04.05.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o vodama.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o vodama

Vlada Republike Hrvatske podnijela je predsjedniku Hrvatskoga sabora Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o vodama, aktom od 8. travnja 2021. godine po redovnom postupku. Potreba izmjene Zakona o vodama Vlada obrazlaže na sljedeći način:

Zakonom o vodama („Narodne novine”, broj 66/19.; u daljnjem tekstu: Zakon) uređuje se pravni status voda, vodnoga dobra i vodnih građevina, upravljanje kakvoćom i količinom voda, zaštita od štetnog djelovanja voda, detaljna melioracijska odvodnja i navodnjavanje, posebne djelatnosti za potrebe upravljanja vodama, institucionalni ustroj obavljanja tih djelatnosti i druga pitanja vezana za vode i vodno dobro. Također, u važećem Zakonu provedeno je usklađivanje sa svim relevantnim direktivama Europske unije iz područja voda, prije svega Direktivom 2000/60/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2000. o uspostavi okvira za djelovanje Zajednice u području vodne politike (SL L 327, 22.12.2000.), kako je posljednji put izmijenjena Direktivom Komisije 2014/101/EU od 30. listopada 2014. o izmjeni Direktive 2000/60/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za djelovanje Zajednice u području vodne politike (Tekst značajan za EGP) (SL L 311, 31.10.2014.), odnosno Okvirnom direktivom o vodama, kao i drugim direktivama Europske unije relevantnim za vode, koje su navedene u članku 2. Zakona.

Osnovno pitanje koje se uređuje ovim Zakonom je ispunjavanje obveze iz odgovora Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 11. listopada 2019., broj povrede 2019/2276 (u daljnjem tekstu: Pismo službene obavijesti) u pogledu usklađivanja s relevantnim zakonodavstvom Europske unije vezano uz pitanja uvjeta provedbe zahvata u prostoru odnosno provedbe odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš, odnosno ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu prilikom vađenja šljunka i pijeska iz obnovljivih ležišta u vodotocima i drugim tijelima površinskih voda.

Europska komisija je spornom ocijenila odredbu članka 110. stavka 2. Zakona, u dijelu u kojem je propisano izuzeće od provedbe odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš odnosno ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu prema posebnim propisima, za zahvate čišćenja korita rijeka radi povećanja kapaciteta apsorpcije oborinskih voda u daljem slijedu sprečavanja poplava i održavanja njihova plovnog puta.

Sukladno članku 110. stavku 1. Zakona, eksploatacija šljunka i pijeska vađenjem iz obnovljivih ležišta u vodotocima i drugim tijelima površinskih voda može se dopustiti putem ugovora o koncesiji ako pridonosi održavanju voda ili vodnih putova na unutarnjim vodama. Za provedbu tih zahvata u prostoru provodi se odgovarajuća procjena utjecaja na okoliš odnosno ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu, prema posebnim propisima iz područja zaštite okoliša i zaštite prirode.

Sukladno članku 110. stavku 2. Zakona, od provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš odnosno ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu izuzeti su zahvati čišćenja korita rijeka radi povećanja kapaciteta apsorpcije oborinskih voda u daljem slijedu sprečavanja poplava i održavanja njihova plovnog puta, te slučajevi zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u poplavama te otklanjanja posljedica poplava, u slučajevima žurne i neodgodive provedbe mjera obrane od poplava prema posebnim propisima. U tom postupku u svojstvu stranke mogu nastupiti Hrvatske vode ili središnje tijelo državne uprave nadležno za plovidbu unutarnjim vodama ovisno o nadležnosti s obzirom na područje zahvata.

U svom odgovoru na Pismo službene obavijesti Republika Hrvatska se obvezala izmijeniti odredbu članka 110. stavka 2. Zakona. Predmetna izmjena odnosi se na to da zahvati čišćenja korita rijeka radi povećanja kapaciteta apsorpcije oborinskih voda u daljnjem slijedu sprečavanja poplava i održavanja njihova plovnog puta ne mogu biti izuzeti od provedbe odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš odnosno ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu prema posebnim propisima.

S tim u vezi, sukladno odgovoru Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti, potrebno je izmijeniti predmetnu odredbu Zakona, u cilju ispravljanja utvrđene neusklađenosti.”

Informirajte se i o ideji o novom ljudskom pravu na vodu za piće i sanitarne potrebe, koja se pojavljuje na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće kao odgovor na sveprisutnu globalnu krizu vode. U našem web shopu pronađite izdanje „Ljudsko pravo na vodu“ autorice Desanke Sarvan.

Odabrala i pripremila:
Ana Turić, mag.iur.