsjedniku Hrvatskog sabora podnio je Klub zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, aktom od 18. veljače 2022. godine. U prijedlogu se sažeto navodi osnovna svrha izmjene zakona kao i posljedice koje će izmjena proizvesti:

„Predloženim zakonom ukida se administrativno postavljeni rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju zgrada. Mogućnost da se zahtjevi mogu podnositi u trenutku kada vlasnici nekretnina ostvare pravne i stvarne mogućnosti za podnošenje zahtjeva, ostvarit će višestruke pozitivne učinke.

Direktan pozitivan učinak predloženog zakona očituje se u sljedećem:

-  višestruko povećanje vrijednosti nekretnina

- pravna sigurnost u slučaju elementarnih nepogoda

- dodatni prihodi JLP(R)S

- nastavak sređivanja stanja u prostoru

- preventivna zaštita od eventualnih nelegalnih radnji.“

Priredila: Ana Turić, mag. iur.