02.11.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći i Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku.

Konačni prijedlog zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći

Konačni prijedlog zakona o međunarodnoj razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 25. listopada 2023. godine.

Kao razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim Prijedlogom zakona u odnosu na rješenja iz Prijedloga zakona i razlozi zbog kojih su te razlike nastale, navedeno je:

„U odnosu na tekst Prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru, prihvaćene su nomotehničke primjedbe Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora te su u cijelom tekstu dodani nazivi članaka, u članku 3. načela su propisana kroz stavke umjesto podstavaka, u članku 4. brisan je stavak 2., a pojam „razvojne suradnje“ skraćen u članku 5. i stavku 1. (kroz naznaku u zagradi o korištenju u daljnjem tekstu) te je odgovarajuće dorađena uvodna rečenica u članku 8. Zakona.

U odnosu na komentar zastupnice u Hrvatskome saboru Marijane Petir, djelomično je prihvaćen prijedlog da se osnaži definicija pouzdanih partnera za provedbu projekata razvojne suradnje, na način da je u tekst članka 10. trećeg podstavka dodana formulacija kojom se kao mogući nositelj provedbe navode i „pravne osobe kojima Republika Hrvatska priznaje pravnu osobnost u hrvatskom pravnom poretku, sukladno njihovim djelatnostima ili nadležnostima koje su obuhvaćene predmetom ovog zakona“, te kroz dodatno navođenje tih pravnih osoba u članku 12. prvom podstavku i članku 13., kako bi se osnažile i odredbe kojima se takvim pravnim odredbama dodjeljuju financijska sredstva za ostvarivanje bilateralne i multilateralne razvojne suradnje.“

Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku

Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 25. listopada 2023. godine.

Prijedlogom zakona o hrvatskom jeziku (dalje u tekstu: Prijedlog Zakona) predlaže se, radi zaštite, poticanja razvoja i osiguranja slobode uporabe hrvatskoga jezika, uređenje službene i javne uporabe hrvatskoga standardnog jezika te da se u Republici Hrvatskoj osigura sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku.

Prijedlogom Zakona se predlaže da radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika u Hrvatskoj i u međunarodnom okružju Vlada Republike Hrvatske osigura izradu Nacionalnoga plana hrvatske jezične politike s popisom prioritetnih ciljeva i mjera.

Predlaže se također osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskoga savjetodavnog tijela koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku, promicati kulturu hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi i koje će se baviti pitanjima zaštite bogatstva hrvatskoga jezika, kao i raznolikosti narječnih idioma te njihovih specifičnih funkcionalnih uporaba.

S obzirom na to da je jezik nematerijalno dobro te obilježje identiteta i pripadnosti narodu, ali i nezamjenjivo zajedničko komunikacijsko sredstvo za izražavanje i sporazumijevanje, Vlada Republike Hrvatske smatra da se je o njemu potrebno skrbiti na odgovarajući način. Hrvatski jezik svakodnevno se razvija i obogaćuje ukorak s potrebama suvremenoga društva te je u nacionalnom interesu da se razvija sustavno i u okvirima struke, što se namjerava postići ovim Prijedlogom Zakona.

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator