22.03.2022.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Konačnim prijedlogom zakona i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biljnom zdravstvu.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Konačnim prijedlogom zakona

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Konačnim prijedlogom zakona predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 17. ožujka 2022. godine uz prijedlog da se sukladno članku 204. Poslovnika Hrvatskoga sabora predloženi Zakon donese po hitnom postupku. U prijedlogu se ukratko ocjenjuje postojeće stanje te se navode osnovna pitanja koja je potrebno urediti predloženim zakonom:

„Važećim Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina („Narodne novine“, broj 112/18.) propisana je naplata upravnih pristojbi i stvarnih troškova za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina, katastra infrastrukture, registra zgrada, registra prostornih jedinica i registra geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka (u daljnjem tekstu: stvarni troškovi uporabe podataka).

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. svibnja 2020., donijela Zaključak kojim se prihvaća Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020. (u daljnjem tekstu: Akcijski plan) te je zadužila pojedina tijela državne uprave za provedbu mjera iz Akcijskog plana. Između mjera predviđenih Akcijskim planom, predviđena je i mjera pod rednim brojem 32. koja predviđa ukidanje naplate stvarnih troškova uporabe podataka, a za čiju je provedbu zadužena Državna geodetska uprava. Nadalje, mjerom pod rednim brojem 33. Akcijskog plana, predviđeno je smanjenje/ukidanje upravnih pristojbi koje čine prihod državnog proračuna za čiju je provedbu zaduženo Ministarstvo financija u suradnji s nadležnim tijelima, među kojima je i Državna geodetska uprava. Vezano uz navedenu mjeru potrebno je, među ostalim propisima, uskladiti i Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina sa izmjenama temeljnih propisa kojima se propisuje naplata upravnih pristojbi, a sve u svrhu horizontalne usklađenosti pozitivnih propisa koji reguliraju navedenu materiju. Vezano uz navedeno, ovim Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Konačnim prijedlogom zakona ukida se naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka. Propisuje se da se stvarni troškovi ne naplaćuju za izvatke, ispise, prijepise i potvrde.

Nadalje, stvarni troškovi se ne naplaćuju za podatke kada se isti koriste putem mrežnih usluga ili druge elektroničke pristupne točke. Propisuje se da se stvarni troškovi naplaćuju za obavljanje pojedinih tehničkih radnji po zahtjevu stranaka te da se iznimno naplaćuju za izdavanje podataka kada stranka ne koristi elektronički način pristupa podacima. Također, ovim Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, s Konačnim prijedlogom zakona se sva javnopravna tijela u potpunosti oslobađaju plaćanja stvarnih troškova za pristup i korištenje podataka koji su im potrebni za obavljanje poslova iz nadležnosti, dok se sva tijela državne uprave i druga državna tijela oslobađaju naplate stvarnih troškova i za tehničke radnje.“

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biljnom zdravstvu

Vlada Republike Hrvatske podnijela je Hrvatskom saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biljnom zdravstvu, aktom od 17. ožujka 2022. godine po redovnom postupku. U prijedlogu se navodi kako slijedi:

Zakon o biljnom zdravstvu („Narodne novine“, broj 127/19.), (u daljnjem tekstu: Zakon o biljnom zdravstvu) osigurava provedbu Uredbe (EU) br. 2016/2031 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnih za bilje i o izmjeni uredaba (EU) br. 228/2013, (EU) br. 652/2014 i (EU) br. 1143/2014 Europskog parlamenta i Vijeća te stavljanju izvan snage direktiva Vijeća 69/464/EEZ, 74/647/EEZ, 93/85/EEZ, 98/57/EZ, 2000/29/EZ, 2006/91/EZ i 2007/33/EZ (SL L 317, 23.11.2016.), (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) 2016/2031) te uređuje pravni okvir nacionalnog zakonodavstva u dijelu koji nije propisan odredbama spomenute Uredbe čime se postiže učinkovitija provedba zdravstvene zaštite bilja u Republici Hrvatskoj.

Područje biljnog zdravstva uređeno je Uredbom (EU) br. 2016/2031 te je Zakonom o biljnom zdravstvu osigurana provedba navedene Uredbe. Iskustvo stečeno u provedbi Zakona o biljnom zdravstvu pokazalo je određene manjkavosti, odnosno pokazala se potreba da se jasnije definiraju određeni postupci.

Ovim Prijedlogom zakona, a za potrebe praćenja prikupljanja, pohranjivanja, čuvanja i obrađivanja informacija o rasprostranjenosti karantenskih štetnih organizama Unije i štetnih organizmima koji privremeno ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u karantenske štetne organizme Unije, uvodi se pojam informacijskih sustava u biljnom zdravstvu.

Informacijski sustavi u biljnom zdravstvu zaštićene su aplikacije nadležnih tijela u provedbi Zakona o biljnom zdravstvu putem kojeg će se prikupljati, unositi i ažurirati podatci o karantenskim štetnim organizma Unije i štetnim organizmima koji privremeno ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u karantenske štetne organizme Unije. Prijedlogom zakona također je propisana razmjena podataka iz informacijskih sustava u biljnom zdravstvu između nadležnih tijela. Isto tako, Prijedlogom zakona propisuje se mogućnost javnog objavljivanja podataka iz informacijskih sustava koji bi poslužili kao podloga za izradu strateških dokumenata u području biljnog zdravstva.

Nadalje, detaljnije se propisuju odredbe koje se odnose na unos određenog bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granična područja Republike Hrvatske.

Detaljnije se propisuju postupci za odobravanje rada karantenskih stanica i prostora za izolaciju odnosno propisuje se da opravdanost zahtjeva zbog kompleksnosti utvrđuje stručno Povjerenstvo, na temelju čijeg se prijedloga donosi rješenje.“

Priredila:

Ana Turić, mag. iur.