13.01.2020.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 27. propsinca 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, u kojem je između ostalog navedeno:

“Kroz cijeli Zakon prebačena je odgovornost s naftno-rudarskog gospodarskog subjekta na nadležno tijelo - Koordinaciju za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (u daljnjem tekstu: Koordinacija), što otvara moguće probleme oko naplate šteta u slučaju posljedica velikih nesreća na okoliš, a također su pojedine odredbe u stvarnosti neprovedive te mogu dovesti do nesigurnosti u postupanju ili do mogućih odgovornosti nadležnog tijela u slučaju neispunjenja obaveza naftno-rudarskih gospodarskih subjekata. Nadalje, postoji dio odredbi u kojima je pri prijenosu Direktive 2013/30/EU izostavljen dio teksta bitan za razumijevanje i određivanje obaveza naftnorudarskih gospodarskih subjekata, čime se javlja problem u nedorečenim postupcima koje svaka strana tumači na svoj način, a i rokovi naznačeni u Zakonu mogu stvoriti nerazumijevanje kod naftno-rudarskih gospodarskih subjekata. Uz navedeno, svrha provođenja istraga i inspekcija koje se navode u Zakonu nije u cijelosti jasna te je organiziranje i provođenje proaktivnog inspekcijskog nadzora otežano, a i sama uloga nadležnog tijela u provedbi inspekcijskog nadzora i istrazi velikih nesreća ili drugih iznenadnih događaja nije definirana u skladu s drugim propisima. Koordinacija je upozorena od strane Europske komisije da postoji i problem oko sukoba interesa kod nekoliko članova Koordinacije zbog uloge tijela čiji su predstavnici.”

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 26. rujna 2019. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju, u kojem je između ostalog navedeno:

“Odredbe Zakona o vodi za ljudsku potrošnju tri puta su usklađivane s propisima Europske unije u području vode za ljudsku potrošnju i zbog provedbe reformskih mjera sadržanih u Nacionalnom programu reformi za 2018. godinu, a u vezi s reformskom mjerom "Objedinjavanje gospodarskih inspekcija", kao i zbog provedbe Zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima Vlade Republike Hrvatske, od 2. kolovoza 2018. godine. Europska komisija je Republici Hrvatskoj uputila, 8. ožujka 2019. godine, pismo službene obavijesti, povreda bis 2019/2019 zbog neusklađenosti Republike Hrvatske s člankom 3. stavkom 3., člankom 4. stavkom 1. točkom (a), člankom 6. stavkom 1. točkom (a), člankom 6. stavcima 2. i 3. Direktive Vijeća 98/83/EZ od 3. studenoga 1998. o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju (SL L 330. 5.12.1998., u daljnjem tekstu: Direktiva Vijeća 98/83/EZ). Vlada Republike Hrvatske odgovorila je na pismo službene obavijesti Europske komisije: br. 2019/2008 u vezi s kvalitetom vode te preuzela obvezu usklađivanja.”

 

Odabrala i pripremila:
Danijela Kalanj, mag. iur.