25.09.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konači prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza.

Konači prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit

Konači prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od aktom od 7. rujna 2023. godine.

Kao razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim Prijedlogom zakona u odnosu na rješenja iz Prijedloga zakona i razlozi zbog kojih su te razlike nastale, navedeno je:

„U odnosu na tekst Prijedloga zakona koji je raspravljen u prvom čitanju u Hrvatskome saboru, predlagatelj je prihvatio prijedloge Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na način da je u Konačnom prijedlogu zakona izmijenjeno sljedeće:

- u članku 4. stavku 4., kojim se dodaje novi stavak 8. u članku 7. Zakona o porezu na dobit, riječi: „Iznimno, darovanja iz stavka 7. ovoga članka“ zamijenjene su riječima: „Iznimno od stavka 7. ovoga članka, darovanja“.

- u članku 13. brisan je stavak 4. i izdvojen u novi članak 14. kojim se uređuje rok u kojemu će ministar financija uskladit Pravilnik o porezu na dobit s odredbama ovoga Zakona

- s obzirom da je dodan novi članak 14. (stavak 4. članka 13. Prijedloga zakona izdvojen je u novi članak 14.) renumeracijom dosadašnji članak 14. postaje članak 15.“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od aktom od 7. rujna 2023. godine.

„U odnosu na tekst Prijedloga zakona, koji je raspravljen u prvom čitanju u Hrvatskome saboru, a u cilju poboljšanja odredbi, u tekstu Konačnog prijedloga zakona nastale su izvjesne razlike budući da je predlagatelj izmijenio sljedeće:

U članku 4. kojim se u članku 33. dodaju novi stavci, radi jasnoće u postupanju briše se stavak 10. zbog čega je izvršena promjena numeriranja ostalih stavaka.

Normativni izričaj odredbe članka 10. dodanog članka 83.c stavaka 1. i 2. nomotehnički je dorađen u skladu s primjedbama Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora i predlagatelja.

 U članku 10. kojim se dodaje članak 83.d stavak 2. točka e) dorađena je radi jasnoće.

Normativni izričaj odredbe članka 15. kojim se u članku 131. stavku 1. dodaje točka 30. nomotehnički je dorađen te su specificirani članci kako se ne bi obuhvatila i ona postupanja koja ne zaslužuju prekršajnu odgovornost.“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od aktom od 7. rujna 2023. godine.

„U odnosu na tekst Prijedloga zakona, koji je raspravljen u prvom čitanju u Hrvatskome saboru, u tekstu Konačnog prijedloga zakona nastale su izvjesne razlike te je predlagatelj u tekstu Konačnog prijedloga izmijenio sljedeće:

- u članku 4. izmijenjena je točka 2. u članku 8. stavku 2. kojim se propisuju opći uvjeti za porezne savjetnike na način da porezni savjetnik ima prebivalište i na teritoriju države pristupnice Kodeksa o liberalizaciji kretanja kapitala i Kodeksa o liberalizaciji nevidljivih transakcija

- u članku 9. briše se točka 2. u članku 30.a stavku 1. jer ista ne odgovara sadržaju norme na koji se ista poziva dok su u odnosu na točku 3. (sada točka 2.) tog članka i stavka dodani stavci normativnog dijela odredbe čije se kršenje sankcionira kroz prekršajnu odgovornost.

Zbog nomotehničke primjedbe Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora koja je prihvaćena izmijenjeno je sljedeće:

- u članku 3. mijenja se članak 6. na način da se dodaje stavak 3. kojim se propisuje da iznimno od stavka 2. toga članka, porezni savjetnik ako je u mirovini, može biti zaposlen na pola radnog vremena

-u članku 9. stavak 4. (sada stavak 2.) u članku 30.a sadržajno se stavlja iza stavka 1. toga članka.

Zbog navedenih izmjena izvršena je renumeracija članaka“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od aktom od 7. rujna 2023. godine.

„U odnosu na tekst Prijedloga zakona, koji je raspravljen u prvom čitanju u Hrvatskome saboru, a u cilju poboljšanja odredbi Konačnog prijedloga zakona predlagatelj je u tekstu Konačnog prijedloga zakona izmijenio sljedeće:

Dodan je članak 3. kojim se u članku 27. stavku 1. dodaju riječi: „Točne i potpune“, radi propisivanja prekršaja u skladu s načelom određenosti pravne norme, a kako bi se precizno propisala obveza izvještajnim financijskim institucijama u pogledu podnošenja točnih i potpunih informacija Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, čije se kršenje sankcionira kroz prekršajnu odgovornost.

Odredba članka 9. kojom se mijenja članak 66. stavak 1. točke 1. i 9. dorađena je navodeći točan opis prekršaja, a koji se odnosi na kršenje obveze propisane u članku27. stavku 1.“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator