02.05.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvatske.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o lokalnim izborima, predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio je Klub zastupnika Mosta, aktom od 26. travnja 2023. godine.

U Prijedlogu izmjena Zakona ističe se slijedeće: „Postojećim  Zakonom o lokalnim izborima (Nar. nov., br. 144/12, 121/16, 98/19, 42/20, 144/20, 37/21) propisano je da se glasovanje za izbor članova predstavničkog tijela jedinice odnosno općinskih načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika obavlja na biračkim mjestima na području općine, grada i Grada Zagreba. Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora.

Izborna promidžba za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika u drugom krugu izbora, odnosno u trećem krugu izbora, počinje sljedećeg dana od dana proglašenja rezultata prethodnog kruga izbora, a prestaje 24 sata prije dana novog kruga izbora. Izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Predloženim dopunama Zakona o lokalnim izborima predlaže se uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja. Predloženom izmjenom Zakona o lokalnim izborima ukida se odredba kojom izborna promidžba završava 24 sata prije održavanja izbora.

S obzirom na to da živimo u okolnostima interneta i društvenih mreža jako je teško kontrolirati izbornu šutnju pa ona time gubi smisao jer se takvu zabranu ne može provesti u djelo i stoga je potrebno ukinuti odredbu o vremenskom ograničenju odredbe o izbornoj promidžbi.„

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio je Klub zastupnika Mosta, aktom od 26. travnja 2023. godine.

U prijedlogu se ukratko pojašnjava postojeće stanje te pojašnjavaju razlozi donošenja spomenutog izmjena i dopuna zakona: „Postojećim Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (Nar. nov., br. broj 116/99, 109/00, 53/03, 69/03, 167/03, 44/06, 19/07, 20/09, 145/10, 24/11, 93/11, 120/11, 19/15, 66/15, 104/15, 98/19) propisano je da se Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Dalje je propisano da izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

 Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Predloženim dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor uvodi se mogućnost elektroničkog i dopisnog glasovanja te se obvezuje Ministarstvo pravosuđa i uprave na donošenje Pravilnika o načinu provedbe elektroničkog i dopisnog glasovanja.

Predloženom izmjenom Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ukida se odredba kojom izborna promidžba završava 24 sata prije održavanja izbora. S obzirom na to da živimo u okolnostima interneta i društvenih mreža jako je teško kontrolirati izbornu šutnju pa ona time gubi smisao jer se takvu zabranu ne može provesti u djelo i stoga je potrebno ukinuti odredbu o vremenskom ograničenju odredbe o izbornoj promidžbi.“

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio je Klub zastupnika Mosta, aktom od 26. travnja 2023. godine.

U Prijedlogu se razlažu postojeće stanje te pojašnjavaju izmjene i dopune spomenutog zakona: „Postojećim Zakonom o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (Nar. nov., br.  92/10, 23/13, 143/13) propisano je da se izbori provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Dalje je propisano da izborna promidžba počinje danom objave pravovaljano predloženih lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Predloženim dopunama Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske predlaže se uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja. Predloženom izmjenom Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske ukida se odredba kojom izborna promidžba završava 24 sata prije održavanja izbora.

S obzirom na to da živimo u okolnostima interneta i društvenih mreža jako je teško kontrolirati izbornu šutnju pa ona time gubi smisao jer se takvu zabranu ne može provesti u djelo i stoga je potrebno ukinuti odredbu o vremenskom ograničenju odredbe o izbornoj promidžbi.“

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvatske

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio je Klub zastupnika Mosta, aktom od 26. travnja 2023. godine.

U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona objašnjavaju se postojeće stanje i potreba donošenja izmjena i dopuna: „Postojećim Zakonom o izboru Predsjednika Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 22/92, 42/92, 71/97, 69/04, 99/04, 44/06, 24/11, 128/14) propisano je da izborna promidžba počinje danom objave liste kandidata za predsjednika Republike Hrvatske od strane Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Za vrijeme trajanja izborne promidžbe svi kandidati za predsjednika Republike Hrvatske imaju pravo na iznošenje i obrazlaganje svojih izbornih programa. Predloženim dopunama Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvat predlaže se uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja.

Predloženom izmjenom Zakona o izboru Predsjednika Republike Hrvatske ukida se odredba kojom izborna promidžba završava 24 sata prije održavanja izbora. S obzirom na to da živimo u okolnostima interneta i društvenih mreža jako je teško kontrolirati izbornu šutnju pa ona time gubi smisao jer se takvu zabranu ne može provesti u djelo i stoga je potrebno ukinuti odredbu o vremenskom ograničenju odredbe o izbornoj promidžbi.„

Priredila: Ivana Šimunović, univ.mag.iur

Fotografija: Novi informator